Κάνε το Τεστ
Coaching, Αρχές coaching, Ποιες είναι οι τρεις αρχές του coaching, Three principles coaching, Life coaching

Οι τρεις αρχές – Coaching

Οι τρεις αρχές - Coaching

Στις μέρες μας όλο και περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να βρουν ισορροπία ανάμεσα στην επαγγελματική και στην προσωπική τους ζωή. Θέλουν να βελτιώσουν κάποιες πτυχές της ζωής τους και να ενισχύσουν την ευεξία τους. Μια από τις καλύτερες λύσεις είναι το Coaching. Πώς όμως ξεκίνησε το Coaching; Ποιες είναι οι τρεις αρχές του Coaching;

Το 1973, ο Σίντνεϊ Μπανκς, ένας μετανάστης οξυγονοκολλητής από τη Σκωτία που ζούσε στον Καναδά είχε μια εξαιρετική ιδέα που άλλαξε τη ζωή του. Είδε καθαρά ότι η προσωπική  πραγματικότητα δημιουργείται από τρεις απλές Αρχές (Three Principles) που περιλαμβάνουν το Μυαλό, τη Συνείδηση και τη Σκέψη. Ο Μπανκς περιέγραψε αυτές τις αρχές ως " Ο νους, είναι η πηγή της νοημοσύνης, της συνείδησης, που μας επιτρέπει να έχουμε επίγνωση της ύπαρξής μας, και η σκέψη, μας καθοδηγεί στον κόσμο ώστε να ζούμε ως ελεύθεροι σκεπτόμενοι άνθρωποι". Όλα τα παραπάνω, συνοψίζονται στην ακόλουθη πρόταση:

"Ο Απρόσωπος Νους είναι σταθερός και αμετάβλητος. Ο προσωπικός Νους είναι σε αέναη κατάσταση αλλαγής. Όλοι οι άνθρωποι έχουμε την εσωτερική δυνατότητα να συγχρονίσουμε τον προσωπικό νου με τον απρόσωπο νου και έτσι να έχουμε αρμονία ζωής. Ο απρόσωπος και ο προσωπικός νους δεν είναι δύο μυαλά που σκέφτονται διαφορετικά, αλλά δύο διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους χρησιμοποιούμε το ίδιο μυαλό."

Ποιες είναι οι τρεις αρχές του Coaching;

1. Νους

Ο νους, το μυαλό μας, είναι η νοημοσύνη, η άμορφη ενέργεια, πίσω από το Σύμπαν. Είναι η ενέργεια που αποτελεί θεμέλιο για την δημιουργία και είναι μεγαλύτερη από όλους μας. Είναι γνωστή με πολλά ονόματα, όπως για παράδειγμα, ο Θεός.

Ο νους μας υπενθυμίζει ότι όλοι είμαστε συνδεδεμένοι μεταξύ μας. Ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μας έχουμε πρόσβαση σε αυτή την μεγαλύτερη παρουσία. Αυτή η παρουσία πάντα θα μας συγκινεί (τα πλάσματα, η φύση, κλπ) σε όλη τη ζωή μας. Μας υπενθυμίζει ότι είμαστε συνδεδεμένοι με αυτή την ενέργεια, ότι είμαστε τέλειοι ακριβώς όπως είμαστε και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη δύναμη ανά πάσα στιγμή.

2. Σκέψη

Καθημερινά κάνουμε εκατομμύρια σκέψεις. Αναμνήσεις, κρίσεις, άγχος, ανησυχία, κατάθλιψη, ενθουσιασμός, συμπόνια κλπ. Από τη στιγμή που κάνουμε όλες αυτές τις σκέψεις, μπορούμε να αποφασίσουμε ποιες σκέψεις θα λάβουμε σοβαρά υπόψη μας.

Κατανοώντας ότι έχουμε τη δύναμη να επιλέξουμε τις σκέψεις μας , αυτό σημαίνει ότι όλες οι εμπειρίες μας είναι σχετικές με τις σκέψεις μας. Ο καθένας μας μπορεί να έχει πολύ διαφορετικές σκέψεις/οπτικές/αντιλήψεις για την ίδια κατάσταση. Αυτό είναι μοναδικό και συναρπαστικό. Μας υπενθυμίζει ότι οι απόψεις μας δεν είναι ανάγκη να είναι σταθερές, και ότι η αλήθεια μοιάζει με ένα πρίσμα (έχει πολλές πλευρές, με κάθε γωνία να αντιπροσωπεύει μια διαφορετική άποψη). Δεν υπάρχει κάτι σωστό ή λάθος. Είναι ρευστές και μεταβλητές ανά πάσα στιγμή.

3. Συνείδηση

Η συνείδηση μας επιτρέπει να βιώνουμε όλα όσα δημιουργούν οι σκέψεις μας. Είναι η επίγνωση. Η συνείδηση κάνει τα συναισθήματά μας να είναι περισσότερο ή λιγότερο πραγματικά. Ο διαλογισμός και η ενσυνειδητότητα είναι χρήσιμα εργαλεία που βοηθούν να αξιοποιούμε την συνείδηση.

Όταν αρχίζουμε να κατανοούμε αυτές τις αρχές, η σχέση μας με τη ζωή (και οι σκέψεις μας για αυτή) αρχίζει να αλλάζει. Ανοίγονται ευκαιρίες εκεί που μπορεί να μην τις είχαμε ξαναδεί. Αρχίζουμε να αξιοποιούμε τις δυνατότητες που υπάρχουν μέσα σε όλους μας και να παρατηρούμε όλες τις ευκαιρίες που εμφανίζονται σε εμάς.

Αυτές οι αρχές έχουν βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους και μπορούν να εφαρμοστούν σε ατομικό ή ομαδικό επίπεδο.

τρεις αρχες, coaching, αρχές coaching, ποιες είναι οι αρχές του coaching, three principles coaching, life coaching

Πώς λειτουργούν αυτές οι τρεις αρχές;

Αυτές οι τρεις αρχές διαφέρουν από όλες τις άλλες προσεγγίσεις όσον αφορά την αντιμετώπιση των προβλημάτων που μπορεί να έχει κάποιος με έναν ουσιαστικό τρόπο. Εστιάζουν στην διδασκαλία της υγείας παρά στη θεραπεία των ασθενειών. Το συγκεκριμένο μοντέλο έχει τις ρίζες του στην πεποίθηση ότι όλοι μας έχουμε καλή, εσωτερική ψυχική υγεία και διδάσκει στα άτομα πως να επιτύχουν και να διατηρήσουν την υγεία τους.

Ουσιαστικά, το μοντέλο υποστηρίζει ότι δημιουργούμε τη δική μας ψυχολογική και συναισθηματική πραγματικότητα μέσω από τις σκέψεις μας. Έτσι, μια νέα σκέψη είναι διαθέσιμη ανά πάσα στιγμή. Αυτό σημαίνει ότι συνεχώς δημιουργούμε νέες πραγματικότητες αν και δεν το συνειδητοποιούμε. Για παράδειγμα,  οι άνθρωποι που έχουν θέματα ψυχικής υγείας ή επαναλαμβανόμενες ανθυγιεινές συμπεριφορές κατανοούν ότι δεν είναι πλέον υπό τον έλεγχο ισχυρών συναισθημάτων που σχετίζονται με γεγονότα του παρελθόντος.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, το συγκεκριμένο μοντέλο δεν επικεντρώνεται στους τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι διαχειρίζονται τα συναισθήματα τους. Αλλά στην κατανόηση της φύσης και της δύναμης που έχουν οι σκέψεις στη ζωή τους. Επίσης,  στην ικανότητα να βιώσουν νέες εμπειρίες ανεξάρτητα από τις συνθήκες. Για παράδειγμα, από τη στιγμή που ένα άτομο συνειδητοποιεί ότι οι επώδυνες αναμνήσεις είναι απλές σκέψεις από το παρελθόν, αυτόματα αναγνωρίζει πως να αφήσει πίσω του αυτές τις σκέψεις ώστε να μη του προκαλούν πλέον επώδυνα συναισθήματα. Αυτή η προσέγγιση οδηγεί σε βελτίωση της ψυχικής υγείας και της ευεξίας.

Τι συμβαίνει σε μια ατομική συνεδρία Coaching; ​

Σε μια ατομική συνεδρία μπορείτε να συζητήσετε ότι σας απασχολεί, θέματα της δουλειάς, της σχέσης κλπ. Ο κύριος ρόλος του coach-ψυχοθεραπευτή είναι να σας ακούει και να σας βοηθάει να βρείτε το δικό σας δρόμο προς την ευεξία και την ευτυχία. Όταν συζητάτε για κάτι που σας προβληματίζει, αυτό έχει βαθιά επίδραση. Είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να εμβαθύνετε μέσα σας.

Η συνεδρία συνήθως διαρκεί 40 λεπτά και είναι εξατομικευμένη ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ανθρώπου. Ο αριθμός των συνεδριών εξαρτάται από τα θέματα που έχει να αντιμετωπίσει κάθε άνθρωπος.

Ποια είναι τα οφέλη του Three Principles Coaching;

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν τι είναι ο Life Coach, πως λειτουργεί το Coaching και ποια είναι τα οφέλη του.

Όλοι μας περνάμε δύσκολες περιόδους στη ζωή μας, γεμάτες ανασφάλεια και έτσι νιώθουμε ότι έχουμε χάσει τον έλεγχο, και τελικά ξεχνάμε να ζήσουμε τη ζωή μας. Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η κοινή λογική και η σοφία είναι τα κλειδιά για την ψυχική μας υγεία και είναι πάντα διαθέσιμα σε εμάς.

Δυστυχώς, όσο μεγαλώνουμε, είμαστε τόσο εξαρτημένοι από τον αναλυτικό τρόπο σκέψης, με αποτέλεσμα να χάνουμε την επαφή με την εσωτερική μας σοφία, την διαίσθηση και την κοινή μας λογική. Εν τω μεταξύ, αποκτάμε πολλές αρνητικές αντιλήψεις για τον εαυτό μας, τους ανθρώπους γύρω μας και τη ζωή γενικά. Αυτό προφανώς επηρεάζει την ευεξία μας. Ξεχνάμε ότι το να λειτουργούμε με σοφία, διαίσθηση και κοινή λογική είναι ο τρόπος με τον οποίο μας προορίζει η φύση να λειτουργούμε.

Η ψυχική μας υγεία επηρεάζει κάθε πτυχή της καθημερινότητά μας. Για αυτό όσο περισσότερο κατανοούμε τις αρχές πίσω από την εμπειρία της ζωής τόσο μεγαλύτερη ασφάλεια νιώθουμε. Όσο πιο ασφαλείς νιώθουμε, τόσο λιγότερο αισθανόμαστε ότι βρισκόμαστε  στο έλεος των εξωτερικών παραγόντων. Κατά συνέπεια η ζωή δεν μοιάζει τόσο απειλητική.

Τα οφέλη που προκύπτουν από τις τρεις αρχές του Coaching, περιλαμβάνουν την δραστική μείωση του άγχους και την ενίσχυση της ηρεμίας στη ζωή. Οι άνθρωποι με θέματα άγχους και κατάθλιψης , ενισχύουν την αυτοπεποίθηση τους και την ευεξία τους και οι σχέσεις τους μεταμορφώνονται. Βρίσκουν έμπνευση για τη δουλειά τους ή βρίσκουν το κουράγιο να κάνουν τις επιθυμητές αλλαγές. Μπορούν ακόμη να χτίσουν ξανά την καριέρα τους χωρίς να καθοδηγούνται από τους φόβους και τις ανασφάλειες.

Πώς μπορεί να βοηθήσει το Three Principles Coaching στην καριέρα και στις επιχειρήσεις;

Για να μπορέσει μια επιχείρηση να είναι επιτυχημένη πρέπει να έχει την ανάλογη νοοτροπία. Όταν οι εργοδότες δείχνουν ενδιαφέρον για την ευημερία των εργαζομένων, όλα όσα είναι αδύνατα ξαφνικά γίνονται δυνατά. Αυτό συμβαίνει λόγω της σημαντικής αλλαγής στη νοοτροπία τους.

Οι τρεις αρχές του Coaching είναι τεράστιος επιταχυντής για τα επιθυμητά αποτελέσματα σε κάθε επιχείρηση, από τις μικρές επιχειρήσεις μέχρι τις μεγάλες εταιρείες , τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, τις φιλανθρωπικές και μη-κερδοσκοπικές οργανώσεις. Οι τρεις αυτές αρχές πηγαίνουν την παραγωγικότητα, την καινοτομία, και την υπευθυνότητα σε άλλο επίπεδο.

Φυσικά, οι δημιουργικές και οι καινοτόμες ιδέες δεν είναι κάτι που μπορούμε να το εξαναγκάσουμε να συμβεί. Αλλά  η επιτυχία των περισσότερων επιχειρήσεων βασίζεται σε αυτές τις καινοτόμες ιδέες. Το κύριο εμπόδιο της δημιουργικότητας είναι όταν οι άνθρωποι μένουν κολλημένοι σε παλιές ιδέες, και έτσι δεν δίνουν χώρο σε φρέσκα πράγματα και ιδέες. Το μυαλό μας πρέπει να είναι ελεύθερο για να καταφέρει να καταλήξει σε μια φρέσκια ιδέα.

Σε αντίθεση με οτιδήποτε άλλο, η κατανόηση των αρχών αυτών κάνει πιο πιθανή την ανακάλυψη νέων ιδεών και την εύρεση λύσεων για κάθε είδους πρόβλημα.

Το Coaching μπορεί να μεταμορφώσει τη ζωή μας!

Η μείωση του στρες είναι ένα από τα πιο σημαντικά οφέλη του LIFE COACHING. Όταν το άγχος μειώνεται τότε σε πιο ήρεμη κατάσταση είμαστε πιο παραγωγικοί, επικοινωνούμε πιο εύκολα, και έχουμε καλύτερες διαπροσωπικές σχέσεις.

Το Life Coaching και η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ παρέχουν ένα ασφαλές και έμπιστο περιβάλλον στο οποίο ο καθένας μπορεί να μιλήσει για όσα θέλει να βελτιώσει στη ζωή του.