Κάνε το Τεστ
χαρούπι, ιδιότητες χαρουπιού, θρεπτική αξία χαρουπιού, οφέλη χαρουπιού στην υγεία

Χαρούπι: οφέλη, ιδιότητες

Χαρούπι

Η χαρουπιά έχει φρούτα τα οποία μοιάζουν σαν σκούρα καφέ μπιζέλια, τα οποία περιέχουν πολτό και σπόρους. Το χαρούπι είναι ένα γλυκό και υγιεινό υποκατάστατο της σοκολάτας. Τα οφέλη του είναι γνωστά εδώ και 4000 χρόνια στην Ελλάδα.

Στις μέρες μας το χαρούπι είναι διαθέσιμο σε μορφή:

  • σκόνης
  • σιροπιού
  • εκχυλίσματος

Επίσης μπορούμε να καταναλώσουμε τους σπόρους του χαρουπιού φρέσκους ή αποξηραμένους.

Ποια είναι η θρεπτική αξία του χαρουπιού; 

Η πιο συχνή χρήση του χαρουπιού είναι στα φαγητά. Το χαρούπι έχει παρόμοια γεύση με την σοκολάτα και είναι μια εξαιρετική εναλλακτική επιλογή επειδή έχει:

Επειδή το χαρούπι είναι γλυκό, μπορεί να ικανοποιεί την λαχτάρα σας για γλυκό. Το χαρούπι είναι επίσης εξαιρετική πηγή βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων. Περιέχει βιταμίνες όπως η βιταμίνη Α, η βιταμίνη Β2, Β3 και Β6.

Επίσης περιέχει μεταλλικά στοιχεία όπως:

Επίσης το χαρούπι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, πηκτίνη και πρωτεΐνη.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο χαρούπι και στη σοκολάτα;

Σε αντίθεση με το κύριο συστατικό της σοκολάτας, το κακάο, οι σπόροι του χαρουπιού έχουν μια φυσική γλύκα. Η γεύση τους είναι παρόμοια με αυτή της σοκολάτας αλλά την ίδια στιγμή διαφέρει.

Ποιες είναι όμως οι βασικές διαφορές ανάμεσα στη σοκολάτα και στο χαρούπι;

  • Το χαρούπι δεν περιέχει καφεΐνη, όμως το κακάο που είναι το κύριο συστατικό της σοκολάτας περιέχει φυσικά καφεΐνη.
  • Δεν περιέχει οξαλικό οξύ (μια ουσία που υπάρχει φυσικά στη σοκολάτα και άλλες τροφές που αναστέλλουν την απορρόφηση του ασβεστίου) ενώ η σοκολάτα περιέχει αυτή την ένωση.
  • Η σκόνη κακάου έχει περισσότερο σίδηρο από το χαρούπι, άλλα η σκόνη χαρουπιού περιέχει σίδηρο και ηλεκτρολύτες όπως το ασβέστιο και το κάλιο.

Ποια είναι τα οφέλη του χαρουπιού;

Η προσθήκη του χαρουπιού στη διατροφή μας έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας. Καθώς το χαρούπι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και δεν περιέχει καφεΐνη, είναι ιδανικό για ανθρώπους με υψηλή αρτηριακή πίεση. Τα χαμηλά ποσοστά ζάχαρης και λιπαρών που περιέχει το κάνουν ένα εξαιρετικό υποκατάστατο της σοκολάτας για ανθρώπους που θέλουν να χάσουν βάρος. Τα υψηλά ποσοστά βιταμινών, όπως η βιταμίνη Α και η βιταμίνη Β2, συμβάλλουν στην καλή υγεία του δέρματος και των ματιών.

Η προσθήκη χαρουπιού στη διατροφή συμβάλλει:

  • στη μείωση της χοληστερόλης
  • στη μείωση του κινδύνου για νοσήματα του καρδιαγγειακού
  • στην ανακούφιση των θεμάτων του γαστρεντερικού
  • στην αντιμετώπιση της διάρροιας

Όπως και το κακάο, το χαρούπι περιέχει πολυφαινόλες, οι οποίες έχουν αντιοξειδωτική δράση Οι τροφές που είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά όπως το χαρούπι συμβάλλουν στη  μείωση των υψηλών επιπέδων της χοληστερόλης.

χαρουπι

Υγεία του γαστρεντερικού

Αν έχετε θέματα με το στομάχι σας, το χαρούπι θα σας βοηθήσει. Το χαρούπι περιέχει τανίνες, οι οποίες υπάρχουν στα φυτά. Φυσιολογικά, οι φυτικές τανίνες διαλύονται στο νερό και αποτρέπουν την πέψη, αλλά αυτό δεν συμβαίνει με τις τανίνες από το χαρούπι. Αντιθέτως, έχουν μια αποξηραντική δράση στην πεπτική οδό που βοηθά στην αντιμετώπιση των τοξινών και στην πρόληψη της ανάπτυξης επιβλαβών βακτηρίων στο έντερο.

Τα φυσικά σάκχαρα του χαρουπιού επίσης συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της διάρροιας. Οι μελέτες δείχνουν ότι ο χυμός από χαρούπι είναι αποτελεσματικός στην θεραπεία της διάρροιας στα μικρά παιδιά και στους ενήλικες.

Υγιή επίπεδα χοληστερόλης

Το χαρούπι περιέχει αδιάλυτες φυτικές ίνες οι οποίες είναι γνωστό ότι επηρεάζουν  τα λιπίδια του αίματος σε ζώα όπως οι διαλυτές  φυτικές ίνες. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει θετική επίδραση του χαρουπιού στα επίπεδα της χοληστερόλης στους ανθρώπους. Η πρόσληψη τροφών που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες χαρουπιού έχει σημαντική επίδραση στα λιπίδια του αίματος, μειώνει τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης και βελτιώνει την αναλογία LDL και HDL χοληστερόλης. Η κατανάλωση χαρουπιού προλαμβάνει την υπερχοληστερολαιμία. Μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο για νοσήματα του καρδιαγγειακού όπως η αρτηριοσκλήρωση, η υψηλή αρτηριακή πίεση, το εγκεφαλικό επεισόδιο και το έμφραγμα.

Αντιοξειδωτική δράση

Οι μελέτες δείχνουν ότι οι πολυφαινόλες του χαρουπιού καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες. Η κατανάλωση σπόρων χαρουπιού προσφέρει αντιοξειδωτική δράση , η οποία έχει τεράστια σημασία για την υγεία μας.

Κυτταροτοξική δράση

Τα εκχυλίσματα από το χαρούπι έχουν φυτοχημική δράση, κυτταροτοξική δράση και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Τα εκχυλίσματα χαρουπιού που έχουν υψηλή συγκέντρωση σε φαινολικές ενώσεις , οι οποίες είναι γνωστές για την αντιοξειδωτική τους δράση, επιδιορθώνουν τις βλάβες στα κύτταρα που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες στο σώμα και επίσης αποτρέπουν τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Το χαρούπι είναι τοξικό για τα καρκινικά κύτταρα του τραχήλου της μήτρας. Η αντιοξειδωτική δράση των πολυφαινολών περιορίζει τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες στο σώμα.

Θεραπεία της διάρροιας

Οι σπόροι του χαρουπιού είναι πλούσιοι σε τανίνες , οι οποίες συμβάλλουν στην θεραπεία της οξείας διάρροιας. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η σκόνη από σπόρους χαρουπιού βελτιώνει την διάρροια σε παιδιά μετά από δύο μέρες. Βοηθά στην ομαλοποίηση των κενώσεων και στην μείωση του εμετού.

Διαβήτης

Το χαρούπι έχει λίγα σάκχαρα, λίγες θερμίδες και λιπαρά. Συμβάλλει έτσι στην πρόληψη της απότομης αύξησης των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα και έτσι αποτελεί μια ασφαλή επιλογή για διαβητικούς ασθενείς. Είναι επίσης καλό υποκατάστατο της σοκολάτας και περιέχει φυτικές ίνες. Είναι μια εξαιρετική επιλογή για τους ανθρώπους που προσπαθούν να χάσουν βάρος.

Απώλεια βάρους

Το χαρούπι περιέχει φυτικές ίνες που αναστέλλουν την έκκριση της γκρελίνης μετά το γεύμα, μιας ορμόνης που στέλνει σήμα στον εγκέφαλο ότι το σώμα πεινάει, Και η απελευθέρωσή της συμβαίνει σταδιακά μετά το φαγητό. Το χαρούπι μειώνει τις πιθανότητες της υπερκατανάλωσης φαγητού και συμβάλει στην απώλεια βάρους.

Οστεοπόρωση

Το χαρούπι περιέχει υψηλά ποσοστά ασβεστίου, φωσφόρου και γαλλικού οξέος τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στην οστεοπόρωση.

Κοινό κρυολόγημα

Το χαρούπι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνη Ε και φυτοθρεπτικά συστατικά τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος και της γρίπης. Το χαρούπι περιέχει γαλλικό οξύ το οποίο προσφέρει αντισηπτικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Επίσης θεραπεύει το βήχα και την αναιμία.

Το χαρούπι έχει πολλαπλά οφέλη στην υγεία 

Το χαρούπι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και συμβάλλει στην καλή μας υγεία. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία και είναι εύκολο να το προσθέσουμε στη διατροφή μας. Αποτελεί υποκατάστατο της σοκολάτας για ανθρώπους που θέλουν να χάσουν βάρος. Όπως γνωρίζουμε πολλοί άνθρωποι δίνουν μάχη για να διατηρούν φυσιολογικό το βάρος τους. Ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ και η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ  είναι επιλογές που έχουν αποδεδειγμένα αποτελέσματα στην απώλεια βάρους.