Κάνε το Τεστ
τατουάζ, piercing, επιπλοκές από τα τατουάζ και το piercing, προβλήματα από τα τατουάζ, προβλήματα από το piercing, συχνές ερωτήσεις για τα τατουάζ και το piercing, κανόνες υγιεινής για τα τατουάζ, κανόνες υγιεινής για το piercing

Τατουάζ και piercing – προβλήματα και επιπλοκές

Τατουάζ και piercing

Ο κάθε άνθρωπος επιλέγει να κάνει τατουάζ ή piercing για διαφορετικούς λόγους. Ειδικά στις μέρες μας είναι πολύ δημοφιλή. Κάποιοι επιλέγουν να κάνουν τατουάζ ως υπενθύμιση σημαντικών γεγονότων στη ζωή τους (ημερομηνίες, ονόματα, φράσεις) ενώ άλλοι καθαρά για αισθητικούς λόγους. Το τατουάζ ή το piercing είναι διαδικασίες που μπορεί να προκαλούν προβλήματα και επιπλοκές. Για αυτό καλό είναι να έχετε στο μυαλό την υγιεινή και την ασφάλειά σας, καθώς και τους λόγους για τους οποίους το κάνετε.

Για ποιους λόγους κάνουν οι άνθρωποι τατουάζ;

Μπορεί να είναι έκφραση τέχνης, αλλά για την πλειοψηφία το πραγματικό κίνητρο είναι μια θεραπευτική διαδικασία: το τατουάζ (και το piercing) είναι ένα μήνυμα, μια πληροφορία, μια ιστορία που λέει κάποιος στον εαυτό του ή στους άλλους. Οι μελέτες δείχνουν οι άνθρωποι κάνουν τατουάζ για διάφορους ψυχολογικούς λόγους: για να ενισχύσουν την αυτοπεποίθησή τους, για να ξεπεράσουν τραυματικές εμπειρίες (δικές τους, ή το θάνατο/απώλεια άλλων), για να νιώσουν πιο όμορφοι και θελκτικοί, πιο ενδιαφέροντες. Και άλλοι γιατί "είναι μόδα", για αναγνώριση ή για να δηλώσουν μέλη μιας ομάδας (θέλουν να "ανήκουν" σε μια κοινότητα ή συμβολική οικογένεια, ελπίζοντας ότι τους καταλαβαίνουν και πως θα πάρουν ότι δεν πήραν από την πατρική οικογένεια).

Ποιοι είναι οι βασικοί κανόνες υγιεινής;

Για να γίνει το τατουάζ και το piercing χρειάζεται να γίνει ρήξη στο δέρμα και αυτό μπορεί να προκαλεί αιμορραγία. Οι πληγές και οι λοιμώξεις είναι πιθανά σενάρια. Η μόλυνση στη θέση του τραυματισμού μπορεί να προκαλέσει μόνιμη παραμόρφωση, ουλές και σοβαρές ασθένειες. Το δέρμα που έχει μολυνθεί με ανθεκτικούς μικροοργανισμούς όπως για παράδειγμα ο Staphylococcus aureus που είναι ανθεκτικός στα αντιβιοτικά, όπως  η μεθικιλλίνη μπορεί να είναι απειλητικός για τη ζωή.

Οι βελόνες και ο υπόλοιπος εξοπλισμός που χρησιμοποιούν οι artists μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο μολύνσεων και νόσων. Αν δεν έχει γίνει σωστή αποστείρωση του εξοπλισμού ή αν δεν είναι μιας χρήσης, και δεν υπάρχει πρωτόκολλο υγιεινής και ασφάλειας τότε υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης νοσημάτων όπως η ηπατίτιδα Β και C (που μπορεί να οδηγούν σε βλάβη του ήπατος και καρκίνο του ήπατος), ο HIV , ο τέτανος, η φυματίωση.

Μια ακόμη ανησυχία σχετικά με τα τατουάζ είναι οι βαφές, τα χρώματα που χρησιμοποιούν. Πολλές βαφές, ειδικά για τα τατουάζ περιέχουν μέταλλα και μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμούς στο δέρμα και αλλεργικές αντιδράσεις. Η αλλεργική αντίδραση μπορεί να υποχωρεί μόνο με την απομάκρυνση του τμήματος του τατουάζ που προκαλεί ερεθισμό. Ο ερεθισμός μπορεί να μην είναι απειλητικός για τη ζωή,  αλλά το τατουάζ δεν θα δείχνει όμορφο σε ένα ερεθισμένο δέρμα. Επίσης δεν υπάρχουν ξεκάθαρα στοιχεία που να δείχνουν ότι οι βαφές έχουν καρκινογόνο δράση.

Υπάρχουν κάποια θέματα ασφάλειας σχετικά με το piercing σε κάποια τμήματα του σώματος (π.χ. το χόνδρο του αυτιού, τη γλώσσα, τα φρύδια, τις θηλές, τον αφαλό, τα γεννητικά όργανα). Υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες μόλυνσης όταν κάποιος κάνει piercing σε χόνδρο λόγω της μειωμένης κυκλοφορίας του αίματος. Το piercing μπορεί εύκολα να προκαλεί χηλοειδή, πολύ διευρυμένες ουλές που προεξέχουν πάνω από την επιφάνεια του δέρματος. Το piercing στη γλώσσα σε αρκετές περιπτώσεις οδηγεί στο σπάσιμο των δοντιών. Επιπλέον το piercing στις θηλές μπορεί να οδηγεί στη μερική αφαίρεσή τους λόγω μόλυνσης ή αποστήματος.

Μπορεί το τατουάζ ή το piercing να προκαλεί προβλήματα;

Το τατουάζ οδηγεί σε ρήξη στο δέρμα, πράγμα που σημαίνει ότι οι μολύνσεις και άλλες επιπλοκές είναι πιθανές και περιλαμβάνουν:

 • Αλλεργικές αντιδράσεις: οι βαφές των τατουάζ, ειδικά το κόκκινο, το πράσινο, το κίτρινο και το μπλε χρώμα, μπορεί να προκαλούν  αλλεργική αντίδραση, όπως το εξάνθημα στη θέση του τατουάζ. Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμη και χρόνια μετά το τατουάζ.
 • Μολύνσεις στο δέρμα: μετά το τατουάζ είναι πολύ πιθανές οι μολύνσεις.
 • Άλλα δερματικά προβλήματα: μερικές φορές στη θέση της φλεγμονής δημιουργείται ένα κοκκίωμα. Επίσης μετά το τατουάζ μπορεί να εμφανιστεί ένα χηλοειδές, που προκαλείται από την υπερανάπτυξη του ουλώδους ιστού.
 • Μολύνσεις μέσω αίματος: όταν δεν είναι σωστή η  αποστείρωση του εξοπλισμού τότε υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης νοσημάτων όπως η ηπατίτιδα Β και C.

Φυσικά, σε κάποιες περιπτώσεις η φαρμακευτική αγωγή ή άλλες θεραπείες μπορεί να είναι απαραίτητες αν εμφανίσετε κάποια αλλεργική αντίδραση ή κάποιον ερεθισμό στην περιοχή του τατουάζ ή του piercing.

Φροντίδα των τατουάζ

Τα τατουάζ  χρειάζονται μερικές εβδομάδες για την επούλωσή τους. Στην αρχή μπορεί να ξεφλουδίζουν και να προκαλούν φαγούρα, αλλά μην το αγγίζετε. Είναι σημαντικό να ακολουθήσετε τις συμβουλές που θα λάβετε για την επούλωση και αν είναι ανάγκη να ζητήσετε ιατρική βοήθεια:

 • Μπορείτε να αφαιρέσετε τους επιδέσμους μιάμιση μέρα μετά το τατουάζ.
 • Στη διάρκεια της επούλωσης, μπορείτε να πλύνετε απαλά το τατουάζ με ήπιο αντιβακτηριδιακό σαπούνι. Μην τρίβετε την περιοχή και στεγνώστε την απαλά. Καλό είναι να εφαρμόζετε ένα λεπτό στρώμα κρέμας μέχρι να ξεφλουδίσει η περιοχή. Η κρέμα μπορεί να περιέχει βιταμίνες όπως η βιταμίνη Α, η βιταμίνη  D και η βιταμίνη Ε ή να είναι κάποιο άλλο σκεύασμα. Μετά την επούλωση, καλό είναι να ενυδατώνετε σωστά την περιοχή ώστε να παραμένει υγιής.
 • Μην μένετε πολλή ώρα στη μπανιέρα ή μην κάνετε μπάνιο στη θάλασσα μέχρι το τατουάζ να επουλωθεί πλήρως.
 • Το φως του ήλιου μπορεί να καταστρέψει το τατουάζ σας. Καλό είναι να φοράτε πάντα αντηλιακό.

Αφαίρεση τατουάζ

Η αφαίρεση μπορεί να γίνει από έναν δερματολόγο ή έναν πλαστικό χειρουργό. Τα αποτελέσματα διαφέρουν και η διαδικασία μπορεί να έχει μεγάλο κόστος. Αν θέλετε να κάνετε ένα τατουάζ, καλό είναι να έχετε στο μυαλό σας ότι είναι κάτι μόνιμο.

Φροντίδα piercing

Το piercing μπορεί να χρειαστεί μερικές εβδομάδες έως μήνες για να επουλωθεί πλήρως, ανάλογα με το σημείο του σώματος. Πρέπει να ακολουθείτε όλους τους κανόνες υγιεινής και να ζητήσετε ιατρική βοήθεια αν χρειαστεί.

 • Είναι σημαντικό να μην αγγίζετε το piercing καθώς τα χέρια περιέχουν βακτήρια που μπορεί να προκαλούν λοίμωξη.
 • Μπορείτε να χρησιμοποιείτε αποσταγμένο νερό ή κάποιο ήπιο αντιβακτηριδιακό υγρό σαπούνι κάθε μέρα για την επούλωση και την πρόληψη μολύνσεων.
 • Το piercing στο στόμα χρειάζεται διαφορετική φροντίδα. Καλό είναι να χρησιμοποιείτε ένα αντιβακτηριδιακό στοματικό διάλυμα για να πλένετε το στόμα σας.

Μην χρησιμοποιείτε οξυζενέ (υπεροξείδιο του υδρογόνου) ή οινόπνευμα στο piercing, γιατί αυτά τα προϊόντα προκαλούν ερεθισμούς.

Μην χρησιμοποιείτε αντιβιοτικές κρέμες ή τζελ στο piercing, καθώς μπορεί να προσελκύουν την βρωμιά και να αποτρέπουν την κίνηση του οξυγόνου στην περιοχή.

Μπορείτε να μιλήσετε με το γιατρό σας αν:

 • το τατουάζ εμφανίζει ερυθρότητα και αίσθηση καύσου παρά την φυσιολογική επούλωση της περιοχής
 • το piercing περιέχει κίτρινο ή πράσινο πύων, έχει βαθύ κόκκινο στην περιοχή γύρω από το piercing , υπάρχει οίδημα στην περιοχή και πυρετός.

Τι χρειάζεται να έχει ένας ασφαλής χώρος για τατουάζ ή piercing;

Αν θέλετε να κάνετε ένα τατουάζ ή piercing, καλό είναι να επιλέξετε έναν ασφαλή και αξιόπιστο χώρο. Είναι πολύ σημαντικό να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας. Οι κίνδυνοι αυξάνονται δραματικά αν ένα άτομο προσπαθεί να κάνει τη διαδικασία μόνο του στον εαυτό του ή στους άλλους.

 • Το προσωπικό και ο χώρος πρέπει να είναι πολύ καθαρός. Πρέπει να υπάρχουν διαμορφωμένοι χώροι για τα τατουάζ και το piercing.
 • Στο χώρο πρέπει να υπάρχει κλίβανος αποστείρωσης (για την αποστείρωση του εξοπλισμού). Αν δεν υπάρχει συσκευή αποστείρωσης μην επιλέξετε αυτό το χώρο.
 • Οι βελόνες και τα αιχμηρά αντικείμενα πρέπει να είναι μιας χρήσης και πρέπει να τα ανοίγουν μπροστά σας πριν τη διαδικασία.
 • Το προσωπικό πρέπει να φορά καθαρά γάντια πριν από τη διαδικασία.
 • Καλό είναι να μην κάνετε piercing με συσκευές, καθώς δεν μπορούν να μπουν σε κλίβανο αποστείρωσης και έτσι υπάρχουν πολλές πιθανότητες μετάδοσης παθογόνων μικροοργανισμών.
 • Τα κοσμήματα για το piercing πρέπει να είναι από υλικά που δεν προκαλούν αλλεργική αντίδραση (ανοξείδωτο ατσάλι, χρυσό, τιτάνιο, πλατίνα) και πρέπει να υπάρχουν διαθέσιμα πολλά μεγέθη.
 • Είναι σημαντικό να κάνετε ερωτήσεις και να κατανοήσετε τη διαδικασία.
 • Μπορείτε να ζητήσετε να παρακολουθήσετε την προετοιμασία και την διαδικασία του τατουάζ και του piercing σε ένα άλλο άτομο. Δεν επιτρέπουν όλα τα στούντιο στους πελάτες να βλέπουν, αλλά μόνο έτσι μπορείτε να ελέγξετε τις συνθήκες υγιεινής και τις τεχνικές.
 • Αν νιώθετε άβολα σε αυτό το χώρο, καλό είναι να ψάξετε κάποιον άλλο.

Είναι σημαντικό να φροντίσετε για την υγεία και την ασφάλειά σας 

Οι περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να κάνουν τατουάζ καθαρά για ψυχολογικούς λόγους. Ωστόσο, καλύτερο και πιο οφέλιμο είναι να αντιμετωπίσετε όλα όσα σας απασχολούν με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ πριν πάρετε μια τέτοια απόφαση.

Αν έχετε αποφασίσει να κάνετε τατουάζ ή piercing καλό είναι να δώσετε σημασία στο χώρο που θα επιλέξετε. Η υγεία και η ασφάλειά σας πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα. Σίγουρα, υπερισχύει ο ενθουσιασμός αλλά πρέπει να τηρούνται κάποιοι βασικοί κανόνες υγιεινής.