Κάνε το Τεστ
τραύμα, ψυχικό τραύμα στους εφήβους, εφηβεια, ανάπτυξη εγκεφάλου στους εφήβους, εγκέφαλος και ψυχικά τραύματα, αντιμετώπιση ψυχικών τραυμάτων, πως θα βοηθήσετε το παιδί σας να αντιμετωπίσει ένα ψυχικό τραύμα

Επούλωση ψυχικών τραυμάτων στους εφήβους

Ψυχικά τραυματα - παιδιά και έφηβοι

Οι έφηβοι που έχουν βιώσει την υιοθεσία ή την αναδοχή έχουν να αντιμετωπίσουν πολλές αλλαγές, να επουλωθούν από τα τραύματά τους, να διαχειριστούν μια μεγάλη μετάβαση στη ζωή τους, να υιοθετήσουν μια νέα ρουτίνα και παράλληλα να βιώνουν την εφηβεία. Ως γονείς, ο ρόλος σας είναι να παρέχετε στα νέα παιδιά ασφαλές περιβάλλον για να εξερευνήσουν και να ανακαλύψουν τον εαυτό τους.

Ανάπτυξη εγκεφάλου στην εφηβεία

Ο εγκέφαλος υπαγορεύει όλες τις ανθρώπινες συμπεριφορές, από τις αυτόματες αποκρίσεις όπως η αναπνοή μέχρι το διάλογο και το γέλιο. Κατανοήστε το πως θα χτίσετε δεσμούς με τους εφήβους συνειδητοποιώντας το πως η ηλικία και οι εμπειρίες μπορούν να αλλάξουν τον εγκέφαλο για πάντα, και πως αυτές οι αλλαγές στον εγκέφαλο επηρεάζουν τη συμπεριφορά.

Στην εφηβεία, ο εγκέφαλος υφίσταται σημαντικές αλλαγές που επηρεάζουν την αίσθηση του εαυτού και του κόσμου. Οι έφηβοι που περνούν στην ενηλικίωση, έρχονται αντιμέτωποι με την αυξημένη ανεξαρτησία, τις πιο οικείες σχέσεις, τις σημαντικές αποφάσεις και άλλες σημαντικές αλλαγές. Ο εγκέφαλος προσπαθεί να προετοιμαστεί για αυτό μέσω:

  • Κύτταρων που χρησιμοποιούνται ή χάνονται. Στην προετοιμασία για την ενηλικίωση, ο έφηβος εγκέφαλος βιώνει μια τεράστια αύξηση στην παραγωγή των κυττάρων, δίνοντας στον εγκέφαλο την ικανότητα να αναπτύξει νέες δεξιότητες. Ωστόσο, χωρίς την κατάλληλη φροντίδα από τους γονείς, αυτά τα κύτταρα μπορεί να μην χρησιμοποιηθούν και τελικά να πεθάνουν. Αν και αυτό δεν αποτρέπει την εκμάθηση δεξιοτήτων στο μέλλον, μπορεί να καθυστερήσει σημαντικά τη διαδικασία.
  • Επιδιόρθωση νευρικών μονοπατιών. Για να μπορέσουμε να σκεφτούμε, να πράξουμε ή να νιώσουμε διαφορετικά τμήματα του εγκεφάλου είναι ανάγκη να επικοινωνούν με άλλα. Στην εφηβεία, η μυελίνη, που περιβάλλει τα νευρικά κύτταρα, επιταχύνει την επικοινωνία ανάμεσα στα τμήματα του εγκεφάλου. Η παραγωγή σεροτονίνης, μιας ορμόνης που ενισχύει τη διάθεση, μειώνεται για να γίνει αυτή η αλλαγή, για αυτό και οι έφηβοι είναι νευρικοί, ευερέθιστοι και δεν έχουν διάθεση.
  • Ανάπτυξη του προμετωπιαίου φλοιού. Η εφηβεία είναι μια περίοδος στην οποία αναπτύσσεται ο προμετωπιαίος φλοιός , η περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει τις παρορμήσεις, την οργάνωση, την λήψη αποφάσεων , τις προτεραιότητες, την αναστολή άσχημων συμπεριφορών. την συμπόνια και άλλα. Αλλά καθώς ο προμετωπιαίος φλοιός αναπτύσσεται, η αμυγδαλή, το συναισθηματικό κέντρο του εγκεφάλου, αναλαμβάνει δράση, πράγμα που σημαίνει ότι οι περισσότερες καταστάσεις και συζητήσεις περνούν πρώτα από το συναισθηματικό κέντρο του εγκεφάλου και όχι από τη λογική.

Εγκέφαλος και ψυχικά τραύματα

Αυτές οι αλλαγές και πολλές ακόμη, είναι βιολογικές και συμβαίνουν ανεξάρτητα από το υπόβαθρο του κάθε παιδιού. Ωστόσο, ένα τραύμα, η κακοποίηση, η παραμέληση, και άλλες εμπειρίες συμβάλλουν στο πως θα αναπτυχθεί ο εγκέφαλος στη διάρκεια αυτής της κρίσιμης περιόδου, καθώς ο εγκέφαλος ανακαλεί τις γνωστές συμπεριφορές ή χρησιμοποιεί τμήματα που πρέπει να ενδυναμωθούν και περιοχές που χρειάζεται να αποδυναμωθούν σε αυτή την εξελικτική διαδικασία.

Τα παιδιά, μαθαίνουν να μιλάνε και αναπτύσσουν τις δικές τους στρατηγικές για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους που δεν ικανοποιούνται και με τον καιρό, αυτές οι στρατηγικές αλλάζουν τον εγκέφαλο. Για παράδειγμα, όταν ένα παιδί υποσιτίζεται, ο εγκέφαλος συγκεντρώνεται στο που και στο πως θα βρει το επόμενο γεύμα. Με τον καιρό, το παιδί αναπτύσσει συμπεριφορές ώστε να εξασφαλίσει το γεύμα του και τα τμήματα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνα για αυτές τις συμπεριφορές ενδυναμώνονται, και εξελικτικά αυτό σημαίνει ότι το παιδί θα επιβιώσει και θα βρει τροφή.

Όταν ένα παιδί αντιμετωπίσει επαναλαμβανόμενα ένα τραύμα, ο εγκέφαλος του αναπτύσσει συμπεριφορές για να μπορέσει να επιβιώσει από το έντονο στρες και να μείνει σε εγρήγορση, και τελικά αυτές οι συμπεριφορές αλλάζουν τον εγκέφαλο: τα τμήματα που ελέγχουν το φόβο και το άγχος αναπτύσσονται για να προστατευτεί το παιδί, ενώ τα τμήματα της λογικής και της κριτικής σκέψης συρρικνώνονται. Αυτά τα δύο τμήματα του εγκεφάλου μπορεί να έρχονται σε σύγκρουση, με αποτέλεσμα τις αναδρομές και την δυσκολία της αναγνώρισης των συναισθηματικών αποκρίσεων. Τελικά, τα νευρικά μονοπάτια που συνδέονται με το φόβο είναι ενεργοποιημένα για πολύ καιρό και ο εγκέφαλος αναπτύσσει ανεξίτηλες αναμνήσεις, αλλαγές στη συμπεριφορά και αλλαγές στην αντίληψη. Αυτό σημαίνει ότι από τη στιγμή που το παιδί εξασφαλίζει την ασφάλειά του, ο συγκεκριμένος μηχανισμός χρησιμοποιείται για να επιβιώσει από τις τραυματικές εμπειρίες που παραμένουν, με αποτέλεσμα ξαφνικές και ανεξέλεγκτες αντιδράσεις σε συγκεκριμένες αφορμές, θέματα επεξεργασίας ή κατανόησης των συνεπειών και άλλες πιθανές συμπεριφορές όπως τα επιθετικά ξεσπάσματα. Οι προβληματικές συμπεριφορές είναι προϊόν της προσπάθειας του εγκεφάλου του παιδιού να ικανοποιήσει τις ανάγκες τους στην απουσία αξιόπιστης βοήθειας.

Η ανάπτυξη του εγκεφάλου ενός παιδιού αλλάζει από την απώλεια μελών της οικογένειας, την απώλεια ενός φίλου, ενός κατοικίδιου την κακοποίηση ή την παραμέληση, τα τραύματα ή την έλλειψη ασφαλούς προσκόλλησης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, ο τρόπος με τον οποίο φέρεται ένα παιδί κοινωνικά, συναισθηματικά να μην είναι συγχρονισμένος με την ηλικία του. Μπορεί να εμφανίζει μοτίβα ανασφαλούς προσκόλλησης και να αντιστέκεται στις σχέσεις. Μπορεί να έχει θέματα μνήμης, που επηρεάζουν την απόδοση στο σχολείο ή στη δουλειά.

εφηβοι, ψυχικο τραυμα, ψυχολογικα προβληματα, εφηβεια

Η εφηβεία αλλάζει και κατά κάποιο τρόπο επιβραδύνει, την ικανότητα ενός παιδιού να επεξεργαστεί τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις αντιδράσεις του. Οι αλλαγές στη χημεία και στη δομή του εγκεφάλου δημιουργούν συμπεριφορές που μπορεί να μην είναι οικείες , ανεξάρτητα με το αν ένα παιδί έχει βιώσει τραύμα ή όχι. Αλλά τα παιδιά που έχουν βιώσει κάποιο τραύμα πρέπει να προσαρμοστούν σε αυτές τις τυπικές αλλαγές ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις αναπτυξιακές επιδράσεις των εμπειριών του παρελθόντος.

Το τραύμα και η εφηβεία δουλεύουν μαζί και παρεμβαίνουν στην αίσθηση του εαυτού του ατόμου και το κλειδί για την αποτελεσματική θεραπεία είναι η δημιουργία δυνατών σχέσεων.

Κάθε σχέση χρειάζεται να έχει ισορροπία στο πάρε δώσε. Επιτρέψτε στον έφηβο να νοιάζεται και να ακούει τα συναισθήματα σας. Αν και μπορεί να σας φαίνεται δύσκολο να κλάψετε μπροστά στο παιδί σας ή να μοιραστείτε τα συναισθήματά σας, η ειλικρίνεια σας θα του δείξει πόσο νοιάζεστε για αυτό. Η εμπιστοσύνη είναι σημαντικό βήμα για να δημιουργήσετε μια δυνατή σχέση.

Οι έφηβοι έχουν να διαχειριστούν πολλές σωματικές και αναπτυξιακές αλλαγές ενώ παράλληλα δουλεύουν σκληρά για να κατανοήσουν τον εαυτό τους, το σώμα τους, τη συμπεριφορά τους. Αν το παιδί σας, σας εμπιστεύεται θα μοιραστεί μαζί σας την ιστορία του, τις εμπειρίες του και το ταξίδι επούλωσης ώστε να σπάσει ο αρνητικός και αναποτελεσματικός κύκλος της δράσης, της αντίδρασης και της τιμωρίας.

Πώς θα βοηθήσετε το παιδί σας να αντιμετωπίσει ένα τραύμα;

Δώστε κίνητρα στο παιδί σας να ασχοληθεί με την φυσική του κατάσταση

Η άσκηση και η κίνηση βοηθούν στην απελευθέρωση της αδρεναλίνης και των ενδορφινών που συνδέονται με το τραύμα. Η σωματική άσκηση αυξάνει τα επίπεδα της ενέργειας, την συνειδητότητα και βελτιώνει την σωματική υγεία. Προσπαθήστε να υποστηρίξετε το παιδί σας να κάνετε μαζί άσκηση. Πάτε για πεζοπορία, για ποδήλατο ή για τρέξιμο.

Ενισχύστε τις κοινωνικές δραστηριότητες

Το τραύμα μπορεί να οδηγήσει έναν έφηβο στην απομόνωση, πράγμα το οποίο μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη και ακόμη και αυτοκτονικές σκέψεις. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να περνά χρόνο με τους φίλους του, να συμμετέχει σε κοινωνικές δραστηριότητες όπως τα προγράμματα μετά το σχολείο ή τα αθλήματα, ο εθελοντισμός. Σαν γονείς μπορείτε να προσφέρετε εθελοντική εργασία και να μπείτε σε μια ομάδα υποστήριξης με το παιδί σας.

Διατήρηση της υγείας

Η σωματική υγεία είναι εξίσου σημαντική με την ψυχική και την συναισθηματική υγεία. Είναι σημαντικό ο έφηβος να τρώει υγιεινά και ισορροπημένα, να κοιμάται καλά το βράδυ, να μένει μακριά από ουσίες και αλκοόλ και να κάνει άσκηση σε καθημερινή βάση.

Ζητήστε βοήθεια

Αν νιώθετε ότι το παιδί σας δεν βελτιώνεται με τον καιρό ζητήστε την βοήθεια ενός ψυχοθεραπευτή. Οι ψυχοθεραπευτές που ειδικεύονται στα ψυχικά τραύματα εφαρμόζουν τεχνικές όπως το EMDR που βοηθούν το παιδί να επεξεργαστεί το τραύμα του.

Να είστε υπομονετικοί

Η θεραπεία του τραύματος χρειάζεται χρόνο. Μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες ή μήνες πριν αρχίσετε να βλέπετε βελτίωση στη διάθεση του παιδιού σας για αυτό είναι πολύ σημαντικό να είστε υπομονετικοί και να συνεχίζετε να το υποστηρίζετε στην διαδικασία. Να είστε προετοιμασμένοι για τις δυσκολίες που θα προκύψουν και να γιορτάζετε κάθε μικρή νίκη.

Βάλτε σε προτεραιότητα τη σχέση με το παιδί σας. Αυτό σημαίνει ότι θα είστε δίπλα του και θα το στηρίζετε σε όλες τις προκλήσεις που θα προκύψουν. Αυτό απαιτεί μακροχρόνια δουλειά αλλά είναι κομμάτι της δέσμευσης να βοηθήσετε το παιδί σας να μάθει πως να συνδέετε και να εμπιστεύεται. Όταν τα πράγματα δυσκολεύουν, να θυμάστε ότι η αγάπη είναι πράξη.

Ψυχικά τραύμα - αντιμετώπιση

Τα ψυχολογικά τραύματα στους εφήβους και στα παιδιά μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά. Η κύρια θεραπεία είναι το EMDR και συμπληρωματικά η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ. Σε αυτή τη διαδικασία, ο θεραπευόμενος ανακαλεί και επεξεργάζεται το ψυχολογικό τραύμα αφήνοντας για πάντα πίσω του τις τραυματικές αναμνήσεις και τις επιπτώσεις τους.