Κάνε το Τεστ
serolux, σερολουξ, φαρμακο, ενδειξεις, παρενεργειες

SEROLUX – Αντικαταθλιπτικό / Παρενέργειες

SEROLUX - ενδείξεις και παρενέργειες

Το SEROLUX  ("σερολούξ") είναι ένα γενόσημο αντικαταθλιπτικό φάρμακο (δραστική ουσία: σερτραλίνη). Ανήκει στην κατηγορία των SSRI αντικαταθλιπτικών (επιλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης της σεροτονίνης). Η τυπική χρήση για το Serolux είναι για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης.

Λήψη Serolux

Κυκλοφορεί σε δόσεις των Serolux 50 mg και Serolux 100 mg. Η συνήθης δοσολογία είναι Serolux 50-200 mg την ημέρα, με ή χωρίς φαγητό (κατά προτίμηση πρωϊνές ώρες). Η δόση μπορεί να αυξηθεί σταδιακά, πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του ψυχίατρού σας.

Μορφή SEROLUX mg Τιμή
Χάπια F.C.TAB SEROLUX 50MG ΒΤx30 7,85 ευρώ
Χάπια F.C.TAB SEROLUX 100MG ΒΤx30 9,50 ευρώ

Που βοηθάει το Serolux;

Όταν χρησιμοποιείται σωστά, το Serolux μπορεί αποτελεσματικά να βοηθήσει στην ανακούφιση από τα συμπτώματα της κατάθλιψης, της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής και του άγχους, όπως δείχνουν οι μελέτες.

Πως λειτουργεί το Serolux;

Το Serolux ενισχύει τη σεροτονίνη, ένα νευροδιαβιβαστή του εγκεφάλου.

Αποτελεσματικότητα Serolux

Η σερτραλίνη δεν θα αλλοιώσει την προσωπικότητά σας, ούτε θα σας κάνει άμεσα χαρούμενους. Αν πάσχετε από κατάθλιψη, το Serolux θα σας βοηθήσει αποτελεσματικά στο να ξαναβρείτε τον εαυτό σας. Χρειάζεται όμως χρόνο για να αποκαταστήσει την ισορροπία των νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο, που συνοδεύουν την κατάθλιψη ή άλλες διαταραχές.

Τα αποτελέσματα της δράσης του Serolux επέρχονται συνήθως σε 3-4 εβδομάδες, έτσι θα χρειαστούν μερικές εβδομάδες για να νιώσετε τη δράση του. Για αυτό θα πρέπει να την παίρνετε καθημερινά σταθερά, παρόλο που δεν θα δείτε κάποια ιδιαίτερη διαφορά στην αρχή. Συχνά χρειάζεται να συνεχίσει κανείς την αγωγή για μήνες, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του ψυχίατρού σας.

Πληροφορίες συνοπτικά: Serolux

Φάρμακο: SEROLUX
Δραστική ουσία: ΣΕΡΤΡΑΛΙΝΗ / Sertraline
Συνήθης δόση: 50-200 mg/ημέρα
Κατηγορία: SSRI αντικαταθλιπτικό
Χρόνος δράσης: έναρξη δράσης σε 2-4 εβδομάδες
Βοηθάει σε: Κατάθλιψη Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή Κρίσεις πανικού, Διαταραχή πανικού Κοινωνική φοβία Γενικευμένη αγχώδη διαταραχή Μετατραυματική Διαταραχή (PTSD) Προεμμηνορροϊκή Δυσφορική Διαταραχή
Πρωτότυπο φάρμακο: Zoloft

serolux χαπια, σερολουξ, φαρμακο, ενδειξεις, παρενεργειες Παρενέργειες Serolux

Συχνές παρενέργειες του Serolux είναι: κεφαλαλγίες, αϋπνία, ξηροστομία, σεξουαλικές διαταραχές (άντρες: μειωμένη επιθυμία, διαταραχές στύσης, καθυστερημένη εκσπερμάτωση, γυναίκες: μειωμένη libido, διαταραχές οργασμού), ζάλη, διαταραχές στην όρεξη, γαστρεντερικές διαταραχές (όπως ναυτία, δυσκοιλιότητα), ανησυχία, υπονατριαιμία (σε ηλικιωμένους), αιμορραγία και μώλωπες.

Oι παρενέργειες (ανεπιθύμητες ενέργειες) δεν εμφανίζονται σε όλους τους ασθενείς, αλλά σε ένα ποσοστό. Συχνά αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ήπιες και αποδράμουν τις πρώτες εβδομάδες της θεραπείας. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος ασθενής θα βιώσει κάποιες παρενέργειες από αυτές ή κάποιες άλλες. Ωστόσο, εάν δεν εξαφανιστούν ή αν επιδεινωθούν, μπορεί να χρειαστεί τροποποίηση της δόσης, το πρωτότυπο φάρμακο, άλλο γενόσημο ή κάποιο αντικαταθλιπτικό άλλης κατηγορίας.

Κάποιες ανεπιθύμητες ενέργειες (όπως οι σεξουαλικές διαταραχές) είναι δοσοεξαρτώμενες (αυξάνονται όσο αυξάνεται η δόση) ή μειώνονται καθώς συνεχίζεται η σταθερή λήψη του Serolux.

Το Serolux δεν δημιουργεί εξάρτηση, ωστόσο μπορεί να έχετε κάποια συμπτώματα στέρησης σε περίπτωση απότομης διακοπής του (όπως ίλιγγο, αϋπνία, άγχος) για αυτό θα πρέπει να μειωθεί σύμφωνα με τις οδηγίες του ψυχιάτρου σας.

Προφυλάξεις για το Serolux

Χρειάζεται προσοχή στη χρήση Serolux σε ασθενείς με ιστορικό επιληψίας, σπασμών.

Η σερτραλίνη περνάει στο γάλα σε πολύ μικρές ποσότητες, ωστόσο μπορεί να επηρεάσει το μωρό σας. Θα πρέπει να ακολουθήσετε τις συμβουλές του γιατρού σας σχετικά με το θηλασμό ενώ παίρνετε Serolux.

Xρειάζεται προσοχή στη συγχορήγηση Serolux με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) καθώς και άλλων αντιπηκτικών. Επίσης μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα στο αίμα του Xanax και Bespar όταν συγχορηγούνται.

Είναι γενικώς ασφαλές στη χρήση σε καταθλιπτικούς καρδιολογικούς ασθενείς, με πρόσφατο έμφραγμα μυοκαρδίου ή στηθάγχη.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω το Serolux;

To Serolux πρέπει πάντα να λαμβάνεται σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας και όχι σύμφωνα με γνώμες τρίτων. Δεν πρέπει ποτέ να ξεκινάτε το Serolux μόνοι σας χωρίς ιατρική παρακολούθηση, επειδή διαβάσατε γνώμες στο google ή προσωπικές εμπειρίες και γνώμες σε κάποιο φόρουμ.

Άλλες μέθοδοι για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης

Το Serolux μπορεί να συνδυαστεί παράλληλα με την ψυχοθεραπεία, ομοιοπαθητική, βελονισμό ώστε με αποτελεσματικότητα να ελεγχθούν όχι μόνο τα συμπτώματα, αλλά και οι πραγματικές αιτίες της κατάθλιψης ή του άγχους.

Ψυχοθεραπεία: με την ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει την κατάθλιψη αποτελεσματικά και μόνιμα, διερευνώντας και αντιμετωπίζοντας τα πραγματικά αίτια της κατάθλιψης και όχι απλά τα συμπτώματα.

EMDR: Το EMDR είναι μια ειδική ψυχοθεραπευτική τεχνική που επιτρέπει τη γρήγορη και αποτελεσματική αντιμετώπιση δύσκολων/τραυματικών βιωμάτων (όπως πένθος, χωρισμοί, ατυχήματα, κα) που μπορεί να αποτελούν τη ρίζα της κατάθλιψης.

Ομοιοπαθητική και Βελονισμός: η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ σε πολλές περιπτώσεις μπορούν να δώσουν τη λύση. Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα δεν έχουν παρενέργειες, και μπορούν να συνδυαστούν με το Serolux όπου αυτό είναι αναγκαίο.