Κάνε το Τεστ
καστορέλαιο, ιδιότητες καστορέλαιου, οφέλη καστορέλαιου, δράση καστορέλαιου, ευεργετική δράση καστορέλαιου, οφέλη καστορέλαιου στην υγεία

Καστορέλαιο: ιδιότητες και οφέλη

Καστορέλαιο

Το καστορέλαιο είναι ένα ημιδιαφανές υγρό με κίτρινη απόχρωση. Είναι ένα δραστικό συστατικό που υπάρχει σε πολλά προϊόντα περιποίησης. Επίσης, χρησιμοποιείται ευρέως και για πολλά ιατρικά θέματα, όπως τα προβλήματα του γαστρεντερικού.

Το καστορέλαιο είναι είδος φυτικού ελαίου που παράγεται από το τροπικό φυτό Ρίκινος ο Κοινός. Το έλαιο προκύπτει από την ψυχρή έκθλιψη των σπόρων.

Εδώ και χιλιάδες χρόνια, το καστορέλαιο χρησιμοποιείται ως φυσική θεραπεία για πολλές παθήσεις. Στην αρχαία Αίγυπτο, το καστορέλαιο χρησιμοποιούνταν για την αντιμετώπιση της ξηροφθαλμίας και την ανακούφιση της δυσκοιλιότητας. Στην Αγιουρβέδα , μια ολιστική προσέγγιση της ιατρικής, το καστορέλαιο χρησιμοποιείται για την θεραπεία της αρθρίτιδας και δερματικών παθήσεων. Το καστορέλαιο υπάρχει σε πολλά σαπούνια, καλλυντικά, προϊόντα για τα μαλλιά και το δέρμα.

Ιδιότητες καστορέλαιου

Το καστορέλαιο διασπάται σε ρικινελαϊκό οξύ στο λεπτό έντερο. Αυτό επιταχύνει τη διαδικασία της πέψης. Φυσικά, το καστορέλαιο έχει πολλά οφέλη για το δέρμα και βοηθά στην αντιμετώπιση πολλών δερματικών παθήσεων όπως η ψωρίαση,  η δερματοπάθεια και η ακμή.

Το καστορέλαιο έχει τα ακόλουθα οφέλη για το πρόσωπο και το δέρμα:

  • Ακμή: οι αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του καστορέλαιου το καθιστούν χρήσιμο για την μείωση της ακμής. Το ρικινελαϊκό οξύ αναστέλλει την ανάπτυξη των βακτηρίων που προκαλούν την ακμή.
  • Υφή του δέρματος: το καστορέλαιο είναι πλούσιο σε λιπαρά οξέα. Έτσι, κάνει το δέρμα πιο απαλό και λείο.
  • Όψη του δέρματος: τα λιπαρά οξέα στο καστορέλαιο επίσης προάγουν την ανάπτυξη των υγιών κυττάρων της επιδερμίδας, και αυτό το καθιστά χρήσιμο στην αποκατάσταση του ανομοιόμορφου τόνου της επιδερμίδας.
  • Ευαίσθητο δέρμα: το καστορέλαιο έχει χαμηλή φαγεσωρογόνο δράση. Αυτό σημαίνει ότι δεν φράσσει τους πόρους στο δέρμα και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης μαύρων στιγμάτων, πράγμα που το καθιστά κατάλληλο για ευαίσθητα δέρματα.
  • Χαμηλό κόστος: τα προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας και συγκεκριμένα οι κρέμες προσώπου και τα έλαια, έχουν γενικά υψηλό κόστος. Το καστορέλαιο όμως , έχει γενικά μικρό κόστος και πολλά οφέλη για το δέρμα.

Δέρμα

  • Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες: το καστορέλαιο και το ρικινελαϊκό οξύ έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Αυτό είναι πολύ ωφέλιμο σε περιπτώσεις ερεθισμού του δέρματος.
  • Αντιμικροβιακές ιδιότητες: το καστορέλαιο προστατεύει από βακτηριακές λοιμώξεις καθώς κρατά μακριά τα βακτήρια.
  • Ενυδάτωση: το καστορέλαιο περιέχει τριγλυκερίδια, τα οποία βοηθούν στην διατήρηση της ενυδάτωσης της επιδερμίδας. Έτσι, είναι μια καλή λύση για το ξηρό δέρμα.
  • Καθαρισμός: τα τριγλυκερίδια που υπάρχουν στο καστορέλαιο βοηθούν στην απομάκρυνση της βρωμιάς από το δέρμα.

Οφέλη καστορέλαιου

Το καστορέλαιο χρησιμοποιείται σαν φάρμακο από την αρχαιότητα και ακόμη αποτελεί επιλογή για την θεραπεία καταστάσεων όπως οι πληγές, οι οφθαλμολογικές παθήσεις, και τα ρευματικά νοσήματα.

Ισχυρό καθαρτικό

Αν και το καστορέλαιο χρησιμοποιείται συχνά για πολλές καταστάσεις, είναι πολύ γνωστό για την καθαρτική του δράση.

Τα καθαρτικά λειτουργούν διεγείροντας τα νεύρα που εντοπίζονται στην γαστρεντερική οδό, και αυξάνουν την κινητικότητα και τις εκκρίσεις του εντέρου. Αυτό βοηθά στην κίνηση των τροφών στο έντερο, και έτσι καθαρίζει το έντερο από τα κόπρανα.

Αν και τα καθαρτικά είναι αποτελεσματικά, μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για μικρό χρονικό διάστημα και ανακουφίζουν προσωρινά τη δυσκοιλιότητα. Για παράδειγμα, τα καθαρτικά χορηγούνται για να καθαρίσει το έντερο πριν από εξετάσεις όπως η κολονοσκόπηση.

Με τη λήψη καστορέλαιου, τα πεπτικά ένζυμα το διασπούν σε ρικινελαϊκό οξύ, το οποίο ενεργοποιεί συγκεκριμένους υποδοχείς που υπάρχουν στα λεία μυϊκά κύτταρα του εντέρου που προκαλούν την κίνηση στο έντερο.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το καστορέλαιο βοηθά στην βραχυπρόθεσμη ανακούφιση της δυσκοιλιότητας. Ωστόσο, συνήθως προκαλεί διάρροια, κράμπες και πόνο συγκριτικά με άλλα καθαρτικά. Για αυτό το λόγο δεν χρησιμοποιείται ευρέως για την θεραπεία της δυσκοιλιότητας.

Το καστορέλαιο καθαρίζει το έντερο πριν από εξετάσεις όπως η κολονοσκόπηση, μια εξέταση για την απεικόνιση του εντέρου.

Ενυδατικές ιδιότητες και επούλωση των τραυμάτων

Το καστορέλαιο είναι πλούσιο σε λιπαρά οξέα, τα οποία ενυδατώνουν το δέρμα, και για αυτό αποτελεί συστατικό σε πολλά προϊόντα ομορφιάς όπως οι ενυδατικές κρέμες. Το καστορέλαιο αποτρέπει την εξάτμιση του νερού από το δέρμα ή μειώνει την απώλεια νερού και έτσι δημιουργεί έναν επιδερμιδικό φραγμό. Όταν εφαρμόζετε καστορέλαιο στο δέρμα, αυτό παγιδεύει την ενυδάτωση, και έτσι επιτρέπει την ανανέωση στα πιο βαθιά στρώματα της επιδερμίδας.

Ωστόσο, επειδή το καστορέλαιο είναι παχύ και κολλώδες, συνήθως αναμιγνύεται με άλλα έλαια, όπως το έλαιο καρύδας, το αμυγδαλέλαιο, το έλαιο jojoba.

Το καστορέλαιο έχει αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, για αυτό έχει πολλά οφέλη σε φλεγμονώδεις δερματικές παθήσεις.

Το καστορέλαιο είναι επίσης βοηθητικό στην θεραπεία των τραυμάτων όταν συνδυάζεται με άλλα συστατικά. Για παράδειγμα, το καστορέλαιο είναι το κύριο συστατικό σε κρέμες για τοπική χρήση για την θεραπεία χρόνιων πληγών και ελκών πίεσης.

Το ρικινελαϊκό οξύ που υπάρχει στο καστορέλαιο επίσης ανακουφίζει από τον πόνο και επουλώνει τις πληγές.

Οφθαλμολογικές παθήσεις

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το καστορέλαιο είναι αποτελεσματική θεραπεία για συγκεκριμένες οφθαλμολογικές παθήσεις, όπως η βλεφαρίτιδα. Η βλεφαρίτιδα είναι μια φλεγμονώδης πάθηση που προκαλεί ερυθρότητα, φαγούρα, ερεθισμό στα βλέφαρα. Αυτή η κατάσταση είναι δυσάρεστη και μπορεί να προκαλεί το σχηματισμό νιφάδων δέρματος που μοιάζουν με πιτυρίδα στις βλεφαρίδες.

Το καστορέλαιο βοηθά στην ενυδάτωση των λιπιδίων της φυσιολογικής δακρυϊκής μεμβράνης, μειώνει την εξάτμιση των δακρύων και βελτιώνει τα συμπτώματα της βλεφαρίτιδας.

Το καστορέλαιο είναι βασικό συστατικό σε πολλές οφθαλμικές σταγόνες για την ξηροφθαλμία.

Φυσικά, δεν πρέπει να εφαρμόζετε απευθείας το καστορέλαιο μέσα στο μάτι σας.

Θεραπεία της αρθρίτιδας

Το καστορέλαιο έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που ανακουφίζουν από τον πόνο στις αρθρώσεις που προκαλεί η αρθρίτιδα.  Επίσης, το καστορέλαιο βοηθά στη  ανακούφιση της οστεοαρθρίτιδας.

Υγεία των μαλλιών

Το καστορέλαιο βοηθά στην  ανάπτυξη των μαλλιών ή αποτρέπει την τριχόπτωση. Το καστορέλαιο βοηθά στην καταπολέμηση της πιτυρίδας, της ξηρότητας, και της φαγούρας στο τριχωτό.

Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν το καστορέλαιο για την ενυδάτωση των μαλλιών. Το καστορέλαιο βοηθά στη λίπανση των μαλλιών, τα διατηρεί λαμπερά και αποτρέπει το σπάσιμο και την ψαλίδα.

Το καστορέλαιο έχει επίσης αντιβακτηριδιακές, αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που προστατεύουν το τριχωτό και τα μαλλιά από τις μυκητιακές και βακτηριακές λοιμώξεις.

Αντιμετώπιση άγχους 

Το καστορέλαιο έχει πολλαπλά οφέλη για το δέρμα και τα μαλλιά. Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι φορές που τα προβλήματα στο δέρμα και στα μαλλιά είναι αποτέλεσμα του έντονου άγχους. Σε περιόδους στρες μπορεί να παρατηρείτε έντονη τριχόπτωση, το δέρμα σας να είναι ξηρό, ευαίσθητο και αφυδατωμένο. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να μάθετε να διαχειρίζεστε το άγχος με υγιείς τρόπους ώστε να μην προκαλεί σωματικά συμπτώματα. Με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ μπορείτε να μάθετε νέους τρόπους διαχείρισης του άγχους.