Κάνε το Τεστ
διαφορές ψυχοθεραπείας και φιλίας, γιατί οι φιλικές σχέσεις δεν αντικαθιστούν την ψυχοθεραπεία, ψυχοθεραπεία και φιλία δύο διαφορετικά πράγματα

Ψυχοθεραπεία και φιλικές σχέσεις

Ψυχοθεραπεία και Φιλικές Σχέσεις

Στη διάρκεια της πανδημίας, η ψυχική μας υγεία δοκιμάστηκε και ήρθε στο επίκεντρο. Οι άνθρωποι άρχισαν να μιλούν ανοιχτά για τα θέματα ψυχικής υγείας όπως η κατάθλιψη, το άγχος και τις επιδράσεις που έχουν στη ζωή τους.

Αυτός ο ανοιχτός διάλογος στην κοινωνία βοήθησε ώστε οι διαταραχές ψυχικής υγείας και η ψυχοθεραπεία  να μην στιγματίζονται.

Η ψυχοθεραπεία είναι μια αποτελεσματική μέθοδος που βοηθά στη μείωση των συμπτωμάτων του άγχους, της κατάθλιψης, των διατροφικών διαταραχών και άλλων διαταραχών ψυχικής υγείας.

Η ψυχοθεραπεία παρέχει ασφαλές περιβάλλον ώστε να μιλήσετε ανοιχτά για όσα συμβαίνουν στη ζωή σας. Καθώς πολλοί άνθρωποι βασίζονται στους φίλους και στην οικογένειά τους για υποστήριξη, αυτό έχει πολλά μειονεκτήματα.

Όταν μιλάτε με έναν ψυχοθεραπευτή έχετε την απόλυτη εμπιστοσύνη του, ο νόμος προστατεύει την ιδιωτικότητά σας. Δεν βασίζεστε στις υποσχέσεις των άλλων πως δεν θα αποκαλύψουν λεπτομέρειες της ζωής σας.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ξεκινούν ψυχοθεραπεία για θέματα με τα οποία αισθάνονται άνετα να συζητήσουν με τους φίλους τους. Οι περισσότεροι απευθύνονται σε έναν ψυχοθεραπευτή όταν επαναλαμβανόμενα μοτίβα προκαλούν περισσότερο κακό παρά καλό ή ένα τραυματικό γεγονός παρεμβαίνει στη ζωή τους. Για κάποιους άλλους έχει έρθει η στιγμή να αντιμετωπίσουν κάποια θέματα. Αυτά τα θέματα συχνά δεν συζητιούνται με φίλους ή με ανθρώπους του οικογενειακού περιβάλλοντος. Η βοήθεια ενός ψυχοθεραπευτή είναι διαφορετική από την υποστήριξη ενός φίλου.

Μια ακόμη διαφορά κλειδί είναι ότι οι φίλοι βλέπουν με υποκειμενικό τρόπο τα πράγματα σύμφωνα με τις αρχές, τις πεποιθήσεις, τις προκαταλήψεις και τις απόψεις τους. Κάτι που είναι αποδεκτό για ένα άτομο ενώ δεν είναι αποδεκτό για κάποιο άλλο. Επίσης διαφέρουν τα επίπεδα της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας με τους φίλους επειδή δεν θέλουν να σας πληγώσουν , οι φίλοι θέλουν να αποφεύγουν τις επώδυνες αλήθειες.

Οι ψυχοθεραπευτές είναι εκπαιδευμένοι να ακούν τον θεραπευόμενο και να μην επηρεάζονται από τις δικές τους εμπειρίες. Επίσης έχουν μάθει να δουλεύουν με επώδυνα συναισθήματα.

Συζήτηση με τον ψυχοθεραπευτή και συζήτηση με ένα φίλο

Οι φιλίες είναι πολύ σημαντικές στη ζωή μας. Ωστόσο, υπάρχουν στιγμές που οι καλύτεροι μας φίλοι δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την συζήτηση με τον ψυχοθεραπευτή σας.

Συζήτηση με έναν ψυχοθεραπευτή:

 • Μπορείτε να είστε ειλικρινείς
 • Έχετε την αμέριστη προσοχή του ψυχοθεραπευτή
 • Ο ψυχοθεραπευτής δεν θα σας δώσει συμβουλές
 • Έχετε την εμπιστοσύνη του ψυχοθεραπευτή
 • Ο ψυχοθεραπευτής έχει τα προσόντα να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε σημαντικά θέματα
 • Ο ψυχοθεραπευτής είναι αντικειμενικός

Συζήτηση με ένα φίλο:

 • Ίσως να μην μπορείτε να είστε απόλυτα ειλικρινείς
 • Ο φίλος σας μπορεί να μην προσέχει όσα του λέτε
 • Οι φίλοι μπορούν να σας δώσουν συμβουλές
 • Δεν σας εγγυάται κανείς την εμπιστοσύνη
 • Οι φίλοι δεν έχουν τα προσόντα για να αντιμετωπίσουν σοβαρά θέματα ψυχικής υγείας
 • Συχνά οι φίλοι δεν είναι αντικειμενικοί

Ειλικρίνεια

Οι περισσότεροι από εμάς προσπαθούμε να προσέχουμε την εικόνα μας προς τους άλλους. Είναι κάτι που πολλοί ενήλικες κάνουν ενστικτωδώς. Ακόμη και αν μιλάτε με τον καλύτερό σας φίλο, θέλετε να σκέφτεται όμορφα για εσάς. Έτσι μπορεί να μην εκφράζετε ξεκάθαρα τη γνώμη σας.

Όταν συζητάτε με ένα αγαπημένο σας πρόσωπο μπορεί να διορθώνετε τον εαυτό σας. Η ντροπή ή η επιθυμία σας να αποφύγετε την ντροπή μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στον τρόπο που μιλάτε.

Με έναν ψυχοθεραπευτή αυτό συμβαίνει σπάνια. Δεν ανησυχείτε και δεν ντρέπεστε να μοιραστείτε γεγονότα και καταστάσεις. Κατανοείτε ότι βλέπει το θέμα σας από κλινική άποψη.

Ενεργή ακρόαση

Η πικρή αλήθεια είναι ότι πολύ συχνά, όταν κάποιος σας ακούει, σκέφτεται τι θα απαντήσει σε όσα λέτε. Η ψυχοθεραπεία αφορά μόνο εσάς, δεν είναι διάλογος ανάμεσα σε δύο άτομα.

Οι ψυχοθεραπευτές είναι εκπαιδευμένοι να ακούνε, Όχι μόνο ακούνε όσα λέτε , αλλά ακούνε και αυτά που δεν λέτε. Διαβάζουν τη γλώσσα του σώματος ή αναγνωρίζουν θέματα που σας κάνουν να κλαίτε ή να νιώθετε άγχος.

Δεν έχουν όλοι την ευκαιρία κάποιος να τους βλέπει και να τους ακούει σε αυτό το επίπεδο. Η ψυχοθεραπεία αυτό κάνει και πολλοί άνθρωποι εκτιμούν βαθιά αυτή την προσφορά.

Οι φίλοι είναι εκεί για να σας ακούνε και να σας παρέχουν συναισθηματική υποστήριξη, αλλά μπορεί να νιώθετε ενοχές αν τις φορές που συναντιέστε μιλάτε συνεχώς για τα προβλήματά σας. Μπορεί επίσης να αισθάνεστε ενοχές να μοιράζεστε πολύπλοκα προβλήματα και επώδυνα συναισθήματα τα οποία δεν είναι εκπαιδευμένοι να ακούνε. Οι φίλοι δεν έχουν τις δεξιότητες ενός ψυχοθεραπευτή να ακούνε έντονα συναισθήματα και να σας προσφέρουν βοήθεια.

Ο ψυχοθεραπευτής δεν επενδύει στα αποτελέσματα

Αν μιλάτε με ένα αγαπημένο σας πρόσωπο για μια δύσκολη απόφαση που πρέπει να πάρετε, συνειδητά ή ασυνείδητα επενδύει στα αποτελέσματα. Για παράδειγμα, αν μιλάτε με τον καλύτερο σας φίλο  για τις σκέψεις σας να μετακομίσετε σε άλλη πόλη, θα του λείψετε αν φύγετε. Αυτό μπορεί να επηρεάσει τη γνώμη σας για την μετακόμιση.

Αυτό δεν σημαίνει ότι ο φίλος σας προσπαθεί να σας σαμποτάρει. Απλά είναι πολύ δεμένος μαζί σας και αυτό τον επηρεάζει στον τρόπο που βλέπει τα πράγματα.

Ένας εκπαιδευμένος ψυχοθεραπευτής είναι ουδέτερος και αντικειμενικός για τις αποφάσεις που θέλετε να πάρετε.

Η ψυχοθεραπεία δεν περιλαμβάνει συμβουλές

Μια λανθασμένη αντίληψη για την ψυχοθεραπεία είναι ότι ο ψυχοθεραπευτής δίνει συμβουλές για το τι θα κάνετε. Φυσικά, αν κάνετε καταστροφικές επιλογές που βάζουν την υγεία σας σε ρίσκο ο ψυχοθεραπευτής θα επέμβει. Θα σας μιλήσει για αλλαγές στον τρόπο ζωής που αποδεδειγμένα βοηθούν , όπως το να κοιμάστε καλά.

Ωστόσο, το εάν ένα άτομο θα χωρίσει ή θα αλλάξει καριέρα δεν είναι δουλειά του ψυχοθεραπευτή να δώσει συμβουλές.

Είναι πολύ δύσκολο κάποιος να γνωρίζει ποιο είναι το σωστό για κάποιο άλλο άτομο. Είναι σχεδόν αδύνατο να γνωρίζει κάποιος τι είναι καλύτερο για ένα άλλο άτομο και οι ψυχοθεραπευτές το γνωρίζουν αυτό.

Ένας ψυχοθεραπευτής έχει τις δεξιότητες να σας βοηθήσει να εξερευνήσετε τον εαυτό σας. Όταν λέτε ότι θέλετε να χωρίσετε, θα σας ρωτήσει πως νιώθετε στη σχέση. Οι ερωτήσεις είναι σχεδιασμένες ώστε να κατανοήσετε την κατάσταση και να σας βοηθήσουν να βγάλετε συμπεράσματα για τον εαυτό σας.

Η ψυχοθεραπεία δεν είναι μια συζήτηση για τα παράπονά σας

Η ψυχοθεραπεία δεν σημαίνει ότι παραπονιέστε ασταμάτητα. Φυσικά και θα υπάρξουν στιγμές που θα εκφράσετε τη δυσαρέσκειά σας για όσα συμβαίνουν στη ζωή σας. Ωστόσο, η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας καθοδηγήσει να δείτε τη ζωή σας και να αναγνωρίσετε όσα σας εμποδίζουν να γίνετε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας.

Είναι επίσης μια ειλικρινής συζήτηση για το τι έφερε αυτά τα εμπόδια στη ζωή σας. Μπορείτε στη  συνέχεια να λάβετε ουσιαστική υποστήριξη για να κάνετε αλλαγές στον τρόπο σκέψης ή σε συμπεριφορές που παρεμβαίνουν στην ευτυχία και στην επιτυχία σας. Τα συνεχή παράπονα δεν οδηγούν σε αλλαγές και δεν είναι θεραπευτικά.

Η ψυχοθεραπεία δεν σημαίνει ότι θα κατηγορείτε συνεχώς τους γονείς σας

Η ψυχοθεραπεία σας βοηθά να ανακαλύψετε τα καταστροφικά μοτίβα που επηρεάζουν τη ζωή σας και την πηγή τους. Συχνά, οι γονείς είναι κύριο θέμα συζήτησης στην ψυχοθεραπεία επειδή κάποια από τα βαθύτερα τραύματα συμβαίνουν στην παιδική ηλικία.

Έτσι, στην ψυχοθεραπεία αναλύονται οι σχέσεις με τους γονείς καθώς παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα μας και των σχέσεων στην ενήλικη ζωή. Όμως αυτό δεν είναι το ίδιο με το να κατηγορείτε συνεχώς τους γονείς σας.

Πολλοί άνθρωποι από σεβασμό στους γονείς τους αποφεύγουν την ψυχοθεραπεία επειδή νομίζουν ότι οι γονείς τους θα νιώθουν ότι προσβάλλονται από αυτή τη διαδικασία. Όμως αυτό απέχει πολύ από την αλήθεια και βασίζεται σε λανθασμένες αντιλήψεις για την διαδικασία.

Η ψυχοθεραπεία και οι φιλικές σχέσεις είναι δύο διαφορετικά πράγματα

Είναι ξεκάθαρο ότι η ψυχοθεραπεία δεν μπορεί να αντικαταστήσει την φιλία. Είναι και οι δύο ουσιαστικές και προσφέρουν διαφορετικά πράγματα στη ζωή μας. Πολλά άτομα αναφέρουν ότι η ψυχοθεραπεία τους κάνει πιο γενναιόδωρους στις φιλικές τους σχέσεις. Δεν παλεύουν να ακουστούν επειδή έχουν τον ψυχοθεραπευτή που τους ακούει. Και ακούνε καλύτερα.

Επίσης, στις φιλικές σχέσεις, οι άνθρωποι ανησυχούν μήπως γίνονται βάρος. Μισούν την ιδέα ότι θα στεναχωρούν τους φίλους τους με τα δικά τους προβλήματα.

Όσο ωφέλιμη είναι η ψυχοθεραπεία τόσο ωφέλιμες είναι και οι φιλίες. Όλοι μας χρειαζόμαστε μια αγκαλιά κάτι που δεν συμβαίνει στην ψυχοθεραπεία. Η συζήτηση με ένα φίλο μπορεί να σας κάνει να νιώσετε καλύτερα.