Κάνε το Τεστ
νευρογλωσσικός προγραμματισμός, αυτοπεποίθηση, nlp

Νευρογλωσσικός προγραμματισμός NLP και αυτοπεποίθηση

NLP και Αυτοπεποίθηση

Η υψηλή αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση είναι θεμελιώδεις για την ευτυχία και την επιτυχία. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είναι κολλημένοι σε δυστυχισμένους γάμους, σχέσεις και αδιέξοδες δουλειές γιατί δεν πιστεύουν στον εαυτό τους, με αποτέλεσμα να συμβιβάζονται, γιατί δεν τολμάνε να πάρουν το ρίσκο ενός προχωρήματος. Οι άνθρωποι λοιπόν συχνά θέλουν να κάνουν κάτι πολύ, αλλά ανησυχούν ότι δεν θα "πετύχουν" με αποτέλεσμα να μην προσπαθούν, καταδικάζοντας τους εαυτούς σε καταστάσεις που δεν τους αξίζουν. Αλλά το αίσθημα της αμφιβολίας και της ανασφάλειας είναι ένα εμπόδιο μόνο όταν ενδώσετε σε αυτά. Το να μην παραδοθείτε σημαίνει ότι χρειάζεστε να είστε τολμηροί και να παίρνετε το ρίσκο - ένα υπολογισμένο ρίσκο, με στρατηγική. Όταν το κάνετε αυτό, είναι πιθανό να επιτύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Είναι οι τολμηροί άνθρωποι -οι άνθρωποι με κότσια- που επιτυγχάνουν στη ζωή.

Πως λειτουργεί ο νευρογλωσσικός προγραμματισμός;

Ο νευρογλωσσικός προγραμματισμός είναι μια μεθοδολογία γνωστή για την επιτυχία της στη διαχείριση θεμάτων αυτοπεποίθησης, άγχους, νεύρων, φόβων και φοβιών. Η βασική αρχή του νευρογλωσσικού προγραμματισμού (NLP) είναι η επανεξέταση του τρόπου με τον οποίο το μυαλό μας επεξεργάζεται μια συγκεκριμένη σκέψη ή τη ζωή μας συνολικά. Ο νευρογλωσσικός προγραμματισμός σας βοηθά να αλλάξετε αυτή τη διαδικασία και σας δίνει περισσότερη αυτοπεποίθηση για να διαχειριστείτε νέες καταστάσεις. Οι επιστήμονες συχνά υποστηρίζουν ότι έχει ανακαλυφθεί μόνο  ένα κομμάτι της λειτουργίας του εγκεφάλου και την ικανότητα του να μαθαίνει (πλαστικότητα του εγκεφάλου).

Ορισμός του νευρογλωσσικού προγραμματισμού

Ο ορισμός του νευρογλωσσικού προγραμματισμού (NLP) είναι ο εξής:

  • Νευρο-: αφορά τον εγκέφαλο και τον τρόπο σκέψης
  • Γλωσσικός: σχετίζεται με τον τρόπο που χρησιμοποιούμε τη γλώσσα/λέξεις, και πως αυτά μας επηρεάζουν
  • Προγραμματισμός: πως δρούμε (συμπεριφορές) για να επιτύχουμε τους στόχους μας

Υπάρχουν πολλοί τρόποι που μπορεί να βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις και να δημιουργήσετε στρατηγικές για μια μακροχρόνια αλλαγή ζωής. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν διαχείριση του τρόπου σκέψης, του τρόπου έκφρασης, πώς να θυμόμαστε πράγματα, πώς να βλέπουμε τα πράγματα από διαφορετική οπτική γωνία, την διαχείριση των συναισθημάτων μας (π.χ. να μπορούμε να χαλαρώνουμε κατά βούληση ή να ενισχύουμε την αυτοπεποίθησή μας), να επαναπρογραμματίσουμε τον εγκέφαλο μας προς αυτά που επιθυμούμε και να σβήσουμε τα επώδυνα συναισθήματα που συνδέονται με παλιές αναμνήσεις.

Ερμηνείες και εγκέφαλος

Το μυαλό μας λαμβάνει πληροφορίες μέσω των αισθήσεων, αλλά ο συναισθηματικός αντίκτυπος αυτών των πληροφοριών εξαρτάται από το πως τις ερμηνεύουμε και το πόσο προσοχή τους δίνουμε. Μια εμπειρία δεν περιλαμβάνει μόνο όσα βλέπουμε, όσα αισθανόμαστε, ακούμε, αλλά και τον τρόπο που την ερμηνεύουμε. Αποσυνδεόμαστε από την εμπειρία, αν μπορούμε να είμαστε παρατηρητές και να παρακολουθούμε τον εαυτό μας, χωρίς να βυθιστούμε σε αυτή. Για παράδειγμα, υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε κάποιον που φαντάζεται τον εαυτό του να ιππεύει ένα άλογο και να το βλέπετε ή να βλέπετε τον εαυτό σας να ιππεύει από απόσταση.

Η κατανόηση αυτή της διαφοράς μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη σε ανθρώπους που προσπαθούν να ξεπεράσουν φοβίες και φόβους ή κάποιο τραυματικό γεγονός του παρελθόντος. Ο νευρογλωσσικός προγραμματισμός είναι μια διαδικασία που βοηθά τον θεραπευόμενο να αντιμετωπίσει με ασφάλεια μικρές φοβίες και φόβους με αποσύνδεση και επαναπροσδιορισμό της εμπειρίας τους.

Νευρογλωσσικός προγραμματισμός NLP

Υπάρχουν πολλές απλές, γρήγορες και αποτελεσματικές τεχνικές NLP (ιδίως αυτή της "αγκύρωσης") που μπορούν να βοηθήσουν τον καθένα να ενισχύσει την αυτοπεποίθησή του και να αντιμετωπίσει πολλά από τα θέματα τον απασχολούν.