Κάνε το Τεστ
centrac σεντρακ

Πού χρησιμοποιείται το Centrac;

Χρήση του Centrac

Το Centrac ("σεντράκ") είναι ένα αγχολυτικό φάρμακο που ανήκει στην κατηγορία των βενζοδιαζεπινών. Η τυπική χρήση για το Centrac (πραζεπάμη) είναι για την βραχυπρόθεσμη αντιμετώπιση του άγχους.

Μπορεί να συνδυαστεί και με άλλα φάρμακα, όπως τα αντικαταθλιπτικά για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης, των κρίσεων πανικού ή άλλων ψυχικών παθήσεων, όταν άλλα αγχολυτικά χάπια (όπως για παράδειγμα το Xanax) δεν είναι αποτελεσματικά.

Χρησιμοποιείται και σε άλλες περιπτώσεις, όπως για την αντιμετώπιση της αϋπνίας, ανησυχίας, και ως μυοχαλαρωτικό.

Λήψη Centrac

Κυκλοφορεί σε δόσεις των Centrac 10 mg και 20 mg. Αναλόγως την κατάσταση που αντιμετωπίζετε, η συνήθης δοσολογία είναι 1-3 φορές την ημέρα, με ή χωρίς φαγητό. Η δόση μπορεί να αυξηθεί σταδιακά, πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του ψυχίατρού σας.

Σε χαμηλές δόσεις το Centrac μειώνει το άγχος και την ανησυχία. Σε υψηλότερες δόσεις δρα ως ηρεμιστικό και μυοχαλαρωτικό.

Μορφή Σκεύασμα Τιμή
Δισκία CENTRAC TAB 20MG (BTx20) 7,85
Δισκία CENTRAC TAB 10MG (BTx20) 2,30

Αποτελεσματικότητα Centrac

Τα αποτελέσματα της δράσης του Centrac επέρχονται συνήθως σε 20-60 λεπτά από τη λήψη, και διαρκούν 8-10 ώρες. Συνήθως συνταγογραφείται για λίγους μήνες, για την βραχυπρόθεσμη αντιμετώπιση του άγχους. Για μια πιο μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση του άγχους προτιμούνται αντικαταθλιπτικά φάρμακα ή/και ψυχοθεραπεία.

Παρενέργειες Centrac

Συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι: γαστρεντερικές διαταραχές, ίλιγγος, υπνηλία, κόπωση, πονοκεφάλοι, έλλειψη ισορροπίας, αδυναμία μνήμης.

Η ηρεμιστική δράση του Centrac μπορεί να παραταθεί σε ηλικιωμένους. Ατυχήματα και πτώσεις είναι συνηθισμένα σε ηλικιωμένους που παίρνουν Centrac.

Κατάχρηση μπορεί να προκαλέσει εξάρτηση, υπερδοσολογία ακόμα και θάνατο. Μην διακόψετε τη λήψη Centrac απότομα, διαφορετικά μπορεί να εμφανίσετε συμπτώματα απόσυρσης.

Αντενδείξεις για το Centrac

Δεν πρέπει να πάρετε το Centrac αν πάσχετε από: αναπνευστικές παθήσεις, ηπατικές παθήσεις, υπνική άπνοια, μυασθένεια Gravis.

Εάν είσαστε έγκυος, χρειάζεται να γνωρίζετε πως το Centrac μπορεί να προκαλέσει γενετικές ανωμαλίες στο έμβρυο, καθώς και εξάρτηση. Η πραζεπάμη μπορεί επίσης να περάσει στο μητρικό γάλα.

Είναι το CENTRAC το ΣΩΣΤΟ φάρμακο για εσάς;
ΗΡΕΜΙΣΤΙΚΑ

Είναι το CENTRAC το ΣΩΣΤΟ φάρμακο για εσάς;

Συχνά ορθογραφικά λάθη: σεντρακ, sentrak.

Φυσικές μέθοδοι για την αντιμετώπιση του άγχους

Το άγχος μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Είτε με άλλα πιο ελαφριά φάρμακα, είτε με άλλα είδη θεραπείας που μπορούν είτε να αντικαταστήσουν, είτε να συνδυαστούν με το Centrac (εφόσον το άγχος είναι πολύ έντονο και προκαλεί σοβαρά προβλήματα λειτουργικότητας).

Ψυχοθεραπεία: με την ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ μπορεί κανείς να μάθει να διαχειρίζεται το άγχος και να επεξεργαστεί σε βάθος τα αίτια του άγχους, ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά και μόνιμα.

EMDR: Το EMDR είναι μια ειδική τεχνική που επιτρέπει τη γρήγορη και αποτελεσματική αντιμετώπιση δύσκολων/τραυματικών βιωμάτων (όπως πένθος, χωρισμοί, ατυχήματα, κορωνοϊό, κα) που μπορεί να επιβαρύνουν ή να αποτελούν τη ρίζα του άγχους.

Ομοιοπαθητική και Βελονισμός: η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ σε πολλές περιπτώσεις μπορούν να δώσουν τη λύση. Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα δεν έχουν παρενέργειες, μπορούν να συνδυαστούν με τη φαρμακευτική αγωγή όπου αυτό είναι αναγκαίο, μπορούν να προσφέρουν πολλά στη θεραπεία του άγχους, και σαφώς είναι ανώτερα της όποιας φυτοθεραπείας και βιταμινών/συμπληρωμάτων (πχ Βαλεριάνα).