Κάνε το Τεστ
πένθος, αιτίες πένθους, βήματα για να ξεπεράσετε το πένθος

Πένθος: Κολλημένοι σε μια στιγμή στο χρόνο

Πένθος

Όταν πενθούμε, είναι σαν ένα κομμάτι μας να έχει κολλήσει στο χρόνο, σε μια συγκεκριμένη στιγμή του χρόνου. Πολλές φορές το ότι κολλάμε, δεν οφείλεται στο πένθος αυτό καθ’ εαυτό, αλλά στο γεγονός ότι δεν αναγνωρίζουμε ότι χάσαμε κάτι για το οποίο χρειάζεται να πενθήσουμε. Η θλίψη είναι μια λέξη που χρησιμοποιούμε εναλλακτικά για το πένθος, αλλά το πένθος δεν αφορά μονάχα την απώλεια ενός προσώπου.

Το πένθος δεν είναι μια γραμμική διαδικασία. Τη μια στιγμή νιώθετε ότι έχετε αφήσει πίσω σας το παρελθόν, και την επόμενη το αντιμετωπίζετε ξανά μπροστά σας.Το πένθος είναι διαφορετικό για κάθε άνθρωπο. Κάποιες απώλειες χρειάζονται χρόνια για να τις επεξεργαστεί κάποιος, άλλες παίρνουν μόνο κάποιους μήνες, και άλλες μόνο μια στιγμή βαθιάς αναγνώρισης. Ο καθένας πενθεί διαφορετικά και για διαφορετικούς λόγους.

Στις περισσότερες περιπτώσεις το πένθος χαρακτηρίζεται από μια χρονοκαθυστέρηση, ένα πάγωμα. Αυτό συμβαίνει επειδή το πένθος είναι ύπουλο, έντονο και απαιτεί να το νιώσετε. Ακόμη και αν μπορείτε με κάποιο τρόπο να το αποφύγετε όλη τη διάρκεια της ημέρας, το πένθος θα έρθει πάλι στον ύπνο σας. Βρίσκεταιστηνκαρδιάσαςότανξυπνάτε.Το πένθος δεν λέει ,"Ήμουν εδώ για πολύ καιρό, νομίζω είναι η στιγμή να φύγω”.Το πένθος φωλιάζει στην καρδιά, καταναλώνει όλη σας την ενέργεια και σας γίνεται βάρος.

Αλλά το πένθος δεν είναι μια κακή δύναμη που υπάρχει για να σας προκαλεί πόνο, το πένθος βοηθά να αναδυθεί ένα ακόμη βαθύτερο συναίσθημα, μια αλήθεια για τη ζωή σας, τι εκτιμάται σε αυτή τη ζωή και τι χρειάζεστε. Δείχνει πόσο θέλατε κάτι, πόσο βαθιά νοιαζόσασταν για κάποιον.

Ο πόνος είναι αναγκαίος για να μάθουμε μια αλήθεια, αλλά δεν είναι ανάγκη να κρατάμε τον πόνο ζωντανό για να κρατήσουμε την αλήθεια ζωντανή.

Το πένθος δεν σημαίνει απαραίτητα κατάθλιψη. Οι άνθρωποι μπορεί να πενθούν και να μην το αναγνωρίζουν καν.

Μερικά παραδείγματα γεγονότων που προκαλούν πένθος είναι:

  • Ο χωρισμός μιας σχέσης, το διαζύγιο
  • Ο θάνατος ενός αγαπημένου ή σημαντικού ανθρώπου της ζωής μας
  • Ένα άτομο που είναι ζωντανό αλλά απουσιάζει τη ζωή σας
  • Η απώλεια ενός ονείρου, όλα όσα πάντα θέλατε ή ελπίζατε, αλλά που δεν πήρατε ποτέ
  • Η υπογονιμότητα
  • Το τέλος μιας φιλίας
  • Η απώλεια της δουλειάς ή το τέλος μιας καριέρας
  • Η πώληση του πατρικού σπιτιού

Η τυπική διαδρομή του πένθους ξεκινά με την άρνηση. Οι αμυντικοί σας μηχανισμοί είναι εκεί για να σας προστατεύσουν καθώς μερικές απώλειες είναι εξαιρετικά οδυνηρές για την ανθρώπινη φύση μας.Χρειαζόμαστε το χρόνο μας και να επεξεργαστούμε το πένθος μας και την απώλειά μας σταδιακά, σε μικρές δόσεις, και οι αμυντικοί μηχανισμοί σε αυτό εξυπηρετούν.

πένθος

Ακολουθούν κάποια βήματα για την επεξεργασία αυτή του πένθους:

1. Κατανόηση

Κατανοείστε ότι η καρδιά σας έχει ραγίσει, ακόμη και αν αυτό δεν είναι ορατό στους άλλους. Να θυμάστε ότι δεν υπάρχει "σωστός τρόπος" για να πενθήσετε και ότι το πένθος δεν είναι μια γραμμική διαδικασία. Ο χρόνος αρχίζει να μετρά από τη στιγμή που θα ξεκινήσετε να αναγνωρίζετε το πένθος σας. Με άλλα λόγια, όταν ειλικρινά θα αρχίσετε να αποδέχεστε όσα συνέβησαν.

2. Αναγνώριση

Πριν ξεκινήσετε να πενθείτε, είναι απαραίτητο να αναγνωρίσετε πρώτα ότι είναι ανάγκη να πενθήσετε. Κάτι συνέβη (ή δεν συνέβη) που σας επιβάρυνε. Τι νιώθετε ότι χάσατε; Τι νιώθετε ότι σας επιβάρυνε; Ποιοι είναι οι φόβοι σας για το μέλλον; Οι απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις θα σας βοηθήσουν να αναγνωρίσετε για ποιο λόγο είναι ανάγκη να πενθήσετε.

3. Επαφή

Είναι ανάγκη να έρθετε σε επαφή με την απώλεια (καθώς και με όλο το θυμό, τη θλίψη, την προδοσία, το φόβο και οποιοδήποτε άλλο συναίσθημα νιώθετε λόγω της απώλειας).Είστε σε επαφή με το πένθος όταν κάνετε χώρο για τα συναισθήματα της απώλειας στη ζωή σας. Είναι μια τεράστια πρόκληση αυτά τα συναισθήματα, αλλά δεν υπάρχει άλλος τρόπος να προχωρήσετε μέσω του πένθους χωρίς να έρθετε σε επαφή με αυτά, χωρίς να τα αποδεχτείτε, χωρίς να τα αντιμετωπίσετε.Μπορείτε είτε να τολμήσετε να νιώσετε αυτά τα συναισθήματα ή να μείνετε αποστασιοποιημένοικαι να νομίζετε ότι έτσι προστατεύετε τον εαυτό σας.

4. Προχώρημα

Το αίσθημα της θλίψης μπορεί να παραμείνει για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε η θλίψη να γίνει συνήθεια. Αν θέλετε ειλικρινά να προχωρήσετε, πρέπει να φτάσετε στην καρδιά του πένθους, εκεί θα βρείτε την πόρτα για το παρακάτω… Εκεί και μόνο εκεί θα βρείτε την πόρτα για τα κομμάτια της ζωής που υπομονετικά σας περιμένουν στην άλλη πλευρά του πόνου σας.

Επεξεργασία πένθους

Να θυμάστε το πένθος που βιώνετε είναι μοναδικό για εσάς, και θα το κουβαλάτε μαζί σας για όσο καιρό θέλετε. Θα το αφήσετε να φύγει μόνο όταν θα νιώσετε έτοιμοι. Το ταξίδι μέσα στο πένθος είναι απρόβλεπτο και δύσκολο, δεν είναι ανάγκη να το περάσετε όλο αυτό μόνοι σας. Αυτό το μονοπάτι έχει εμπόδια. Πολλοί άνθρωποι χάνουν τον εαυτό τους σε αυτό το μονοπάτι, μπορεί να μείνουν κολλημένοι στο πένθος και στην ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ. Αν δεν νιώθετε έτοιμοι να προχωρήσετε στη ζωή σας, ζητήστε τη βοήθεια ενός ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗ.

Το EMDR είναι μακράν ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση του πένθους. Αν έχετε πέσει σε κατάθλιψη, ένας ψυχίατρος-ψυχοθεραπευτής μπορεί να συστήσει και αντικαταθλιπτική αγωγή.