Κάνε το Τεστ
ψυχοθεραπεία ζεύγους, οφέλη ψυχοθεραπείας ζεύγους, σε τι βοηθά η ψυχοθεραπεία ζεύγους

Ψυχοθεραπεία ζεύγους: τα οφέλη στη σχέση

Οφέλη ψυχοθεραπείας ζεύγους

Όλες οι σχέσεις έχουν σκαμπανεβάσματα και δυσκολίες. Το μεγάλωμα των παιδιών, η καριέρα , οι οικογενειακές υποχρεώσεις μπορεί να προκαλέσουν συγκρούσεις σε μια σχέση. Πολλά ζευγάρια έχουν έντονες συγκρούσεις την περίοδο της συνταξιοδότησης όπου ξαφνικά έχουν πολύ χρόνο να περάσουν μαζί. Και όσο περνά ο καιρός, συνεχίζουν να μαλώνουν για τα οικονομικά και τα θέματα επικοινωνίας.

Δεν υπάρχουν αγεφύρωτες διαφορές σε καμία ηλικία και σε κανένα στάδιο του γάμου. Το πρόβλημα ξεκινά όταν τα ζευγάρια ζητούν την βοήθεια ενός ψυχοθεραπευτή και η σχέση τους έχει ουσιαστικά τελειώσει και θέλουν απλά να ξεκαθαρίσουν αν πρέπει να πάρουν διαζύγιο.

Ο σύντροφος που δεν θέλει να ξεκινήσει ψυχοθεραπεία συχνά βρίσκει δικαιολογίες για να την αποφύγει, όπως:

"Δεν συμβαίνει τίποτα"

Αν κάτι δεν έχει σπάσει, το επιδιορθώνετε; Μάλλον όχι. Όμως τα ζευγάρια είναι ανάγκη να υπερασπίζονται και να φροντίζουν το γάμο τους πριν καταρρεύσει. Μια μελέτη που έγινε σε παντρεμένα ζευγάρια για πάνω από 30 χρόνια, με μέση ηλικία τα 60 έτη, έδειξε ότι η προληπτική συμβουλευτική (ψυχοθεραπεία πριν εμφανιστεί κάποιο πρόβλημα) βελτιώνει την ποιότητα ζωής και τη λειτουργικότητα του ζευγαριού και όλης της οικογένειας. Ακόμη και η σεξουαλική ζωή βελτιώνεται.

"Είμαστε αδελφές ψυχές"

Ο ρομαντισμός κυριαρχεί πάντα στην αρχή μιας σχέσης, αλλά μπορεί να αποτελεί το πρόβλημα αργότερα. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που βλέπουν τους συντρόφους τους σαν "αδελφές ψυχές" έχουν υψηλά επίπεδα ικανοποίησης αλλά επίσης συγκρούονται συχνά και παίρνουν διαζύγιο. Η ψυχοθεραπεία βοηθά να κατανοήσετε τις προσδοκίες του συντρόφου σας.

Οφέλη ψυχοθεραπείας

1. Διαχείριση των διαφωνιών

Η επίλυση των διαφωνιών χρειάζεται κόπο. Πολλές φορές οι μικρές διαφορές γίνονται τεράστια εμπόδια για την ευτυχία σας και τη σχέση σας. Μην περιμένετε οι μικρές διαφορές να γίνουν αγεφύρωτο χάσμα. Μπορείτε με τη βοήθεια της ψυχοθεραπείας να μάθετε τεχνικές επίλυσης των διαφωνιών και να λύνετε τα προβλήματα που προκύπτουν.

2. Θέτετε προτεραιότητες ως ζευγάρι

Τι έχει προτεραιότητα στη ζωή σας; Ποια είναι η προτεραιότητα του συζύγου σας; Όταν σκέφτεστε τις προτεραιότητες σας, μπορεί να εκπλαγείτε και οι δύο. Οι διαφορετικές προτεραιότητες μπορεί να δημιουργήσουν απόσταση μεταξύ σας και να σας οδηγήσουν σε συγκρούσεις.

Η ψυχοθεραπεία ζεύγους σας δίνει την ευκαιρία να αναγνωρίσετε ποιες είναι οι διαφορετικές ανάγκες και οι διαφορετικές προτεραιότητές σας και να αποφασίσετε αν θέλετε να κάνετε διαφορετικές επιλογές. Αν ο γάμος σας δεν είναι στις προτεραιότητές σας, ίσως να αποφασίσετε ότι πρέπει να αφιερώνετε σε αυτόν περισσότερο χρόνο και ενέργεια.

3. Θέτετε στόχους σαν ζευγάρι

Πολλοί γάμοι προχωρούν και εξελίσσονται χωρίς σχεδιασμό, χωρίς πλάνο ζωής. Το να θέτετε στόχους ως ζευγάρι μπορεί να δώσει ενέργεια στη σχέση σας και να σας φέρει πιο κοντά. Ίσως να αποφασίσετε να δουλέψετε για να αγοράσετε ένα σπίτι ή να κάνετε οικονομία για να πάτε ένα μακρινό ταξίδι. Όταν επιτυγχάνετε τους στόχους σας, νιώθετε χαρά και ικανοποίηση για όσα καταφέρατε μαζί. Αυτή η ευχαρίστηση είναι ένα από τα σημαντικότερα οφέλη που μπορείτε να αποκομίσετε από την ψυχοθεραπεία ζεύγους, εκτός από το να αποκτήσετε κίνητρο ώστε να δουλέψει ο γάμος σας.

4. Γίνεστε πιο υποστηρικτικοί

Είναι συχνό για τους ανθρώπους που έχουν περάσει δυσκολίες να ξέρουν πως να είναι υποστηρικτικοί προς το σύντροφό τους. Συχνά τα ζευγάρια νιώθουν αντίπαλοι και όχι ομάδα. Όμως κάθε σύντροφος χρειάζεται υποστήριξη για να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες.

Ίσως να μην είστε σίγουροι αν ο σύντροφός σας θέλει να είναι εκεί για εσάς. Μπορεί να μην θέλει να μοιραστεί τις δυσκολίες του. Μπορεί να φοβάστε ότι ο σύντροφός σας θα σας απορρίψει για τα λάθη σας. Όποιος και αν είναι ο λόγος που σας κρατά μακριά από το να ζητήσετε υποστήριξη, μπορείτε να τον αντιμετωπίσετε. Στην ψυχοθεραπεία ζεύγους, μπορείτε να μάθετε πως να δίνετε και να παίρνετε αγάπη και υποστήριξη από το σύντροφό σας χωρίς να φοβάστε.