Κάνε το Τεστ
σύνδεση σκέψεων, συναισθημάτων και συμπεριφορών, πώς συνδέονται οι σκέψεις, τα συναισθήματα και οι συμπεριφορές, κατανοήστε τη σύνδεση ανάμεσα στις σκέψεις, στα συναισθήματα και στις συμπεριφορές, κατανοήστε τα συναισθήματά σας, κατανοήστε τις σκέψεις σας, αναγνωρίστε τις σκέψεις

Σύνδεση σκέψεων, συναισθημάτων και συμπεριφορών

Σύνδεση σκέψεων, συναισθημάτων και συμπεριφορών

Επειδή τα συναισθήματα προκαλούν μια φυσιολογική απόκριση στο μυαλό καθώς προκύπτουν από συνειδητές σκέψεις, έχουν σημαντική επίδραση στη συμπεριφορά.

Για παράδειγμα, αν περπατάτε στο δρόμο τη νύχτα και σκέφτεστε ότι κάποιος σας ακολουθεί, μπορεί να νιώσετε φόβο. Αυτό κάνει το σώμα σας να αντιδρά με τρόπο που ενεργοποιεί το μηχανισμό πάλης ή φυγής. Όταν νιώθετε φόβο, αυτό επηρεάζει τη συμπεριφορά σας. Μπορεί να περπατάτε πιο γρήγορα ή να μπείτε γρήγορα σε ένα κτίριο. Αν κάποιος σας ακολουθεί, και δεν φοβάστε για αυτό, η συμπεριφορά σας θα είναι διαφορετική. Η συμπεριφορά είναι μια απόκριση στις συναισθηματικές σας εμπειρίες.

Αρχικά είναι σημαντικό να ορίσουμε αυτές τις έννοιες. Οι σκέψεις είναι ιδέες, στάσεις ή αντιλήψεις για όσα συμβαίνουν. Είναι δημιουργικές και έχουν ενέργεια. Βασικά, αν μπορείτε να φανταστείτε κάτι, μπορεί να το κάνετε να συμβεί. Σκεφτείτε τις καλλιτεχνικές εργασίες. Όλα ξεκινούν από μια ιδέα.

Τα συναισθήματα όπως η χαρά, η λύπη, ο θυμός, η απογοήτευση, η έκπληξη, η ανησυχία μπορεί να τα νιώθετε σε διαφορετικό βαθμό και να προκαλούν φυσιολογικές αποκρίσεις. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι περιγράφουν το άγχος σαν να έχουν πεταλούδες στο στομάχι. Αν κάποιος είναι θυμωμένος νιώθει πίεση στο στήθος. Τα συναισθήματα είναι κάτι που όλοι βιώνουμε και είναι σημαντικό να τα εκφράζουμε. Δεν υπάρχουν κακά συναισθήματα. Τα συναισθήματα εξυπηρετούν ένα σκοπό.

Οι συμπεριφορές είναι απλά πράξεις, αποκρίσεις. Επιλέγουμε πως θα συμπεριφερθούμε. Η συμπεριφορά μπορεί να διαχωριστεί σε σωστή ή λάθος, υγιής ή επιβλαβής, κατάλληλη ή ακατάλληλη.

Σύνδεση συναισθημάτων και συμπεριφορών  

Οι σκέψεις δημιουργούν τα συναισθήματα και τα συναισθήματα οδηγούν σε συμπεριφορές. Ένα απλό παράδειγμα είναι το εξής, αν απολαμβάνετε να περνάτε χρόνο στη θάλασσα και να κολυμπάτε, η σκέψη ότι θα πάτε σε μια πισίνα σας κάνει να νιώθετε χαρούμενοι. Αυτές οι σκέψεις και τα συναισθήματα οδηγούν σε συγκεκριμένες δραστηριότητες όπως το κολύμπι. Ωστόσο, αν η σκέψη του να είστε κοντά στο νερό τρομάζει ένα φίλο σας, θα αποφεύγει το κολύμπι. Η ίδια εμπειρία (κολύμπι) είναι διαφορετική για τον καθένα από εμάς (σκέψεις) ,προκαλεί διαφορετικά συναισθήματα (χαρά ή τρόμο) με αποτέλεσμα διαφορετικές συμπεριφορές (να πάτε στην πισίνα ή όχι). Κανείς δεν είναι σωστός ή λάθος. Απλά ο καθένας βλέπει με διαφορετικό τρόπο τη διασκέδαση.

Αν συνεχώς παίρνετε την ίδια απόφαση, ξανά και ξανά, αναρωτηθείτε πως νιώθετε. Αναγνωρίστε το συναίσθημα. Αν είστε θυμωμένοι, ηρεμήστε και δώστε προσοχή σε όσα λέτε στον εαυτό σας.  Τι είναι η συζήτηση με τον εαυτό; Ποιες είναι οι πεποιθήσεις σας; Ποιες είναι οι αρχές σας; Από τη στιγμή που θα αναγνωρίσετε τις σκέψεις σας, μπορείτε να καταλάβετε αν είναι ρεαλιστικές. Ίσως η σκέψη σας να είναι αντικειμενική και να βασίζεστε στα δεδομένα που έχετε. Οι πιθανότητες λένε πως αν αλλάξετε τις σκέψεις σας αυτό θα επηρεάσει τα συναισθήματά σας. Αυτή η επίδραση απλά μειώνει την ένταση του συναισθήματος. Για μερικούς ανθρώπους αυτό είναι αρκετό για να αλλάξουν τις επιλογές που κάνουν.

Γιατί δεν πρέπει τα συναισθήματα να σας ελέγχουν;

Υπάρχουν κάποιες καταστάσεις στις οποίες είναι σημαντικό να συμπεριφέρεστε με ένα συγκεκριμένο τρόπο λόγω των συναισθημάτων σας. Αλλά αυτός δεν είναι πάντοτε ο κανόνας.

Αν πάντα επιτρέπετε στα συναισθήματα να ελέγχουν την συμπεριφορά σας, τότε η ζωή σας και οι σχέσεις θα γίνονται πιο δύσκολες. Επειδή τα συναισθήματα βασίζονται στην δική σας αντίληψη για συγκεκριμένα γεγονότα (στον τρόπο που βλέπετε τα όσα συμβαίνουν δηλαδή), μπορούν να δημιουργήσουν συναισθήματα και να σας παρασύρουν σε συμπεριφορές. Πάνω σε αυτό το αξίωμα βασίζεται η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT)

Για παράδειγμα, μπορεί να μην είναι μεγάλο θέμα για εσάς να συμπεριφέρεστε με ένα συγκεκριμένο τρόπο λόγω του φόβου , αλλά υπάρχουν φορές που μπορεί να επηρεάζεστε αρνητικά όταν τα συναισθήματα σας ελέγχουν. Αν για παράδειγμα, ο σύντροφός σας δεν έρθει στο σπίτι την προγραμματισμένη ώρα, μπορεί να ανησυχήσετε ότι κάτι του έχει συμβεί. Αν επιτρέψετε στα συναισθήματα να κυριεύσουν τη λογική σας, μπορεί να καταλήξετε να σκέφτεστε ότι ο σύντροφός σας, σας απατά. Στη συνέχεια, όταν εμφανίζεται στο σπίτι, ξεκινάτε ολόκληρο τσακωμό για την κατάσταση. Όταν στην πραγματικότητα, μπορεί απλά να είχε κολλήσει στην κίνηση, να τελείωσε η μπαταρία στο κινητό του ή να μην μπορούσε να σας καλέσει.

Όλα τα συναισθήματα που νιώθετε είναι αληθινά, αλλά βασίζονται στην αντίληψή σας για κάθε κατάσταση. Αυτό σημαίνει ότι τα συναισθήματά σας μπορεί να είναι λάθος. Μπορεί να αντιλαμβάνεστε τα πράγματα με τρόπο που δεν είναι αληθινός, και να νιώθετε τελικά άσχημα. Αυτό εξηγεί το γιατί είναι επικίνδυνο να σας ελέγχουν τα συναισθήματά σας.

σκεψεις, συναισθηματα, συμπεριφορα

Πώς θα ανακτήσετε τον έλεγχο των συναισθημάτων σας;

Αν έχετε συνηθίσει τα συναισθήματα να ελέγχουν τη ζωή σας, θα αισθάνεστε πάντα εξουθενωμένοι. Μπορεί να νιώθετε συνεχώς συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα.

Η ανάκτηση του ελέγχου των συναισθημάτων σας είναι το πρώτο βήμα για να βελτιώσετε τη ζωή σας. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι που θα σας βοηθήσουν να ανακτήσετε τον έλεγχο.

Δώστε χρόνο στον εαυτό σας να σκεφτεί

Πριν αντιδράσετε, πάρτε μερικά λεπτά για να σκεφτείτε την κατάσταση και τα συναισθήματά σας. Προσπαθήστε να δείτε από διαφορετική πλευρά τα πράγματα και αν ο τρόπος που αντιλαμβάνεστε την κατάσταση είναι ο σωστός.

Μπορεί να είναι βοηθητικό να πάρετε λίγο χρόνο για να κάνετε ασκήσεις βαθιών αναπνοών ή ενσυνειδητότητας ώστε να ηρεμήσει το μυαλό και το σώμα, και έτσι να ανακτήσετε τον έλεγχο των συναισθημάτων σας πριν πάρετε την απόφαση για το πως θα αντιδράσετε. Και οι δύο αυτές πρακτικές θα σας βοηθήσουν να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση, να αναπνέετε πιο αργά και να δείτε την κατάσταση από άλλη οπτική γωνία.

Μάθετε να αναγνωρίζετε τα συναισθήματά σας

Ίσως να μην ξέρετε να αναγνωρίζετε τα συναισθήματα που βιώνετε. Αυτό μπορεί να σας κάνει να νιώθετε εκτός ελέγχου. Μπορεί να ανταποκρίνεστε και να συμπεριφέρεστε με τρόπους που δεν καταλαβαίνετε. Όταν αφιερώνετε χρόνο στο να αναγνωρίσετε τα συναισθήματά σας, αυτό θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα τον εαυτό σας. Από τη στιγμή που θα το κάνετε αυτό, μπορείτε να μάθετε να αλλάζετε την αντίδρασή σας επειδή κατανοείτε από που προκύπτει.

Αλλάξτε τον τρόπο σκέψης σας

Τα συναισθήματα μπορούν να ελέγξουν τις σκέψεις σας. Μπορεί να σκέφτεστε συγκεκριμένα πράγματα λόγω των συναισθημάτων σας. Και επειδή τα συναισθήματά σας μπορεί να μην είναι αληθινά, μπορεί να καταλήξετε να κάνετε λάθος σκέψεις.

Ωστόσο, αν επιλέξετε τις σκέψεις σας, μπορείτε να ανακτήσετε τον έλεγχο των συναισθημάτων σας. Μπορείτε να δείτε καθαρά τι συμβαίνει σε κάθε κατάσταση ώστε να βεβαιωθείτε ότι τα συναισθήματα σας συμβαδίζουν με όσα συμβαίνουν.

Το να μάθετε να ελέγχετε τις σκέψεις σας συχνά ξεκινά με το να μάθετε πως να αναγνωρίζετε όσα σκέφτεστε. Μπορεί να έχετε την συνήθεια να σκέφτεστε οποιαδήποτε σκέψη εμφανιστεί στο μυαλό σας, η οποία στη συνέχεια ελέγχετε από τα συναισθήματά σας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικές σκέψεις και αρνητική συζήτηση με τον εαυτό.

Ωστόσο, αν αφιερώνετε πολύ χρόνο στις σκέψεις σας, μπορείτε να μάθετε πως να τις αλλάξετε. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε τα αρνητικά μοτίβα σκέψης και έτσι θα μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με πιο θετικά.

Κατανοήστε ότι μπορείτε να ελέγξετε τη συμπεριφορά σας

Αν είστε γονέας, μπορεί να αφιερώνετε πολύ χρόνο για να μάθετε στα παιδιά σας πως να συμπεριφέρονται. Σίγουρα θα έχετε έρθει αντιμέτωποι με τα ξεσπάσματα των παιδιών. Μπορεί το παιδί σας να χτυπιέται στο πάτωμα, να χτυπά τα χέρια του , να ουρλιάζει και να κλαίει. Τα νήπια μαθαίνουν πως να ελέγχουν τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά τους.

Οι πιθανότητες είναι καλές, όταν δεν συμπεριφέρεστε όπως ένα νήπιο, αλλά πάντα θα υπάρχουν συμπεριφορές τις οποίες θα μπορούσατε να βελτιώσετε. Για παράδειγμα, επειδή απλά νιώθετε θυμό δεν σημαίνει ότι είναι ανάγκη να ανταποκριθείτε με θυμό. Ή επειδή φοβάστε να μιλήσετε δημόσια αυτό δεν σημαίνει ότι θα δηλώσετε ασθένεια για να το αποφύγετε.

Ξεκινήστε ψυχοθεραπεία

Αν δυσκολεύεστε να αναγνωρίσετε τα συναισθήματα σας ή να τα ελέγξετε , μπορεί να είναι ωφέλιμο να ξεκινήσετε ψυχοθεραπεία. Ένας ψυχοθεραπευτής θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε γιατί συμπεριφέρεστε με συγκεκριμένο τρόπο και πως θα αναγνωρίσετε τα συναισθήματά σας αποτελεσματικά. Επίσης θα σας βοηθήσει να μάθετε νέα μοτίβα σκέψης και συμπεριφοράς.

Αν είστε εξουθενωμένοι από τα συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα δεν είναι ανάγκη να βιώσετε μια κρίση για να ζητήσετε βοήθεια. Καθώς μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι οι ψυχοθεραπευτές ασχολούνται μόνο με ανθρώπους που έχουν κάποια ψυχική διαταραχή, αυτό δεν είναι αλήθεια. Οι ψυχοθεραπευτές μπορούν να σας βοηθήσουν να μάθετε στρατηγικές και τρόπους που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίζετε τις προκλήσεις της καθημερινότητας.

Δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένετε διαφορετικά αποτελέσματα όταν κάνετε ακριβώς τα ίδια πράγματα. Δεν είναι λογικό να έχετε την ίδια συμπεριφορά και να περιμένετε διαφορετικά αποτελέσματα, έτσι οδηγήστε στην απογοήτευση. Χρειάζεται να είστε συνειδητοποιημένοι για όσα λέτε στον εαυτό σας. Έχετε τη δύναμη να αλλάξετε συμπεριφορά απλά αλλάζοντας τον τρόπο σκέψης σας.

Διερεύνηση σκέψεων, συναισθημάτων και συμπεριφορών

Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ μπορεί να σας βοηθήσει να διερευνήσετε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας, και να τροποποιήσετε τις συμπεριφορές σας προς την επιθυμητή κατεύθυνση, ώστε να μπορέσετε να έχετε μια ζωή με αρμονία και ευτυχία. Με αυτό τον τρόπο, τα συναισθήματα θα λειτουργούν για εσάς και όχι εναντίον σας.