Το βούτυρο ghee είναι ένας τύπος “καθαρισμένου” βουτύρου. Έχει περισσότερα λιπαρά από το κλασικό βούτυρο, καθώς δεν περιλαμβάνει στη σύσταση του νερό και τα στερεά συστατικά του γάλακτος.
Το βούτυρο ghee υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια στην Ινδική και στην Πακιστανική κουλτούρα. Η ονομασία του έχει σανσκριτική προέλευση. Το βούτυρο γκι είναι μια εκδοχή του βουτύρου για την αποτροπή της αλλοίωσης του κατά τη διάρκεια των ζεστών μηνών. Έχει πολύ σημαντικό ρόλο στο Ινδικό σύστημα εναλλακτικής ιατρικής, την Αγιουρβέδα και αποτελεί ένα από τα ιερά στοιχεία μαζί με το μέλι και το γάλα.
Δεδομένου ότι έχει γίνει η αφαίρεση των στερεών συστατικών του γάλακτος, το βούτυρο ghee δεν απαιτεί ψύξη για την συντήρησή του και μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασία δωματίου για πολλές εβδομάδες. Στην πραγματικότητα, όπως και το λάδι καρύδας, παραμένει σταθερό σε χαμηλές θερμοκρασίες.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι το βούτυρο γκι περιέχει:
Τα οφέλη του βουτύρου ghee έχουν άμεση σχέση με τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει. Ωστόσο, είναι σημαντικό να υπάρχει μέτρια χρήση του πάντα στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής.
Δίνει ενέργεια και συμβάλλει στη διατήρηση του βάρους
Ένα από τα κύρια οφέλη του βουτύρου γκι είναι ότι προσφέρει ενέργεια και συμβάλλει στη διατήρηση του φυσιολογικού βάρους:
Το βούτυρο ghee έχει την ικανότητα να καταπολεμά τη φλεγμονή:
Η προσθήκη βουτύρου ghee στη διατροφή συμβάλλει στην καλύτερη πνευματική απόδοση. Απομακρύνει από το σώμα τις επικίνδυνες τοξίνες και συμβάλλει στην αποτοξίνωση του οργανισμού, στην υγεία του εντέρου, στην καλύτερη ανοσία, στην υγεία των ματιών.
Ένα ακόμη εκπληκτικό πλεονέκτημα του βουτύρου ghee είναι ότι μπορεί να αποτελεί τη βάση/τον μεταφορέα για πολλά βότανα με ιατρική χρήση σε διάφορα σημεία του σώματος. Αυτή η ικανότητα του βουτύρου ghee είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Αγιουρβέδα καθώς ενισχύει την απορρόφηση των βοτάνων που έχουν ιατρική χρήση.
Το βούτυρο γκι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, λιπαρά οξέα και ενυδατικά συστατικά και τα οποία συμβάλουν στην διατήρηση της υγείας του δέρματος καθώς φυλακίζουν την ενυδάτωση, επιδιορθώνουν το δέρμα, τις ουλές και την υφή του δέρματος.
Εξαιτίας της βιταμίνης Ε που περιέχει συμβάλλει στην βελτίωση της αντοχής της τρίχας και μπορεί να εφαρμοστεί στα μαλλιά και στο τριχωτό της κεφαλής. Επίσης βοηθά στην καταπολέμηση της ξηροδερμίας καθώς έχει ενυδατικές ιδιότητες.
Το βούτυρο ghee είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ, η οποία συμβάλλει στην απορρόφηση του ασβεστίου. Έτσι προλαμβάνει την φθορά των δοντιών και την αρτηριοσκλήρωση.
Το βούτυρο ghee συμβάλλει στη διατήρηση της ορμονικής ισορροπίας στο σώμα. Αυτό έχει σημαντικά οφέλη στις γυναίκες που έχουν θέματα στην περίοδο όπως το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο και η ασταθής περίοδος.
Κάθε άνθρωπος αντιδρά διαφορετικά στην κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών. Όσοι άνθρωποι έχουν τάση αύξησης της LDL (κακής) χοληστερόλης σε απόκριση στην κατανάλωση τροφών με πολλά κορεσμένα λιπαρά ίσως να πρέπει να περιορίσουν την πρόσληψη του βουτύρου ghee σε 1-2 κουταλιές την ημέρα.
Μια ακόμη ανησυχία όσον αφορά την παραγωγή του βουτύρου ghee σε υψηλή θερμοκρασία, είναι ότι η χοληστερόλη μπορεί να οξειδώνεται. Η οξειδωμένη χοληστερόλη έχει άμεση σχέση με τον αυξημένο κίνδυνο για πολλά νοσήματα όπως τα νοσήματα του καρδιαγγειακού.
Σύμφωνα με μελέτες, το βούτυρο γκι περιέχει οξειδωμένη χοληστερόλη αλλά το φρέσκο βούτυρο όχι.
Στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφή το βούτυρο ghee έχει πολλαπλά οφέλη. Χρειάζεται πάντα να υπάρχει μέτρο στην κατανάλωση του, ειδικά σε ανθρώπους που έχουν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης. Η υγιεινή διατροφή σε συνδυασμό με την φροντίδα της ψυχικής μας υγείας συμβάλλει στην ΕΥΕΞΙΑ μας. Άλλοι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να ενισχύσετε τον οργανισμό σας είναι η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ.Το βούτυρο ghee έχει πολλά οφέλη στην υγεία