Κάνε το Τεστ

Χαρακτηριστικά χαμηλής αυτοεκτίμησης

Χαρακτηριστικά χαμηλής αυτοεκτίμησης

Αν πολλές φορές πιάνετε τον εαυτό σας να σκέφτεται ότι δεν είστε "αρκετά καλοί", δεν είστε μόνοι. Όλοι μας έχουμε βιώσει να μας κατακλύζει κάποια στιγμή στη ζωή μας το συναίσθημα της αμφιβολίας. Αλλά αν διαπιστώνετε ότι αυτά τα συναισθήματα και οι σκέψεις συνεχώς σαμποτάρουν ζωτικές πτυχές της καθημερινής σας ζωής, τότε ίσως να έχετε χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Η αυτοεκτίμηση είναι η ικανότητα ενός ατόμου να διατηρεί την αίσθηση της αξίας και της ικανοποίησης προς τον εαυτό του. Ίσως να έχετε παρατηρήσει ότι μερικοί άνθρωποι φαίνεται να έχουν εν γένει υψηλή αυτοεκτίμηση, είναι αυτοί που εκπέμπουν αυτοπεποίθηση και μπορούν να αντιμετωπίσουν καλά ακόμη και τις πιο άβολες καταστάσεις. Όμως είτε το πιστεύετε είτε όχι, χρειάζονται χρόνια εμπειρίας ακόμα και για ανθρώπους σαν αυτούς για να μπορέσουν να επιτύχουν τόσο υψηλή αίσθηση αξίας του εαυτού τους.

Οι εκδηλώσεις της χαμηλής αυτοεκτίμησης μπορεί να είναι τόσο ανεπαίσθητες και μπορούν να θεωρηθούν ως ʺιδιοτροπίεςʺ, ή ακόμη χειρότερα ως κομμάτι της προσωπικότητας κάποιου. Είναι ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα καθώς μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τις διαπροσωπικές σας σχέσεις, και σε αυτές περιλαμβάνονται η καριέρα σας, οι φίλοι σας και η οικογένειά σας.

Αν πιστεύετε ότι έχετε χαμηλή αυτοεκτίμηση, η αναγνώριση είναι το πρώτο βήμα για να βελτιώσετε την αυτοπεποίθησή σας. Παρακάτω αναλύουμε κάποιες συμπεριφορές που δείχνουν χαμηλή αυτοεκτίμηση:

1. Ζητάτε συγνώμη ακόμη και για τα πιο μικρά πράγματα.

Οι άνθρωποι με χαμηλή αυτοεκτίμηση νιώθουν ότι δεν αξίζουν, και αυτό εξηγεί γιατί συνεχώς απολογούνται γιατί φοβούνται ότι θα αναστατώσουν τους άλλους ανθρώπους. Σε κάποιες περιπτώσεις, οι άνθρωποι με υπερβολικά χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να κατηγορούν τον εαυτό τους για κάθε ατέλεια.

Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την κοινωνικής ζωή ενός ανθρώπους καθώς κάποιοι την θεωρούν πολύ ενοχλητική μακροπρόθεσμα. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι δεν φταίτε για όλα, και δεν θα σας μισήσουν όλοι αυτόματα αν κάνετε κάποιο λάθος.

2. Δυσκολεύεστε να αποδεχτείτε τις φιλοφρονήσεις.

Τα κομπλιμέντα σας κάνουν να νιώθετε άβολα; Οι άνθρωποι με χαμηλή αυτοεκτίμηση τείνουν να νιώθουν αμηχανία όταν κάποιος τους κάνει κομπλιμέντα επειδή αυτό έρχεται σε αντίθεση με την πεποίθησή τους ότι είναι ανίκανοι και ανυπόφοροι. Ίσως οι άνθρωποι με αυτά τα χαρακτηριστικά να αναπτύσσουν αμυντικούς μηχανισμούς, όπως η απομόνωση και η άρνηση, όλα αυτά για να αποφύγουν την αμηχανία που τους προκαλούν τα κομπλιμέντα.

Αν και αυτό δεν είναι εύκολο για κάποιους, μπορείτε να ξεκινήσετε να βελτιώνετε τον εαυτό σας αποδεχόμενοι κάθε φιλοφρόνηση που σας κάνουν με ένα γλυκό ʺευχαριστώ ʺ. Οι άνθρωποι γύρω σας δεν θα σας συγχαρούν για κάτι αν δεν είναι αλήθεια, όπως επίσης θα εκτιμήσουν το γεγονός ότι αποδέχεστε το κομπλιμέντο τους.

3. Λέτε συνεχώς "αθώα" ψέματα.

Όταν κάποιος έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση πολλές φορές υιοθετεί την συνήθεια να υποκρίνεται με ψεύτικες ιστορίες ή αθώα ψέματα. Οι άνθρωποι με αυτά τα χαρακτηριστικά το κάνουν αυτό επειδή φοβούνται μήπως απορριφθούν κοινωνικά, έτσι προσπαθούν να μπαίνουν σε ένα καλούπι που θα ικανοποιεί τους ανθρώπους γύρω τους.

Αν έχετε παρατηρήσει τον εαυτό σας να λέει αθώα ψέματα, δεν είναι πολύ αργά για να αλλάξετε. Οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να σας συμπαθούν με τις ατέλειές σας και θα σας αγαπούν ακόμη περισσότερο αν δεν φοβάστε να υποστηρίξετε την αλήθειά σας.

4. Αναποφασιστικότητα

Όταν δεν μπορείτε να εκφράσετε την άποψή σας και δεν εμπιστεύεστε τις ικανότητες σας ώστε να λάβετε τις σωστές αποφάσεις , είναι ξεκάθαρο σημάδι χαμηλής αυτοεκτίμησης. Δυσκολεύεστε να πάρετε μια τελική απόφαση, ακόμη και σε απλά πράγματα όπως τι φαγητό να φάτε ή τι ταινία να δείτε. Και αφού αποφασίσετε, η άποψή σας μπορεί να αλλάξει πολύ γρήγορα.

Προστατεύστε τον εαυτό σας από μελλοντικές δυσκολίες και εξασκηθείτε στην τέχνη της αυτοπεποίθησης. Όταν έχετε αυτοπεποίθηση οι επιλογές σας είναι πιο σίγουρες, και η ζωή σας μπορεί να γίνει πολύ πιο εύκολη.

5. Φοβάστε να κάνετε λάθος.

Αν και δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να θέλετε συνεχώς να έχετε εξαιρετική απόδοση σε ότι κάνετε, η τελειομανία μπορεί τελικά να είναι επιβλαβής για την υγεία σας. Ένα άτομο με χαμηλή αυτοεκτίμηση έχει την τάση να είναι τελειομανής καθώς ψάχνει την θετική επιβεβαίωση από τους ανθρώπους γύρω του αλλά και από τον εαυτό του.

Η τελειομανία οδηγεί σε έντονο στρες, συναισθηματικό, ψυχικό και σωματικό. Είναι απολύτως φυσιολογικό να κάνετε λάθη στη ζωή σας. Τελικά, μαθαίνουμε από τα λάθη μας και κερδίζουμε σοφία στη ζωή μας.

6. Δεν μπορείτε να δεχτείτε την κριτική.

Αν παίρνετε προσωπικά τη κριτική στη δουλειά σας ή τα λάθη που σας επισημαίνει κάποιος φίλος σας, τότε πρέπει να δυσκολεύεστε να αποδεχτείτε την εποικοδομητική κριτική. Οι άνθρωποι με αυτά τα χαρακτηριστικά, δυσκολεύονται να διαχειριστούν το γεγονός ότι κάνουν κάτι λάθος,  γιατί φοβούνται ότι θα τους απορρίψουν.

Πρέπει να κατανοήσετε ότι η εποικοδομητική κριτική, ανεξάρτητα με το πόσο σκληρή είναι, μπορεί να συμβάλλει θετικά στην προσωπική σας εξέλιξη.

7. Αποφεύγετε τις διαφωνίες.

Ένα άτομο με χαμηλή αυτοεκτίμηση θα προσπαθήσει να αποφύγει τις συγκρούσεις με κάθε κόστος, καθώς δεν έχει την αυτοπεποίθηση να υποστηρίξει την άποψή του. Θέλει να αποφεύγει τις διαφωνίες για να μην σχηματίσουν αρνητική εικόνα οι άλλοι για αυτό.

Ωστόσο, οι διαφωνίες μπορεί να είναι πολύ ωφέλιμες για δύο ανθρώπους που υποστηρίζουν τα δύο άκρα ενός θέματος. Όταν χειρίζεστε τα πάντα με αξιοπρέπεια, μια διαφωνία μπορεί να οδηγήσει σε εποικοδομητικά συμπεράσματα που θα συμβάλλουν στη βελτίωση σας.

9. Συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους.

Οι άνθρωποι με χαμηλή αυτοεκτίμηση συχνά συγκρίνουν τον εαυτό τους με τους άλλους επειδή δεν έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους. Αν λέτε συνεχώς στον εαυτό σας ότι θέλετε να είστε σαν τους άλλους, αποτυγχάνετε να δείτε τις ικανότητές σας επειδή βλέπετε την επιτυχία των άλλων ως ιδανικό.

Αλλά η αλήθεια είναι, ότι όλοι είμαστε διαφορετικοί, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι ο δρόμος προς την προσωπική σας επιτυχία δεν εξαρτάται από το πώς ένας άλλος άνθρωπος επιτυγχάνει. Όταν πιστεύετε στις ικανότητες σας, νιώθετε πλήρης να συνεχίσετε στο δικό σας μοναδικό μονοπάτι.

10. Συνεχώς προσπαθείτε να κατευνάσετε τους άλλους.

Όταν έχετε χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να θέλετε συνεχώς να ηρεμείτε τους άλλους για να λάβετε την θετική επιβεβαίωση. Οι άνθρωποι που θέλουν να ευχαριστούν τους άλλους δυσκολεύονται να πουν ʺόχιʺ στους γύρω τους, γιατί έτσι νιώθουν αποδεκτοί.

Το κλειδί είναι να βρείτε τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στην ευχαρίστηση των άλλων και στις προσωπικές σας ανάγκες. Δεν είναι έγκλημα να βάζετε τον εαυτό σας πρώτο, η αυτοφροντίδα και η αποδοχή του εαυτού είναι απαραίτητες για την επίτευξη της πραγματικής ευτυχίας και της ικανοποίησης στη ζωή.

Το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσετε τις συμπεριφορές και τις πεποιθήσεις που σας αυτο-σαμποτάρουν. Μπορεί να σας πάρει χρόνια να χτίσετε την αυτοεκτίμησή σας και την αποφασιστικότητα, έτσι ώστε αβίαστα να πηγάζουν από μέσα σας. Με τη βοήθεια της ψυχοθεραπείας οι διαδικασίες αυτές επιταχύνονται. Η προσωπική και επαγγελματική εξέλιξη που θα επιτύχετε θα σας ανταμείψει στο τέλος.