Κάνε το Τεστ
μακροζωία, μυστικά μακροζωίας, ποια είναι τα μυστικά μακροζωίας των υπερηλίκων

Μυστικά μακροζωίας

Μυστικά Μακροζωίας

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι ψάχνουν να βρουν ποια είναι τα μυστικά της μακροζωίας, ποιοι είναι οι παράγοντες που καθορίζουν πόσο θα ζήσει κάποιος. Το προσδόκιμο επιβίωσης έχει αυξηθεί λόγω της θεραπείας πολλών νοσημάτων.  Οι μελέτες δείχνουν ότι μερικοί άνθρωποι έχουν γεννηθεί απλά  με "καλά" γονίδια και για αυτό ζουν περισσότερο. Όμως τα γονίδια συμβάλλουν κατά 20-30% στην μακροζωία. Αυτό που ουσιαστικά επηρεάζει την μακροζωία κατά 70-80% είναι ο τρόπος ζωής.

Οι μπλε ζώνες είναι περιοχές σε όλο τον κόσμο, όπως η Σαρδηνία, η Οκινάουα και η δικής μας Ικαρία που έχουν τους περισσότερους υπερήλικες, δηλαδή ανθρώπους πάνω από τα 90 έτη. Σε αυτές τις περιοχές δεν παρατηρούνται συχνά τα νοσήματα του καρδιαγγειακού, ο διαβήτης και ο καρκίνος.

Οι υπερήλικες αυτών των περιοχών έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά:

  • Η διατροφή τους βασίζεται στις τροφές φυτικής προέλευσης όπως τα φασόλια, τα φρούτα και τα λαχανικά
  • Δεν χάνουν τις ευκαιρίες για φυσική δραστηριότητας, όπως το περπάτημα , η κηπουρική , η κτηνοτροφία
  • Έχουν έντονη την αίσθηση του σκοπού
  • Ανήκουν σε καλά οργανωμένες κοινότητες
  • Κοιμούνται το μεσημέρι
  • Δεν τρώνε πολύ και δεν τρώνε μετά το ηλιοβασίλεμα

Ποια είναι λοιπόν τα μυστικά της μακροζωίας τους;

Διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά

Η κατανάλωση πολλών φρούτων λαχανικών, ξηρών καρπών, σπόρων, και οσπρίων μειώνει τον κίνδυνο για νοσήματα και συμβάλλει στην μακροζωία.

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι η διατροφή που είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά μειώνει τον κίνδυνο για πρόωρο θάνατο, καρκίνο, μεταβολικό σύνδρομο, νοσήματα του καρδιαγγειακού, κατάθλιψη και άνοια.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι τροφές φυτικής προέλευσης είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά, όπως οι πολυφαινόλες, τα καροτενοειδή, το φολικό οξύ και η βιταμίνη C.

Φυσική δραστηριότητα

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η άσκηση μας βοηθά να μείνουμε υγιείς και να ζούμε περισσότερο. Με 15 λεπτά άσκησης την ημέρα μπορείτε να έχετε όλα τα οφέλη της άσκησης και να προσθέσετε τρία χρόνια στη ζωή σας.

Ο κίνδυνος για πρόωρο θάνατο μειώνεται κατά 4% για κάθε 15λεπτο φυσικής δραστηριότητας. Δεν είναι ανάγκη να πηγαίνετε γυμναστήριο ή να κάνετε έντονη σωματική άσκηση απλά να κινείστε όσο περισσότερο μπορείτε.

Κοινωνική ζωή

Οι μελέτες δείχνουν ότι μπορείτε να ζήσετε 50% περισσότερο αν έχετε υγιείς κοινωνικές σχέσεις. Στην πραγματικότητα τρεις στενές σχέσεις μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου περισσότερο από 200%.

Οι μελέτες επίσης συνδέουν τις υγιείς κοινωνικές σχέσεις με θετικές αλλαγές στην καρδιά, στον εγκέφαλο, στις ορμόνες και στο ανοσοποιητικό σύστημα , με αποτέλεσμα να μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων.

Ένα δυνατός κοινωνικός κύκλος βοηθά να αντιμετωπίσετε με υγιείς τρόπους το στρες και αυτό έχει θετική επίδραση στη διάρκεια της ζωής.

Η υποστήριξη είναι πολύ σημαντική, και αυτή που προσφέρετε και αυτή που λαμβάνετε. Η αποδοχή της φροντίδας από τους φίλους και την οικογένειά σας ,σας κάνει να νιώθετε ασφάλεια και ευτυχία.

Ευτυχία

Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι ζουν περισσότερο. Στην πραγματικότητα οι ευτυχισμένοι άνθρωποι έχουν 3,7% λιγότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Οι άνθρωποι που ζουν περισσότερο έχουν έντονη την αίσθηση του νοήματος και του σκοπού στη ζωή τους.

Άγχος

Η ανησυχία και το στρες μειώνουν το προσδόκιμο επιβίωσης. Οι γυναίκες που βιώνουν έντονο στρες έχουν δύο φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από νοσήματα του καρδιαγγειακού, εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρκίνο. Ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου είναι τρεις φορές μεγαλύτερος για τους άνδρες που έχουν στρες.

Οι άνθρωποι που ζουν περισσότερο γελούν περισσότερο, είναι αισιόδοξοι και βλέπουν την θετική πλευρά των πραγμάτων. 

Οι απαισιόδοξοι άνθρωποι έχουν 42% υψηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν πρόωρα από ότι οι αισιόδοξοι. Το γέλιο και η θετικά ματιά μειώνουν το στρες και παρατείνουν τη ζωή.