Κάνε το Τεστ
τροφές για υγιή εγκέφαλο, τροφές που βελτιώνουν τη λειτουργία του εγκεφάλου

Τροφές για υγιή εγκέφαλο

Τροφές για Υγιή Εγκέφαλο

Δεν υπάρχει καμία μαγική συνταγή που να ενισχύει την λειτουργία του εγκεφάλου. Το πιο σημαντικό για την υγεία του εγκεφάλου είναι η υγιής και ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει πολλά φρούτα, λαχανικά, όσπρια και τροφές ολικής άλεσης. Βάλτε τα υγιή λιπαρά στη διατροφή σας όπως το ελαιόλαδο.

Υπάρχουν τροφές που είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και τα αντιοξειδωτικά που είναι γνωστό ότι συμβάλλουν στην υγεία του εγκεφάλου.

Τροφές ολικής άλεσης

Όπως όλα τα όργανα στο σώμα μας , έτσι και ο εγκέφαλος δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς ενέργεια. Η ικανότητα συγκέντρωσης προκύπτει από τα επαρκή επίπεδα ενέργειας (με τη μορφή της γλυκόζης) στο αίμα και στον εγκέφαλο. Οι τροφές ολικής άλεσης έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, πράγμα που σημαίνει ότι απελευθερώνουν την ενέργεια αργά στην κυκλοφορία του αίματος, και έτσι είστε σε εγρήγορση όλη την ημέρα. Επιλέξτε ψωμί και ζυμαρικά ολικής άλεσης.

Λιπαρά ψάρια

Τα απαραίτητα λιπαρά οξέα δεν μπορούν να παραχθούν από το σώμα πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να περιέχονται στην τροφή. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα φυσικά υπάρχουν στα λιπαρά ψάρια. Επίσης υπάρχουν στο λιναρόσπορο, στον κολοκυθόσπορο και σε έλαια όπως το ελαιόλαδο. Αυτά τα λιπαρά είναι πολύ σημαντικά για την σωστή λειτουργία του εγκεφάλου, την υγεία της καρδιάς, των αρθρώσεων και της συνολικής μας ευεξίας. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βοηθούν στην ανακούφιση της κατάθλιψης.

Τα λιπαρά ψάρια περιέχουν ενεργές μορφές λιπαρών πράγμα που σημαίνει ότι το σώμα μπορεί να τα χρησιμοποιήσει εύκολα. Τα πιο γνωστά λιπαρά ψάρια είναι ο σολομός, οι σαρδέλες, το σκουμπρί, η πέστροφα.

Τα χαμηλά επίπεδα των υγιών λιπαρών οξέων συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας και απώλειας της μνήμης. Τα καλά λιπαρά βοηθούν στην αντιμετώπιση του άγχους και  ενισχύουν την σύνθεση της σεροτονίνης.

Κολοκυθόσπορος

Ο κολοκυθόσπορος είναι πλούσιος σε ψευδάργυρο , ο οποίος είναι ένα πολύτιμο μεταλλικό στοιχείο για την μνήμη και τη σκέψη.  Επίσης περιέχει μαγνήσιο, βιταμίνες Β και τρυπτοφάνη που είναι πρόδρομος της σεροτονίνης.

Μαύρη σοκολάτα

Η μαύρη σοκολάτα περιέχει κακάο, το οποίο είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή, ένα τύπο αντιοξειδωτικών.

Τα αντιοξειδωτικά είναι πολύ σημαντικά για την υγεία του εγκεφάλου, καθώς ο εγκέφαλος είναι ευαίσθητος στο οξειδωτικό στρες, που συμβάλλει στη μείωση των γνωστικών ικανοτήτων που προκύπτει με την πάροδο του χρόνου.

Τα φλαβονοειδή που υπάρχουν στο κακάο ενισχύουν την ανάπτυξη των νευρώνων και των αιμοφόρων αγγείων που συνδέονται με την μνήμη και τη μάθηση. Επίσης διεγείρουν την ροή του αίματος στον εγκέφαλο.

Η μαύρη σοκολάτα βελτιώνει την πλαστικότητα των νευρώνων, η οποία είναι σημαντική για την μάθηση και έχει πολλά οφέλη στον εγκέφαλο.

Μούρα

Τα μούρα περιέχουν φλαβονοειδή, που είναι γνωστά για την αντιοξειδωτική τους δράση. Τα αντιοξειδωτικά μειώνουν την φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες. Τα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν στα μούρα περιλαμβάνουν τις ανθοκυανίνες, το καφεϊκό οξύ, την κατεχίνη και την κουερσετίνη.

Τα μούρα έχουν θετικές επιδράσεις στον εγκέφαλο που περιλαμβάνουν:

  • βελτίωση της επικοινωνίας ανάμεσα στα κύτταρα του εγκεφάλου
  • μείωση της φλεγμονής στο σώμα
  • αύξηση της πλαστικότητας, βοηθούν τα εγκεφαλικά κύτταρα να δημιουργούν νέες συνάψεις, ενισχύοντας έτσι την μνήμη και τη μάθηση
  • μείωση ή καθυστέρηση της εμφάνισης νευροεκφυλιστικών νοσημάτων

Τα μούρα που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά περιλαμβάνουν τα βατόμουρα, τις φράουλες, τα φραγκοστάφυλα, τα blackberries και τα blueberries.