Κάνε το Τεστ
χαρισματικά παιδιά, ποια είναι τα χαρακτηριστικά των χαρισματικών παιδιών, πως οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τα χαρισματικά παιδιά, υποστήριξη χαρισματικών παιδιών , ενθάρρυνση χαρισματικών παιδιών

Χαρισματικά παιδιά

Χαρισματικά παιδιά

Τα χαρισματικά παιδιά είναι συνήθως πιο έξυπνα από τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας τους. Συνήθως απολαμβάνουν τα παιχνίδια που είναι για πολύ μεγαλύτερα παιδιά. Οι γονείς όταν συνειδητοποιούν ότι το παιδί τους είναι χαρισματικό αρχικά νιώθουν οι πιο τυχεροί άνθρωποι στον κόσμο. Ωστόσο, το να μεγαλώνει κάποιος ένα χαρισματικό παιδί έχει τεράστιες ευθύνες.

Η υποστήριξη και η συνεχής αναζήτηση των καλύτερων επιλογών, μπορεί να είναι πολύ δύσκολη διαδικασία. Τα χαρισματικά παιδιά συνήθως μαθαίνουν πιο γρήγορα από τους συμμαθητές τους, έτσι είναι σημαντικό να έχουν την κατάλληλη στήριξη από τους γονείς τους στα πρώιμα στάδια της μάθησης. Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά των χαρισματικών παιδιών;

1. Aντίληψη

Τα χαρισματικά παιδιά βλέπουν τον κόσμο με διαφορετικό τρόπο. Φυσικά, έχουν μια ασυνήθιστη οπτική για τη ζωή και τις εμπειρίες, και αντιλαμβάνονται πολύ νωρίτερα τι συμβαίνει γύρω τους, με αποτέλεσμα να αναγνωρίζουν μοτίβα και να έχουν την ικανότητα να λύνουν τα προβλήματα που προκύπτουν. Επιπλέον, έχουν την ικανότητα να αντιλαμβάνονται την αυθεντικότητα στους ανθρώπους και έχουν έντονη αίσθηση του χιούμορ. Τα χαρισματικά παιδιά έχουν έντονη την αίσθηση της δικαιοσύνης και δείχνουν συμπόνια στους άλλους.

2. Πλούσιο λεξιλόγιο

Τα χαρισματικά παιδιά μπορεί να μιλήσουν νωρίς ή όχι, αλλά όποτε συμβεί αυτό μπορούν να κάνουν δύσκολες και φιλοσοφικές συζητήσεις. Σαν αποτέλεσμα, κάνουν παρέα με πιο μεγάλα παιδιά και ενήλικες επειδή ψάχνουν να βρουν ανθρώπους με τους οποίους ταιριάζουν πνευματικά.

3. Πάθος και δίψα για μάθηση

Τα χαρισματικά παιδιά έχουν πιο έντονα συναισθήματα. Έχουν ιδιαίτερο πάθος για όσα τους ενδιαφέρουν και έχουν την ικανότητα να το διατηρούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τα χαρισματικά παιδιά δεν χορταίνουν να μαθαίνουν. Έχουν περιέργεια και όρεξη για μάθηση. Νιώθουν γοητευμένα από τα βιβλία και κάνουν πολλές ερωτήσεις, συχνά πολύ περισσότερες από όσες μπορεί να απαντήσει ένας γονέας. Μερικές φορές τα γιατί είναι τόσο πολλά και τα πειράματα είναι κομμάτι της καθημερινότητάς τους.

4. Έντονη παρατηρητικότητα και εξαιρετική μνήμη

Τα χαρισματικά παιδιά μπορούν να συγκρατούν πολλές πληροφορίες για μεγάλο χρονικό διάστημα, παρατηρούν τα πάντα, κατανοούν τη γλώσσα του σώματος και άλλες λεπτομέρειες.

5. Ικανότητα αναγνώρισης περισσότερων επιλογών

Τα χαρισματικά παιδιά αναγνωρίζουν από πολύ νωρίς περισσότερες επιλογές από αυτές που τους προσφέρουν. Είναι πρόθυμα να εξερευνήσουν αυτές τις επιλογές. Αυτό εξηγεί γιατί στα τεστ στο σχολείο μπορεί να δίνουν περισσότερες απαντήσεις από το μέσο όρο των παιδιών.

6. Δεν τους αρέσει να επαναλαμβάνουν ή να κάνουν εξάσκηση σε κάτι που ξέρουν

Τα χαρισματικά παιδιά μαθαίνουν μέσω της εξερεύνησης και δεν τους αρέσει να κάνουν συνεχώς πράγματα που ήδη γνωρίζουν. Για παράδειγμα, αγαπούν να μαθαίνουν να μετράνε και να λένε την αλφαβήτα στην ηλικία των 3 ετών, αλλά στην ηλικία των 5 ετών δεν δείχνουν ενδιαφέρον για αυτά γιατί ήδη τα γνωρίζουν.

7. Επιμονή

Όταν πρόκειται για το πάθος τους, τα χαρισματικά παιδιά επιμένουν σε αυτό. Επιδεικνύουν ένα συνεχές πάθος για να καταλάβουν κάτι που τους ενδιαφέρει.

8. Ευαισθησία

Τα χαρισματικά παιδιά είναι πολύ πιο ευαίσθητα από το μέσο όρο των παιδιών, και για τον εαυτό τους και για τους άλλους. Διαθέτουν υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη, νιώθουν συμπόνια λόγω της ικανότητάς του να παρατηρούν τους άλλους και να κατανοούν τη γλώσσα του σώματος. Έχουν την ικανότητα να διαβάζουν τους ανθρώπους.

χαρισματικα παιδια

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για τα χαρισματικά παιδιά τους;

1. Να τα ενθαρρύνουν να κάνουν πράγματα στα οποία δεν είναι καλά

Αυτή η συμβουλή είναι η πιο συχνή προς τους γονείς με χαρισματικά παιδιά. Δεν είναι και πολύ εύκολο για τους γονείς, ειδικά αν έχουν και άλλα παιδιά λιγότερο χαρισματικά, να ενθαρρύνουν το παιδί τους να κάνει πράγματα στα οποία δεν είναι καλό. Στην κοινωνία μας, ασυνείδητα διαχωρίζουμε τις δραστηριότητες σε αυτές που είμαστε καλοί και σε αυτές που είμαστε κακοί. Αυτή η προσέγγιση αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τις δραστηριότητες. Μετά από μια ηλικία, φυσιολογικά ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας να κάνουν πράγματα στα οποία είναι καλά και να αποφεύγουν όσα δεν απολαμβάνουν. Όμως τα χαρισματικά παιδιά, ειδικά αυτά που έχουν ακαδημαϊκά ταλέντα, αλλά και δεξιότητες σε άλλα πεδία, όπως η μουσική ή τα αθλήματα, χρειάζονται δραστηριότητες στις οποίες μπορεί να αποτύχουν.

2. Να τους δίνουν όλα τα εφόδια για να επιτύχουν

Αυτό είναι κάτι που πρέπει να κάνουν όλοι οι γονείς για τα παιδιά τους, ανεξάρτητα από τις ικανότητές τους, αλλά για τα χαρισματικά παιδιά αυτό μπορεί να είναι πιο δύσκολο. Σε πολλές περιπτώσεις, μπορεί να σημαίνει περισσότερη ανεξαρτησία, όπως για παράδειγμα την πρόσβαση σε βιβλιοθήκες και την ελευθερία να διαβάζουν όποια στιγμή θελήσουν (ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα διαβάσουν είκοσι βιβλία με το ίδιο αντικείμενο στη σειρά). Μπορεί να σημαίνει ηρεμία και ησυχία όταν διαβάζουν ή ένα διάλλειμα μετά από σκληρή προσπάθεια. Ίσως να είναι μια επίσκεψη σε ένα μουσείο ή μια συζήτηση για τα ενδιαφέροντά του, αλλά σε υψηλότερο πνευματικό επίπεδο.

Οι επιπλέον δραστηριότητες μπορεί να έχουν σημαντικό κόστος. Κάποια χαρισματικά παιδιά μπορεί να κάνουν μαθήματα στο σπίτι και όχι στο σχολείο ή να εξερευνούν διαφορετικά αντικείμενα και πεδία. Επίσης μπορεί να πηγαίνουν σε θερινό σχολείο ώστε να καλλιεργούν όλα τα ταλέντα τους αλλά ταυτόχρονα να έρθουν σε επαφή με παιδιά με τις ίδιες δυνατότητες.

3. Να ζητούν βοήθεια αν την έχουν ανάγκη

Σε πολλές χώρες του κόσμου τα χαρισματικά παιδιά έχουν ανάγκη ειδική εκπαίδευση. Όσο τυχεροί και αν νιώθουν οι γονείς, σίγουρα αντιμετωπίζουν δυσκολίες και κάτω από αυτές τις συνθήκες, μπορούν να ζητήσουν τη βοήθεια ενός ψυχοθεραπευτή. Εκτός από το δάσκαλο στο σπίτι ή το θερινό σχολείο, σίγουρα θα μπορούν να ανακαλύψουν και άλλες δραστηριότητες.

Είναι επίσης σημαντικό οι γονείς να έχουν καλό υποστηρικτικό δίκτυο για τον εαυτό τους. Μπορούν να είναι μέλη σε φόρουμ με γονείς άλλων χαρισματικών παιδιών, όπου θα μοιράζονται τις ιδέες και τις ανησυχίες τους. Αν κάποιος μένει σε μια μεγάλη πόλη, τότε σίγουρα θα υπάρχουν ομάδες γονέων με χαρισματικά παιδιά.

4. Δεν πρέπει να υποθέτουν ότι τα παιδιά τους θα είναι πάντα χαρισματικά

Είναι απολύτως φυσιολογικό να σκεφτούμε ότι από την στιγμή που κάποιος είναι διάνοια, θα είναι πάντα διάνοια. Είναι γεγονός ότι πολλά χαρισματικά παιδιά γίνονται χαρισματικοί έφηβοι και τελικά χαρισματικοί ενήλικες. Ωστόσο, όταν ένα παιδί έχει πνευματική ανάπτυξη αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα ξεχωρίζει ακαδημαϊκά για την υπόλοιπη ζωή του. Αυτό σημαίνει ότι εάν το παιδί έχει κάποια χαρίσματα, ειδικά στα πρώιμα στάδια της μάθησης, ίσως να μην το ακολουθούν και αργότερα. Οι γονείς δεν πρέπει να ενθαρρύνουν το παιδί να κάνει υποθέσεις για το μέλλον. Ακόμη και αν η ακαδημαϊκή του απόδοση παραμένει σταθερά υψηλή για κάποιο καιρό, είναι σημαντικό να έχουν στο μυαλό τους ότι το να ξεχωρίζει ένα παιδί στο σχολείο δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα ξεχωρίζει και στο πανεπιστήμιο.

5. Να τους παρέχουν πνευματικές προκλήσεις

Τα χαρισματικά παιδιά έχουν την τάση να πλήττουν εύκολα, και αυτό είναι κάτι απολύτως λογικό. Ακόμη και αν ο δάσκαλός τους είναι πολύ καλός, καταβάλλουν λιγότερη προσπάθεια από τους συμμαθητές τους για να έχουν καλά αποτελέσματα. Αυτό φυσικά, οδηγεί στον εφησυχασμό, ακόμη και αν πρόσφατα έχουν κατανοήσει ότι είναι χαρισματικά (γνωρίζουν ότι δεν είναι ανάγκη να δουλέψουν σκληρά και αυτό δεν έχει μεγάλη διαφορά από το να μην είναι ανάγκη να δουλέψουν). Τα χαρισματικά παιδιά χρειάζονται συνέχεια πνευματικές προκλήσεις, ώστε συνεχώς να έχουν κίνητρο για διαφορετικά πράγματα. Μπορεί να μάθουν μια γλώσσα που δεν την διδάσκονται στο σχολείο. Επίσης δεν χρειάζεται οι γονείς να γεμίζουν το πρόγραμμα του παιδιού τους με μαθήματα, ο ελεύθερος χρόνος και το παιχνίδι είναι σημαντικά για τα παιδιά. Τα χαρισματικά παιδιά πρέπει να μάθουν να διαβάζουν από μόνα τους και όχι λόγω της πίεσης των γονιών.

6. Να αποφεύγουν τις συγκρίσεις

Είναι φυσιολογικό να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους άλλους, ανεξάρτητα από την ηλικία. Όμως τα παιδιά είναι πολύ ευάλωτα στις συγκρίσεις όταν είναι πιο μικρά. Αν το παιδί σας είναι χαρισματικό, τότε φυσικά θα ξεχωρίζει από τους συμμαθητές του και θα προσπαθεί να κατανοήσει γιατί είναι διαφορετικό. Αν και δεν πρέπει να λέμε ψέματα στα παιδιά (για παράδειγμα, με υπερβολικά "μπράβο"), είναι πιο σοφό να μην ενθαρρύνουμε τις συγκρίσεις.

7. Να είναι ανοιχτόμυαλοι στις επιλογές των φίλων

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τα χαρισματικά παιδιά είναι η απομόνωση από τους συμμαθητές τους. Είναι δύσκολο να κάνουν φίλους, και αυτό συνήθως συμβαίνει επειδή έχουν διαφορετικά ενδιαφέροντα και χόμπι. Ίσως να νιώθουν πιο άνετα με μεγαλύτερους ηλικιακά ανθρώπους από ότι με τα παιδιά της ηλικίας τους. Καλό είναι βέβαια οι γονείς να γνωρίζουν ότι η συναισθηματική ωριμότητα των παιδιών συμβαδίζει με την ηλικία τους παρά με την πνευματική τους ωριμότητα.

8. Να είναι ειλικρινείς για τις ικανότητές τους

Μερικοί γονείς χαρισματικών παιδιών πασχίζουν να αποκρύψουν τις ικανότητες των παιδιών τους, όπως με το να κρατούν μυστικά τα αποτελέσματα των τεστ IQ, ώστε να μην γίνουν υπερόπτες. Όμως τα παιδιά είναι αρκετά έξυπνα και γνωρίζουν ότι ξεχωρίζουν, δεν θα τους κάνει κακό η αλήθεια.

Επίσης είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουν τι σημαίνει να είναι χαρισματικά. Να τους επισημάνουν ότι κανείς δεν βρίσκει δουλειά επειδή είναι απλά χαρισματικός και ότι θα πρέπει να δουλέψουν σκληρά αν θέλουν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους. Καλό είναι να συνειδητοποιούν ότι τα χαρίσματα και τα επιχειρηματικά ταλέντα δεν έχουν πάντα σχέση με την ευφυΐα. Αν και η ευφυΐα συμβάλλει στην επιτυχία χρειάζονται και άλλες δεξιότητες. Αν και ο συνδυασμός αυτοπεποίθησης και ταπεινότητας είναι πρόκληση για όλους, ειδικά για τα χαρισματικά παιδιά, με την κατάλληλη υποστήριξη μπορούν να γίνουν ολοκληρωμένοι ενήλικες.

Κάθε παιδί είναι ξεχωριστό και μοναδικό!

Όλοι οι γονείς αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις σχετικά με την ανατροφή των παιδιών τους. Οι γονείς με χαρισματικά παιδιά έχουν να διαχειριστούν ξεχωριστές ανησυχίες. Η ατομική ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΖΕΥΓΟΥΣ μπορεί να βοηθήσει τους γονείς που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο μεγάλωμα ενός χαρισματικού παιδιού.