Κάνε το Τεστ
δεύτερη ευκαιρία, επιλογές στη ζωή μας, η σημασία των επιλογών στη ζωή μας, με ποια κριτήρια κάνουμε τις επιλογές μας, πως θα αναγνωρίσουμε τις ευκαιρίες, όλοι έχουμε δικαίωμα στα λάθη, όλοι αξίζουμε μια δεύτερη ευκαιρία

Δεύτερη ευκαιρία! Αρχίζοντας μια νέα ζωή!

Δεύτερη ευκαιρία!

Η ζωή είναι ένα δώρο… Ένα δώρο πολύχρωμο, μυρωδάτο, γλυκό και σαγηνευτικό! Μας χαρίζεται απλόχερα, και εμείς καλούμαστε να το αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Κάποιοι καταλαβαίνουν αμέσως την αξία της, και άλλοι σταδιακά, ως απόρροια της σοφίας που αποκτούν μέσω των εμπειριών και των βιωμάτων τους. Δυστυχώς, υπάρχουν και εκείνοι που δεν αντιλαμβάνονται ποτέ την αξία αυτού του δώρου και ζούνε μια ζωή εστιάζοντας στις δυσκολίες. Γιατί ασφαλώς η ζωή έχει και δυσκολίες, αλλά το ζήτημα είναι πως θα διαχειριστούμε αυτές τις δυσκολίες.

Η σημασία των επιλογών στη ζωή μας

Στην πορεία της ζωής μας, σε κάθε βήμα μας, όλοι καλούμαστε να κάνουμε επιλογές, άλλοτε μικρές και άλλοτε μεγάλες, άλλοτε σημαντικές και άλλοτε ασήμαντες, άλλοτε εύκολες και άλλοτε δύσκολες. Αυτές οι επιλογές είναι η σφραγίδα μας στη ζωή, ο προσωπικός μας δρόμος, ένας δρόμος σαγηνευτικός και εύπλαστος. Μπροστά λοιπόν στα διλήμματα της ζωής, όλοι προσπαθούμε να κάνουμε την καλύτερη επιλογή, να βρούμε τη βέλτιστη λύση να προβούμε στις πιο συμφέρουσες ενέργειες. Και τα διλήμματα της ζωής είναι πολλά. Για παράδειγμα η επιλογή σπουδών, συντρόφου, στενών φίλων, εργασίας, τόπου διαμονής είναι μόνο μερικές από τις σημαντικές επιλογές  στη ζωή.

Όπως είναι λογικό, στη ζωή όλοι έχουν κάνει κάποιες λάθος επιλογές. Ασφαλώς όμως αυτό που διαφοροποιείται από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι η αναλογία μεταξύ των επιλογών για τις οποίες είναι χαρούμενος, και εκείνων για τις οποίες μετάνιωσε και νιώθει άγχος. Όσο περισσότερο ικανοποιημένος είναι κάποιος με τις επιλογές του, τόσο μεγαλύτερο αίσθημα ικανοποίησης και αυτοεπιβεβαίωσης θα βιώνει. Φυσικά το ζήτημα δεν είναι μονάχα ποσοτικό, καθώς αρκεί μια λάθος επιλογή μπορεί να αποβεί μοιραία.

Με ποια κριτήρια κάνουμε τις επιλογές μας;

Ποιο είναι όμως το κριτήριο για να κριθεί μια επιλογή ως σωστή ή ως λανθασμένη; Μία αντικειμενική απάντηση σε αυτό το ερώτημα θα ήταν δύσκολο να υπάρξει. Ωστόσο, σημαντικά κριτήρια θα μπορούσαν να είναι κατά πόσο μια επιλογή συμβάλει στην ευτυχία και στην εξέλιξή μας. Όμως, επειδή μερικές φορές η εξέλιξη έρχεται μέσα από δύσκολες διαδρομές, κάποιες επιλογές μπορεί να πληρούν μόνο το ένα από τα δύο κριτήρια. Για παράδειγμα εξαιτίας μιας επιλογής μπορεί να βιώνουμε δύσκολες καταστάσεις, οι οποίες όμως στην πραγματικότητα μας δυναμώνουν και λειτουργούν ως εφόδια στην υπόλοιπη ζωή μας. Στην περίπτωση αυτή είναι στη διακριτική ευχέρεια του κάθε ατόμου το που θα δώσει βαρύτητα, προκειμένου να αξιολογήσει μια επιλογή.

Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που κάποιος νιώθει ότι έχει πάρει λάθος πορεία σε έναν ή σε περισσότερους τομείς της ζωής; Υπάρχει τρόπος να ανατρέψει την κατάσταση; Υπάρχει ελπίδα για μια δεύτερη ευκαιρία; Η αλήθεια είναι πως παρατηρώντας γύρω μας, θα διαπιστώσουμε ότι στη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων η ζωή δίνει πολλές «δεύτερες» ευκαιρίες, προκειμένου να δώσουν διαφορετική κατεύθυνση στον τομέα ή στους  τομείς της ζωής τους, στους οποίους θεωρούν ότι έχουν αποτύχει. Βέβαια, είναι στην ευθύνη του κάθε ατόμου να αξιοποιήσει τις δεύτερες ευκαιρίες που εμφανίζονται ή να αποδεχτεί μοιρολατρικά την κατάσταση. Γενικότερα, δεν είναι εύκολο ούτε να αναγνωρίσει κανείς όλες τις ευκαιρίες που του δίνει η ζωή, ούτε να τις αξιοποιήσει.

Πώς μπορούμε να αναγνωρίσουμε τις ευκαιρίες;

Για την αναγνώριση των ευκαιριών, είναι αναγκαίο ο άνθρωπος να έχει το μυαλό του και την καρδιά του ανοιχτά, και να είναι εστιασμένος στο τώρα και στην παρούσα στιγμή. Αντίθετα, αν είναι απορροφημένος σε σκέψεις που αφορούν το παρελθόν ή αγχωμένος και απελπισμένος για το μέλλον, δε θα καταφέρει να αντιληφθεί τις ευκαιρίες που περνούν μπροστά από τα μάτια του. Όμως η αναγνώριση είναι αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη για την αξιοποίησή τους. Για την αξιοποίησή τους απαιτείται θάρρος και τόλμη. Η αλλαγή ακόμα και όταν γίνεται για καλό σκοπό μας προξενεί ανησυχία, καθώς περιέχει μικρές ή μεγάλες ποσότητες ρίσκου. Αυτό, όπως είναι φυσικό, προξενεί φόβο,  αγωνία και άγχος. Όμως, όσο δύσκολο και αν φαίνεται να διεκδικήσει κανείς μια δεύτερη ευκαιρία για καλύτερη ζωή, πολλοί άνθρωποι είναι αυτοί που το έχουν πετύχει. Προς την κατεύθυνση αυτή βοηθάει η ισχυρή θέληση και η αυθεντικότητα.

Είναι απαραίτητο ο κάθε άνθρωπος όταν αξιολογεί τη ζωή του και το κατά πόσο είναι ικανοποιημένος από αυτήν, να είναι ειλικρινής με τα συναισθήματά του. Θα πρέπει να απαλλαγεί από φόβους και συμβιβασμούς, οι οποίοι τον περιορίζουν να ζει μια ικανοποιητική ζωή. Σε αυτό το νέο ξεκίνημα σημαντική είναι η παρουσία θετικών και υποστηρικτικών ανθρώπων και η απαλλαγή από τους τοξικούς ανθρώπους. Οι τοξικοί άνθρωποι μπορεί να σας κάνουν να νιώθετε φυλακισμένοι σε δυσάρεστη κατάσταση. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ένας χωρισμός, μία απόλυση, μία οικονομική δυσκολία δε θα πρέπει να μας καθορίζει και να μας καθιστά παθητικούς δέκτες. Αντίθετα, πρέπει να θυμόμαστε ότι με κάθε πρωινό ξύπνημα, αν το θέλουμε, ξεκινάει και μια καινούρια ζωή. Είναι στο χέρι μας να αλλάξουμε τις καταστάσεις και να κάνουμε ένα νέο ελπιδοφόρο ξεκίνημα.

Όλοι έχουμε δικαίωμα να κάνουμε λάθη 

Όλοι έχουμε δικαίωμα στο λάθος. Άλλωστε το λάθος είναι πηγή μάθησης και σοφίας. Όμως η ζωή είναι γενναιόδωρη, παρακολουθεί τα βήματά μας και μόλις σκοντάψουμε μας απλώνει το χέρι και εμείς αποφασίζουμε αν θα συνεχίσουμε να είμαστε στο έδαφος ή αν θα σηκωθούμε αρπάζοντας τη βοήθεια που μας προσφέρει. Ότι έγινε στο παρελθόν ανήκει στο παρελθόν και δε θα πρέπει να αποτελεί τροχοπέδη για το μέλλον. Αρκεί να το πιστέψουμε, να συγχωρήσουμε και να αγαπήσουμε τον εαυτό μας, να αποδεχτούμε τα λάθη μας και να κοιτάξουμε κατάματα τις επιθυμίες και τα όνειρά μας. Μόλις το κάνουμε αυτό, θα αρχίσουν να μας παρουσιάζονται ευκαιρίες, όταν εμείς και οι συνθήκες θα έχουν ωριμάσει.

Όλοι αξίζουμε μια δεύτερη ευκαιρία 

Η Μάρω Βανβουνάκη αναφέρει ότι «Όλοι μας ζούμε δύο ζωές, η δεύτερη ξεκινά από τη στιγμή που καταλαβαίνουμε ότι έχουμε μόνο μία ζωή». Πράγματι, το πρώτο βήμα για μια ουσιαστική ζωή και κατ’ επέκταση για μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή μας, αν αυτή είχε πάρει λάθος τροπή είναι να συνειδητοποιήσουμε την αξία της, τη δική μας αξία και το γεγονός ότι είναι ανεπανάληπτη και μοναδική για τον κάθε άνθρωπο.

Η ζωή είναι ένα μαγευτικό ταξίδι… Ποτέ δεν είναι αργά να αλλάξεις προορισμό… Άλλωστε αυτό που έχει σημασία είναι προς τα που κατευθύνεσαι και όχι αν θα φτάσεις. Όπως γράφει και ο μεγάλος ποιητής Κ. Καβάφης, «Σαν βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη, να εύχεσαι να ‘ναι μακρύς ο δρόμος».

Ψυχοθεραπεία και Life Coaching

Με την ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ μπορείτε να εξερευνήσετε το πως κάνετε τις επιλογές στη ζωή σας και να κλήσετε πληγές και τραύματα του παρελθόντος. Με τη βοήθεια του LIFE COACHING μπορείτε να διεκδκήσετε την ευτυχία σας!