Κάνε το Τεστ
υγιείς σχέσεις, φιλία, γάμος

Υγιείς σχέσεις: Γάμος και Φιλίες

Υγιείς Σχέσεις

Ο καθένας μας δημιουργεί σχέσεις με άλλους ανθρώπους. Συνδεόμαστε με διαφορετικούς τρόπους με τους συναδέλφους μας, τους γείτονες, τους γνωστούς, τους φίλους, τα μέλη της οικογένειας μας και τους συντρόφους μας. Μερικοί άνθρωποι απολαμβάνουν να έχουν μεγάλο κοινωνικό κύκλο με πολλούς φίλους και γνωστούς, ενώ άλλοι πιο εσωστρεφείς προτιμούν να διατηρούν στενές σχέσεις μόνο με λίγους σημαντικούς ανθρώπους. Ανεξαρτήτως προτιμήσεων, οι υγιείς σχέσεις συμβάλλουν στη ψυχική και σωματική μας ευεξία.

Οι υγιείς σχέσεις μας παρέχουν συναισθηματική υποστήριξη την οποία χρειαζόμαστε για να ωριμάσουμε, να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της ζωής και να επουλωθούμε από τις απώλειες και τις απογοητεύσεις. Πέρα από τη ψυχική ευεξία, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι άνθρωποι με ισχυρό δίκτυο φίλων και ισχυρούς οικογενειακούς δεσμούς στην πραγματικότητα ζουν περισσότερο! Οι φιλίες και άλλες στενές σχέσεις μας δίνουν τη χαρά να μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας, τις σκέψεις μας και τα συναισθήματά μας με τους άλλους. Μας δίνουν την ευκαιρία να αποκαλύψουμε τον πραγματικό μας εαυτό σε άλλους ανθρώπους, γνωρίζοντας ότι μας αγαπούν και μας αποδέχονται για αυτό που είμαστε.

Ορισμός υγιούς σχέσης

Σε μια υγιή σχέση δύο άνθρωποι συμπεριφέρονται με σεβασμό και εμπιστοσύνη ο ένας στον άλλο. Αποδέχονται τον άλλο για αυτό που είναι, περιλαμβανομένων των τρόπων με τον οποίο αλλάζουν και ωριμάζουν όσο περνά ο χρόνος. Και οι δύο άνθρωποι σε μια υγιή σχέση νιώθουν ελεύθεροι να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και τις εμπειρίες τους.

Τρόποι για να αναπτύξετε και να διατηρήσετε μια υγιή σχέση

  1. Να είστε υπομονετικοί όταν ξεκινάτε μια νέα σχέση. Κάθε σχέση χρειάζεται χρόνο για να γίνει πιο ουσιαστική και βαθιά.
  2. Δώστε προσοχή. Ακούστε τα συναισθήματά σας όταν ξεκινάτε μια νέα σχέση. Κατανοήστε την γλώσσα του σώματος του άλλου ατόμου και τις αντιδράσεις απέναντί σας. Αν γνωρίζετε ότι εσείς και το άλλο άτομο είστε άνετοι μεταξύ σας και απολαμβάνετε το χρόνο που περνάτε μαζί, θα νιώσετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στη σχέση.
  3. Βρείτε τις ισορροπίες σας. Πρέπει να υπάρχει ισοτιμία. Και οι δύο άνθρωποι σε μια σχέση πρέπει να δίνουν και να παίρνουν. Κανένα από τα δύο άτομα δεν πρέπει να "χρησιμοποιεί" το άλλο. Όταν βλέπετε τη μεγάλη εικόνα σιγουρευτείτε ότι υπάρχει ισορροπία.
  4. Επικοινωνήστε. Αφιερώστε χρόνο για να μοιραστείτε τις εμπειρίες , τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας. Αν κάτι σας ενοχλεί στη σχέση σας, εκφράστε ξεκάθαρα τα συναισθήματά σας στο φίλο σας ή στο σύντροφό σας. Να είστε ανοιχτοί σε όσα έχει να σας πει.
  5. Βελτιώστε την αυτοεκτίμησή σας. Όταν νιώθετε καλά με τον εαυτό σας, οι άλλοι άνθρωποι θα επιθυμούν περισσότερο να περάσουν χρόνο μαζί σας. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είστε χαρούμενοι και γεμάτοι αυτοπεποίθηση όλη την ώρα. Ωστόσο, οι σχέσεις σας θα είναι πιο υγιείς όταν μπορείτε να αποδεχτείτε και να αγαπήσετε τον εαυτό σας αντί να βασίζεστε στην αποδοχή των άλλων ανθρώπων.
  6. Αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας. Ακόμη και οι καλύτεροι φίλοι ή οι σύντροφοι χρειάζονται λίγο χρόνο μόνοι τους. Οι σχέσεις σας θα είναι πιο υγιείς και πιο διασκεδαστικές αν έχετε τα ενδιαφέροντά σας και τις δραστηριότητες σας και κάνετε πράγματα για τον εαυτό σας.

Γάμος και ρομαντικές σχέσεις

Οι παραπάνω τρόποι αποτελούν χρήσιμες συμβουλές για το γάμο και/ή άλλες σοβαρές ρομαντικές σχέσεις. Στην πραγματικότητα, οι γάμοι είναι πιο επιτυχημένοι όταν βασίζονται στη βαθιά και γεμάτη σεβασμό φιλία. Υπάρχει ένας αριθμός παραγόντων που συμβάλλουν σε έναν επιτυχημένο γάμο.

Πρώτα από όλα, (α) είναι σημαντικό και για τους δύο συντρόφους να έχουν συμβατές σεξουαλικές προτιμήσεις. Η σεξουαλική οικειότητα μπορεί να αποτελέσει πηγή χαράς και μπορεί να βοηθήσει στην ενδυνάμωση μιας σχέσης ή ενός γάμου αν είναι μια ικανοποιητική εμπειρία και για τους δύο συντρόφους. Μια σχέση χωρίς σεξ θα αντιμετωπίσει προβλήματα. Είναι πολύ σημαντικό οι σύντροφοι να επικοινωνούν ανοιχτά για τις σεξουαλικές ανάγκες και επιθυμίες τους. Δεύτερον, (β) οι γάμοι είναι πιο επιτυχημένοι όταν και οι δύο σύντροφοι είναι ξεκάθαροι για το ρόλο που παίζει ο καθένας μέσα στο γάμο και να έχουν κοινά όνειρα και στόχους για το μέλλον.

Όπως σε κάθε σχέση, είναι σημαντικό για τους συντρόφους να διατηρούν υγιή όρια. Αν και δρουν σαν ομάδα σε πολλές πτυχές της ζωής τους, είναι ουσιαστικό και για τους δύο να διατηρήσουν την ατομικότητά τους.

Μην περιμένετε ο γάμος σας να είναι τέλειος, γιατί κανένας δεν είναι τέλειος, ούτε εσείς ούτε ο σύντροφός σας. Οι απογοητεύσεις είναι αναπόφευκτες. Η ειλικρινής επικοινωνία και η ικανότητα να συγχωρούμε τα λάθη είναι ζωτικής σημασίας για μια σχέση με διάρκεια.

Οι γάμοι και οι σχέσεις αλλάζουν με το πέρασμα του χρόνου. Χρειάζεται δουλειά για να διατηρηθεί μια σχέση υγιής. Όταν προκύπτουν προβλήματα, μην τα αγνοείτε, ελπίζοντας ότι θα φύγουν. Αντιθέτως, ,μιλήστε ανοιχτά και ειλικρινά με το σύντροφό σας, αποφεύγοντας τις κατηγορίες. Όσο προσπαθείτε να δουλέψετε τα προβλήματά σας, να είστε υπομονετικοί.

Ψυχοθεραπεία για καλύτερες σχέσεις

Συχνά στις σχέσεις παρουσιάζονται προβλήματα, παρόλο τις καλές προθέσεις και την αγάπη που υπάρξει μεταξύ των ανθρώπων. Για να επιλυθούν κάποια προβλήματα απαιτείται προσπάθεια και από τα δύο μέρη. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ μπορεί να σας βοηθήσει προσφέροντας λύσεις στα προβλήματα επικοινωνίας.