Κάνε το Τεστ
γκρέιπφρουτ, θρεπτική αξία γκρέιπφρουτ, οφέλη γκρέιπφρουτ, αλληλεπίδραση γκρέιπφρουτ με φάρμακα

Γκρέιπφρουτ: ποια είναι τα οφέλη του

Γκρέιπφρουτ

Το γκρέιπφρουτ είναι ένα εσπεριδοειδές φρούτο με γεύση που κυμαίνεται από γλυκόπικρη ως ξινή. Εμφανίστηκε τον 18ο αιώνα από τη διασταύρωση της φράπας και του πορτοκαλιού. Περιέχει πολλές βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία.

Θρεπτική αξία γκρέιπφρουτ

Το γκρέιπφρουτ έχει λίγες θερμίδες (42 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια), και περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά. Είναι καλή πηγή βιταμίνης Α, η οποία είναι σημαντική για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και βοηθά στην υγεία των ματιών και του δέρματος. Το φολικό οξύ είναι ουσιαστικό για την ανάπτυξη του εμβρύου στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, και η βιταμίνη C έχει πολλά οφέλη στον οργανισμό. Επίσης το γκρέιπφρουτ περιέχει μαγνήσιο, κάλιο και ασβέστιο.

Οφέλη γκρέιπφρουτ

1. Υγεία του ανοσοποιητικού

Το γκρέιπφρουτ είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και Ε , ένας συνδυασμός που λειτουργεί υπέρ του ανοσοποιητικού συστήματος. Ένα γκρέιπφρουτ περιέχει 77mg βιταμίνης C , η οποία είναι γνωστό ότι ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Πολλές άλλες βιταμίνες και μέταλλα που βρίσκονται στο γκρέιπφρουτ είναι γνωστό ότι ωφελούν το ανοσοποιητικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Α. Η βιταμίνη Α έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην προστασία από φλεγμονές και πολλές μολυσματικές ασθένειες.

2. Σακχαρώδης διαβήτης

Οι μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση γκρέιπφρουτ, το οποίο έχει μέτριο γλυκαιμικό δείκτη, βοηθά στη διατήρηση των επιπέδων της ινσουλίνης, και προστατεύει από το διαβήτη τύπου 2.

3. Υγεία της καρδιάς

Οι μελέτες δείχνουν ότι η νερανζίνη (ένα φλαβονοειδές που υπάρχει στο γκρέιπφρουτ) βοηθά στην πρόληψη της αρτηριοσκλήρυνσης , όπου οι αθηρωματικές πλάκες και η χοληστερόλη συσσωρεύονται στο τοίχωμα των αρτηριών. Με αυτό τον τρόπο προστατεύει από τα νοσήματα του καρδιαγγειακού.

4. Αντιοξειδωτικά

Το γκρέιπφρουτ είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών, τα οποία μειώνουν την φλεγμονή και καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα. Η φλούδα του γκρέιπφρουτ είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά για αυτό εκτός από το χυμό και τη σάρκα του χρησιμοποιήστε τη φλούδα στα φαγητά.

5. Ενυδάτωση

Το γκρέιπφρουτ αποτελείται από 88% νερό για αυτό σας κρατά ενυδατωμένους. Επίσης περιέχει φυτικές ίνες που βοηθούν πολύ τον οργανισμό μας.

6. Υγεία των οστών

Το γκρέιπφρουτ περιέχει ασβέστιο και φώσφορο, τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία των οστών και των δοντιών.

7. Απώλεια βάρους

Το γκρέιπφρουτ είναι μια τροφή που μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Το γκρέιπφρουτ έχει πολλές ιδιότητες που συνδέονται με την απώλεια βάρους, ιδιαίτερα η περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες. Αυτό βοηθά στο αίσθημα πληρότητας και στη μείωση της πρόσληψης τροφής και θερμίδων. Επιπλέον, το γκρέιπφρουτ περιέχει λίγες θερμίδες αλλά πολύ νερό, το οποίο είναι ένα άλλο χαρακτηριστικό που είναι γνωστό ότι βοηθά στην απώλεια βάρους. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει θετικά αποτελέσματα στη μείωση βάρους και την κατανάλωση γκρέιπφρουτ, όταν καταναλώνεται γκρέιπφρουτ καθημερινά με τα γεύματά. Ωστόσο, δεν παρατηρούνται θετικά αποτελέσματα όταν κάποιος πίνει απλά χυμό γκρέιπφρουτ. Το γκρέιπφρουτ δεν θα προκαλέσει απώλεια βάρους από μόνο του, αλλά η προσθήκη του σε μια ήδη ισορροπημένη, θρεπτική διατροφή μπορεί να αποδειχθεί ευεργετική.

Το γκρέιπφρουτ αποδεδειγμένα βελτιώνει την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα. Υπάρχει μία σύνδεση ανάμεσα στην υψηλή αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα των λιπιδίων και την παχυσαρκία. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι τα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στο γκρέιπφρουτ έχουν πολλά οφέλη στον έλεγχο του βάρους και την πρόληψη της παχυσαρκίας.

Γκρέιπφρουτ και φάρμακα

Το γκρέιπφρουτ, ο χυμός του και τα έλαιά του μπορεί να αλληλεπιδράσουν με συγκεκριμένα φάρμακα. Αυτό συμβαίνει επειδή το γκρέιπφρουτ φυσιολογικά μπλοκάρει ένα ένζυμο που είναι σημαντικό για την απορρόφηση των φαρμάκων , το CYP3A4. Όταν πίνετε χυμό γκρέιπφρουτ με τα φάρμακά σας, τα φάρμακα δεν θα λειτουργήσουν σωστά.

Τα φάρμακα που αλληλεπιδρούν με το γκρέιπφρουτ περιλαμβάνουν:

  • Αντιπηκτικά (περιλαμβανομένης της βαρφαρίνης)
  • Αντιϊσταμινικά
  • Αγχολυτικά
  • Φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης, στατίνες
  • Φάρμακα για την καρδιά
  • Φάρμακα για την υψηλή αρτηριακή πίεση
  • Κάποια κορτικοστεροειδή

Αν παίρνετε κάποια φαρμακευτική αγωγή ή συμπλήρωμα διατροφής καλό είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό σας σχετικά με την αλληλεπίδρασή τους με το γκρέιπφρουτ. Επίσης είναι πιθανό το γκρέιπφρουτ να αλληλεπιδρά με τα αντισυλληπτικά.  Αν και δεν κάνει λιγότερο αποτελεσματικά τα αντισυλληπτικά μπορεί να αυξάνει τις παρενέργειες, όπως η ναυτία.

Άλλες πιθανές παρενέργειες του γκρέιπφρουτ

Η βιταμίνης C, είναι ένα θρεπτικό συστατικό κλειδί στο γκρέιπφρουτ, η οποία δεν είναι τοξική σε υψηλές δόσεις. Αλλά η αυξημένη καθημερινή πρόσληψη για μεγάλη χρονική περίοδο μπορεί να συνδέεται με την καταστροφή των ιστών. Η υπερβολική κατανάλωση γκρέιπφρουτ μπορεί να προκαλέσει διάρροια και διαταραχές στο στομάχι.