Ταχίνι: οφέλη και διατροφική αξία

ταχίνι, διατροφική αξία ταχινιού, οφέλη ταχινιού στην υγεία

Ταχίνι

Το ταχίνι είναι ένα είδος βουτύρου που προέρχεται από το σουσάμι που συνθλίβεται σε σκόνη και καβουρδίζεται. Είναι πολύ γνωστό στη Μεσογειακή κουζίνα, αλλά χρησιμοποιείται παραδοσιακά σε Ασιατικά και Αφρικανικά πιάτα. Είναι ένα υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλά πιάτα. Έχει απαλή υφή,  δυνατή και αλμυρή γεύση που συχνά περιγράφεται ως πικρή.

Το ταχίνι είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, και έχει πολλά οφέλη στην υγεία όπως η βελτίωση της υγείας της καρδιάς, η μείωση της φλεγμονής και οι πιθανές αντικαρκινικές του ιδιότητες.

Οφέλη στην υγεία

Περιέχει καλά λιπαρά και αμινοξέα

Οι σπόροι του σουσαμιού περιέχουν 55% έλαια και 20% πρωτεΐνη, και αυτό εξηγεί γιατί έχει καλά λιπαρά και σημαντικά αμινοξέα (τις δομικές μονάδες των πρωτεϊνών).  Οι σπόροι του σουσαμιού περιέχουν πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, με μικρό ποσοστό μονοακόρεστων και κορεσμένων λιπαρών οξέων. Το 50-60% των λιπαρών οξέων στο ταχίνι αντιστοιχούν στη σεσαμίνη και στη σεσαμολίνη.

Το ταχίνι περιέχει επίσης φαινολικές ενώσεις, λινελαϊκό οξύ, ελαϊκό οξύ, γ-τοκοφερόλη και αμινοξέα όπως η λυσίνη, η τρυπτοφάνη και η μεθειονίνη. Οι σπόροι του σουσαμιού έχουν 20% πρωτεΐνη, πράγμα που σημαίνει ότι το ταχίνι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη συγκριτικά με άλλους ξηρούς καρπούς ή σπόρους.

Εξαιρετική πηγή βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων

Το ταχίνι είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμινών Β όπως η θειαμίνη, και μεταλλικών στοιχείων όπως το μαγνήσιο, ο χαλκός, ο φώσφορος, το μαγγάνιο, ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος. Το ταχίνι είναι μια καλή τροφή ώστε να εξασφαλίσετε την ποσότητα του χαλκού που χρειάζεστε για τις καθημερινές σας ανάγκες, ώστε να διατηρείται η υγεία των νεύρων, των οστών και του μεταβολισμού. Ο σίδηρος που υπάρχει στο ταχίνι βοηθά στην πρόληψη της αναιμίας. Και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β  είναι σημαντικές για τις μεταβολικές λειτουργίες και την αντιμετώπιση του στρες. Επίσης το ταχίνι περιέχει λιγνάνες που έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες και βοηθούν στη λειτουργία της καρδιάς.

Βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης

Η σεσαμίνη και η σεσαμολίνη που υπάρχουν στους σπόρους του σουσαμιού  έχουν αντιθρομβωτικές ιδιότητες. Αυτό σημαίνει ότι βοηθούν σε καρδιαγγειακά νοσήματα και αποτρέπουν τη βλάβη των αρτηριών, όπως η στεφανιαία νόσος. Οι φυτοστερόλες που υπάρχουν στο σουσάμι επιδρούν στα επίπεδα των ορμονών, στην υγεία των αρτηριών και στα επίπεδα της χοληστερόλης.

Οι φυτοστερόλες χρησιμοποιούνται για την θεραπεία της αρτηριοσκλήρυνσης και μπορούν να ρυθμίσουν την χοληστερόλη στο σώμα επειδή έχουν παρόμοια δομή. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να αντικαταστήσουν τη χοληστερόλη και να μπλοκάρουν την απορρόφησή της  στην πεπτική οδό. Έτσι μειώνεται το ποσοστό της χοληστερόλης που απορροφάται στην κυκλοφορία του αίματος.

Επίσης οι λιγνάνες βοηθούν στη ρύθμιση των λιπιδίων και στην μείωση της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης. Οι μελέτες δείχνουν ότι οι λιγνάνες έχουν θετική επίδραση στη χοληστερόλη, μειώνουν την LDL χοληστερόλη (κακή χοληστερόλη) και αυξάνουν την HDL χοληστερόλη.

Οι σπόροι του σουσαμιού έχουν αντιϋπερτασικές ιδιότητες και έχει βρεθεί ότι μειώνουν σημαντικά την αρτηριακή πίεση, μειώνουν την υπεροξείδωση των λιπιδίων και έχουν αντιοξειδωτική δράση.

Βοηθά στην ορμονική ισορροπία

Τα φυτοοιστρογόνα μιμούνται τα οιστρογόνα και δρουν σαν ανταγωνιστές των οιστρογόνων (πράγμα που σημαίνει ότι έχουν την αντίθετη βιολογικά δράση από τα οιστρογόνα). Επηρεάζουν το σώμα όταν συνδέονται στους υποδοχείς των οιστρογόνων, ξεγελούν το σώμα και δεν μπορεί να αντιληφθεί αν έχει περισσότερα ή λιγότερα οιστρογόνα από ότι πραγματικά. Για τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση τα φυτοοιστρογόνα είναι ωφέλιμα. Ρυθμίζουν φυσιολογικά τις ορμόνες, βοηθούν στη διατήρηση των δυνατών οστών και μειώνουν τον κίνδυνο για νοσήματα όπως ο καρκίνος και η οστεοπόρωση. Κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι τα φυτοοιστρογόνα βοηθούν στη δραστική μείωση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης , όπως οι εξάψεις, η αδυναμία, οι αλλαγές στη διάθεση, η μειωμένη λίμπιντο.

Βοηθά στη διατήρηση της υγείας του δέρματος

Οι σπόροι του σουσαμιού αποτελούν μια καλή πηγή αμινοξέων, βιταμίνης Ε, βιταμινών Β, ιχνοστοιχείων και λιπαρών οξέων που βοηθούν στην ανανέωση του δέρματος και προλαμβάνουν τα σημάδια του χρόνου. Η κατανάλωση ταχινιού βοηθά στη βελτίωση της υφής του δέρματος.

Το σησαμέλαιο χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια για την επούλωση των πληγών, τα εγκαύματα, τις ευαισθησίες του δέρματος και την ξηρότητα. Είναι φυσικό αντιβακτηριδιακό και αντιμυκητιακό. Τα καλά λιπαρά είναι το κλειδί για υγιές δέρμα επειδή μειώνουν τη φλεγμονή και διατηρούν το δέρμα ενυδατωμένο. Το ταχίνι περιέχει μεταλλικά στοιχεία όπως ο ψευδάργυρος, που βοηθά στην επιδιόρθωση των ιστών και ενεργοποιεί την παραγωγή κολλαγόνου που είναι υπεύθυνο για την ελαστικότητα του δέρματος.

Ενισχύει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι οι σπόροι του σουσαμιού βοηθούν στην απορρόφηση προστατευτικών λιποδιαλυτών ενώσεων όπως η τοκοφερόλη, το κύριο θρεπτικό συστατικό της βιταμίνης Ε που παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη ασθενειών που σχετίζονται με τη γήρανση, όπως ο καρκίνος και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Η βιταμίνη Ε προστατεύει από την φλεγμονή, το οξειδωτικό στρες και τα χρόνια νοσήματα.

Το ταχίνι αποτελεί μια εξαιρετική τροφή που έχει πολλαπλά οφέλη στην υγεία. Περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στη λειτουργία των οργάνων στο σώμα. Βοηθά στην αποτοξίνωση του ήπατος, στη διατήρηση υγιών μυών και του δέρματος, και προλαμβάνει την αναιμία. Το ταχίνι είναι μια υπερτροφή που δίνει στο σώμα πολλά σημαντικά θρεπτικά συστατικά και βοηθά στη διατήρηση της υγείας.

gdpr-image
This website uses cookies to improve your experience. By using this website you agree to our Data Protection Policy.
Read more