Κάνε το Τεστ
σημύδα, χρήσεις σημύδας, νερό σημύδας οφέλη νερού σημύδας

Σημύδα: ένα θαυματουργό φυτό

Σημύδα

Η σημύδα (Betula) είναι ένα δέντρο, τα φύλλα της περιέχουν υψηλό ποσοστό βιταμίνης C και χρησιμοποιείται για τη δημιουργία φαρμάκων.

Η σημύδα χρησιμοποιείται για τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος που επηρεάζουν τους νεφρούς, την ουροδόχο κύστη, τους ουρητήρες και την ουρήθρα. Επίσης χρησιμοποιείται ως διουρητικό για να αυξήσει την παραγωγή των ούρων. Μερικοί άνθρωποι λαμβάνουν σημύδα μαζί με πολλά υγρά για να καθαρίσουν το ουροποιητικό σύστημα. Η σημύδα περιέχει πολλές ενώσεις που αυξάνουν την απομάκρυνση των υγρών μέσω της ούρησης.

Χρήσεις σημύδας

Η σημύδα χρησιμοποιείται για τη θεραπεία:

  • Της αρθρίτιδας
  • Των πόνων των αρθρώσεων (ρευματισμούς)
  • Της απώλειας των μαλλιών
  • Των δερματικών εξανθημάτων
  • Της δερματικής βλάβης από τον ήλιο
  • Των προβλημάτων του ουροποιητικού

Τι είναι το νερό σημύδας;

Το νερό σημύδας είναι ο χυμός του δέντρου της σημύδας και συλλέγεται στην αρχή της άνοιξης. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα , τα δέντρα της σημύδας αποθηκεύουν θρεπτικά συστατικά που αργότερα απελευθερώνονται μέσα στο χυμό του δέντρου.

Το νερό της σημύδας είναι ένα καθαρό, άχρωμο υγρό με ελαφρώς γλυκιά γεύση. Μετά από 2-3 ημέρες αρχίζει η ζύμωση, και έτσι η γεύση γίνεται πιο όξινη.

Μπορεί να καταναλωθεί μόνο του ή να προστεθεί σε άλλα προϊόντα όπως το σιρόπι, η μπύρα, το κρασί και  το υδρομέλι.

Σήμερα μπορείτε να βρείτε εμφιαλωμένο νερό σημύδας αλλά να θυμάστε ότι τα εμπορικά προϊόντα σημύδας συχνά περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα και γεύσεις.

Το νερό σημύδας είναι πλούσιο σε πολυάριθμα θρεπτικά συστατικά, ειδικά σε βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Ιστορικά, οι ναυτικοί το έπιναν για να αποτρέψουν το σκορβούτο.

Η σύνθεση των θρεπτικών συστατικών του νερού της σημύδας εξαρτάται από τη γεωγραφική θέση, τον τύπο του χώματος και ακόμη και την ηλικία του δέντρου. Γενικά, έχει λίγες θερμίδες και ζάχαρη ενώ έχει υψηλή συγκέντρωση σε μαγνήσιο και μαγγάνιο.

Μελέτες έχουν δείξει ότι έχει φώσφορο, κάλιο, φολικό οξύ, βιταμίνη C. Επιπλέον το νερό σημύδας περιέχει σε μικρό ποσοστό αμινοξέα και υψηλά ποσοστά αντιοξειδωτικών πολυφαινολών, που καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες στο σώμα.

Το νερό σημύδας περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά. Είναι πλούσιο σε μαγνήσιο και μαγγάνιο και βοηθά στην υγεία του δέρματος και των μαλλιών.

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού και της υγείας γενικότερα

Για την ενίσχυση του οργανισμού γενικότερα, του ανοσοποιητικού συστήματος και των γνωσιακών λειτουργικών και της αντιμετώπισης του στρες/άγχους, υπάρχουν οι αποτελεσματικές φυσικές λύσεις μέσα από την ομοιοπαθητική και το βελονισμό.