Κάνε το Τεστ
χωρισμός, σχέσεις, ψυχοθεραπεία για το χωρισμό, τι λενε οι ψυχολογοι για το χωρισμο

Ψυχοθεραπεία για το χωρισμό και τις σχέσεις

Ψυχοθεραπεία για το χωρισμό

Tο να χωρίσει κάποιος από μια μακροχρόνια σχέση, είναι από τα πιο δύσκολα πράγματα στη ζωή. Η απώλεια της συντροφικότητας και της αγάπης είναι μία από τις πιο επώδυνες, θλιβερές, έντονες και πολύπλοκες εμπειρίες που θα αντιμετωπίσετε. Ο πρώην σύντροφός σας μπορεί να σας έχει πληγώσει, αλλά δεν μπορείτε πλέον να το συζητήσετε μαζί του. Πολλές φορές οι χωρισμοί αφήνουν πίσω τους συντρίμμια... Η ψυχοθεραπεία για το χωρισμό σας επιτρέπει να εκφράσετε τα συναισθήματα σας, όπως το θυμό και τη θλίψη, αλλά και να ξεκαθαρίσετε τις σκέψεις σας, ώστε να μπορέσετε να πάρετε αποφάσεις και να αναλάβετε δράσεις με ηρεμία και διαύγεια. Τι λέει η ψυχολογία όμως για το χωρισμό;

Γιατί είναι δύσκολο να ξεπεράσετε ένα χωρισμό;

Οι χωρισμοί είναι δύσκολοι επειδή μοιραζόσασταν τα πάντα με το σύντροφό σας, το χρόνο, τα συναισθήματα, το σώμα σας. Είχατε δώσει σε αυτή τη σχέση όλο σας τον εαυτό, την παρουσία σας, την οικειότητα και τελικά ο σύντροφός σας δεν σας φέρθηκε με τον καλύτερο τρόπο. Νιώθετε ότι σας χρησιμοποίησε, σας πρόδωσε, σας υποτίμησε και ότι δεν αξίζετε σαν άνθρωπος. Επίσης, αν και προσπαθούν, δεν βοηθούν όταν οι φίλοι και οι δικοί σας σας λένε απλά "να προχωρήσετε", να τα αφήσετε όλα πίσω σας και να χαμογελάσετε. Είναι σαν να πιστεύουν ότι μπορείτε να το "ξεπεράσετε".

Γιατί είναι τόσο επώδυνοι οι χωρισμοί;

Καθημερινά, αναζητούσατε τη στοργή από ένα άτομο που ξέρατε ότι δεν μπορεί να σας τη δώσει. Τώρα, θέλετε έναν άνθρωπο για να μοιραστείτε τα συναισθήματά σας, όπως ο ψυχοθεραπευτής σας. Θα στο ιατρείο μας ακολουθούμε μια ολιστική προσέγγιση για να επουλώσουμε τις συναισθηματικές πληγές σας, να αντιμετωπίσουμε τραύματα προηγούμενων σχέσεων και της παιδικής ηλικίας, ώστε να αποκτήσετε την δύναμη και τις δεξιότητες που θα σας βοηθήσουν στο μέλλον.

Ανακαλείτε συνεχώς στη μνήμη σας κάθε γεγονός και κάθε αντίδραση;

Όταν είστε πληγωμένοι, τη μια στιγμή  μπορεί να νιώθετε απογοητευμένοι και την άλλη τρελά ερωτευμένοι. Μπορεί να θέλετε ακόμα τον άλλο τόσο πολύ που θα κάνετε οτιδήποτε για αυτόν. Ίσως ακόμα να φαντάζεστε το μέλλον σας με τον πρώην σύντροφό σας. Μερικές φορές μπορεί να ονειρεύεστε ότι είστε μαζί και ερωτευμένοι. Στην ψυχοθεραπεία για το χωρισμό θα μάθετε ότι αυτές οι σκέψεις είναι φυσιολογικές μετά από ένα χωρισμό, αλλά ταυτόχρονα θα μπορέσετε να εξερευνήσετε όσα νιώθετε. Σταδιακά θα κατανοήσετε την δική σας αξία.

Σίγουρα υπάρχουν στιγμές που θα αναγνωρίζετε ότι έχει έρθει η στιγμή να προχωρήσετε. Αυτή η σχέση δεν ήταν υγιής και δεν σας έκανε χαρούμενους. Και εσείς είχατε αναγκαστεί να συμβιβαστείτε. Αλλά, η καρδιά σας ακόμη πονά και νιώθετε τη θλίψη. Μετά από ένα χωρισμό αυτά τα συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα είναι απόλυτα φυσιολογικά. Οι χωρισμοί είναι δύσκολοι, αλλά δεν είστε μόνοι σε αυτό.Μετά από ένα χωρισμό, ίσως να νιώθετε απομονωμένοι, θυμωμένοι, αναστατωμένοι και εξουθενωμένοι. Ωστόσο, δεν είστε οι μόνοι. Θυμηθείτε, ότι όλοι όσοι αγαπήσαμε βιώσαμε την απώλεια. Μερικές φορές, ο χωρισμός ή η απώλεια μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα από προηγούμενες απώλειες. Δεν υπάρχει τίποτε λάθος σε αυτό. Μέσω της ψυχοθεραπείας για το χωρισμό θα επουλώσετε τις πληγές σας και θα μάθετε να αγαπάτε τον εαυτό σας.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να αναρρώσει κάποιος από ένα χωρισμό;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένος χρόνος για να αναρρώσει κάποιος από ένα χωρισμό. Γενικά μιλώντας, σε 1-2 μήνες θα περίμενε κανείς να είναι καλύτερα τα πράγματα. Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως από τη διάρκεια της σχέσης, τη δική σας ηλικία, προηγούμενες εμπειρίες σχέσεων, το κοινωνικό σας δίκτυο, τις σχέσεις με τους γονείς σας και άλλα. Για κάποιους μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος από ότι για άλλους. Η αίσθηση της απώλειας που αφήνει ένας χωρισμός μπορεί να σας ξυπνά αναμνήσεις από κάποια απώλεια στην παιδική ηλικία σας, από ψυχολογικά τραύματα, και από την παραμέληση.

Συχνά, οι διακοπές, οι επέτειοι και τα γενέθλια είναι σκληρές περίοδοι. Αυτό σημαίνει ότι τα συναισθήματα της απώλειας και του πένθους μπορεί να επανέρχονται αυτές τις ημερομηνίες. Ουσιαστικά, κάνετε βήματα για να δημιουργήσετε μια σχέση με τον εαυτό σας. Η ψυχοθεραπεία και το EMDR για το χωρισμό είναι ένα θεραπευτικό ταξίδι που θα σας οδηγήσει στην αγάπη για τον εαυτό σας, στην αυτοφροντίδα, στην προσωπική εξέλιξη και σε ένα καλύτερο μέλλον.

Σίγουρα μετά από ένα χωρισμό θα κλάψετε και θα ξεσπάσετε. Όμως αν τα παρακάτω συναισθήματα και συμπεριφορές παραμένουν για μεγάλο διάστημα, μπορεί να σημαίνουν ότι ίσως έχετε πέσει σε κατάθλιψη:

  • Σκέφτεστε συνεχώς τον πρώην σας;
  • Τσεκάρετε συνεχώς το προφίλ του πρώην σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; (Facebook, Instagram, κα)
  • Εύχεστε ο πρώην σας να επικοινωνήσει μαζί σας;
  • Νιώθετε μετά από καιρό ότι θέλετε να ξεκαθαρίσετε τα πράγματα;
  • Θέλετε να κοιμάστε όλη μέρα.
  • Τρώτε πάρα πολύ ή έχετε χάσει τη όρεξή σας;
  • Αισθάνεστε μπερδεμένοι, θλιμμένοι και ότι ο πόνος δεν θα φύγει ποτέ.
  • Συνεχώς σκέφτεστε τι δεν πήγε καλά στη σχέση σας.
  • Νιώθετε συναισθηματικά προσκολλημένοι σε αναμνήσεις από προηγούμενες απώλειες ή χωρισμούς.

χωρισμός, σχέσεις, ψυχοθεραπεία για το χωρισμό, τι λενε οι ψυχολογοι για το χωρισμο

Είναι φυσιολογικό να νιώθετε θλίψη, θυμό και σύγχυση μετά από ένα χωρισμό. Συχνά, μετά από ένα χωρισμό, χρειάζεστε πραγματικά να επικεντρωθείτε στον εαυτό σας, να φροντίζετε τις ανάγκες του εαυτού σας, ένα εαυτό που μπορεί να τον είχατε και εσείς παραμελήσει προσπαθώντας να ευχαριστήσετε τον σύντροφό σας. Ουσιαστικά, φροντίζετε το εσωτερικό παιδί που κρύβετε μέσα σας και έχει πληγωθεί. Επίσης, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μπορέσετε να διαχειριστείτε πιο εύκολα το χωρισμό σας. Για παράδειγμα, να βγείτε έξω με φίλους, να τρώτε υγιεινά και να κοιμάστε καλά.

Πάρτε όσο χρόνο χρειάζεστε για να πενθήσετε για την απώλεια της σχέσης σας. Να θυμάστε ότι είναι φυσιολογικό να νιώθετε θλίψη. Συχνά, μετά από ένα χωρισμό τα συναισθήματα ποικίλλουν. Τη μία στιγμή νιώθετε ότι θα πεθάνετε και ότι έχετε χάσει τον καλύτερο σας φίλο, έτσι τα δάκρυα σας δεν σταματούν να κυλούν. Την επόμενη στιγμή, νιώθετε ότι έχετε βρει το δρόμο σας, με αποτέλεσμα να αισθάνεστε ισχυροί και δυνατοί. Την επόμενη στιγμή στέλνετε μηνύματα σε οποιονδήποτε για να συνδεθείτε μαζί του. Με αυτό τον τρόπο τρέχετε να ξεφύγετε από όσα νιώθετε, και αυτό οδηγεί σε βαθύτερη θλίψη.

Ψυχοθεραπεία για το χωρισμό

Η ψυχοθεραπεία για το χωρισμό σας βοηθά να κατανοήσετε την αξία σας. Οι χωρισμοί συνοδεύονται από πολλές προκλήσεις. Με τη βοήθεια ενός ψυχοθεραπευτή θα μπορέσετε να ξεπεράσετε το χωρισμό ή τα προβλήματα στη σχέση σας. Αν νιώθετε ότι ο κόσμος σας έχει καταρρεύσει, τότε είναι η στιγμή να ζητήσετε βοήθεια. Με την ψυχοθεραπεία για το χωρισμό θα μπορέσετε να αντιμετωπίσετε τη μοναξιά, τη σύγχυση και την κατάθλιψη με θετικό και παραγωγικό τρόπο. Με την ψυχοθεραπεία θα μάθετε και νέες δεξιότητες ώστε να μπορείτε να αλλάξετε τα αρνητικά μοτίβα σκέψης και συμπεριφορών που σας ταλαιπωρούν χρόνια.

Πώς μπορώ να βοηθήσω τον εαυτό μου να ξεπεράσει το χωρισμό;

1. Δώστε στον εαυτό σας το χρόνο και το χώρο που χρειάζεται μετά το χωρισμό

Αποφύγετε να ενδώσετε στην σεξουαλική σας επιθυμία και στους φόβους σας για μοναξιά. Μερικές φορές, δεν είναι ανάγκη να βγάλετε εντελώς τον πρώην σύντροφο σας από τη ζωή σας (ειδικά αν υπάρχουν παιδιά στη μέση). Ωστόσο, χρειάζονται υγιή όρια. Ίσως να μην στέλνετε μηνύματα και να αποφεύγετε ο ένας τον άλλο, για το καλό και των δύο.

2. Φροντίστε να μείνετε υγιείς, απασχολημένοι και παραγωγικοί μετά το χωρισμό

Μείνετε απασχολημένοι, συναντήστε φίλους, κάντε νέες γνωριμίες. Μην προσπαθήσετε να καταπολεμήσετε τα επώδυνα συναισθήματα και τους φόβους σας με το αλκοόλ, άλλες ουσίες, ξενύχτια μέχρι τελικής πτώσεως και ατελείωτα "one night stands". Μπορεί να σας προσφέρουν στιγμιαία ανακούφιση, αλλά μακροπρόθεσμα θα νιώθετε χειρότερα. Επικεντρωθείτε σε υγιείς συνήθειες όπως η άσκηση, γραφτείτε στο γυμναστήριο και κάντε καινούργιους φίλους. Αφιερώστε χρόνο στο να σκεφτείτε τι συνέβη στη σχέση σας, πως επιλέξατε τον σύντροφό σας, ώστε να γίνετε σοφότεροι για τη συνέχεια. Ο διαλογισμός, η γιόγκα, οι τεχνικές αναπνοής μπορούν να σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε.

3. Βρείτε ένα "ασφαλές μέρος" για να μοιραστείτε τα συναισθήματά σας

Μετά από ένα χωρισμό δώστε χρόνο στον εαυτό σας. Είναι αναμενόμενο να κλάψετε λόγω θλίψης και σύγχυσης. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να αντιμετωπίσει την αλλαγή μετά το χωρισμό. Με την ψυχοθεραπεία και το EMDR θα μπορέσετε να εκφράσετε τα συναισθήματά σας, να αφήσετε πίσω σας το παρελθόν και να είστε σε θέση να δημιουργήσετε νέες, θετικές και υγιείς σχέσεις. Πάνω από όλα με την ψυχοθεραπεία θα δημιουργήσετε μια υγιή, θετική και στοργική σχέση με τον εαυτό σας. Είναι δύσκολο να προχωρήσετε στη ζωή σας μέχρι να φροντίσετε τα συναισθήματά σας. Ξεκινάτε στην ψυχοθεραπεία με θλίψη, σύγχυση, θυμό και την αίσθηση της απώλειας. Όσο προχωράτε στην ψυχοθεραπεία θα μπορείτε να σκέφτεστε τον/την πρώην σας με ηρεμία και ψυχραιμία. Δεν χρειάζεται πλέον ο/η πρώην σας και το παρελθόν να ασκούν εξουσία στα συναισθήματά σας. Με την ψυχοθεραπεία θα βρείτε μέσα σας τη δύναμη και το κουράγιο για να προχωρήσετε, θα μάθετε να αγαπάτε τον εαυτό σας και να μπορέσετε να αντιληφθείτε τα προειδοποιητικά σημάδια στους μελλοντικούς σας συντρόφους.

Βαθιά μέσα σας γνωρίζετε ότι αξίζετε την αγάπη. Με τη βοήθεια της ψυχοθεραπείας για το χωρισμό θα θυμηθείτε την αξία σας. Η ψυχοθεραπεία είναι εξατομικευμένη και βασίζεται στην μοναδικότητα του θεραπευόμενου.

EMDR για το χωρισμό

Κρατήστε στο μυαλό σας το EMDR, είναι πολύτιμη θεραπευτική τεχνική. Το EMDR επιτρέπει την γρήγορη αντιμετώπιση ψυχολογικών τραυμάτων, πάσης φύσεως. Με τη βοήθεια του EMDR οι άνθρωποι μπορούν να ξεπεράσουν επώδυνες εμπειρίες, όπως το χωρισμό, να απελευθερώσουν τα συναισθήματά τους και αντιμετωπίσουν μια πιθανή κατάθλιψη. Με την ψυχοθεραπεία ενισχύεται π[εραιτέρω η αυτοεκτίμηση σας και βλέπετε τα πράγματα από μια νέα, διαφορετική και θετική οπτική γωνία.

Άλλες θεραπευτικές μέθοδοι (όπως η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ) μπορεί να είναι συμπληρωματικά πολύτιμες για θεραπεία, ιδίως στις περιπτώσεις εκείνες που υπάρχουν ψυχοσωματικά συμπτώματα.