Κάνε το Τεστ
μάνγκο, μανγκο, διατροφική αξία, θρεπτική αξία, οφέλη

Μάνγκο: διατροφική αξία και οφέλη στην υγεία

Μάνγκο

Το μάνγκο είναι ένα τροπικό φρούτο, ωοειδές και στο μέγεθος του γκρέιπφρουτ. Η φλούδα του δεν τρώγεται και το χρώμα του κυμαίνεται από κίτρινο μέχρι πράσινο. Τα μάνγκο ευδοκιμούν σε πιο ζεστά κλίματα. Είναι πολύ διαδομένα στην Ασία, αλλά και σε χώρες όπως η Αμερική, το Μεξικό και η Καραϊβική.

Διατροφική αξία

Τα μάνγκο είναι πλούσια σε φολικό οξύ, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στην κυτταρική διαίρεση και στην αντιγραφή του DNA. Το φολικό οξύ είναι πολύ σημαντικό για τις εγκύους καθώς βοηθά στην πρόληψη των γενετικών ανωμαλιών. Περιέχουν 59 θερμίδες ανά 100gr.

Το μάνγκο είναι εξαιρετική πηγή:

  • Βιταμίνης Α
  • Βιταμίνης C
  • Βιταμίνης Κ
  • Καλίου
  • Β-καροτένιου
  • Φολικού οξέος
  • Χολίνης
  • Μαγνησίου

Αντιοξειδωτικά

Τα μάνγκο είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, οι οποίες έχουν αντιοξειδωτική δράση. Περιέχουν πολλούς διαφορετικούς τύπους, όπως οι κατεχίνες, οι ανθοκυανίνες, η κουερσετίνη, η καμφερόλη.

Τα αντιοξειδωτικά είναι πολύ σημαντικά για την προστασία των κυττάρων από την βλάβη που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες είναι μόρια που συνδέονται στα κύτταρα και τα καταστρέφουν.

Οι μελέτες συνδέουν τις ελεύθερες ρίζες με την γήρανση και τα χρόνια νοσήματα.

Οφέλη μάνγκο

Ενίσχυση ανοσοποιητικού

Τα μάνγκο περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό. Περίπου μια μερίδα μάνγκο καλύπτει το 10% των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη Α.

Η βιταμίνη Α είναι ουσιαστική για το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς βοηθά στην καταπολέμηση των λοιμώξεων.

Επίσης το μάνγκο καλύπτει τα τρία τέταρτα των αναγκών μας σε βιταμίνη C. Η βιταμίνη C βοηθά στην παραγωγή των λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία βοηθούν τα κύτταρα να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά.

Τα μάνγκο περιέχουν επίσης φολικό οξύ, βιταμίνη Κ, βιταμίνη Ε και διαφορετικές βιταμίνες Β που συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

Υγεία των ματιών

Τα μάνγκο περιέχουν δύο συστατικά με αντιοξειδωτική δράση, την  λουτεΐνη και την ζεαξανθίνη. Αυτά τα συστατικά συσσωρεύονται στον αμφιβληστροειδή του ματιού, το τμήμα που μετατρέπει το φως σε σήματα που μεταφέρονται στον εγκέφαλο και έτσι βλέπουμε.

Μέσα στον αμφιβληστροειδή, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, λειτουργούν σαν φυσικά αντηλιακά, απορροφώντας το υπερβολικό φως. Προστατεύουν τα μάτια από το επιβλαβές μπλε φως.

Επίσης τα μάνγκο περιέχουν βιταμίνη Α, η οποία συμβάλλει στην υγεία των ματιών. Η έλλειψη βιταμίνης Α έχει συνδεθεί με ξηροφθαλμία.

Υγεία του πεπτικού

Τα μάνγκο συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του πεπτικού. Περιέχουν αμυλάση και φυτικές ίνες, που βοηθούν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Η αμυλάση βοηθά στη διάσπαση των τροφών στο στομάχι, καθώς διασπά το ανθεκτικό άμυλο.

Υγεία της καρδιάς

Τα μάνγκο είναι ωφέλιμα για την υγεία του καρδιαγγειακού. Είναι εξαιρετική πηγή μαγνησίου και καλίου, τα οποία βοηθούν στη διατήρηση της φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης. Επίσης τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν τα μάνγκο βοηθούν στη  μείωση της φλεγμονής στην καρδιά.