Κάνε το Τεστ
Catcalling, Παρενόχληση στο δρόμο, Τι ειναι catcalling

Catcalling – παρενόχληση στο δρόμο

Catcalling - Παρενόχληση στο δρόμο

Η παρενόχληση στο δρόμο (catcalling) συνήθως περιλαμβάνει άκομψα σεξουαλικά σχόλια, χειρονομίες ή σφυρίγματα προς μια άγνωστη γυναίκα. Τυπικά, σε αυτές τις περιπτώσεις η εξωτερική εμφάνιση μιας γυναίκας τραβά την προσοχή. Αυτό όμως ενισχύει την πεποίθηση ότι οι γυναίκες αποτελούν σεξουαλικά αντικείμενα. Φυσικά , αυτό έχει σημαντικές αρνητικές επιδράσεις στις γυναίκες καθώς η αντίδρασή τους σε αυτά τα σχόλια περιλαμβάνει δυσκολία στην αναπνοή, μούδιασμα και ναυτία, και συναισθηματικές αντιδράσεις όπως η ντροπή, η αβοηθητότητα, ο φόβος.

Πολλές φορές οι άνδρες δεν γνωρίζουν ότι τα σχόλια που κάνουν στις γυναίκες στο δρόμο αποτελούν μια μορφή παρενόχλησης. Κάποιοι άνδρες χρησιμοποιούν αυτό τον τρόπο φλερτ και προσέγγισης και προσδοκούν από τις γυναίκες ένα χαμόγελο. Ωστόσο, οι μελέτες δείχνουν ότι οι άνδρες που έχουν αυτή τη συμπεριφορά είναι σεξιστές, έχουν τοξική αρρενωπότητα, πιστεύουν ότι έχουν εξουσία.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των ανδρών που παρενοχλούν τις γυναίκες στο δρόμο;

Για την αντιμετώπιση της παρενόχλησης στο δρόμο είναι ανάγκη να καταλάβουμε ποιοι άνδρες έχουν αυτή τη συμπεριφορά , ποια είναι τα κίνητρα τους και ποια είναι τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του.

Η παρενόχληση στο δρόμο είναι ένα απίστευτα σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα. Φυσικά, οι νέες γυναίκες που δέχονται παρενόχληση στο δρόμο και αποτελούν στόχο σχολιασμού , βυθίζονται στην κουλτούρα ότι αποτελούν σεξουαλικά αντικείμενα.

Μια μελέτη έγινε σε 258 ετεροφυλόφιλους άνδρες με ηλικίες 16-75 ετών και κάθε άνδρας είδε έξι αντικείμενα. Στη συνέχεια οι άνδρες έπρεπε να κάνουν περιγραφή  των διαφορετικών συμπεριφορών παρενόχλησης (π.χ. σχόλια σε μια ελκυστική γυναίκα στο δρόμο). Επίσης, τους ζητήθηκε να απαντήσουν αν ποτέ είχαν χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε από αυτές τις συμπεριφορές στο παρελθόν.

Στους άνδρες που είχαν μία ή περισσότερες από αυτές τις συμπεριφορές παρενόχλησης , έγινε μια σειρά ερωτήσεων για να ανακαλύψουν τους λόγους αυτών των συμπεριφορών και τις αντιδράσεις που ήλπιζαν να έχουν οι γυναίκες.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι περίπου το 33% των ανδρών έχει κάποια συμπεριφορά παρενόχλησης στο δρόμο. Όταν εξετάστηκαν οι λόγοι πίσω από αυτές τις συμπεριφορές, η πλειοψηφία των ανδρών δεν είχε πρόθεση να βλάψει τις γυναίκες. Οι πιο συχνές απαντήσεις ήταν πως ήθελαν να δείξουν σε μια γυναίκα ότι τους αρέσει (85%). Επιπλέον, το 83% ήθελε να δείξει το σεξουαλικό του ενδιαφέρον και το 73% πίστευε ότι αυτός είναι ένας φυσιολογικός τρόπος φλερτ.

Ελάχιστοι άνδρες είχαν αυτή τη συμπεριφορά λόγω μισογυνισμού. Μόνο το 7% είπαν ότι δεν τους αρέσει ο φεμινισμός. Επίσης ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ελάχιστοι άνδρες ήθελαν να τιμωρήσουν τις γυναίκες που πήραν την εξουσία των ανδρών.

Οι άνδρες γνωρίζουν ότι τα σχόλια στο δρόμο αποτελούν μια μορφή παρενόχλησης;

Σύμφωνα με την παραπάνω μελέτη, το 85% των ανδρών περίμενε από τις γυναίκες μια θετική αντίδραση όπως ένα χαμόγελο, το 81% ότι οι γυναίκες θα ανταπέδιδαν το φλερτ, το 78% ότι θα ξεκινούσε μια συζήτηση και το 73% ότι θα ένιωθαν κολακευμένες. Σε αντίθεση, πολύ λίγοι άνδρες περίμεναν αρνητικές αντιδράσεις. Σε αντίθεση, πολύ λίγοι άνδρες περίμεναν αρνητικές αντιδράσεις. Μόνο το  5% των ανδρών πίστευαν ότι οι γυναίκες θα νιώθουν θυμό ή φόβο και το 9% ότι θα ένιωθαν ότι τις εκφοβίζουν.

Οι άνδρες είχαν ως κίνητρο το σεξουαλικό ενδιαφέρον ή το φλερτ για τις γυναίκες. Οι μισοί υποστήριζαν ότι η παρενόχληση στο δρόμο βελτιώνει τη διάθεσή τους επειδή τονώνει την αυτοπεποίθησή τους ή ότι για όλα φταίνε οι γυναίκες που είχαν προκλητικό ντύσιμο.

Γενικά, οι άνδρες που παρενοχλούν τις γυναίκες στο δρόμο είναι τοξικά αρρενωποί, θέλουν να έχουν την κυριαρχία. Επιπλέον,  έχουν μια ιδεολογία κατά της ισότητας των ανθρώπων.

Οι περισσότεροι άνδρες που παρενοχλούν τις γυναίκες στο δρόμο δηλώνουν ότι δεν θέλουν να τις βλάψουν. Ωστόσο, , η στάση και οι συμπεριφορές τους έρχονται σε αντίθεση με τις προθέσεις τους, καθώς οι γυναίκες νιώθουν αρνητικά συναισθήματα. Οι άνδρες μπορεί να λένε ότι  παρενοχλούν τις γυναίκες στο δρόμο απλά για να φλερτάρουν. Όμως, τα θύματα νιώθουν άβολα από τις συμπεριφορές των ανδρών.

Χωρίς αμφιβολία, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που παρενοχλούν τις γυναίκες στο δρόμο πιο συχνά και μάλιστα με έντονους τρόπους (σεξουαλικά σχόλια, σφυρίγματα, χειρονομίες) και το κίνητρό τους δεν είναι απλά το φλερτ.

παρενόχληση στο δρόμο, catcalling, τι ειναι

Ποιες είναι οι επιδράσεις της παρενόχλησης στο δρόμο στις γυναίκες;

Ορισμένες γυναίκες μπορούν να αντιμετωπίσουν την παρενόχληση στο δρόμο ή σε δημόσιους χώρους χωρίς αυτό να καταστρέφει την ημέρα τους. Ωστόσο, υπάρχουν γυναίκες που νιώθουν πως οι άνδρες συνεχίζουν να τις αντιμετωπίζουν ως σεξουαλικά αντικείμενα. Αυτό όμως έχει τεράστια επίδραση στην ψυχική υγεία των γυναικών.

Τουλάχιστον το 65% των γυναικών έχουν βιώσει παρενόχληση στο δρόμο (σεξουαλικά σχόλια, σφυρίγματα, χειρονομίες).

Για την κατανόηση της επίδρασης της παρενόχλησης στις γυναίκες έγινε μια έρευνα ώστε οι γυναίκες να δώσουν απαντήσεις σχετικά με τις εμπειρίες τους. Αν και οι περισσότερες ένιωσαν άβολα, οι επιδράσεις δεν ήταν ίδιες για όλες τις γυναίκες , αλλά πιο έντονες για τις ευάλωτες γυναίκες. Οι γυναίκες με αντοχή βλέπουν κάθε αρνητική εμπειρία ως πρόκληση και όχι σαν εμπόδιο.

Οι γυναίκες με λιγότερη ψυχική αντοχή είναι πιο πιθανό να εσωτερικεύουν τα συναισθήματά τους και να κατηγορούν τον εαυτό τους. Είναι δύσκολο να το πιστέψουμε, αλλά αντί να κατανοούν ότι ο άνθρωπος που τις παρενόχλησε έκανε κάτι κακό, αυτές οι γυναίκες κατηγορούν τον εαυτό τους, σκέφτονται τι θα γινόταν αν είχαν κάνει κάτι διαφορετικά.

Φυσικά, οι γυναίκες δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να κατηγορούν τον εαυτό τους. Η παρενόχληση στο δρόμο δεν αφορά τα ρούχα που φορούν και τον τρόπο που περπατάνε.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η παρενόχληση στο δρόμο;

Μην μένετε μόνοι σας        

Οι άνθρωποι που μιλούν ανοιχτά για τις ιστορίες τους και τις εμπειρίες τους νιώθουν καλύτερα. Όταν κάποιος αντιμετωπίζει μόνος του την κατάσταση στην απομόνωση τότε πιστεύει ότι είναι δικό του λάθος. Όταν μια γυναίκα μιλάει για την ιστορία της μπορεί να βοηθήσει τον εαυτό της αλλά και άλλες γυναίκες να νιώσουν πιο δυνατές. Με αυτό τον τρόπο λαμβάνει την υποστήριξη που έχει ανάγκη.

Μπορείτε να παρέμβετε για λογαριασμό κάποιου άλλου

Όταν οι άνθρωποι είναι μάρτυρες παρενόχλησης, μια αποδοκιμαστική ματιά μπορεί να δώσει ένα τέλος. Ή κάποιος μπορεί να διακόψει την παρενόχληση ρωτώντας πληροφορίες για ένα κατάστημα ή για την ώρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να σταματήσει η παρενόχληση και το θύμα να νιώσει υποστήριξη. Επίσης, όταν είμαστε μπροστά σε ένα περιστατικό παρενόχλησης μπορούμε να ρωτήσουμε ευγενικά μια γυναίκα αν νιώθει καλά. Με αυτό τον τρόπο δεν μένουμε παθητικοί σε όσα συμβαίνουν και δεν δεχόμαστε απαράδεκτες συμπεριφορές ως φυσιολογικές.

Έχετε φωνή

Αν έχετε την δύναμη μπορείτε να πείτε σε κάποιον που σας παρενοχλεί, "Πώς θα ένιωθες αν κάποιος μιλούσε έτσι στην μητέρα σου;" Αυτό συνήθως σταματά την παρενόχληση.

Για όσους ανθρώπους γνωρίζουν άνδρες που παρενοχλούν γυναίκες στο δρόμο καλό είναι να κάνουν μια συζήτηση για την συμπεριφορά τους και τα συναισθήματά τους. Πολλοί δεν έχουν καμία επίγνωση για το κακό που προκαλούν στις γυναίκες.

Αντιμετώπιση των ψυχικών τραυμάτων

Οι γυναίκες δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να κατηγορούν τον εαυτό τους για την παρενόχληση και την συμπεριφορά των ανδρών. Η παρενόχληση στο δρόμο δεν αφορά τα ρούχα το ντύσιμο και τον τρόπο που περπατάνε. Ωστόσο, αν έχουν αρνητικά συναισθήματα καλό είναι να συζητούν όσα νιώθουν με έναν ΕΜΠΕΙΡΟ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗ. Κάθε γυναίκα μπορεί να επουλώσει τα τραύματά της με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ και του EMDR.