Champix – φάρμακο διακοπής καπνίσματος / Παρενέργειες

champix, τσαμπιξ, διακοπη καπνισματος, αγορα, εμπειριες, champix παρενεργειες, chantix, ξαναέρθει, champix forum

Champix: χρήσεις, παρενέργειες, εμπειρίες

Το CHAMPIX (“τσαμπίξ”) είναι ένα φάρμακο της εταιρείας Pfizer για τη διακοπή του καπνίσματος. Το Champix (βαρενικλίνη, varenicline) μειώνει την επιθυμία για κάπνισμα και τα συμπτώματα διακοπής του καπνίσματος (στο εξωτερικό κυκλοφορεί με την εμπορική ονομασία Chantix).

Δοσολογία Champix

Κατά τη διάρκεια των 2 πρώτων εβδομάδων, θα συνεχίζετε να καπνίζετε. Ο ασθενής θα πρέπει να ορίσει μία ημερομηνία διακοπής του καπνίσματος, συνήθως 10 με 14 ημέρες μετά την έναρξη του Champix (ή μέσα στο διάστημα 8ης – 35ης ημέρας). Κατά τη διάρκεια αυτών των πρώτων ημερών λοιπόν, θα συνεχίζετε να καπνίζετε. Οι ασθενείς θα πρέπει να υποβάλλονται σε θεραπεία με CHAMPIX συνολικά για 12 εβδομάδες. Εάν δεν καταφέρετε να διακόψετε το κάπνισμα τις πρώτες 12 εβδομάδες της θεραπείας, ή αν ξαναρχίσετε να καπνίζετε, μπορείτε να κάνετε και μία 2η προσπάθεια να σταματήσετε το κάπνισμα με το Champix.

Η συνιστώμενη δοσολογία είναι Champix 1 mg δύο φορές την ημέρα μετά από σταδιακή τιτλοποίηση διάρκειας 1 εβδομάδας, ως εξής:

Ημέρες Λήψη Champix
Ημέρες 1η – 3η 0,5 mg μία φορά την ημέρα
Ημέρες 4η – 7η 0,5 mg δύο φορές την ημέρα
Ημέρα 8η – 1 mg δύο φορές την ημέρα

To Champix κυκλοφορεί σε δύο σκευάσματα, συσκευασίες (α) έναρξης και (β) συντήρησης:

Μορφή mg & χάπια Champix Τιμή
Συσκευασία έναρξης 11 χάπια Champix 0.5 mg για την 1η εβδομάδα και
14 χάπια Champix 1 mg για την 2η εβδομάδα
42 ευρώ
Συσκευασία συντήρησης 28 χάπια Champix 1 mg 47 ευρώ

Λήψη Champix

Το Champix προορίζεται για χρήση από του στόματος και τα χάπια θα πρέπει να καταπίνονται ολόκληρα με νερό.
Τα χάπια Champix μπορούν να ληφθούν με ή χωρίς τροφή.champix, τσαμπιξ, συσκευασία εναρξης εβδομαδα, champix παρενεργειες, εμπειριες, επανακυκλοφορια

Πως λειτουργεί το Champix

Όταν καπνίζετε ένα τσιγάρο, η νικοτίνη συνδέεται με τους υποδοχείς νικοτίνης στον εγκέφαλο. Αυτό στέλνει ένα σήμα στον εγκέφαλο προκαλώντας την απελευθέρωση ενός νευροδιαβιβαστή, της ντοπαμίνης. Η ντοπαμίνη προκαλεί μια στιγμή ευχαρίστησης και ευφορίας η οποία κρατάει όμως για λίγο. Επειδή ο οργανισμός θέλει να ενισχύσει αυτό το αίσθημα ευφορίας, ενισχύει την επιθυμία για κάπνισμα, και έτσι δημιουργείται η συνήθεια του καπνίσματος.

To Champix δρα δεσμεύοντας τους υποδοχείς νικοτίνης στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν ελεύθεροι υποδοχείς για τη νικοτίνη. Έτσι λοιπόν όταν καπνίζει κάποιος ενώ παίρνει παράλληλα Champix, δεν υπάρχει κάποια ευχαρίστηση ή αγχόλυση από το τσιγάρο, γεγονός που βοηθάει στην διακοπή της συνήθειας του καπνίσματος.

Το Champix δεν περιέχει νικοτίνη και δεν προκαλεί εξάρτηση.

champix, διακοπη καπνισματος, νικοτινη, υποδοχεις, τσαμπιξ εμπειριες, champix παρενεργειες, champix forum, εμπειριες, κριτικες

Οφέλη διακοπής καπνίσματος

Υπάρχουν περίπου 600 συστατικά στα τσιγάρα. Όταν καίγονται, τα τσιγάρα δημιουργούν περισσότερες από 7.000 χημικές ουσίες. Τουλάχιστον 69 από αυτές τις χημικές ουσίες είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο και πολλές είναι τοξικές.

Δεν είναι εύκολο να αποφασίσετε να κόψετε το κάπνισμα, αλλά σύντομα θα νιώσετε τα οφέλη του μη καπνίσματος. Εάν σταματήσετε το κάπνισμα, τότε τα οφέλη στην υγεία είναι τα παρακάτω:

 • Μετά από 20 λεπτά: η αρτηριακή πίεση και ο σφυγμός επανέρχονται στο φυσιολογικό
 • 8 ώρες: τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα επανέρχονται στο φυσιολογικό
 • 24 ώρες: οι πνεύμονες αρχίζουν να καθαρίζουν τη συσσώρευση πίσσας
 • 48 ώρες: η γεύση και η όσφρηση βελτιώνονται σημαντικά
 • 72 ώρες: η κυκλοφορία βελτιώνεται, κάνοντας το περπάτημα, το ανέβασμα σκαλοπατιών και το τρέξιμο πολύ πιο εύκολο
 • 72 ώρες: η αναπνοή γίνεται πιο εύκολη και τα επίπεδα ενέργειας αυξάνουν
 • 2-12 εβδομάδες: ο βήχας, ο συριγμός και τα προβλήματα αναπνοής βελτιώνονται καθώς η λειτουργία των πνευμόνων αυξάνεται έως και 10%
 • 3-9 μήνες: ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής μειώνεται στο μισό

Οι πρώτες εβδομάδες είναι οι πιο δύσκολες γιατί εμφανίζεται η επιθυμία για κάπνισμα και τα συμπτώματα διακοπής του καπνίσματος. Ωστόσο όπως δείχνουν οι εμπειρίες καπνιστών, αυτές οι επιπτώσεις μειώνονται με χρόνο και θα γίνεται ευκολότερο όσο περισσότερες μέρες δεν καπνίζετε.

Γενική επίδραση της διακοπής του καπνίσματος

Το Champix θα σας βοηθήσει να διακόψετε το κάπνισμα. Όμως θα χρειαστείτε επίσης:

 • θέληση
 • πλάνο διακοπής καπνίσματος
 • υποστήριξη από οικογένεια και φίλους
 • συμβουλευτική ή πρόσθετη υποστήριξη. Οι περισσότεροι άνθρωποι χωρίς υποστήριξη, δεν καταφέρνουν να διακόψουν το κάπνισμα.
 • αλλαγές στη συμπεριφορά σας, ώστε να αποφεύγετε καταστάσεις που είναι πιθανό να καπνίσετε.

Η διακοπή του καπνίσματος, με ή χωρίς φαρμακευτική θεραπεία, έχει συσχετιστεί με επιδείνωση υποκείμενων ψυχιατρικών νόσων (π.χ. κατάθλιψη) και με διάφορα συμπτώματα. Για παράδειγμα, αίσθημα δυσφορίας ή καταθλιπτική διάθεση, αϋπνία, ευερεθιστότητα, απογοήτευση ή οργή, άγχος, δυσκολία στη συγκέντρωση, ανησυχία, μειωμένος καρδιακός ρυθμός, αύξηση της όρεξης ή του σωματικού βάρους, έχουν αναφερθεί σε ασθενείς που επιχειρούν να διακόψουν το κάπνισμα.

Παρενέργειες Champix

Για τους ασθενείς που δεν μπορούν να ανεχτούν τις παρενέργειες του CHAMPIX είναι δυνατή η προσωρινή ή η οριστική μείωση της δόσης στο 0,5 mg δύο φορές την ημέρα.

Η πιο συχνή παρενέργεια που σχετίζεται με το CHAMPIX (βαρενικλίνη) είναι η ναυτία (30%), αλλά συνήθως είναι ήπια, και μπορεί να ανακουφιστεί με την ταυτόχρονη λήψη με τροφή. Άλλες συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν φλεγμονές και οιδήματα της ρινός και του λαιμού, μη φυσιολογικά όνειρα, δυσκολία στον ύπνο και πονοκέφαλο.

Δερματικές αντιδράσεις: Έχουν επίσης υπάρξει σπάνιες, αλλά σοβαρές, αναφορές δερματικών αντιδράσεων μετά την κυκλοφορία του προϊόντος στην αγορά, συμπεριλαμβανομένου του Συνδρόμου Stevens-Johnson και του Πολύμορφου Ερυθήματος, σε ασθενείς που λάμβαναν βαρενικλίνη.

Καρδιαγγειακά συμβάματα: Οι ασθενείς που λαμβάνουν CHAMPIX θα πρέπει να καθοδηγούνται ώστε να ενημερώνουν τον ιατρό τους για την εμφάνιση νέων ή την επιδείνωση καρδιαγγειακών συμπτωμάτων και να αναζητούν άμεση ιατρική φροντίδα, εάν εμφανίσουν σημεία και συμπτώματα εμφράγματος του μυοκαρδίου ή αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Champix και ψυχιατρικές παρενέργειες

Οι πιθανές παρενέργειες του Champix όσον αφορά το Kεντρικό Nευρικό σύστημα (εγκέφαλος) περιλαμβάνουν μεταβολές στη συμπεριφορά ή τη σκέψη, άγχος, ψύχωση, διακυμάνσεις της συναισθηματικής διάθεσης, επιθετική συμπεριφορά, κατάθλιψη, αυτοκτονικό ιδεασμό και αυτοκτονική συμπεριφορά, και απόπειρες αυτοκτονίας έχουν αναφερθεί σε ασθενείς οι οποίοι επιχειρούν να διακόψουν το κάπνισμα με CHAMPIX, σύμφωνα με την εμπειρία του προϊόντος μετά την κυκλοφορία του στην αγορά.

Σε κλινικές δοκιμές και σύμφωνα με τις εμπειρίες μετά την ευρεία κυκλοφορία του προϊόντος, έχουν υπάρξει αναφορές σπασμών σε ασθενείς που λάμβαναν CHAMPIX, με ή χωρίς ιστορικό σπασμών.

Επιδράσεις στην ικανότητα οδήγησης και χειρισμού μηχανημάτων

Το CHAMPIX ενδέχεται να έχει μικρή ή μέτρια επίδραση στην ικανότητα οδήγησης και χειρισμού μηχανημάτων. Το CHAMPIX ενδέχεται να προκαλέσει ζάλη, υπνηλία και παροδική απώλεια συνείδησης και, ως εκ τούτου, ενδέχεται να έχει επίδραση στην ικανότητα οδήγησης και χειρισμού μηχανημάτων. Στους ασθενείς πρέπει να δίνεται συμβουλή να μην οδηγούν, να μη χειρίζονται πολύπλοκα μηχανήματα και να μην παίρνουν μέρος σε άλλες ενδεχομένως επικίνδυνες δραστηριότητες, μέχρι να διαπιστωθεί εάν αυτό το φαρμακευτικό προϊόν επηρεάζει την ικανότητά τους να εκτελούν αυτές τις δραστηριότητες.

Απόσυρση Champix και επανακυκλοφορία

Τον Ιούλιο 2021 το Champix στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Chantix) αποσύρθηκε προληπτικά από την αγορά, λόγω εντοπισμού αυξημένων επιπέδων Ν-νιτροζο-βαρενικλίνης (μια νιτροζαμίνη) πάνω από το όριο της αποδεκτής ημερήσιας πρόσληψης και δεν θεωρήθηκε ασφαλές. Οι νιτροζαμίνες είναι επικίνδυνες και πιθανώς καρκινογόνες ουσίες για τον άνθρωπο. Προληπτικά η Pfizer κλήθηκε να διακόψει τη διανομή του Τσαμπίξ, αναμένοντας νέο έλεγχο για την ασφάλειά του. Το Champix επανακυκλοφόρησε κανονικά το 2022 και ξαναήρθε στην Ελλάδα.

Γενόσημα Champix: δεν κυκλοφορούν γενόσημα.
Υπάρχουν και άλλα φάρμακα (άλλης κατηγορίας) για τη διακοπή του καπνίσματος, όπως το Zyban.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω το Champix;

To Champix πρέπει πάντα να λαμβάνεται σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας. Δεν πρέπει να ξεκινάτε το Champix μόνοι σας χωρίς ιατρική παρακολούθηση, επειδή διαβάσατε κριτικές ή προσωπικές γνώμες σε κάποιο forum.

Άλλες μέθοδοι για τη διακοπή του καπνίσματος

Ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ έχει πολύ καλά αποτελέσματα στη διακοπή του καπνίσματος, καθώς με ειδικά αντικαπνιστικά σημεία βοηθάει τον οργανισμό να απεξαρτηθεί πιο γρήγορα και εύκολα από τη νικοτίνη.

Από την άλλη μεριά, το κάπνισμα εκτός από συνήθεια είναι και ένας τρόπος διαχείρισης του άγχους και άλλων δύσκολων συναισθημάτων. Η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ μπορούν να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε καλύτερα το άγχος σας και τα όσα σας προβληματίζουν, έτσι ώστε να μην καταφεύγετε στο κάπνισμα για αποφόρτιση.