Κάνε το Τεστ
σχέσεις, χωρισμός, ψυχοθεραπεία, προβλήματα στις σχέσεις

Ατομική ψυχοθεραπεία εστιασμένη στις σχέσεις

Ψυχοθεραπεία για τις σχέσεις

Οι άνθρωποι αναπτύσσουν διάφορα μοτίβα και στρατηγικές κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας και της εφηβείας, που είναι αποτέλεσμα των πρώιμων βιωμάτων και της σχέσης με τους γονείς (ή άλλους φροντιστές). Ενώ αυτά τα μοτίβα και συμπεριφορές στο «εκεί και τότε» επιτρέπουν στα παιδιά την επιβίωση, την προστασία και την ικανοποίηση των αναγκών τους, πολλές φορές καθίστανται λιγότερο αποτελεσματικά ή δυσλειτουργικά καθώς γίνεται κανείς ενήλικας, και μπορεί να προκαλούν προβλήματα στις σχέσεις. Τα προβλήματα αυτά μπορεί να αφορούν για παράδειγμα την εμπιστοσύνη, την επικοινωνία, τον τρόπο επίλυσης των συγκρούσεων, των ορίων, της οικειότητας, της ικανοποίησης των αναγκών ενώ είστε σε σχέση.

Μπορεί να επιθυμείτε μια ουσιαστική σχέση, αλλά ίσως δεν μπορείτε να την βρείτε ή το αντίθετο, δυσκολεύεστε να δεσμετείτε μακροχρόνια και αποκλειστικά. Μπορεί να αισθανθείτε άγχος όταν βρίσκεστε σε σχέσεις που σταματάτε σχέσεις πριν ξεκινήσουν.  Ή ίσως αγωνίζεστε να επικοινωνήσετε με το σύντροφό σας, να νιώσετε οικειότητα ή να λύσετε τα όσα σας απασχολούν.

Για όλα τα προβλήματα σχέσεων, η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει. Ενδεικτικά ακολουθούν ορισμένα κεντρικά θέματα:

1. Είστε μόνος και δυσκολεύεστε να βρείτε την αγάπη;

Νιώθετε ότι το να βρείτε το σωστό σύντροφο για εσάς είναι μια πρόκληση; Είναι δύσκολο να βρείτε το "τέλειο" ταίρι σας; Ίσως ακόμη και να φοβάστε ότι θα περάσετε το υπόλοιπο της ζωής σας μόνοι και χωρίς αγάπη. Ίσως να είχατε σχέσεις που δεν δούλεψαν για κάποιο λόγο και μετά από ένα διάλειμμα είστε έτοιμοι να δοκιμάσετε ξανά να βγείτε ραντεβού. Ή, μπορεί να είστε με κάποιον συναισθηματικά μη διαθέσιμο, πράγμα που είναι εξίσου επώδυνο.

Η ψυχοθεραπεία θα σας βοηθήσει να απελευθερωθείτε από το παρελθόν και όσα σας πλήγωσαν, να μην συμβιβάζεστε με λιγότερα από αυτά που θέλετε και να βρείτε μια σταθερή και ικανοποιητική σχέση. Είναι καιρός να προχωρήσετε και να αφήσετε πίσω σας το παρελθόν που σας εμποδίζει και να έχετε βαθύτερη κατανόηση των μοτίβων που σας κρατούν κολλημένους.

2. Τα ραντεβού σας εξελίσσονται σε καταστροφή;

Σκέφτεστε ότι επιλέγετε τους λάθος ανθρώπους και νιώθετε απρόθυμοι να εμπιστευτείτε τη διαδικασία των ραντεβού; Ή ίσως να έχετε γυρίσει την πλάτη στα ραντεβού μετά από ένα χωρισμό ή ένα διαζύγιο; Ίσως να μην είστε ευχαριστημένοι από τις εμπειρίες των ραντεβού ή να θέλετε να προετοιμάσετε τον εαυτό σας να ξαναμπεί στο παιχνίδι.

Με την ψυχοθεραπεία μπορείτε να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή σας, και να αντιμετωπίστε το φόβο, την απογοήτευση και τα σκαμπανεβάσματα των νέων ραντεβού.

3. Δημιουργείτε τοξικές σχέσεις;

Είσαστε σε μια υγιή ή τοξική σχέση; Οποιαδήποτε και αν είναι η κατάσταση που αντιμετωπίζετε στη σχέση σας, η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τις δυσκολίες, την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια. Με την καθοδήγηση του ψυχοθεραπευτή μπορείτε να ξεπεράσετε το χωρισμό σας, να φύγετε από κακοποιητικές σχέσεις, να επουλώσετε τις πληγές σας και να είστε έτοιμοι για νέες, πιο υγιείς σχέσεις.

4. Φοβάστε την εγκατάλειψη; 

Ανησυχείτε ότι ο σύντροφός σας θα σας χωρίσει και προσπαθείτε να προλάβετε την κατάσταση; Ίσως να σας τρομάζει η ιδέα ότι θα σας εγκαταλείψουν, θα σας απορρίψουν και πως θα μείνετε μόνοι αιωνίως, και για αυτό υποχωρείτε σε πολλά "θέλω" σας. Ίσως πάλι να θέλετε εσείς να χωρίσετε με κάποιον, αλλά δεν μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας. Ίσως να συνεχίζετε μια σχέση που δεν σας ταιριάζει επειδή φοβάστε τις ενοχές ή το μέλλον. Αυτοί οι φόβοι μπορεί να κρατούν κάποιον εγκλωβισμένο σε μια σχέση, με αποτέλεσμα η σχέση να κάνει αρνητικούς φαύλους κύκλους, σε ένα δρόμο προς το πουθενά.

5. Αντιμετωπίζετε ένα διαζύγιο;

Το διαζύγιο είναι ένα από τα πιο στρεσογόνα γεγονότα που μπορεί να συμβούν στη ζωή. Για κάποιους, είναι εξουθενωτικό, άλλους ανακουφιστικό. Με την ψυχοθεραπεία μπορείτε να διαχειριστείτε τα συναισθήματα σας, τις οικονομικές και τις οικογενειακές αλλαγές που συνοδεύουν το διαζύγιο. Είναι επίσης σημαντικό να δείτε και τα δικά σας λάθη και το μερίδιο ευθύνης σας στη διάλυση του γάμου, ώστε να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη σε επόμενες σχέσης. Ο ψυχοθεραπευτής θα σας καθοδηγήσει με συμπόνια και χωρίς κριτική σε αυτή τη διαδικασία.

6. Έχετε προβλήματα στη σχέση σας αλλά ο σύντροφός σας αρνείται να κάνετε ψυχοθεραπεία;

Αν και είναι ιδανικό κάθε ζευγάρι να κάνει μαζί ψυχοθεραπεία ζεύγους για να λύνει τα προβλήματά του, σίγουρα θα σας βοηθήσει και η ατομική ψυχοθεραπεία. Θα ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή σας, δεξιότητες διαχείρισης καταστάσεων και θα μπορέσετε να βελτιώσετε την επικοινωνία με το σύντροφό σας. Ανεξάρτητα με το τι θέλει να κάνει ή όχι ο σύντροφός σας, εσείς μπορείτε να βοηθηθείτε ουσιαστικά. Αν ο σύζυγος σας έχει ζητήσει διαζύγιο και αρνείται να κάνει ψυχοθεραπεία ζεύγους, τότε εσείς μπορείτε να επωφεληθείτε από τη διαδικασία, να αποφύγετε να κάνετε τα πράγματα χειρότερα και να καταλάβετε πως φτάσατε ως εδώ.

Ψυχοθεραπεία, εαυτός και σχέσεις

Αν αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε πρόβλημα στις σχέσεις σας, η ατομική ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΖΕΥΓΟΥΣ μποροπυν να σας βοηθήσουν. Με τη βοήθεια της ψυχοθεραπείας που είναι επικεντρωμένη στην προσωπική ανάπτυξη, μπορείτε να καταλάβετε τι δεν λειτουργεί πλέον, πώς σας επηρεάζει και πώς να αλλάξετε αυτά τα μοτίβα για να ενισχύσετε τις σχέσεις σας, ειδικά αυτή με τον εαυτό σας.