Φουντούκια: θρεπτική αξία και ιδιότητες

φουντούκια, θρεπτική αξία φουντουκιών, θρεπτικά συστατικά φουντουκιών, ιδιότητες φουντουκιών, οφέλη φουντουκιών στην υγεία

Φουντούκια

Είναι γνωστό ότι οι ξηροί καρποί αποτελούν ένα θρεπτικό σνακ που μπορείτε να προσθέσετε στη διατροφή σας. Τα φουντούκια είναι νόστιμα, θρεπτικά και δημιουργούν αίσθηση πληρότητας. Υπάρχει ένας φόβος σχετικά με την κατανάλωση ξηρών καρπών που συνδέεται με το λίπος και τις θερμίδες. Αλλά μια σωστή μερίδα ξηρών καρπών περιέχει πρωτεΐνη, φυτικές ίνες, ακόρεστα λιπαρά οξέα και πολλές σημαντικές βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Τα φουντούκια περιέχουν ενώσεις που καταπολεμούν τα νοσήματα του καρδιαγγειακού και το διαβήτη, ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και βοηθούν στην απώλεια βάρους.

Τα φουντούκια εμφανίστηκαν στην Τουρκία πριν από τουλάχιστον 2300 χρόνια. Ακόμη και στις μέρες μας η Τουρκία είναι ο κύριος εξαγωγέας φουντουκιού.  Τα φουντούκια από την αρχαιότητα είναι γνωστά για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες.

Θρεπτική αξία φουντουκιών 

Τα φουντούκια δεν περιέχουν χοληστερόλη και είναι εξαιρετική πηγή ενέργειας. Περιέχουν “καλά” λιπαρά, όπως ωμέγα-3 λιπαρά οξέα τα οποία κάνουν καλό  στην καρδιά.

Τα φουντούκια περιέχουν τα ακόλουθα συστατικά:

  • Βιταμίνη Ε
  • Θειαμίνη
  • Μαγγάνιο
  • Χαλκό
  • Βιταμίνη Β6
  • Φολικό οξύ
  • Φώσφορο
  • Κάλιο
  • Ψευδάργυρο

Τα φουντούκια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν το σώμα από το οξειδωτικό στρες , το οποίο μπορεί να προκαλέσει βλάβη στη δομή των κυττάρων και  γήρανση, καρκίνο και καρδιακά νοσήματα.

Τα πιο άφθονα αντιοξειδωτικά στα φουντούκια είναι οι φαινολικές ενώσεις, που αποδεδειγμένα μειώνουν τη χοληστερόλη και τη φλεγμονή. Είναι επίσης ωφέλιμες για την υγεία της καρδιάς και προστατεύουν από τον καρκίνο.

Οφέλη φουντουκιών

Υγεία της καρδιάς

Τα φουντούκια είναι πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνες που βοηθούν στην υγεία της καρδιάς. Εκτός από εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, τα φουντούκια περιέχουν μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που βοηθούν στην μείωση της LDL χοληστερόλης και αυξάνουν την HDL χοληστερόλη. Η διατροφή που περιλαμβάνει φουντούκια μειώνει τη φλεγμονή. Επίσης τα φουντούκια περιέχουν μαγνήσιο που συμβάλλει στην ρύθμιση της ισορροπίας καλίου και ασβεστίου , η οποία είναι ουσιαστική για την αρτηριακή πίεση.

Υγεία του εγκεφάλου

Τα φουντούκια είναι πλούσια σε συστατικά που ενισχύουν την λειτουργία του εγκεφάλου και επίσης προλαμβάνουν την εμφάνιση εκφυλιστικών νοσημάτων. Τα φουντούκια περιέχουν μαγγάνιο, βιταμίνη Ε, θειαμίνη, φολικό οξύ και λιπαρά οξέα που συμβάλλουν στην υγεία του εγκεφάλου. Η βιταμίνη Ε παίζει ουσιαστικό ρόλο στην πρόληψη και στη θεραπεία νοσημάτων όπως η νόσος του Parkinson, η άνοια και το Alzheimer. Η θειαμίνη είναι γνωστή ως η βιταμίνη των νεύρων καθώς παίζει ζωτικό ρόλο στη λειτουργία των νεύρων στο σώμα  και στη γνωστική λειτουργία. Η ανεπάρκεια θειαμίνης μπορεί να καταστρέψει τον εγκέφαλο. Τα υψηλά ποσοστά λιπαρών οξέων και η πρωτεΐνη βοηθούν το νευρικό σύστημα και επίσης καταπολεμούν την κατάθλιψη. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι τα φουντούκια έχουν νευροπροστατευτικές ιδιότητες. Βελτιώνουν τη μνήμη και μειώνουν το στρες. Το φολικό οξύ είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης του εμβρύου στην εγκυμοσύνη και επιβραδύνει τις εκφυλιστικές διαταραχές που οφείλονται στη γήρανση.

Πρόληψη του καρκίνου

Τα φουντούκια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τον καρκίνο. Η βιταμίνη Ε μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού, του προστάτη, του παχέος εντέρου και προλαμβάνει την ανάπτυξη όγκων και μεταλλάξεων. Επίσης μελέτες έχουν δείξει ότι η θειαμίνη έχει αντικαρκινικές ιδιότητες.

Παχυσαρκία

Τα φουντούκια ενεργοποιούν το μεταβολισμό στο σώμα. Οι άνθρωποι που καταναλώνουν ξηρούς καρπούς μπορούν να χάσουν βάρος. Η θειαμίνη παίζει κύριο ρόλο στη διατήρηση του υγιούς μεταβολισμού. Βοηθά στη μετατροπή των υδατανθράκων σε γλυκόζη η οποία είναι η κύρια πηγή ενέργειας για το σώμα. Το μαγγάνιο βοηθά στη μείωση του βάρους ή της παχυσαρκίας καθώς βελτιώνει τα ένζυμα της πέψης. Τα λιπαρά οξέα, οι φυτικές ίνες και η πρωτεΐνη προκαλούν αίσθηση πληρότητας που προλαμβάνει την αυξημένη πρόσληψη θερμίδων. Τα φουντούκια περιέχουν καλά λιπαρά που καταπολεμούν την παχυσαρκία.

Υγεία του δέρματος και των μαλλιών

Τα φουντούκια περιέχουν βιταμίνη Ε που βοηθά στη διατήρηση της υγείας των μαλλιών και του δέρματος καθώς βελτιώνει την ελαστικότητα τους και προσφέρει  ενυδάτωση. Η βιταμίνη Ε έχει αντιοξειδωτική δράση και προλαμβάνει την πρόωρη γήρανση και τον καρκίνο του δέρματος. Επίσης βελτιώνει την κυκλοφορία και μειώνει τη φλεγμονή. Η βιταμίνη Ε δρα κατά των ρυτίδων, της ακμής και των ουλών καθώς βοηθά στην αναγέννηση του δέρματος.

Υγεία των οστών

Το μαγνήσιο και το ασβέστιο είναι ουσιαστικά για την υγεία των οστών και των αρθρώσεων. Τα οστά αποθηκεύουν επιπλέον μαγνήσιο και το απελευθερώνουν όταν υπάρχει ανεπάρκεια. Τα φουντούκια έχουν μαγγάνιο το οποίο είναι σημαντικό για την δύναμη και την ανάπτυξη των οστών. Είναι εξαιρετικό σνακ για τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση και μετά την εμμηνόπαυση καθώς προστατεύουν από την οστεοπόρωση , όπου τα οστά γίνονται  πορώδη και εύθραυστα.

gdpr-image
This website uses cookies to improve your experience. By using this website you agree to our Data Protection Policy.
Read more