Πού χρησιμοποιείται το Centrac;

Χρήση του Centrac

Το Centrac είναι ένα αγχολυτικό φάρμακο που ανήκει στην κατηγορία των βενζοδιαζεπινών. Η τυπική χρήση για το Centrac (πραζεπάμη) είναι για την βραχυπρόθεσμη αντιμετώπιση του άγχους, ενώ δίνεται συμπληρωματικά και σε άλλες παθήσεις, όπως η κατάθλιψη.

Ωστόσο χρησιμοποιείται και σε άλλες περιπτώσεις, όπως για την αϋπνία, ανησυχία, και ως μυοχαλαρωτικό.

Λήψη Centrac

Κυκλοφορεί σε δόσεις των Centrac 10 mg και 20 mg. Αναλόγως την κατάσταση που αντιμετωπίζετε, η συνήθης δοσολογία είναι 1-3 φορές την ημέρα, με ή χωρίς φαγητό. Η δόση μπορεί να αυξηθεί σταδιακά, πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του ψυχίατρού σας.

Σε χαμηλές δόσεις το Centrac μειώνει το άγχος και την ανησυχία. Σε υψηλότερες δόσεις δρα ως ηρεμιστικό και μυοχαλαρωτικό.

Αποτελεσματικότητα Centrac

Τα αποτελέσματα της δράσης του Centrac επέρχονται συνήθως σε 20-60 λεπτά από τη λήψη, και διαρκούν 8-10 ώρες. Συνήθως συνταγογραφείται για λίγους μήνες, για την αντιμετώπιση του άγχους.

Παρενέργειες Centrac

Συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι: γαστρεντερικές διαταραχές, ίλιγγος, υπνηλία, κόπωση, πονοκεφάλοι, έλλειψη ισορροπίας, αδυναμία μνήμης.

Η ηρεμιστική δράση του Centrac μπορεί να παραταθεί σε ηλικιωμένους. Ατυχήματα και πτώσεις είναι συνηθισμένα σε ηλικιωμένους που παίρνουν Centrac.

Κατάχρηση μπορεί να προκαλέσει εξάρτηση, υπερδοσολογία ακόμα και θάνατο. Μην διακόψετε τη λήψη Centrac απότομα, διαφορετικά μπορεί να εμφανίσετε συμπτώματα απόσυρσης.

Αντενδείξεις για το Centrac

Δεν πρέπει να πάρετε το Centrac αν πάσχετε από: αναπνευστικές παθήσεις, ηπατικές παθήσεις, υπνική άπνοια, μυασθένεια Gravis.

Εάν είσαστε έγκυος, χρειάζεται να γνωρίζετε πως το Centrac μπορεί να προκαλέσει γενετικές ανωμαλίες στο έμβρυο, καθώς και εξάρτηση. Η πραζεπάμη μπορεί επίσης να περάσει στο μητρικό γάλα.

Συχνά ορθογραφικά λάθη: σεντρακ, sentrak.

Φυσικές μέθοδοι για την αντιμετώπιση του άγχους

Το άγχος μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Είτε με άλλα πιο ελαφριά φάρμακα, είτε με άλλα είδη θεραπείας που μπορούν είτε να αντικαταστήσουν, είτε να συνδυαστούν με το Centrac (εφόσον το άγχος είναι πολύ έντονο και προκαλεί σοβαρά προβλήματα λειτουργικότητας).

Ψυχοθεραπεία: με την ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ μπορεί κανείς να μάθει να διαχειρίζεται το άγχος και να επεξεργαστεί σε βάθος τα αίτια του άγχους, ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά και μόνιμα.

EMDR: Το EMDR είναι μια ειδική τεχνική που επιτρέπει τη γρήγορη και αποτελεσματική αντιμετώπιση δύσκολων/τραυματικών βιωμάτων (όπως πένθος, χωρισμοί, ατυχήματα, κορωνοϊό, κα) που μπορεί να επιβαρύνουν ή να αποτελούν τη ρίζα του άγχους.

Ομοιοπαθητική και Βελονισμός: η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ σε πολλές περιπτώσεις μπορούν να δώσουν τη λύση. Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα δεν έχουν παρενέργειες, μπορούν να συνδυαστούν με τη φαρμακευτική αγωγή όπου αυτό είναι αναγκαίο, μπορούν να προσφέρουν πολλά στη θεραπεία του άγχους, και σαφώς είναι ανώτερα της όποιας φυτοθεραπείας και βιταμινών/συμπληρωμάτων (πχ Βαλεριάνα).

gdpr-image
This website uses cookies to improve your experience. By using this website you agree to our Data Protection Policy.
Read more