Κάνε το Τεστ
Σκοτεινή τριάδα, Τι είναι η σκοτεινή τριάδα, Χαρακτηριστικά σκοτεινής τριάδας, Στοιχεία σκοτεινής τριάδας, Πως μπορώ να αναγνωρίσω ένα άτομο με χαρακτηριστικά της σκοτεινής τριάδας Μακιαβελισμος

Σκοτεινή Τριάδα

Σκοτεινή Τριάδα

Η Σκοτεινή Τριάδα αναφέρεται σε τρία αρνητικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, τα οποία είναι:

  1. Ο ναρκισσισμός
  2. Ο μακιαβελισμός
  3. Η ψυχοπάθεια

Το κάθε ένα από αυτά τα χαρακτηριστικά εμφανίζεται συνέχεια. Οι άνθρωποι που έχουν αυτό τον τοξικό συνδυασμό των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας μπορεί να υπονομεύουν τους ανθρώπους γύρω τους και να τους επηρεάζουν αρνητικά, καθώς συνήθως εμφανίζονται ως χαρισματικοί και γοητευτικοί χαρακτήρες.

Οι άνθρωποι με τα χαρακτηριστικά της σκοτεινής τριάδας δεν διστάζουν να εκμεταλλευτούν τον οποιονδήποτε, ακόμη και τα μέλη της οικογένειάς τους, για να επιτύχουν όσα θέλουν και δεν νιώθουν τύψεις όταν προκαλούν κακό στους άλλους.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της Σκοτεινής Τριάδας;

Αυτά τα άτομα είναι άκαρδα και χειριστικά. Είναι πρόθυμα να κάνουν ή να πούνε πρακτικά το οτιδήποτε για να πετύχουν το στόχο τους. Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να γνωρίζουμε για αυτούς τους ανθρώπους είναι ότι αγνοούν εντελώς τους άλλους και έχουν εμμονή με τον εαυτό τους.

Δεν έχουν ανάγκη πράγματα όπως η συμπόνια και οι κοινωνικές σχέσεις. Έχουν μεγάλη ιδέα για τον εαυτό τους και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το προσωπικό τους όφελος.

Αυτά τα άτομα φέρονται απερίσκεπτα και κάποιες φορές δεσμεύονται σε επικίνδυνες συμπεριφορές, ακόμη και σε εγκληματικές ενέργειες, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους ότι οι πράξεις τους επηρεάζουν τους άλλους.

Ναρκισσισμός, Μακιαβελισμός και Ψυχοπάθεια

Μπορεί να είναι απίστευτα υποκριτές και επιθετικοί. Ωστόσο, ας δούμε αναλυτικά τα χαρακτηριστικά της σκοτεινής τριάδας.

  • Ναρκισσισμός: προκύπτει από την ιστορία του Νάρκισσου στην Ελληνική μυθολογία, ενός κυνηγού που ερωτεύτηκε και έπαθε εμμονή με την αντανάκλασή του σε μια λίμνη με νερό και τελικά πνίγηκε. Οι ναρκισσιστές μπορεί να είναι εγωιστές, υπερόπτες, να μην νιώθουν συμπόνια, να είναι αλαζόνες και ευαίσθητοι στην κριτική. Επίσης, νιώθουν ότι είναι ανώτεροι από τους άλλους, αλλά όλα αυτά καλύπτουν την αίσθηση ανεπάρκειας.
  • Μακιαβελισμός: η ονομασία προκύπτει από τον διάσημο Ιταλό πολιτικό και διπλωμάτη του 16ου αιώνα Niccolo Machiavelli. Τα χαρακτηριστικά του Μακιαβελισμού περιλαμβάνουν την χειραγώγηση, την έλλειψη συναισθημάτων, το ατομικό συμφέρον, την απουσία ηθικής και το δόλο. Τα άτομα αυτά είναι χειριστικά και είναι πρόθυμα να εξαπατήσουν τους άλλους για να επιτύχουν το σκοπό τους καθώς βλέπουν τον κόσμο με κυνικό τρόπο.
  • Ψυχοπάθεια: τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που έχουν σχέση με την ψυχοπάθεια περιλαμβάνουν την αντικοινωνική συμπεριφορά, όταν κάποιος είναι χειριστικός, ασταθής, δεν νιώθει συμπόνια και τύψεις. Τα άτομα αυτά είναι συναισθηματικά "κρύα" και παρορμητικά, και παίρνουν μεγάλα ρίσκα.

Τα άτομα με τα χαρακτηριστικά της Σκοτεινής Τριάδας αποκρύπτουν αβίαστα την αληθινή τους φύση;

Αν και σε πολλές μελέτες ο ναρκισσισμός, ο Μακιαβελισμός και η ψυχοπάθεια είναι τρία διαφορετικά χαρακτηριστικά με αλληλεπικαλυπτόμενα στοιχεία , κάποιοι πιστεύουν ότι αυτά τα κοινά στοιχεία δείχνουν μια άλλη υποκείμενη προσωπικότητα, που δεν έχει κατανοηθεί πλήρως.

Αυτά τα άτομα κρύβουν εύκολα την πραγματική τους φύση;

Σε πολλές περιπτώσεις αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να παρασύρουν τους άλλους. Και φυσικά, μπορεί να κρύβουν την πραγματική τους φύση, ειδικά όταν γνωρίζουν κάποιον για πρώτη φορά.

Είναι δύσκολο κάποιος να αναγνωρίσει τα χαρακτηριστικά της σκοτεινής τριάδας επειδή οι συγκεκριμένοι άνθρωποι είναι συνήθως γοητευτικοί και χαρισματικοί. Πράγματι, είναι αξεπέραστοι στις κολακείες. Μπορούν να κάνουν ένα άτομο να νιώθει πραγματικά μοναδικό και τυχερό που γνώρισε έναν άνθρωπο με συμπόνια, γοητεία και χαρίσματα.

Για παράδειγμα, οι ναρκισσιστές συχνά είναι γοητευτικοί και συμπαθητικοί στην πρώτη συνάντηση, αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτό οφείλεται στην αντίληψη ότι έχουν υψηλή αυτοεκτίμηση, πράγμα το οποίο θεωρείται κοινωνικά επιθυμητό χαρακτηριστικό.

Όσο ο χρόνος περνά, οι άνθρωποι με χαρακτηριστικά της σκοτεινής τριάδας συνεχίζουν να διατηρούν την άποψη οι άλλοι για αυτούς. Τελικά, καταλήγουν να εκμεταλλεύονται τους ανθρώπους με τους οποίους ήρθαν κοντά, προδίδοντας την εμπιστοσύνη τους.

η σκοτεινη τριαδα, εγκλημα, εγκληματικοτητα, ψυχιατρικη, εγκληματολογια, ναρκισσισμος, ψυχοπαθεια, ψυχοπαθης, μακιαβελισμος

Πώς μπορώ να αναγνωρίσω ένα άτομο που έχει τα χαρακτηριστικά της Σκοτεινής Τριάδας;

Συνεχής δίψα για ικανοποίηση

Οι άνθρωποι με αυτά τα χαρακτηριστικά πάντα προσπαθούν να επιτύχουν κάτι και να ικανοποιήσουν τον εαυτό τους, ανεξάρτητα από το κόστος και τη ζημιά που προκαλούν σε όλους τους γύρω τους.

Όταν κάποιος έρχεται κοντά με ένα άτομο με τα χαρακτηριστικά της Σκοτεινής Τριάδας μπορεί να νιώθει εξαντλημένος συναισθηματικά. Έτσι οι πιθανότητες είναι ότι είναι θύμα χειραγώγησης.

Είναι πάντα θύματα μια σχέσης και της ζωής

Οι άνθρωποι με αυτά τα καταστροφικά χαρακτηριστικά είναι ειδικοί στον κύκλο της κακοποίησης και του gashlighting. Αρνούνται τις εμπειρίες και την ιστορία των άλλων και έτσι τους κάνουν να αναρωτιούνται για την πραγματικότητα.

Όταν κάποιος προσπαθεί να τους αντιμετωπίσει για την τοξική συμπεριφορά τους, μπορεί γρήγορα να ανατρέψουν τα πράγματα και να γίνουν θύματα της κατάστασης.

Δεν μπορούν να διατηρήσουν μακροχρόνιες σχέσεις

Οι άνθρωποι με τα χαρακτηριστικά της σκοτεινής τριάδας δεν μπορούν να διατηρήσουν μακροχρόνια φίλους, συντρόφους, οικογένεια ή συνεργάτες.

Αν παρατηρήσετε από την ιστορία τους ότι έχουν μια σειρά από ανεπιτυχείς σχέσεις, όπου λένε ότι έχουν κόψει τις επαφές με σημαντικούς ανθρώπους στη ζωή τους,  τότε πρέπει να προσέχετε.

Ψέματα και αντιφάσεις στις ιστορίες τους

Όπως αναφέραμε και πριν, αυτοί οι άνθρωποι είναι ειδικοί στη χειραγώγηση και στρέφουν κάθε ιστορία προς δικό τους όφελος. Όμως, με τον καιρό, δεν μπορούν να διατηρούν την τέλεια εικόνα τους.

Όσο πιο κοντά έρχεται κάποιος με ένα τέτοιο άτομο διαπιστώνει ότι υπάρχουν πολλά ψέματα και ανακρίβειες σε πολλές λεπτομέρειες για τη ζωή τους.

Πώς είναι μια σχέση με ένα άτομο που έχει τα χαρακτηριστικά της Σκοτεινής Τριάδας;

Είναι επικίνδυνο κάποιος να έχει οποιαδήποτε σχέση με ένα τέτοιο άτομο. Είτε είναι φίλος σας, συνεργάτης, μέλος της οικογένειας, σύντροφος. Αυτοί οι άνθρωποι είναι ειδικοί στην εκμετάλλευση.

Θα κάνουν πράγματα χωρίς δισταγμό, θα σας πληγώσουν, ανεξάρτητα με το πόσο θέλετε να αλλάξουν.

Βέβαια, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα ένα τέτοιο άτομο να θέλει να αλλάξει. Ωστόσο, αυτό είναι κάτι σπάνιο και δεν αξίζει τον κόπο.

Είναι ουσιαστικό να κατανοήσετε ότι τα χαρακτηριστικά της Σκοτεινής Τριάδας είναι βαθιά ριζωμένα στην ψυχή και στη φύση ενός ανθρώπου, για αυτό θα εμφανίζει αντίσταση σε κάθε ευκαιρία για αλλαγή.

Αν συναντήσετε ένα τέτοιο άτομο, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να φύγετε μακριά του το συντομότερο δυνατό.

Σκοτεινή και Φωτεινή Τριάδα

Τα τελευταία χρόνια γίνονται μελέτες για την εξερεύνηση της Φωτεινής Τριάδας που περιλαμβάνει χαρακτηριστικά όπως ο ανθρωπισμός, η πίστη στον άνθρωπο. Η Φωτεινή Τριάδα είναι το ακριβώς αντίθετο από την Σκοτεινή Τριάδα και βασίζεται στην πεποίθηση ότι οι άνθρωποι είναι καλοί από τη φύση τους και δεν πρέπει να εκμεταλλεύονται τους άλλους για προσωπικό όφελος.

Αντιμετώπιση των ατόμων με τα χαρακτηριστικά της Σκοτεινής Τριάδας 

Οι άνθρωποι με χαρακτηριστικά της Σκοτεινής Τριάδας σπάνια θέλουν να αλλάξουν ή να ζητήσουν βοήθεια. Αν έχετε στο περιβάλλον σας ένα άτομο με αυτά τα χαρακτηριστικά , καλό είναι να ζητήσετε την βοήθεια ενός ψυχοθεραπευτή ώστε να λάβετε την υποστήριξη που έχετε ανάγκη. Η παρουσία ενός τέτοιου ανθρώπου στη ζωή σας μπορεί να σας προκαλεί έντονο στρες. Ωστόσο, με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ μπορείτε να επεξεργαστείτε τα συναισθήματά σας και να μάθετε να θέτετε υγιή όρια στις σχέσεις σας.