Κάνε το Τεστ
σέλερι, τι είναι το σέλερι, θρεπτική αξία σέλερι, ιδιότητες σέλερι, οφέλη σέλερι στην υγεία

Σέλερι: θρεπτική αξία και οφέλη

Σέλερι

Το σέλερι ανήκει στην ίδια οικογένεια με τα καρότα και τον μαϊντανό. Έχει ένα απαλό πράσινο χρώμα, και ο σταθερός ινώδης μίσχος του καταλήγει σε φύλλα. Οι βλαστοί ενώνονται όλοι στη ρίζα , η οποία αφαιρείται πριν το καταναλώσουμε. Πολλοί πετούν τα φύλλα αλλά είναι και αυτά βρώσιμα.

Το σέλερι είναι τραγανό όταν είναι ωμό και προστίθεται στα φαγητά για να δώσει γεύση. Η γεύση του είναι ήπια και ελαφρώς πιπεράτη.

Θρεπτική αξία

Τα αντιοξειδωτικά προλαμβάνουν την κυτταρική βλάβη που προκαλείται από τα ασταθή μόρια που είναι γνωστά ως ελεύθερες ρίζες. Το σώμα παράγει αυτά τα μόρια ως υποπροϊόν φυσιολογικών διεργασιών, αλλά όταν συσσωρεύονται μπορεί να βλάψουν τα κύτταρα. Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών .

Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τα κύτταρα, τα αιμοφόρα αγγεία και τα όργανα του σώματος από την βλάβη που προκαλεί το οξειδωτικό στρες.

Το σέλερι περιέχει βιταμίνη C, β-καροτένιο και φλαβονοειδή αλλά υπάρχουν τουλάχιστον άλλα 12 αντιοξειδωτικά σε κάθε βλαστό. Είναι εξαιρετική πηγή φυτοθρεπτικών συστατικών , που έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τη φλεγμονή στην γαστρεντερική οδό, στα κύτταρα, στα αιμοφόρα αγγεία και στα όργανα.

Επίσης περιέχει βιταμίνη Α, βιταμίνη Κ και μεταλλικά στοιχεία όπως το κάλιο και το φολικό οξύ. Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, πράγμα που σημαίνει ότι σταθεροποιεί τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα.

Εκτός από την απιγενίνη και την λουτεολίνη, το σέλερι περιέχει και άλλες ενώσεις με αντιοξειδωτική δράση που περιλαμβάνουν:

  • Το λιμονένιο
  • Την καμφερόλη
  • Το p-κουμαρικό οξύ

Οφέλη

Μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης και της γλυκόζης στο αίμα

Το σέλερι έχει την ικανότητα να μειώνει την χοληστερόλη εξαιτίας ενός μοναδικού συμπλόκου  του 3-n-βουτυλοφθαλιδίου (BuPh) που έχει τη δυνατότητα να μειώνει τα λιπίδια. Το σέλερι βοηθά στη μείωση της συνολικής χοληστερόλης, της LDL χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων. Επίσης προκαλεί σημαντική μείωση στα επίπεδα της γλυκόζης στο πλάσμα σε προδιαβητικούς ενήλικες.

Μείωση της φλεγμονής

Το σέλερι περιέχει αντιοξειδωτικά και πολυσακχαρίτες που είναι γνωστό ότι έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, όπως τα φλαβονοειδή και οι πολυφαινόλες. Αυτές οι ενώσεις βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών (οξειδωτικό στρες) που μπορεί να οδηγήσει σε κυτταρική βλάβη και φλεγμονή.

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχουν πολλές ενώσεις και αντιοξειδωτικά που είναι υπεύθυνα για τα οφέλη του σέλερι. Σε αυτές περιλαμβάνονται τα φαινολικά οξέα όπως το καφεϊκό και το φερουλικό οξύ και οι φλαβονόλες όπως η κουερσετίνη.

Λόγω της ικανότητάς του να μειώνει τη φλεγμονή, το σέλερι είναι χρήσιμο για την θεραπεία πολλών καταστάσεων που επιδεινώνονται με τη φλεγμονή και περιλαμβάνουν:

  • Πόνο στις αρθρώσεις (αρθρίτιδα)
  • Ουρική αρθρίτιδα
  • Λοιμώξεις στους νεφρούς και στο ήπαρ
  • Δερματικά προβλήματα
  • Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Η κατανάλωση φλαβονοειδών μέσω των τροφών φυτικής προέλευσης έχει συνδεθεί με μείωση της φλεγμονής που επηρεάζει τον εγκέφαλο.

Υγεία της καρδιάς

Είναι ευρέως αποδεκτό ότι η διατροφή που είναι πλούσια σε λαχανικά συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης νοσημάτων του καρδιαγγειακού. Το σέλερι είναι μια εξαιρετική επιλογή, δεδομένης της υψηλής περιεκτικότητας σε κάλιο (που μειώνει την αρτηριακή πίεση) ,φυτικές ίνες (μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης) και φολικού οξέος (προλαμβάνει τη φλεγμονή). Το σέλερι είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες που έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και προστατεύουν την καρδιά.