Κάνε το Τεστ
οφέλη διακοπών, γιατί είναι σημαντικές οι διακοπές, ποια είναι τα οφέλη των διακοπών, γιατί πρέπει να κάνουμε διακοπές, πως μας ωφελούν οι διακοπές, τα ψυχολογικά οφέλη των διακοπών

Τα ψυχολογικά οφέλη των διακοπών

Τα οφέλη των διακοπών

Τα τελευταία δύο χρόνια λόγω της πανδημίας δεν είχαμε τη δυνατότητα να ταξιδέψουμε όσα θα θέλαμε. Τώρα όμως που τα πράγματα πάνε καλύτερα, ίσως να είναι η κατάλληλη στιγμή να οργανώσετε μια απόδραση και να χαλαρώσετε. Ακόμη και αν διστάζετε να ταξιδέψετε και νιώθετε ανασφάλεια, τα ταξίδια είναι μια εξαιρετική ιδέα ώστε να διασκεδάσετε.

Είτε προτιμάτε τις περιπέτειες και θέλετε στις διακοπές να εξερευνείτε νέα μέρη, είτε σας αρέσει να διαβάζετε ήρεμα το βιβλίο σας δίπλα στη θάλασσα, είτε θέλετε να αφιερώσετε χρόνο στην οικογένεια και στους φίλους σας, είναι σημαντικό να το κάνετε. Οι περιπέτειες μπορεί να ικανοποιούν την επιθυμία σας για εξερεύνηση, και έτσι δημιουργείτε όμορφες αναμνήσεις. Μπορεί το πρόγραμμά σας να είναι δύσκολο και να παραμελείτε τον εαυτό σας, και οι χαλαρές διακοπές να είναι μονόδρομος.  Αν θέλετε να αφιερώσετε χρόνο στην οικογένειά σας που μένει μακριά σας ή απλά θέλετε να οργανώσετε ένα οικογενειακό ταξίδι σε ένα μοναδικό προορισμό τότε θα μπορέσετε να περάσετε όμορφες στιγμές με τους αγαπημένους σας και να ενισχύσετε τις σχέσεις σας.

Φυσικά, δεν χρειάζεται οι διακοπές σας να έχουν μεγάλο κόστος και να χρειάζονται πολύ χρόνο για την οργάνωσή τους. Ένα ταξίδι της τελευταίας στιγμής το σαββατοκύριακο σε έναν κοντινό προορισμό θα σας δώσει την ενέργεια που χρειάζεστε. Οι μελέτες δείχνουν ότι απαιτείται ελάχιστος προγραμματισμός για να μείνει μακριά το άγχος, όπως το να βρείτε κατάλυμα και ποιος θα προσέχει το σπίτι, τα κατοικίδια, τα παιδιά. Αν αυτό γίνει σωστά, τότε το ταξίδι μας θα είναι πιο ήσυχο και χαλαρό. Επίσης τα στοιχεία δείχνουν ότι ο ιδανικός αριθμός ημερών για διακοπές είναι οι 8 ημέρες. Σε αυτό το χρόνο το σώμα και το μυαλό μας ηρεμεί και μπορεί να απομακρύνει την αρνητική ένταση της καθημερινότητας.

Πώς οι διακοπές συμβάλλουν στην θετική μας ψυχολογία; 

Το ποιον επιλέγετε για να πάτε μαζί διακοπές παίζει σημαντικό ρόλο στη μείωση του στρες. Όταν ταξιδεύετε με το σύζυγο ή το σύντροφό σας είναι πιο ωφέλιμο, από το να ταξιδεύετε με φίλους ή με το σύζυγο και τα παιδιά σας. Όταν ένα ζευγάρι κάνει μια εξόρμηση μόνο του αυτό έχει θετική επίδραση στη σχέση και κρατά μακριά το άγχος. Τα ταξίδια με τους φίλους μας επιτρέπουν να δραπετεύουμε από τις υποχρεώσεις της καθημερινότητας και είναι πιο διασκεδαστικά, και συμβάλλουν στην διατήρηση των φιλικών μας σχέσεων. Τα ταξίδια με τα παιδιά μπορεί να είναι διασκεδαστικά ,αλλά καλό είναι να έχετε στο μυαλό σας ότι η ευθύνη για αυτά δεν βοηθούν να χαλαρώσετε απόλυτα και να μειωθεί το άγχος. Καμιά φορά είναι καλή ιδέα να πηγαίνετε ταξίδι μόνοι σας. Τα ταξίδια με διαφορετικούς ανθρώπους είναι σημαντικά για τις ψυχολογικές μας ανάγκες, για αυτό μην απορρίπτετε τις προτάσεις για ταξίδια.

Το πιο σημαντικό στις διακοπές είναι ότι τα θετικά τους οφέλη έχουν μεγάλη διάρκεια. Ξεκινούν από τη στιγμή που αντιλαμβανόμαστε ότι έχουμε ανάγκη τις διακοπές, παίρνουμε την απόφαση και σχεδιάζουμε κάτι νέο και συναρπαστικό. Αρχίζουμε να έχουμε κάτι θετικό να συζητάμε με την οικογένειά μας μετά τη δουλειά και σχεδιάζουμε τις όμορφες στιγμές μας. Αυτό βοηθά να γεφυρωθεί το χάσμα, ενώ γύρω μας επικρατεί το άγχος της καθημερινότητας, η αρνητικότητα και η μονοτονία. Ενώ στις διακοπές νιώθουμε ενθουσιασμό, χαρά, γαλήνη, ηρεμία και πολλά ακόμη θετικά συναισθήματα. Μπορούμε να επικεντρωθούμε στη δική μας ευτυχία και στις εμπειρίες με τους ανθρώπους που αγαπάμε.

Επιλέγουμε να αφήσουμε πίσω μας οτιδήποτε αρνητικό ή τουλάχιστον να το περιορίσουμε, όπως τα συνεχείς κλήσεις στο τηλέφωνο ή η δουλειά μας. Ακόμη και όταν επιστρέφουμε στην κανονικότητα, οι θετικές επιδράσεις παραμένουν μαζί μας για πολύ καιρό και αποτελούν ασπίδα στις δυσκολίες.

τα οφέλη των διακοπών

Ποια είναι τα οφέλη των διακοπών;

Οι μελέτες έχουν δείξει πως όταν παίρνουμε λίγο χρόνο μακριά από τη δουλειά και τις υποχρεώσεις , αυτό μπορεί να έχει σωματικά και ψυχικά οφέλη. Οι άνθρωποι που πηγαίνουν διακοπές έχουν λιγότερο στρες, λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης ασθενειών, έχουν θετική στάση απέναντι στη ζωή. Αν όλα τα παραπάνω δεν σας έχουν πείσει για την αξία των διακοπών , παρακάτω θα αναλύσουμε κάποια πολύ σημαντικά οφέλη.

Βελτιώνουν την σωματική μας υγεία

Το άγχος συμβάλλει στα νοσήματα της καρδιάς και στην υψηλή αρτηριακή πίεση. Οι μελέτες δείχνουν ότι οι άνδρες και οι γυναίκες που κάνουν διακοπές κάθε δύο χρόνια συγκριτικά με αυτούς που κάνουν διακοπές κάθε έξι χρόνια, έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν νοσήματα του καρδιαγγειακού ή να πάθουν έμφραγμα.

Βελτιώνουν την ψυχική μας υγεία

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι η χρόνια έκθεση στο άγχος μπορεί να αλλάξει τη δομή του εγκεφάλου μας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές άγχους και σε κατάθλιψη. Όταν πηγαίνουμε διακοπές, το στρες μειώνεται , νιώθουμε ηρεμία και έτσι το σώμα και το μυαλό μας επουλώνεται, πράγμα το οποίο δεν θα μπορούσε να γίνει κάτω από συνθήκες πίεσης.

Ενισχύουν την ευεξία μας

Οι άνθρωποι που πάντα βρίσκουν χρόνο για να ταξιδεύουν νιώθουν περισσότερη ευεξία. Τρεις μέρες μετά τις διακοπές, οι άνθρωποι έχουν καλύτερο ύπνο, η διάθεσή τους είναι καλύτερη συγκριτικά με τη διάθεσή τους πριν τις διακοπές. Αυτά τα οφέλη παραμένουν μέχρι και πέντε εβδομάδες αργότερα, ειδικά για τους ανθρώπους που χρειάζονται προσωπικό χρόνο.

Αυξάνουν τα κίνητρα

Πολλοί άνθρωποι που επιστρέφουν από τις διακοπές είναι πιο συγκεντρωμένοι σε ότι κάνουν και πιο παραγωγικοί. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι το χρόνιο άγχος μπορεί να μας δυσκολεύει σε συγκεκριμένες εργασίες και να προκαλεί προβλήματα μνήμης. Ο χρόνος που δίνουμε στον εαυτό μας στις διακοπές επιτρέπει στον εγκέφαλό μας να ηρεμήσει, και έτσι βελτιώνεται η ψυχική μας υγεία.

Ενισχύουν τις οικογενειακές σχέσεις

Όταν περνάμε χρόνο με τους αγαπημένους μας τότε οι σχέσεις μας, οι φιλικές και οι προσωπικές, παραμένουν δυνατές. Μια μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες που έκαναν διακοπές ήταν πιο ικανοποιημένες στο γάμο τους.

Μειώνουν τις πιθανότητες του burnout

Οι εργαζόμενοι που τακτικά αφιερώνουν χρόνο στον εαυτό τους έχουν λιγότερες πιθανότητες να πάθουν υπερκόπωση, είναι πιο δημιουργικοί και παραγωγικοί από ότι τα άτομα που δουλεύουν συνεχώς. Είναι πολύ σημαντικό να φροντίζουμε τις σωματικές και πνευματικές μας ανάγκες πριν δεσμευτούμε σε νέες υποχρεώσεις και ευθύνες.

Ενισχύουν την ευτυχία

Οι μελέτες δείχνουν ότι η οργάνωση των διακοπών είναι μια διαδικασία που ενισχύει την ευτυχία μας. Μερικοί άνθρωποι έχουν καλή διάθεση ακόμη και οχτώ εβδομάδες πριν από το ταξίδι.

Οι διακοπές έχουν αναρίθμητα οφέλη 

Αν έχετε χρόνο και το αντέχετε οικονομικά, κάντε τα ταξίδια προτεραιότητα. Να θυμάστε ότι όλοι ευχόμαστε οι διακοπές να διαρκούσαν για πάντα, και πάντα στο τέλος νιώθουμε θλίψη και νοσταλγία. Όμως μέσα μας κρατάμε τις όμορφες στιγμές που μας στηρίζουν όταν το άγχος της καθημερινότητας μας καταβάλλει. Βάλτε τα ταξίδια στο πρόγραμμα σας και θα δείτε πόσο αναζωογονούν το σώμα και το μυαλό σας. Τα ταξίδια, όπως η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και το LIFE COACHING αποτελούν σημαντικό κομμάτι της φροντίδας του εαυτού μας.

Αν μπορείτε να κάνετε διακοπές, μην το αναβάλλετε, καθώς συμβάλλουν στην ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ σας. Όταν παίρνετε χρόνο μακριά από τη δουλειά, το ΑΓΧΟΣ της καθημερινότητας, αυτό συμβάλλει στην καλή σας υγεία, βελτιώνει τις σχέσεις σας, την απόδοσή στη δουλειά και την στάση σας απέναντι στις δυσκολίες.