Κάνε το Τεστ
καρδιά, υγεία της καρδιάς, τροφές για υγιή καρδιά, τροφές που βοηθούν την καρδιά, τροφές που προστατεύουν την καρδιά

Τροφές για υγιή καρδιά

Υγεία της Καρδιάς

Για να έχετε γερή καρδιά είναι ανάγκη να επιλέγετε θρεπτικές τροφές που θα κρατούν τις αρτηρίες σας καθαρές και θα τις προστατεύουν από κάθε βλάβη. Η Μεσογειακή διατροφή που είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και υγιή λιπαρά είναι η καλύτερη επιλογή για την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία βοηθούν στη μείωση της κακής-LDL χοληστερόλης. Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, τα οποία δρουν στο σώμα για να προλάβουν την βλάβη που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα.

Κόκκινο κρασί

Το κόκκινο κρασί περιέχει πολυφαινόλες που κάνουν καλό στην καρδιά. Η κατανάλωση κόκκινου κρασιού βοηθά στην πρόληψη των νοσημάτων του καρδιαγγειακού καθώς έχει αντιοξειδωτική δράση, βελτιώνει την λειτουργία των ενδοθηλιακών κυττάρων, αυξάνει την καλή χοληστερόλη και μειώνει τις αρνητικές επιδράσεις στα αιμοπετάλια.

Τροφές ολικής άλεσης        

Οι τροφές ολικής άλεσης είναι πλούσιες σε βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και φυτικές ίνες που βοηθούν στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς και μειώνουν την LDL χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια.

Πιο συγκεκριμένα η βρώμη περιέχει διαλυτές φυτικές ίνες όπως η β-γλυκάνη που βοηθά στη μείωση της ολικής και της LDL χοληστερόλης.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι και οι λαχανίδες είναι γνωστό ότι περιέχουν πολλές βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και αντιοξειδωτικά. Είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ, η οποία βοηθά στην προστασία των αρτηριών και στην σωστή πήξη του αίματος.

Λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, οι σαρδέλες, το σκουμπρί και ο τόνος είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν μελετηθεί εκτενώς για τα οφέλη τους στην καρδιά. Η κατανάλωση λιπαρών ψαριών μειώνει την διαστολική αρτηριακή πίεση. Επίσης μειώνει τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων, της γλυκόζης στο αίμα και της συστολικής αρτηριακής πίεσης.

Άσκηση

Η υγιής καρδιά απαιτεί εκτός από ισορροπημένη διατροφή και άσκηση. Η άσκηση έχει τεράστια οφέλη καθώς βοηθά στη διατήρηση του υγιούς σωματικού βάρους, μειώνει την αρτηριακή πίεση και την χοληστερόλη και κρατά ενεργό το μεταβολισμό. Επίσης η άσκηση είναι μια εξαιρετική μέθοδος για τη μείωση του στρες. Καλό είναι να ασκείστε για 150 λεπτά την εβδομάδα.

Καταπολέμηση του στρες               

Το στρες επηρεάζει και την καρδιά. Ο μηχανισμός του στρες προκαλεί αύξηση της αρτηριακής πίεσης και των παλμών της καρδιάς. Καλό είναι να μάθετε τρόπους διαχείρισης του άγχους για να προφυλάξετε την καρδιά σας. Αν νιώθετε ότι δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε μόνοι σας το στρες , η ψυχοθεραπεία θα σας βοηθήσει.