Κάνε το Τεστ
στέβια, stevia, ιδιότητες στέβιας, οφέλη στέβιας, παρενέργειες στέβιας, στέβια και απώλεια βάρους, είναι ασφαλής η στέβια

Στέβια: οφέλη και παρενέργειες

Στέβια

Η στέβια είναι ένα μοναδικό συστατικό με ιδιαίτερες ιδιότητες. Δεν περιέχει καθόλου θερμίδες και σε αντίθεση με άλλα υποκατάστατα ζάχαρης  δεν είναι τεχνητή αλλά η προέλευσή της είναι φυτική. Φυσικά, εκτός από τα οφέλη της η στέβια έχει και παρενέργειες. 

Η στέβια είναι ένα φυτό που ανήκει στην οικογένεια Asteraceae και ευδοκιμεί στο Μεξικό, στην Αριζόνα και στο Τέξας. Αλλά τα καλύτερα είδη στέβιας, η Stevia rebaudiana , ευδοκιμεί στην Παραγουάη και στη Βραζιλία, όπου οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα φύλλα της στέβιας εδώ και χιλιάδες χρόνια ως γλυκαντικό. Επίσης έχει πολλές χρήσεις στην παραδοσιακή ιατρική και αποτελεί θεραπεία για την καούρα, τους κολικούς, τα προβλήματα του γαστρεντερικού.

Τα φύλλα της στέβιας είναι 200-400 φορές πιο γλυκά από την κλασική ζάχαρη. Οι άνθρωποι στη Νότια Αμερική χρησιμοποιούσαν τη στέβια για εκατοντάδες χρόνια, ως γλυκαντικό και ως θεραπείας για τα εγκαύματα , τα προβλήματα στο στομάχι και άλλα θέματα.

Φυσικά, είναι σημαντικό να έχουμε στο μυαλό μας ότι η στέβια (Stevia) που αγοράζουμε από το σούπερ μάρκετ είναι τεχνικά φυτική. Στην πραγματικότητα είναι επεξεργασμένη και πολλές φορές περιέχει προσμίξεις από άλλα συστατικά.

Η στέβια συμβάλλει στην καλή υγεία;

Αν και υπάρχει πληθώρα πληροφοριών σχετικά με τα οφέλη της στέβιας στην υγεία, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι είναι ένα καινούργιο συστατικό για εμάς και οι μακροπρόθεσμες επιδράσεις της στην υγεία μας δεν είναι ξεκάθαρες.

Συχνά ακούμε ότι η στέβια έχει σημαντικά οφέλη στον έλεγχο των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα. Για αυτό αποτελεί ιδανική επιλογή για ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2, και έχει οφέλη στην απώλεια βάρους σε σύγκριση με άλλα τεχνητά γλυκαντικά.

Η στέβια βοηθά στην απώλεια βάρους;

Δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο αν η στέβια συμβάλλει στην απώλεια βάρους. Θεωρητικά αυτό θα έπρεπε να συμβαίνει αν κάποιος αντικαταστήσει την κλασική ζάχαρη. Αλλά το ανθρώπινο σώμα είναι πολύπλοκο και οι μελέτες δεν έχουν ξεκαθαρίσει αν μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Ίσως επειδή δεν περιέχει θερμίδες , να σας κάνει να πιστεύετε ότι αν καταναλώσετε μεγαλύτερη ποσότητα δεν θα πάρετε τόσες θερμίδες, όμως όπως όλα τα γλυκαντικά επηρεάζουν την όρεξη και σας κάνουν να θέλετε να τρώτε περισσότερο.

Σε μια μελέτη που έγινε σε 30 ενήλικες άνδρες, δόθηκε ένα ρόφημα με ασπαρτάμη, ζάχαρη ή στέβια και στη συνέχεια κατανάλωσαν το μεσημεριανό τους μιας ώρα μετά. Όσοι ήπιαν το ρόφημα χωρίς θερμίδες τελικά κατανάλωσαν περισσότερο φαγητό, σε σύγκριση με αυτούς που κατανάλωσαν το ρόφημα με ζάχαρη.

Τι σημαίνει όμως αυτό πρακτικά; Οι θερμίδες που εξοικονόμησαν από την αντικατάσταση της ζάχαρης (με άλλα γλυκαντικά) τελικά τις πήραν από τα επόμενα γεύματα. Άρα, δεν υπάρχει καμία διαφορά στη συνολική ποσότητα θερμίδων.

Η στέβια είναι ασφαλής για τους ανθρώπους με διαβήτη;

Η στέβια είναι μια ασφαλής επιλογή για τους ανθρώπους με διαβήτη, καθώς η διατροφή παίζει κύριο ρόλο στον έλεγχο των επιπέδων της γλυκόζης. Η αντικατάσταση της ζάχαρης βοηθά στον έλεγχο της γλυκόζης.

Μια μελέτη έδειξε ότι η στέβια ενεργοποιεί ένα συγκεκριμένο πρωτεϊνικό κανάλι που βοηθά το πάγκρεας να απελευθερώνει την κατάλληλη ποσότητα ινσουλίνης.

στεβια, stevia

Ποια είναι τα οφέλη της στέβιας;

Μείωση της αρτηριακής πίεσης και ρύθμιση του διαβήτη

Όταν ένα άτομο έχει υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ένας παράγοντας κινδύνου για πολλά νοσήματα, όπως το εγκεφαλικό και η νεφρική ανεπάρκεια. Σύμφωνα με μελέτες, η στέβια συμβάλλει στη μείωση της διαστολικής και της συστολικής αρτηριακής πίεσης. Επίσης μειώνει τον κίνδυνο για υπερτροφία της αριστερής κοιλίας , μια διόγκωση της καρδιάς που οφείλεται στην υψηλή αρτηριακή πίεση.

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα υγείας στις μέρες μας είναι ο διαβήτης τύπου 2. Το κύριο χαρακτηριστικό του είναι τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα που προκαλούνται από την αντίσταση στην ινσουλίνη. Η στεβιοσίδη βελτιώνει τη λειτουργία της ινσουλίνης και έτσι ακολουθεί μια μείωση στα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα.

Μείωση του κινδύνου για καρκίνο του παγκρέατος και υγεία του στόματος και του δέρματος

Το φυτό της στέβιας περιέχει στερόλες και αντιοξειδωτικά όπως η καμφερόλη, η κουερσετίνη, το χλωρογενικό οξύ, η ισοκουερσετίνη. Αυτές οι ενώσεις είναι απαραίτητες για την μείωση του κινδύνου για τον καρκίνο του παγκρέατος.

Η στέβια επίσης μειώνει το σχηματισμό βακτηρίων στο στόμα, προλαμβάνει την τερηδόνα και την ουλίτιδα, για αυτό και υπάρχει σε πολλές οδοντόκρεμες και στοματικά διαλύματα.

Διαχείριση βάρους

Καθώς η στέβια δεν έχει θερμίδες μπορεί να αποτελεί υποκατάστατο της ζάχαρης στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής. Οι αιτίες της παχυσαρκίας περιλαμβάνουν παράγοντες όπως η καθιστική ζωή, η σωματική αδράνεια, η συχνή κατανάλωση τροφής που είναι πλούσια σε επεξεργασμένη ζάχαρη.

Τα φύλλα της στέβιας είναι καλή και ασφαλής επιλογή. Οι έγκυες, οι γυναίκες που θηλάζουν, τα παιδιά και οι άνθρωποι με αλλεργίες και διαβήτη μπορούν να καταναλώσουν φύλλα στέβιας.

Καταπολέμηση των αλλεργιών

Σύμφωνα με μελέτες, οι γλυκοσίδες της στεβιόλης δεν αντιδρούν και δεν μεταβολίζονται σε αντιδραστικές ενώσεις. Έτσι οι γλυκοσίδες της στεβιόλης είναι απίθανο υπό έλεγχο να προκαλούν αλλεργική αντίδραση.

Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η στέβια δεν περιέχει θερμίδες ή υδατάνθρακες και για αυτό δεν αυξάνει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Οι διαβητικοί μπορούν να συνεχίζουν να απολαμβάνουν τα γλυκά τους με στέβια.

Πρόληψη του καρκίνου

Τα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν στη στέβια όπως η κουερσετίνη, η καμφερόλη και άλλες γλυκοσίδες συμβάλλουν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών στο σώμα, έτσι παρεμποδίζουν την δημιουργία καρκινικών κυττάρων. Επίσης τα συγκεκριμένα αντιοξειδωτικά προλαμβάνουν την πρόωρη γήρανση και τις γνωστικές δυσλειτουργίες.

Εκτός από την γλυκιά γεύση της, η στέβια έχει αρκετά οφέλη στην υγεία. Αν θέλετε να περιορίσετε την κατανάλωση ζάχαρης τότε είναι ένα φυσικό γλυκαντικό που θα σας βοηθήσει. Όλα τα φυσικά γλυκαντικά έχουν οφέλη στην υγεία, ειδικά αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας που να μην επιτρέπει την κατανάλωση ζάχαρης.

Παρενέργειες στέβιας

Η στέβια είναι ένα φυσικό γλυκαντικό που μπορεί να υπάρχει σε πολλές τροφές και ροφήματα, όπως το τσάι και οι χυμοί, και είναι ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι έχουν αναφέρει κάποιες αρνητικές παρενέργειες που περιλαμβάνουν:

  • ναυτία
  • φούσκωμα στο στομάχι
  • ζαλάδα
  • μυϊκούς πόνους
  • μούδιασμα
  • αλλεργική αντίδραση όπως το εξάνθημα

Επίσης η στέβια διευρύνει τα αιμοφόρα αγγεία και συμβάλλει στην μείωση της αρτηριακής πίεσης, και αυτό ωφελεί τους ανθρώπους με υπέρταση. Ωστόσο, ο ρόλος της σε ανθρώπους με χαμηλή αρτηριακή πίεση παραμένει άγνωστος. Αν έχετε υπόταση καλό είναι να μιλήσετε με το γιατρό σας πριν καταναλώσετε στέβια.

Η στέβια είναι ένα ασφαλές υποκατάστατο της ζάχαρης 

Η στέβια είναι μια ασφαλής επιλογή για τους περισσότερους ανθρώπους. Στα πλαίσια μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής συμβάλλει στην διατήρηση του φυσιολογικού βάρους και στη ρύθμιση του διαβήτη. Σε συνδυασμό με την άσκηση, το ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟ, τη ΓΙΟΓΚΑ και τις ασκήσεις ΕΝΣΥΝΕΙΔΗΤΟΤΗΤΑΣ συμβάλλει σημαντικά στην ευημερία και στην ευεξία μας.

Αν θέλετε να ενισχύσετε τον οργανισμό σας ουσιαστικά και να καταπολεμήσετε σωματικά ή ψυχολογικά προβλήματα (πχ άγχος), υπάρχουν αποτελεσματικές φυσικές επιλογές όπως η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ, που είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι για την υγεία και την ευεξία μας.