Κάνε το Τεστ
Βερβερίνη, Berberin, Τι είναι η βερβερίνη, Αδυνάτισμα, Απώλεια βαρους, Φυσικό Οζεμπικ, Φυτικό Οζεμπικ, Ozempic

Βερβερίνη και αδυνάτισμα

Βερβερίνη και απώλεια βάρους

H βερβερίνη είναι μια ουσία που υπάρχει σε πολλά φυτά, όπως η βερβερίδα, η υδραστίδα, η ξαγκαθιά, η γλυκαγκαθιά, η τρικοκκιά, η μυλκινιά. Όμοια με το Ozempic (σεμαγλουτίδη), η βερβερίνη μειώνει τα επίπεδα της γλυκόζης και οδηγεί σε μείωση του βάρους. Αλλά σε αντίθεση με το Ozempic, η φυσική αυτή ουσία δεν είναι ενέσιμη και μπορεί να ληφθεί από το στόμα.

Τι είναι η Βερβερίνη;

Το Ozempic είναι ένα φάρμακο για το διαβήτη, αλλά τους τελευταίους μήνες έχει γίνει γνωστό από πολλούς διάσημους ανθρώπους, όπως ο Έλον Μασκ, που χρησιμοποίησαν το συγκεκριμένο φάρμακο για την γρήγορη απώλεια βάρους. Η χρήση του Ozempic για λόγους πέρα από τη θεραπεία του διαβήτη έχει οδηγήσει στην έλλειψη του φαρμάκου. Για αυτό το λόγο, η προσοχή έχει στραφεί σε συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν την berberine (βερβερίνη), η οποία έγινε γνωστή από τα social media και ειδικά το TikTok ως το "φυσικό Ozempic".

Η βερβερίνη διαφέρει από το Ozempic σε πολλά. Η βερβερίνη δεν σταματά την πείνα ή τις λιγούρες. Δεν επιβραδύνει το πως αδειάζει το στομάχι, πράγμα που αποτελεί έναν από τους κύριους τρόπους δράσης του Ozempic.

Με τη χρήση της βερβερίνης ένα άτομο μπορεί να χάσει 1-2 κιλά το μήνα, ή λιγότερο, ενώ συγκριτικά με το Ozempic οι άνθρωποι χάνουν 5,5 – 7,2 κιλά το μήνα.

Βέβαια, η βερβερίνη είναι πολύ πιο οικονομική συγκριτικά με το Ozempic που κοστίζει 1,000€ ή περισσότερα. Μια συσκευασία με περίπου 90 κάψουλες κοστίζει γύρω στα 40€. Επίσης, η βερβερίνη είναι ένα σκεύασμα που υπάρχει διαθέσιμο στα φαρμακεία χωρίς να χρειάζεται κάποιος συνταγή για να το προμηθευτεί.

Πώς η βερβερίνη βοηθά στην απώλεια βάρους;

Η πιο συχνή ερώτηση που κάνουν οι περισσότεροι άνθρωποι είναι αν η βερβερίνη βοηθά τελικά στην απώλεια βάρους. Η απάντηση είναι ότι ίσως βοηθά.

Αυτό που κάνει ουσιαστικά η βερβερίνη είναι ότι βοηθά ένα άτομο να χάσει κάποια κιλά επειδή βελτιώνει τον τρόπο δράσης της ινσουλίνης και τον τρόπο με τον οποίο το σώμα χρησιμοποιεί τους υδατάνθρακες. Με αυτό τον τρόπο κάνει τον οργανισμό λιγότερο ανθεκτικό στην ινσουλίνη.

Επίσης, η βερβερίνη συμβάλλει στην απομάκρυνση της γλυκόζης από τον οργανισμό και μέσα στα κύτταρα, πράγμα το οποίο σε κάποιες περιπτώσεις βοηθά στην απώλεια βάρους. Είναι σημαντικό να πούμε ότι οι περισσότερες κλινικές δοκιμές για τις επιδράσεις της βερβερίνης στην απώλεια βάρους αφορά τα ποντίκια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα οφέλη της βερβερίνης στην υγεία είναι:

 • Μείωση στην ποσότητα της γλυκόζης που προσλαμβάνουν τα κύτταρα
 • Δράση σε κυτταρικά μονοπάτια που επηρεάζουν την μακροζωία
 • Επούλωση του στομάχου και καταπολέμηση των λοιμώξεων
 • Αναστολή της ανάπτυξης επιβλαβών βακτηρίων στο έντερο
 • Μείωση της φλεγμονής
 • Μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης

Η δράση της βερβερίνης στην απώλεια βάρους δεν αφορά μόνο αισθητικούς λόγους. Η βερβερίνη δρα σε σημαντικούς μηχανισμούς που μπορεί να συμβάλλουν στην θεραπεία χρόνιων θεμάτων υγείας. Επιπλέον, η χρόνια φλεγμονή και οι χρόνιες παθήσεις είναι κάτι σύνηθες όσο μεγαλώνουμε. Για αυτό είναι ανάγκη να βρούμε νέους τρόπους αντιμετώπισης αυτών των καταστάσεων.

Βερβερίνη, Berberin, Τι είναι η βερβερίνη, Αδυνάτισμα, Απώλεια βαρους, Φυσικό Οζεμπικ, Φυτικό Οζεμπικ, Ozempic

Τι πρέπει να γνωρίζω για την βερβερίνη;

Η βερβερίνη είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής που μπορεί ο καθένας να προμηθευτεί χωρίς συνταγή.

Ωστόσο, καλό είναι να γνωρίζετε ότι η βερβερίνη δεν έχει έγκριση για την θεραπεία συγκεκριμένων παθήσεων, αλλά τα συμπληρώματα διατροφής δεν απαιτούν έγκριση. Όπως συμβαίνει με όλα τα συμπληρώματα, είναι σημαντικό να ψάχνουμε για την πιο καθαρή μορφή και σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν πολλές πρόσθετες ενώσεις.

Για την ασφάλειά σας, είναι καλό να μιλάτε με το γιατρό σας πριν πάρετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα. Κάποιοι άνθρωποι εμφανίζουν αλλεργικές αντιδράσεις σε κάποια συμπληρώματα. Επίσης, η βερβερίνη μπορεί να αλληλεπιδρά με κάποια άλλα φάρμακα που μπορεί να παίρνετε και να έχει δυσάρεστες παρενέργειες.

Οι διαβητικοί μπορεί να παθαίνουν υπογλυκαιμίες μετά τη λήψη της βερβερίνης. Η υπογλυκαιμία συμβαίνει όταν η γλυκόζη του αίματος πέφτει κάτω από τα φυσιολογικά όρια.

Τα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας περιλαμβάνουν:

 • Κόπωση
 • Εφίδρωση
 • Ζαλάδα
 • Τρέμουλο
 • Και σε κάποιες σοβαρές περιπτώσεις επιληψία

Υπάρχει επίσης η πιθανότητα όταν κάποιος λαμβάνει βερβερίνη να νιώθει φούσκωμα ή να εμφανίζει σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου.

Αλληλεπιδράσεις της βερβερίνης με φάρμακα

Δεν είναι γνωστό το πως η βερβερίνη αλληλεπιδρά με άλλα φάρμακα. Για αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή όταν λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή για το διαβήτη και την υπέρταση. Η βερβερίνη δρα με παρόμοιο τρόπο με αυτά τα φάρμακα και για αυτό μπορεί να προκαλεί προβλήματα.

Είναι σημαντικό να διαβάζετε προσεκτικά τα συστατικά που περιέχονται σε κάθε συμπλήρωμα διατροφής. Αυτό θα σας βοηθήσει να βρείτε την κατάλληλη για εσάς δοσολογία. Καλό είναι να συζητάτε με το γιατρό σας για οποιοδήποτε συμπλήρωμα ώστε να αναλύετε τις αλληλεπιδράσεις με τροφές, φάρμακα ή άλλα συμπληρώματα.

Η βερβερίνη αποτελεί αντικείμενο έρευνας σε πολλές κλινικές δοκιμές και μελέτες, κυρίως στην Κίνα. Δείχνει να αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη θεραπεία για κάποιες παθήσεις, αλλά πάντα σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα. Ωστόσο, τα στοιχεία δεν είναι επαρκή για να υποστηρίξουν αυτή τη μεγάλη αύξηση στη χρήση της βερβερίνης.

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να ενδιαφέρονται για φυσικές ουσίες, όπως η βερβερίνη. Ωστόσο είναι ανάγκη να γίνουν περισσότερες μελέτες ώστε τα δεδομένα να είναι ασφαλή. Αν και μπορεί να είναι αποτελεσματική σε κάποιους ανθρώπους, αυτό δεν σημαίνει ότι θα έχει την ίδια δράση σε όλους και ότι μπορεί να ανταγωνιστεί την φαρμακευτική αγωγή για την θεραπεία συγκεκριμένων παθήσεων.

Τι μπορεί να με βοηθήσει να αδυνατίσω; 

Πολλές φορές οι τάσεις και τα trends που επικρατούν στα social media (Tik Tok, Instagram) δεν αποτελούν τις πιο ασφαλείς και αποτελεσματικές επιλογές. Αν ο στόχος σας είναι να χάσετε βάρος τότε πρέπει να είστε αποφασισμένοι να κάνετε αλλαγές στον τρόπο ζωής σας. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις που θα σας βοηθήσουν να αδυνατίσετε σε μια νύχτα. Τα συμπληρώματα διατροφής μπορεί να έχουν οφέλη για κάποιους ανθρώπους άλλα όχι για όλους.

Υπάρχουν ασφαλείς επιλογές ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ, που βοηθά σημαντικά στην απώλεια βάρους. Βέβαια, αν το άγχος είναι αυτό που σας οδηγεί στην συναισθηματική κατανάλωση φαγητού, τότε είναι ανάγκη να ξεκινήσετε ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, ώστε να αντιμετωπίσετε όλες τις αιτίες του στρες. Φυσικά, καμία προσπάθεια δεν θα έχει αποτέλεσμα αν δεν ακολουθείτε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή και αν δεν βάλετε την άσκηση στη ζωή σας. Για να έχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα είναι ανάγκη να είστε πρόθυμοι να δεσμευτείτε στο στόχο σας.