Κάνε το Τεστ
ψυχανάλυση, τι είναι οι ψυχανάλυση, αρχές ψυχανάλυσης, θεωρίες ψυχανάλυσης. σκοπός ψυχανάλυσης, σε ποια προβλήματα βοηθά η ψυχανάλυση, αποτελεσματικότητα ψυχανάλυσης

Η επιστημονική πλευρά της ψυχανάλυσης

Ψυχανάλυση

Το ασυνείδητο μυαλό έχει τεράστια επίδραση στα συναισθήματα, στις πράξεις και στις σχέσεις. Οι ασυνείδητες συγκρούσεις μπορεί να προκαλέσουν ανησυχία, κακή διάθεση ή καταθλιπτικές σκέψεις, δυσκολίες στη δουλειά ή στη διατήρηση των μακροχρόνιων σχέσεων. Η ψυχανάλυση διερευνά το ασυνείδητο, το οποίο διαμορφώνεται στην παιδική ηλικία. Η αντίληψη για τον εαυτό μας και τους άλλους περιλαμβάνει έντονα και πολλές φορές συγκρουόμενα συναισθήματα. Αυτά τα συναισθήματα περιλαμβάνουν επιθυμίες, φόβους και συμπεριφορές. Όλα αυτά επηρεάζονται από την προσωπικότητα και την εμπειρία. Στην ψυχανάλυση μελετώνται όλα τα συναισθήματα και οι συμπεριφορές.

Η ιδέα ότι δεν γνωρίζουμε όλα τα συναισθήματα, τα αντικρουόμενα συναισθήματα , τους τρόπους που αμυνόμαστε σε αυτά και τους τρόπους που συμβιβαζόμαστε στην καθημερινότητα είναι η βάση της ψυχανάλυσης.

Τι είναι η ψυχανάλυση;

Η ψυχανάλυση είναι μια μέθοδος θεραπείας των συναισθηματικών προβλημάτων που περιλαμβάνει επικοινωνία ανάμεσα στον ψυχαναλυτή και σε ένα άτομο, με στόχο να δει ο θεραπευόμενος τον εσωτερικό του κόσμο και πως αυτός επηρεάζει τα συναισθήματά του, τη συμπεριφορά και τις σχέσεις του. Η ψυχανάλυση περιλαμβάνει ένα σύστημα ιδεών για το ανθρώπινο μυαλό και την προσωπικότητα.

Η ψυχανάλυση έχει ως σκοπό να κάνει τις ασυνείδητες διεργασίες συνειδητές. Με αυτό τον τρόπο ο θεραπευόμενος μπορεί να δουλέψει για να βελτιώσει τις επιλογές του, τις αντιδράσεις του, τις σχέσεις και την παραγωγικότητά του, να σταματήσει τα αυτοκαταστροφικά μοτίβα και να ξεκλειδώσει τη δημιουργικότητά του.

Η ψυχανάλυση οδηγεί τους ανθρώπους στην κάθαρση. Μέσω αυτής της διαδικασίας , ένα άτομο μπορεί να ανακουφιστεί από το συναισθηματικό στρες.

Σύμφωνα με την ψυχανάλυση:

  • Η συμπεριφορά ενός ατόμου επηρεάζεται από το ασυνείδητο.
  • Τα συναισθηματικά και ψυχολογικά προβλήματα όπως η κατάθλιψη και το άγχος συχνά έχουν τις ρίζες τους σε συγκρούσεις ανάμεσα στο συνειδητό και ασυνείδητο μυαλό.
  • Η προσωπικότητα επηρεάζεται σημαντικά από τα γεγονότα της πρώιμης παιδικής ηλικίας.
  • Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν αμυντικούς μηχανισμούς για να προστατεύσουν τον εαυτό τους από τις πληροφορίες του ασυνείδητου.

Στην ψυχανάλυση χρησιμοποιούνται μέθοδοι όπως οι ελεύθεροι συνειρμοί και η ανάλυση των ονείρων.

Αρχές ψυχανάλυσης

Η ψυχανάλυση δουλεύει με το συναισθηματικό μυαλό, και οι τρεις βασικές θεωρίες της είναι οι εξής:

1. Έμφυτες ανάγκες

Όλοι γεννιόμαστε με έμφυτες ανάγκες. Αυτές οι ανάγκες εκφράζονται με συναισθήματα. Τα βασικά συναισθήματα οδηγούν σε ενστικτώδεις συμπεριφορές για να μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες μας. Αυτές οι ανάγκες περιλαμβάνουν:

  • Έχουμε ανάγκη να αλληλεπιδρούμε με τον κόσμο γύρω μας, καθώς όλες οι βιολογικές μας ανάγκες μπορούν μόνο με αυτό τον τρόπο να ικανοποιηθούν.
  • Έχουμε ανάγκη να βρούμε σεξουαλικό σύντροφο.
  • Έχουμε ανάγκη να ξεφεύγουμε από επικίνδυνες καταστάσεις. Αυτός είναι ο φόβος.
  • Έχουμε ανάγκη να καταστρέφουμε όσα μας εμποδίζουν να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες μας.
  • Έχουμε ανάγκη την προσκόλληση στους φροντιστές μας. Η απομάκρυνση από την προσκόλληση δημιουργεί συναισθήματα πανικού, απώλειας και απελπισίας.
  • Έχουμε ανάγκη να φροντίζουμε τους άλλους, ειδικά τους απογόνους μας. Αυτό είναι το λεγόμενο μητρικό ένστικτο αλλά υπάρχει και στα δύο φύλα.

2. Ικανοποίηση αναγκών

Η ψυχολογική ανάπτυξη σημαίνει να μαθαίνουμε πως να ικανοποιούμε τις ανάγκες μας στον κόσμο. Μαθαίνουμε να ικανοποιούμε κάθε ανάγκη μας σε κάθε περιβάλλον. Αυτό είναι το λεγόμενο Εγώ. Αυτό είναι απαραίτητο επειδή τα έμφυτα ένστικτα πρέπει να συνδυάζονται με τις πραγματικές εμπειρίες. Η εξέλιξη προβλέπει πως πρέπει να συμπεριφερόμαστε σε επικίνδυνες καταστάσεις αλλά δεν μπορεί να προβλέψει όλους τους πιθανούς κινδύνους. Κάθε άτομο πρέπει να μαθαίνει τι πρέπει να φοβάται. Αυτό τυπικά συμβαίνει στη διάρκεια της πρώιμης παιδικής ηλικίας, όταν ακόμη δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το γεγονός ότι τα έμφυτα ένστικτα συγκρούονται μεταξύ τους. Στη συνέχεια είναι ανάγκη να συμβιβαστούμε και να βρούμε έμμεσους τρόπους για να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες μας. Ως άνθρωποι έχουμε την ικανότητα να ικανοποιούμε τις ανάγκες μας με φανταστικό και συμβολικό τρόπο. Είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι οι επιτυχείς συμπεριφορές προκύπτουν από την επιτυχή ρύθμιση των συναισθημάτων και αντίστροφα. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ανάγκες μας παίρνουν τη μορφή συναισθημάτων, η επιτυχής αποφυγή του κινδύνου μειώνει το φόβο, η επιτυχής επανένωση μετά τον αποχωρισμό μειώνει τον πανικό.

3. Ασυνείδητο

Οι περισσότερες πράξεις μας εκτελούνται με ασυνείδητο τρόπο. Η συνείδηση είναι μια εξαιρετικά περιορισμένη πηγή, για αυτό υπάρχει τεράστια πίεση να αυτοματοποιήσουμε συγκεκριμένες λύσεις για τα προβλήματά μας. Τα ένστικτα επηρεάζονται αυτόματα από το εξωτερικό μας περιβάλλον και διαμορφώνονται στα πρώτα χρόνια της ζωής μας πριν ωριμάσει το σύστημα της μνήμης. Η ασυνείδητη μνήμη , όπως η συναισθηματική μνήμη, υπάρχει. Αυτή λειτουργεί με διαφορετικούς κανόνες. Όχι μόνο οι επιτυχείς πράξεις γίνονται αυτοματοποιημένα. Μερικές φορές ένα παιδί επικεντρώνεται στην καλύτερη δυνατή λύση. Αυτά τα πρόωρα αυτοματοποιημένα συστήματα προκειμένου να αναθεωρηθούν και να ενημερωθούν πρέπει να ανασυγκροτηθούν. Είναι ανάγκη να εισέλθουν στο συνειδητό επίπεδο. Αυτό είναι δύσκολο να επιτευχθεί, όχι επειδή οι διαδικαστικές αναμνήσεις είναι δύσκολες στην εκμάθηση και δύσκολο να ξεχαστούν και μερικές συναισθηματικές αναμνήσεις φαίνεται να είναι ανεξίτηλες, αλλά επειδή ο βασικός μηχανισμός καταστολής συνεπάγεται αντίσταση στην ανασυγκρότηση των αυτοματοποιημένων λύσεων για τα προβλήματά μας. Η θεωρία της ανασυγκρότησης είναι πολύ σημαντική στην κατανόηση του μηχανισμού της ψυχανάλυσης.

Στόχος ψυχανάλυσης

Οι άνθρωποι υποφέρουν κυρίως από τα συναισθήματά τους. Η ψυχανάλυση πιστεύει ότι τα συναισθήματα σημαίνουν κάτι. Ειδικά, τα καταπιεσμένα συναισθήματα ή τα ανικανοποίητα. Οι συναισθηματικές διαταραχές συνεπάγονται ανεπιτυχείς προσπάθειες ικανοποίησης των αναγκών.

Ο κύριος σκοπός της ψυχανάλυσης, είναι να βοηθήσει τους ανθρώπους να μάθουν αποτελεσματικούς τρόπους για να ικανοποιούν τις ανάγκες τους. Αυτό οδηγεί σε καλύτερη ρύθμιση των συναισθημάτων. Η ψυχοφαρμακολογική προσέγγιση, σε αντίθεση καταστέλλει τα ανεπιθύμητα συναισθήματα. Δεν πιστεύουμε ότι τα φάρμακα που καταστέλλουν τα συναισθήματα μπορούν να θεραπεύουν τις συναισθηματικές διαταραχές. Τα φάρμακα χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Για να θεραπευτεί μια συναισθηματική διαταραχή , ο ασθενής που αποτυγχάνει να ικανοποιήσει τις ανάγκες του, πρέπει να μαθαίνει να τις αναγνωρίζει καθώς αυτή είναι η αιτία των συμπτωμάτων. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις είναι απαραίτητη η ανακούφιση των συμπτωμάτων πριν ο ασθενής αρχίσει να ασχολείται με την ψυχοθεραπεία, καθώς οι περισσότερες μορφές ψυχοθεραπείας απαιτούν την συνεργασία θεραπευτή -θεραπευόμενου.

Η ψυχανάλυση διαφέρει από τις άλλες μορφές ψυχοθεραπείας καθώς ο στόχος της είναι να αλλάξει τις βαθιά αυτοματοποιημένες πράξεις. Η ψυχανάλυση επικεντρώνεται στα εξής:

  • Στην αναγνώριση των κυρίαρχων συναισθημάτων.
  • Αυτά τα συναισθήματα αποκαλύπτουν την ουσία των συμπτωμάτων. Οδηγούν σε αναποτελεσματικές αυτοματοποιημένες πράξεις που προκαλούν τα συναισθήματα.
  • Δεν μπορούμε να θυμηθούμε από πού προέκυψαν οι δυσλειτουργικές αυτοματοποιημένες συμπεριφορές. Ο ψυχαναλυτής τις αναγνωρίζει έμμεσα, φέρνοντας στο συνειδητό επίπεδο τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα συμπεριφοράς.
  • Η ανασυγκρότηση είναι δύσκολο να επιτευχθεί, επειδή η καταστολή συνεπάγεται αντίσταση στην επανενεργοποίηση των ανεπίλυτων θεμάτων. Για αυτό η ψυχανάλυση χρειάζεται χρόνο για να λειτουργήσει.

Σε ποια θέματα βοηθά η ψυχανάλυση;

Η ψυχανάλυση εφαρμόζεται σε πολλές καταστάσεις και συναισθηματικά προβλήματα που περιλαμβάνουν:

  • Άγχος
  • Κατάθλιψη
  • Κρίσεις πανικού
  • Φοβίες
  • Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή
  • Ψυχικά τραύματα
  • Διατροφικές διαταραχές
  • Προβλήματα αυτοεκτίμησης
  • Σεξουαλικά προβλήματα
  • Προβλήματα στις σχέσεις
  • Αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές

Αποτελεσματικότητα ψυχανάλυσης

Η ψυχανάλυση είναι εξίσου αποτελεσματική με τις άλλες μορφές ψυχοθεραπείας. Τα αποτελέσματα της ψυχανάλυσης διαρκούν περισσότερο και μερικές φορές αυξάνονται μετά το τέλος της  θεραπείας. Οι θεραπευτικές μέθοδοι που οδηγούν στα καλύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα, περιλαμβάνουν:

  • μη δομημένο, ανοιχτό διάλογο ανάμεσα στον θεραπευόμενο και στο θεραπευτή
  • αναγνώριση επαναλαμβανόμενων θεμάτων
  • σύνδεση των συναισθημάτων του θεραπευόμενου με τις εμπειρίες του παρελθόντος
  • δίνεται έμφαση στα συναισθήματα του ασθενή που τα θεωρεί απαράδεκτα
  • επισημαίνονται οι τρόποι με τους οποίους ο θεραπευόμενος αποφεύγει αυτά τα συναισθήματα
  • στο επίκεντρο βρίσκεται το εδώ και τώρα
  • δημιουργία σύνδεσης ανάμεσα στην θεραπευτική σχέση και στις άλλες σχέσεις