Κάνε το Τεστ
Γυναίκα νάρκισσος χαρακτηριστικά, Γυναίκα νάρκισσος, Χαρακτηριστικά γυναίκας νάρκισσου, Σημάδια γυναίκας νάρκισσου, Πως θα αναγνωρίσω μια γυναίκα νάρκισσο, Αντιμετώπιση γυναίκας νάρκισσου

Γυναίκα νάρκισσος – χαρακτηριστικά

Γυναίκα νάρκισσος - χαρακτηριστικά

Έχουμε την τάση να πιστεύουμε ότι ο ναρκισσισμός αφορά μονάχα τους άνδρες. Ωστόσο, υπάρχουν φυσικά και γυναίκες νάρκισσοι με ορισμένα διαφορετικά χαρακτηριστικά και συμπεριφορές από τους άνδρες νάρκισσους. Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα χαρακτηριστικά των γυναικών νάρκισσων είναι λιγότερα και λιγότερο σοβαρά. Πιο συγκεκριμένα, οι γυναίκες νάρκισσοι είναι λιγότερο χειριστικές, επιθετικές και έχουν συμπόνια συγκριτικά με τους άνδρες νάρκισσους.

Χαρακτηριστικά των γυναικών νάρκισσων

Γενικά οι γυναίκες νάρκισσοι δεν είναι συναισθηματικά διαθέσιμες και δεν μπορούν να συνδεθούν με τους άλλους σε συναισθηματικό επίπεδο, ακόμη και με τα παιδιά και τους συντρόφους τους. Δεν νιώθουν συμπόνια και δεν μπορούν να σκεφτούν τα συναισθήματα των άλλων, τις σκέψεις και τον πόνο. Έτσι λοιπόν είναι απαιτητικές, ζηλιάρες, απομονώνουν τους άλλους (ειδικά στις σχέσεις τους) καθώς θέλουν να είναι το επίκεντρο της προσοχής, και χρησιμοποιούν τους άλλους για δικό τους όφελος. Πιο αναλυτικά, παρουσιάζουν τα παρακάτω χαρακτηριστικά

1. Η εμφάνιση

Σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία, ο Νάρκισσος ήταν ένας όμορφος νέος άνδρας που είδε την αντανάκλαση του στο νερό και την ερωτεύτηκε. Υπάρχει λόγος που ο συγκεκριμένος μύθος έδωσε την έμπνευση για τον όρο "ναρκισσισμός", ειδικά για τις γυναίκες νάρκισσους.

Οι γυναίκες νάρκισσοι έχουν εμμονή με την εμφάνισή τους, ξοδεύουν πολύ χρόνο, χρήματα και ενέργεια για την εμφάνισή τους. Χρησιμοποιούν επίσης την σεξουαλικότητά τους για να κερδίσουν χρήματα, κοινωνικό στάτους, προσοχή, επιβεβαίωση.

Οποιοσδήποτε απειλεί τα συναισθήματα ανωτερότητας (ή τελειότητας) αποτελεί απειλή για τις γυναίκες νάρκισσους. Είναι λοιπόν πολύ ανταγωνιστικές με τις άλλες γυναίκες, όπως οι κόρες, οι μαμάδες τους και άλλες γυναίκες συγγενείς.

2. Η συμπεριφορά

Ο υλισμός και η εμμονή με τα χρήματα είναι σημάδια του ναρκισσισμού στις γυναίκες. Οι γυναίκες νάρκισσοι συχνά χειραγωγούν τους συντρόφους τους και τα μέλη της οικογένειας τους για να ξοδεύουν για τον εαυτό τους χρήματα για ακριβά ρούχα, ακριβά κοσμήματα, θεραπείες σε σπα, πλαστικές επεμβάσεις, και ακριβά παπούτσια και τσάντες.

Συνήθως χρησιμοποιούν την σεξουαλικότητά τους για να βρουν πλούσιους συντρόφους για να συντηρούν τον υπερβολικό τρόπο ζωής τους.

Μπορεί ακόμα και να αγνοούν τις υλικές ανάγκες των παιδιών τους για να ικανοποιούν τις δικές τους ανάγκες.

3. Επιβεβαίωση και προσοχή

Φυσικά, είναι πολύ σύνηθες οι γυναίκες νάρκισσοι χρησιμοποιούν τις σχέσεις για να κερδίζουν επιβεβαίωση. Θέλουν την προσοχή και να είναι το αντικείμενο του πόθου.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι γυναίκες νάρκισσοι έχουν τους πρώην τους παγιδευμένους, δημιουργούν ερωτικά τρίγωνα για επιβεβαίωση, και είναι άπιστες.

Οι γυναίκες νάρκισσοι είναι πολύ σαγηνευτικές. Χρησιμοποιούν την σεξουαλικότητά τους για να κερδίσουν την προσοχή και το θαυμασμό. Επίσης, κάνουν προσπάθεια για να προκαλούν συναισθήματα ζήλιας στους άλλους για να νιώθουν ότι έχουν τον έλεγχο.

4. Η εργασία

Οι γυναίκες νάρκισσοι συχνά προκαλούν διχασμό. Χρησιμοποιούν παθητικο-επιθετικές τακτικές, όπως το "διαίρει και βασίλευε", για να κερδίζουν εξουσία στη δουλειά και στον κοινωνικό τους κύκλο.

Είναι διπρόσωπες και προδίδουν εύκολα πισώπλατα κάποιον. Για παράδειγμα, αν έχετε στη δουλειά σας μια γυναίκα διευθύντρια μπορεί να παίρνει όλα τα εύσημα για τη δική σας τη δουλειά.

Οι γυναίκες νάρκισσοι έχουν εμμονή με το στάτους τους και αυτό σίγουρα ισχύει και στον εργασιακό χώρο.

5. Ανταγωνιστικές

Οι γυναίκες νάρκισσοι είναι υπερβολικά ανταγωνιστικές με τις άλλες γυναίκες. Αν έχετε μια φίλη που συνεχώς σας ρίχνει την ψυχολογία, μπορεί να είναι νάρκισσος.

Οι γυναίκες νάρκισσοι δεν θέλουν οι άλλες γυναίκες να έχουν την προσοχή των ανδρών ή να έχουν υγιείς σχέσεις. Είναι χειριστικές, μπορεί να μιλούν πίσω από την πλάτη των άλλων, να προσπαθούν να σαμποτάρουν τις σχέσεις σας ή να υπονομεύουν την αυτοπεποίθησή σας.

Επίσης, οι γυναίκες νάρκισσοι έχουν την τάση να κατηγορούν τους άλλους για τα προβλήματά τους.

6. Είναι εγωκεντρικές

Ο εγωκεντρισμός είναι στοιχείο κατατεθέν για την ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας στις γυναίκες και στους άνδρες. Μια γυναίκα νάρκισσος μπορεί να αφιερώνει πολύ χρόνο να μιλά για τον εαυτό της και τη ζωή της,  χωρίς να ρωτά τους άλλους πως είναι. Όταν οι άλλοι μιλούν για τον εαυτό τους, οι γυναίκες νάρκισσοι δεν δείχνουν κανένα ενδιαφέρον, και γρήγορα γυρνούν τη συζήτηση στον εαυτό τους.

7. Δεν παραδέχονται ποτέ τα λάθη τους

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό του ναρκισσισμού είναι ότι οι νάρκισσοι πιστεύουν ότι δεν κάνουν ποτέ λάθη ή δεν νιώθουν την ανάγκη να πούνε μια συγνώμη. Αντιθέτως κατηγορούν τους άλλους και βρίσκουν δικαιολογίες για τα λάθη τους.

8. Μικροπρέπεια και αδυναμία να δουν τη μεγάλη εικόνα

Οι γυναίκες νάρκισσοι έχουν την τάση να είναι μικροπρεπείς. Συχνά μένουν σε μικρές λεπτομέρειες ή στα λάθη των άλλων, ακόμη και αν δεν έχουν σημασία.

9. Εμμονή με το κοινωνικό στάτους

Οι γυναίκες νάρκισσοι μπορεί να είναι ρηχές ή επιφανειακές. Έχουν την τάση να αγαπούν τα υλικά αγαθά ή να θέλουν να αγοράζουν πολυτελείς τσάντες τα οποία είναι ταυτισμένα με τον πλούτο.

10. Εθισμός στα social media

Όλοι οι νάρκισσοι αφιερώνουν συνεχώς χρόνο στον εαυτό τους. Οι γυναίκες νάρκισσοι ανεβάζουν συχνά φωτογραφίες στα social media, selfies, και έχουν εμμονή με τα likes και τους followers. Κάποιες μπορεί να έχουν εθισμό με τα social media και να μην μπορούν να περιορίζουν τη χρήση τους.

11. Εκμετάλλευση των άλλων ανθρώπων

Δεν είναι μυστικό ότι οι νάρκισσοι εκμεταλλεύονται τους άλλους για προσωπικό όφελος, αλλά οι άνδρες και οι γυναίκες έχουν αντίθετους τρόπους να το κάνουν αυτό. Για παράδειγμα, οι γυναίκες χρησιμοποιούν χειριστικές ή παθητικο-επιθετικές συμπεριφορές για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

12. Είναι ματαιόδοξες

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι γυναίκες νάρκισσοι έχουν μια εμμονή με την εξωτερική τους εμφάνιση. Είναι πιο ευαίσθητες στην κριτική για την εμφάνισή τους, το βάρος τους, τις επιτυχίες τους στους άνδρες. Ο ναρκισσισμός στις γυναίκες μπορεί να τις οδηγεί σε πλαστικές επεμβάσεις, υπερβολικές δίαιτες ή ανθυγιεινή εμμονή με το βάρος.

Γυναίκα νάρκισσος, Χαρακτηριστικά γυναίκας νάρκισσου, Πως θα αναγνωρίσω μια γυναίκα νάρκισσο

Ποια είναι τα σημάδια του ναρκισσισμού στις γυναίκες;

1. Η κακία

Οι γυναίκες νάρκισσοι είναι γνωστές για την επιθετικότητά τους, είναι ανταγωνιστικές και έχουν μια έμφυτη ανάγκη για προσοχή. Όποιος αποτελεί απειλή είναι στο στόχαστρό τους. Συνήθως δημιουργούν φιλίες με όσους θεωρούν απειλή είτε για το κοινωνικό στάτους, είτε για την καριέρα τους.

2. Αδιαφορία

Οι νάρκισσοι, είτε άνδρες είτε γυναίκες, μπορεί να έχουν ξεσπάσματα θυμού αλλά να τα εκδηλώνουν διαφορετικά. Σε αντίθεση με τους άνδρες νάρκισσους, οι γυναίκες νάρκισσοι δεν είναι επιθετικές όταν θυμώνουν. Στην πραγματικότητα είναι ακριβώς το αντίθετο, θέλουν να τιμωρήσουν το άτομο που τις προσέβαλε μέσω της απομόνωσης και της στέρησης της προσοχής.

Οι γυναίκες νάρκισσοι έχουν μια τεράστια ανάγκη να ελέγχουν κάθε πτυχή της ζωής και των σχέσεων τους. Έχουν ένα ξεκάθαρο σενάριο για τη ζωή τους. Οι γυναίκες νάρκισσοι χρησιμοποιούν τα χαρακτηριστικά τους για να ελέγχουν τους άλλους. Έτσι, χρησιμοποιούν τις ενοχές ή ακόμη και την παραμέληση για να κερδίσουν κάποιον πίσω.

3. Φτωχά διαπροσωπικά όρια

Καθώς οι γυναίκες έχουν ανάγκη την προσοχή και το θαυμασμό, συνεχώς θέλουν να διατηρούν αυτές τις ανάγκες τους πράγμα που τους οδηγεί σε μια συνεξάρτηση από τους ανθρώπους γύρω τους. Οι γυναίκες νάρκισσοι θέλουν να είναι στο επίκεντρο της προσοχής και όταν αυτό δεν συμβαίνει νιώθουν ότι οι άλλοι τις αγνοούν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να θυμώνου , να καταφεύγουν στο gashlighting ,και να μην δείχνουν κανένα σεβασμό στα όρια. Για έναν νάρκισσο ακόμη και η αρνητική προσοχή είναι καλύτερη από την έλλειψη προσοχής.

4. Στενές σχέσεις

Οι γυναίκες νάρκισσοι χρησιμοποιούν διάφορες μεθόδους για να σαγηνεύουν τους συντρόφους τους. Για παράδειγμα μπορεί να χρησιμοποιούν τα σώμα τους και την εμφάνισή τους με σκόπιμους, προκλητικούς τρόπους. Οι γυναίκες νάρκισσοι λαχταρούν την προσοχή και θέλουν να είναι το αντικείμενο του πόθου. Μπορεί να είναι άπιστες. Φυσικά, όσα και να τους δώσει ένας σύντροφος δεν είναι ποτέ αρκετά.

5. Οικογένεια

Οι γυναίκες νάρκισσοι μπορεί να είναι αυταρχικές μαμάδες, και τα παιδιά τους είναι πηγές επιβεβαίωσης και προσοχής. Οι μητέρες νάρκισσοι βλέπουν τα παιδιά τους ως προέκταση του εαυτού τους, μπορεί να προσφέρουν στα παιδιά τους προσοχή και προνόμια. Κάθε επίτευγμα του παιδιού τους αποτελεί μια άμεση αντανάκλαση της δικής τους ανωτερότητας.

6. Εμφάνιση

Οι γυναίκες νάρκισσοι δίνουν τεράστια σημασία στην εμφάνισή τους, θέλουν να είναι πάντα γοητευτικές. Επενδύουν πολλά χρήματα σε αισθητικές επεμβάσεις, ξοδεύουν πολύ χρόνο στα μαλλιά και στο μακιγιάζ. Φυσικά, φοράνε πάντα τα καλύτερα ρούχα διάσημων σχεδιαστών.

7. Χρήματα

Οι γυναίκες νάρκισσοι έχουν μια εμμονή με το χρήμα. Το χρήμα αντιπροσωπεύει τη δύναμη και τους δίνει εξουσία. Επίσης, τα χρήματα βοηθούν τις γυναίκες νάρκισσους να αποκτήσουν όλα όσα λαχταρούν, ακριβά ρούχα και παπούτσια, ώστε να είναι στο επίκεντρο της προσοχής.

Είναι σημαντικό να πούμε ότι μια γυναίκα νάρκισσος δεν είναι ανάγκη να έχει δικά της χρήματα, απλά θέλει να έχει πρόσβαση σε λεφτά, είτε είναι δικά της είτε κάποιου άλλου. Είναι σύνηθες οι γυναίκες νάρκισσοι να χειραγωγούν τους άλλους ώστε να ξοδεύουν πολλά χρήματα για αυτές.

Πώς θα αναγνωρίσω αν η γυναίκα μου είναι νάρκισσος;

1.Εκμετάλλευση

Σε κάθε υγιή σχέση οι δύο σύντροφοι δίνουν και παίρνουν ισότιμα. Ωστόσο, αν μια γυναίκα είναι νάρκισσος μπορεί να έχει υπερβολικές απαιτήσεις και να είναι χειριστική απέναντί σας.

2. Θέλει να σας ελέγχει

Μια γυναίκα νάρκισσος θέλει να έχει τον απόλυτο έλεγχο. Θα σας πει ψέματα χωρίς δισταγμό. Θα χρησιμοποιήσει το gashlighting για να διατηρήσει τον έλεγχο, θα σας κάνει να αμφιβάλλετε για την πραγματικότητα ή τις πεποιθήσεις σας.

3. Δεν νιώθει οικειότητα

Μια γυναίκα νάρκισσος δεν θα σας επιτρέψει να μπείτε στον εσωτερικό της κόσμο. Θα σας απομακρύνει και θα είναι ψυχρή σαν τον πάγο.

4. Είναι υπερόπτης

Αν μια γυναίκα νάρκισσος σας θέλει, και εσείς είστε παντρεμένος, τότε δεν θα διστάσει να πάρει τη σύζυγό σας τηλέφωνο να της πει ότι ο άνδρας της είναι ερωτευμένος μαζί της.

5. Βλέπει τον εαυτό της ως ξεχωριστό και μοναδικό

Μια γυναίκα νάρκισσος αξίζει το θαυμασμό, την προσοχή και είναι ένα ξεχωριστό πλάσμα που αξίζει ιδιαίτερης μεταχείρισης.

6. Παίζει το θύμα

Σίγουρα είναι το θύμα και φταίνε όλοι οι άλλοι για τα λάθη της. Είναι η αφοσιωμένη μητέρα που έχει δώσει τα πάντα για τα παιδιά της.

Γυναίκα νάρκισσος, Χαρακτηριστικά γυναίκας νάρκισσου, Σημάδια γυναίκας νάρκισσου

Ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα σε μια γυναίκα και σε έναν άνδρα νάρκισσο;

Αν και τα βασικά χαρακτηριστικά του ναρκισσισμού είναι παρόμοια για τους άνδρες και τις γυναίκες, υπάρχουν κάποιες διαφορές.

Οι άνδρες νάρκισσοι έχουν πιο επιθετική και κυριαρχική συμπεριφορά. Αντίθετα οι γυναίκες νάρκισσοι χρησιμοποιούν πιο ύπουλες και κρυφές τακτικές όπως η χειραγώγηση, η παθητικο-επιθετική συμπεριφορά.

Οι άνδρες νάρκισσοι θέλουν την εξουσία και να ελέγχουν τους άλλους, ενώ οι γυναίκες θέλουν την προσοχή, το θαυμασμό, και την επιβεβαίωση. Οι άνδρες είναι πιο πιθανό να δεσμεύονται σε ριψοκίνδυνες ή παρορμητικές συμπεριφορές, ενώ οι γυναίκες υπολογίζουν κάθε κίνησή τους.

Επιπλέον, οι κοινωνικές προσδοκίες και τα στερεότυπα για το φύλο επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο ο ναρκισσισμός εκδηλώνεται στους άνδρες και στις γυναίκες.

Οι άνδρες κοινωνικά είναι πιο κυρίαρχοι και διεκδικητικοί, πράγμα που ενισχύει τα ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά. Οι γυναίκες από την άλλη πλευρά, ίσως να δίνουν προτεραιότητα στις σχέσεις και στη συναισθηματική νοημοσύνη, πράγμα που κάνει πιο δύσκολη την αναγνώριση μιας γυναίκας νάρκισσου.

Πώς να αντιμετωπίσετε μια γυναίκα νάρκισσο;

1. Θέστε ξεκάθαρα όρια

Είναι πολύ σημαντικό να έχετε ξεκάθαρα όρια όταν αντιμετωπίζετε μια γυναίκα νάρκισσο. Πρέπει να μιλήσετε ανοιχτά για το ποιες συμπεριφορές είναι αποδεκτές και ποιες όχι, και να τηρείτε τα όριά σας. Φυσικά, είναι ανάγκη να πείτε για τις συνέπειες όταν κάποιος παραβιάζει τα όριά σας.

2. Μην παίρνετε μέρος στο δράμα τους

Οι γυναίκες νάρκισσοι νιώθουν καλά στο δράμα και στην προσοχή. Όμως, είναι σημαντικό να μην παίρνετε μέρος στο δράμα τους και να μην υποκύπτετε στη συναισθηματική χειραγώγηση. Μείνετε ήρεμοι, και μην αφήνετε τη συμπεριφορά τους να σας επηρεάζει.

3. Μείνετε συγκεντρωμένοι στους στόχους σας

Μην αφήνετε μια γυναίκα νάρκισσο να σας αποσπά από τους στόχους σας και τις προτεραιότητες σας. Μην την αφήνετε να μπει εμπόδιο στο δρόμο σας προς την επιτυχία.

4. Αποφύγετε τις αντιπαραθέσεις

Η αντιπαράθεση με μια γυναίκα νάρκισσο μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα. Για αυτό βρείτε ένα τρόπο να μείνετε ήρεμοι και να επικοινωνείτε για τις ανάγκες σας και τα όριά σας.

5. Μην παίρνετε προσωπικά τις συμπεριφορές τους

Τα χαρακτηριστικά μιας γυναίκας νάρκισσου δεν αφορούν εσάς, αλλά τις δικές της ανασφάλειες και ανάγκες. Μην παίρνετε τη συμπεριφορά της προσωπικά, μην την αφήνετε να επηρεάζει τη δική σας αξία.  Είναι σημαντικό να ενισχύσετε την αυτοεκτίμησή σας και την ανθεκτικότητά σας.

6. Ζητήστε υποστήριξη

Η αντιμετώπιση μιας γυναίκας νάρκισσου μπορεί να οδηγεί στη συναισθηματική εξουθένωση. Για αυτό είναι σημαντικό να ζητήσετε την υποστήριξη από τους φίλους, την οικογένειά σας ή έναν ψυχοθεραπευτή.

Όταν μιλάτε με κάποιον που καταλαβαίνει όσα περνάτε αυτό θα σας βοηθήσει να επεξεργαστείτε τα συναισθήματά σας και να αντιμετωπίσετε το στρες.

7. Μείνετε ήρεμοι και συγκρατημένοι

Οι γυναίκες νάρκισσοι προκαλούν ή χειραγωγούν τους άλλους για να ενισχύουν το δικό τους εγώ. Είναι σημαντικό να μένετε συγκρατημένοι και να μην αφήνετε τη συμπεριφορά τους να σας επηρεάζει.  Αν παίξετε το παιχνίδι τους θα βγείτε σίγουρα χαμένοι.

8. Περιορίστε την αλληλεπίδραση μαζί τους

Αποφύγετε να κάνετε συζητήσεις που δεν είναι απαραίτητες για να μην ξοδέψετε το χρόνο σας. Αυτό θα μειώσει τις πιθανότητες να σας χειραγωγήσουν.

Είναι σημαντικό να θέσετε τα όριά σας για να διατηρήσετε την συναισθηματική σας ευεξία. Να έχετε πάντα στο μυαλό σας ότι η φροντίδα του εαυτού σας αποτελεί προτεραιότητα.

9. Μην ενδίδετε στη συμπεριφορά τους

Τα χαρακτηριστικά των γυναικών νάρκισσων θα κάνουν μόνο την κατάσταση χειρότερη. Είναι σημαντικό να τηρείτε τα όριά σας και να μην υποκύπτετε στις απαιτήσεις τους.

Αυτό σημαίνει ότι δεν θα επιτρέπετε την χειραγώγηση ή τον έλεγχο. Είναι ζωτικής σημασίας να προστατεύετε τον εαυτό σας από την τοξικότητα τους και να διατηρείτε μια υγιή δυναμική στη σχέση. Δεν είστε υπεύθυνοι για τη συμπεριφορά τους, αλλά για τις δικές σας αντιδράσεις.

Αντιμετώπιση γυναίκας νάρκισσου 

Η ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας είναι μια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από την αίσθηση μεγαλείου, ανωτερότητας και την υπερβολική ανάγκη για εξωτερική επιβεβαίωση. Τα συμπτώματα της διαταραχής είναι διαφορετικά και λιγότερο σοβαρά στις γυναίκες.

Όμως αν τα πράγματα ξεφύγουν είτε σε προσωπικό είτε σε επαγγελματικό επίπεδο, τότε μπορείτε να ζητήσετε βοήθεια από έναν ψυχοθεραπευτή που θα σας παρέχει καθοδήγηση και υποστήριξη.

Η αντιμετώπιση μιας γυναίκας νάρκισσου είναι μια δύσκολη και εξουθενωτική εμπειρία. Ωστόσο, η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ θα σας ενδυναμώσει ώστε να μπορείτε να θέσετε ξεκάθαρα όρια. Έτσι, θα μείνετε προσηλωμένοι στο στόχο σας ώστε να αντιμετωπίσετε την κατάσταση.