Κάνε το Τεστ
ανανάς, διατροφική αξία ανανά, θρεπτική αξία ανανά, ιδιότητες ανανά, οφέλη ανανά

Ανανάς: διατροφική αξία και οφέλη στην υγεία

Ανανάς

Ο ανανάς είναι ένα τροπικό φρούτο με μοναδικό σχήμα και χαρακτηριστική γεύση. Τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και πιο δημοφιλής λόγω της διατροφικής του αξίας.

Διατροφική αξία ανανά

Ο ανανάς είναι πλούσιος σε βιταμίνη C, η οποία βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα, την άμυνα του οργανισμού, να παραμείνει υγιές. Περιέχει 50 θερμίδες ανά 100 gr. Επίσης ο ανανάς περιέχει:

  • Βιταμίνη Α, Β6, Ε και Κ
  • Ασβέστιο
  • Φολικό οξύ
  • Σίδηρο
  • Μαγνήσιο
  • Μαγγάνιο
  • Φώσφορο
  • Κάλιο
  • Ψευδάργυρο

Αντιοξειδωτικά

Ο ανανάς δεν είναι μόνο πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά αλλά επίσης και σε αντιοξειδωτικά. Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις που βοηθούν στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες και των φλεγμονών.

Το οξειδωτικό στρες είναι μια κατάσταση στην οποία συσσωρεύονται πολλές ελεύθερες ρίζες στο σώμα. Αυτές οι ελεύθερες ρίζες αλληλεπιδρούν με τα κύτταρα και προκαλούν βλάβη που σχετίζεται με τη χρόνια φλεγμονή, την αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού και πολλά χρόνια νοσήματα.

Ο ανανάς είναι ιδιαίτερα πλούσιος σε αντιοξειδωτικά όπως τα φλαβονοειδή και τα φαινολικά οξέα.

Οφέλη του ανανά

1. Ενίσχυση του ανοσοποιητικού

Ο ανανάς είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και στην πραγματικότητα, περιέχει την μισή ποσότητα που χρειαζόμαστε ημερησίως. Η βιταμίνη C είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη έχει αντιοξειδωτική δράση και καταπολεμά την εμφάνιση βλαβών στα κύτταρα. Το σώμα μας χρειάζεται επαρκή ποσότητα βιταμίνης C για να καταπολεμήσει τα νοσήματα.

2. Βελτίωση της πέψης

Ο ανανάς περιέχει μια ομάδα πεπτικών ενζύμων γνωστή ως βρομελαΐνη. Αυτό το ένζυμο δρα σαν πρωτεάση, η οποία διασπά τις πρωτεΐνες στα δομικά τους συστατικά, όπως τα αμινοξέα και τα μικρά πεπτίδια.

Από τη στιγμή που μια πρωτεΐνη διασπάται, είναι πιο εύκολο να απορροφηθεί από το λεπτό έντερο. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα βοηθητικό για τους ανθρώπους με ανεπάρκεια στο πάγκρεας, μια κατάσταση στην οποία το πάγκρεας δεν μπορεί να παράγει αρκετά πεπτικά ένζυμα.

Η βρομελαΐνη, το πεπτικό ένζυμο του ανανά, έχει επίσης αντιφλεγμονώδεις και αναλγητικές ιδιότητες. Εχει μελετηθεί για την επίδρασή της στον καρκίνο του στομάχου και του καρκίνο του παχέος εντέρου και οι πρώτες μελέτες είναι πολλά υποσχόμενες.

3. Επούλωση μετά από τραυματισμό

Ο ανανάς μπορεί να προάγει την επούλωση μετά από τραυματισμό. Μια σειρά από μελέτες δείχνουν ότι η βρομελαΐνη βοηθά στη μείωση της φλεγμονής, του οιδήματος και του μωλωπισμού μετά από κάποιο τραυματισμό ή χειρουργική επέμβαση. Μπορεί να είναι χρήσιμος εάν ληφθεί πριν από οδοντιατρικές επέμβασεις, καθώς φαίνεται ότι βοηθά στη μείωση του πόνου και βοηθά στην ανακούφιση, παρόμοια με τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Στο σημείο αυτό σημειώνουμε την εξαιρετική δράση των ομοιοπαθητικών φαρμάκων στην αντιμετώπιση φλεγμονών.

4. Ενίσχυση των οστών

Εκτός από βιταμίνη C, ο ανανάς είναι πλούσιος σε μαγγάνιο το οποίο ενισχύει τα οστά και το συνδετικό ιστό. Επίσης το μαγγάνιο βοηθά στην πρόληψη της οστεοπόρωσης σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.

Η αντιφλεγμονώδης δράση της βρομελαΐνης μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από τον πόνο σε άτομα με αρθρίτιδα ή οστεοαρθρίτιδα.

5. Μείωση του άγχους

Ο ανανάς περιέχει υψηλά ποσοστά βιταμινών Β τα οποία συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου, ενισχύουν τη διάθεση και βοηθούν στην καταπολέμηση του άγχους.

Ενίσχυση του οργανισμού

Για την περαιτέρω γενική ενίσχυση του οργανισμού, του εγκεφάλου, του γαστρεντερικού και της αντιμετώπισης του στρες/άγχους, υπάρχουν αποτελεσματικές λύσεις μέσα από την ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και το ΒΕΛΟΝΙΣΜΟ.