Κάνε το Τεστ
Risperdal, Ρισπερνταλ, Ενδείξεις, Παρενέργειες, Δοσολογία, Ψύχωση

RISPERDAL – που χρησιμοποιείται η ΡΙΣΠΕΡΙΔΟΝΗ;

RISPERDAL / Ρισπεριδόνη - ενδείξεις, παρενέργειες

Το RISPERDAL (προφέρεται "ρισπερντάλ") είναι ένα αντιψυχωσικό φάρμακο. Ανήκει στη νεότερη γενιά των αντιψυχωσικών (άτυπα αντιψυχωσικά) και αυτό σημαίνει ότι έχει λιγότερες παρενέργειες σε σύγκριση με τα αντιψυχωσικά παλαιότερης γενιάς. Η κύρια χρήση του Risperdal (ρισπεριδόνη, risperidone) είναι στην θεραπεία της σχιζοφρένειας (ψυχωσική συνδρομή).

Το Risperdal δίνεται επικουρικά και σε άλλες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα για την αντιμετώπιση μανιακών ή μικτών επεισοδίων σε διπολική διαταραχή τύπου Ι (ως μονοθεραπεία ή σε συνδυασμό με λίθιο ή βαλπροϊκό), και σε αυτιστικές διαταραχές που συνδέονται με επιθετικότητα σε παιδιά και εφήβους.

Λήψη Risperdal

Κυκλοφορεί σε δόσεις των Risperdal 1 mg, 2 mg, 3mg, 4mg και σε ενέσιμη μορφή 25, 37.5 και 50mg/φιαλίδιο.

Δόση Risperdal

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, στο Risperdal υπάρχουν διαφορετικά δοσολογικά σχήματα για κάθε ένδειξη, ηλικία, και αναλόγως αν πρόκειται για μονοθεραπεία ή συμπληρωματική (συνδυαστική) αγωγή. Η συνήθης δόση για τη σχιζοφρένεια είναι 2-6 mg την ημέρα. Το Risperdal θα πρέπει να λαμβάνεται πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του ψυχίατρού σας.

Πληροφορίες συνοπτικά: Risperdal

Φάρμακο: RISPERDAL
Δραστική Ουσία: ΡΙΣΠΕΡΙΔΟΝΗ / Risperidone
Συνήθης δόση: 2-6 mg/ημέρα
Μέγιστη δόση: 16 mg/ημέρα
Κατηγορία: Αντιψυχωσικό
Κύρια χρήση: Ως αντιψυχωσικό (σχιζοφρένεια)
Δευτερεύουσα χρήση: Διπολική διαταραχή Επιθετικότητα σε αυτιστικές διαταραχές
Γενόσημα φάρμακα: Rispelen, Rubrum, Rispefar

Risperdal, Χάπια, Ρισπερνταλ, Φάρμακο, Ενδειξεις, Παρενεργειες, Δοσολογία, Αντιψυχωσικο

Παρενέργειες Risperdal

Πολύ συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες (μπορεί να επηρεάσουν περισσότερα από 1 στα 10 άτομα): 

  • Παρκινσονισμός: Η κατάσταση αυτή πιθανά να περιλαμβάνει: αργή ή επηρεασμένη κίνηση, αίσθηση δυσκαμψίας ή σφιξίματος των μυών (που κάνει τις κινήσεις σας σαν τινάγματα), και μερικές φορές και την αίσθηση ότι «παγώνει» η κίνηση και μετά αρχίζει ξανά. Άλλα σημεία παρκινσονισμού περιλαμβάνουν αργό συρτό περπάτημα, τρόμο κατά την ανάπαυση, αυξημένο σάλιο και/ή ακούσια εκροή σάλιου από το στόμα, και απώλεια της έκφρασης του προσώπου.
  • Αίσθηση υπνηλίας, ή μειωμένης επαγρύπνησης
  • Πονοκέφαλο

Συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες (μπορεί να επηρεάσουν έως 1 στα 10 άτομα):spc σπψ φυλλο οδηγιων παρενεργειες ενδειξεις

  • Αυξημένα επίπεδα προλακτίνης
  • Πρόσληψη βάρους, αυξημένη όρεξη, μειωμένη όρεξη
  • Διαταραχές ύπνου, ευερεθιστότητα, κατάθλιψη, άγχος, ανησυχία
  • Δυστονία: περιλαμβάνει αργές ή παρατεταμένες μη ηθελημένες συσπάσεις των μυών. Παρόλο που μπορεί να αφορά σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος (και μπορεί να οδηγήσει σε μη φυσιολογική στάση του σώματος), η δυστονία συχνά αφορά στους μύες του προσώπου, συμπεριλαμβανομένων μη φυσιολογικών κινήσεων των οφθαλμών, του στόματος, της γλώσσας ή της γνάθου
  • Δυσκινησία: αυτή είναι μία κατάσταση που περιλαμβάνει μη ηθελημένες μυϊκές κινήσεις, και μπορεί να περιλαμβάνει επαναλαμβανόμενες, σπαστικές ή συστροφικές κινήσεις, ή συσπάσεις (εξωπυραμυδικά συμπτώματα)
  • Τρόμος (τρέμουλο)
  • Ζάλη

Αναλυτικές πληροφορίες Risperdal

Μπορείτε να δείτε και να κατεβάσετε το φύλλο οδηγιών του Risperdal όπου περιγράφονται αναλυτικά όλες οι πιθανές παρενέργειες, προφυλάξεις και αντενδείξεις.

Γενόσημα φάρμακα: Rispelen, Rubrum, Rispefar
Συχνά ορθογραφικά λάθη: ρισπερδαλ