Κάνε το Τεστ
βελονισμός, άγχος, κατάθλιψη, αποτελεσματικότητα βελονισμού

Βελονισμός: Θεραπεία για την κατάθλιψη και το άγχος

Θεραπεία Άγχους και Κατάθλιψης με Βελονισμό

Ο βελονισμός βοηθά στη θεραπεία πολλών ψυχικών διαταραχών. Πολλοί άνθρωποι έχουν δοκιμάσει το βελονισμό για τη θεραπεία της κατάθλιψης και του άγχους, με μεγάλη επιτυχία. Λόγω της ειδικότητάς μου, πολλοί άνθρωποι έρχονται σε εμένα όταν περνούν μια δύσκολη κατάσταση στη ζωή τους, όπως το άγχος και η κατάθλιψη μετά από ένα χωρισμό, για το θάνατο και το πένθος ενός αγαπημένου προσώπου, την απώλεια της δουλειάς. Άλλοι έρχονται γιατί αντιμετωπίζουν χρόνιο γενικευμένο άγχος,  κατάθλιψη και κρίσεις πανικού.

Παρακάτω θα αναλύσω κάποιες επιτυχημένες ιστορίες βελονισμού, καθώς και τις μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν για να επιτευχθεί η ανακούφιση και η θεραπεία των θεραπευόμενων.

Σε κάποιες από τις πιο βαριές περιπτώσεις, με το βελονισμό μπόρεσε να απελευθερωθεί μεγάλο ψυχικό φορτίο ή ψυχικά τραύματα του παρελθόντος. Αυτή είναι μια φιλοσοφική περιγραφή της θεραπευτικής στρατηγικής που εφαρμόστηκε. Ουσιαστικά αυτό κάνει η θεραπεία. Από μια οπτική φυσιολογίας, η στρατηγική που χρησιμοποιήθηκε για την ανακούφιση από το άγχος και την κατάθλιψη που προέρχονται από άλυτες εμπειρίες του παρελθόντος είναι να "ανοίξει" το στήθος και να κυκλοφορήσει το αίμα (δουλεύοντας με την καρδιά και τους πνεύμονες), η καθαρή "θερμότητα" από το στήθος ανακινεί το πνεύμα, και χαλαρώνει το μυαλό. Σε περιπτώσεις μακροχρόνιων ψυχικών–συναισθηματικών καταστάσεων η κοιλιά και το πεπτικό σύστημα πρέπει να ισορροπήσουν.

Η θεώρηση της αρχαίας Κινέζικης ιατρικής

Σύμφωνα με την αρχαία Κινέζικη ιατρική, οι συναισθηματικές διαταραχές αποδίδονται σε ένα ʺαδύναμο μυαλόʺ. Το μυαλό και το πεπτικό σύστημα είναι στενά συνδεδεμένα σύμφωνα με την Κινέζικη ιατρική. Οποιαδήποτε μορφή τραύματος ή κατάστασης που είναι δύσκολο να επιλυθεί ψυχικά μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο πεπτικό σύστημα και στο μυαλό.

Τα άλυτα συναισθήματα δημιουργούν φλεγμονή στο στομάχι. Το έλκος είναι συχνά αποτέλεσμα μακροχρόνιου ψυχικού στρες. Η φλεγμονή καταναλώνει την ενέργεια του πεπτικού συστήματος που χρησιμοποιείται για τον μεταβολισμό της τροφής. Η φλεγμονή προκαλείται από την ακατάλληλη πέψη των τροφών. Αυτό μπορεί να έχει τη μορφή καντιντίασης, την αύξηση βάρους  (λίπος) ή την νωθρότητα (ψυχική και σωματική). Οι πνεύμονες και η καρδιά λαμβάνουν ενέργεια από το πεπτικό σύστημα. Η αδυναμία στην κοιλιακή χώρα μπορεί να οδηγήσει σε αναπνευστικά και καρδιαγγειακά προβλήματα, όπως επίσης σε κατάθλιψη και άγχος.

Η αδυναμία του πεπτικού συστήματος επίσης εξασθενεί την ικανότητα επεξεργασίας των σκέψεων. Η αδυναμία στους πνεύμονες και στην καρδιά μας εμποδίζει να αφήσουμε τα πράγματα να εξελιχθούν. Μπορεί να νιώθουμε βάρος στο στήθος. Η κυκλοφορία του αίματος παρεμποδίζεται, και οδηγεί σε πολλές μορφές σωματικών και συναισθηματικών συμπτωμάτων.

Ο Μανώλης ήρθε στο ιατρείο μου επειδή αντιμετώπιζε την κατάθλιψη από την στιγμή που χώρισε από τη σύζυγό τους, αρκετά χρόνια πριν. Ένιωθε κολλημένος, αδύναμος να προχωρήσει στη ζωή του. Ήταν δυσαρεστημένος με την έλλειψη πνευματικής διαύγειας. Δεν μπορούσε να βγει ξανά ραντεβού. Είχε αϋπνία, προβλήματα με το στομάχι (φούσκωμα, αύξηση βάρους), όπως επίσης και έλλειψη ευχαρίστησης.

Χρειαζόταν να ενισχυθεί το πεπτικό του σύστημα και να ελευθερωθεί το στήθος του. Η συσσώρευση υγρών στην κοιλιακή χώρα προκαλεί νωθρότητα, φούσκωμα, κόπωση, ιδεοληψίες, και αύξηση βάρους. Η στασιμότητα του αίματος στο στήθος του προκαλούσε αϋπνία και έλλειψη ικανότητας να προχωρήσει στη ζωή του.

Το ιδανικό για όλες τις θεραπείες είναι να εντοπίζεται η ρίζα του προβλήματος και να θεραπεύεται. Τα διαγνωστικά κριτήρια με οδήγησαν να πιστέψω ότι υπήρχε κάποιο ψυχικό τραύμα ή άλυτα συναισθήματα γύρω από το διαζύγιο που προκαλούσαν τα συναισθηματικά και τα σωματικά προβλήματα.  Το άτομο παραμένει κολλημένο, ανίκανο να προχωρήσει στην επόμενη φάση της ζωή του. Ένα ψυχικό τραύμα μπορεί να το προκαλέσει αυτό. Το ψυχικό τραύμα μπορεί να έχει τις ίδιες επιδράσεις στο σώμα όπως και ένα σωματικό τραύμα. Το σοκ κάθε είδους μπορεί να προκαλέσει την στασιμότητα στη ροή του αίματος, να οδηγήσει σε σωματικό και συναισθηματικό πόνο, καθώς οτιδήποτε κολλά στο σώμα μας προκαλεί πόνο. Η εμμονή που προκύπτει (όσο προσπαθούμε να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει) δημιουργεί φλεγμονή στο στομάχι, η οποία εξασθενεί το πεπτικό σύστημα.

Η πρώτη συνεδρία βελονισμού για τον Μανώλη είχε βαθιές επιδράσεις. Στη διάρκεια της θεραπείας βελονισμού, ο θεραπευόμενος είχε μια έντονη απελευθέρωση συναισθημάτων, και έβαλε τα κλάματα σχεδόν αμέσως. Αφού έκλαψε, ο θεραπευόμενος ήταν πολύ ήρεμος και κοιμήθηκε για λίγο. Όταν ξύπνησε, ανέφερε ότι ένιωθε ότι του είχε φύγει ένα βάρος από το στήθος και διαύγεια στο πνεύμα που είχε χρόνια να νιώσει. Του εξήγησα ότι οι επιδράσεις της θεραπείας θα συνεχίζονταν για μερικές μέρες ακόμη. Τον συμβούλεψα να έρθει ξανά την ερχόμενη εβδομάδα ώστε να αξιολογήσω τις επιδράσεις τη θεραπείας και να του παρέχω συνεχή υποστήριξη.

βελονισμος

Ο Μανώλης ήρθε ξανά στο ιατρείο βελτιωμένος και ενθουσιασμένος από τις επιδράσεις του βελονισμού. Συνέχισε να επεξεργάζεται τα παλιά συναισθήματα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Ένιωσε ότι μπορεί να αφήσει όσα έχουν συμβεί στο παρελθόν και ότι μπορεί να διορθώσει τα πράγματα. Ο ύπνος του ήταν ο καλύτερος που είχε εδώ και χρόνια, με πολλά όνειρα. Παρατήρησε μια δραματική αύξηση στην ενέργεια του.  Ευχαριστημένος με τα αποτελέσματα της πρώτης θεραπείας βελονισμού, του πρότεινα να συνεχίσουμε να δουλεύουμε με εβδομαδιαίες θεραπείες βελονισμού.

Μέσα σε μερικούς μήνες, η αλλαγή του Μανώλη ήταν τεράστια. Αυτή τη στιγμή έχει μια νέα σοβαρή σχέση, κάνοντας σκέψεις για γάμο και παιδί. Δεν νιώθει πλέον να καταπιέζεται από τον χρόνο. Η πνευματική του διαύγεια επανήλθε. Η αϋπνία του εξαλείφθηκε, έχασε βάρος και ένιωθε γενικά πολύ καλύτερα. Το πεπτικό του σύστημα σταδιακά επανήλθε, πράγμα το οποίο δείχνει ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά και επεξεργασία των συναισθημάτων. Αυτό φαίνεται να είναι ένα μέρος της προσωπικότητάς του που πρέπει να μάθει να διαχειρίζεται. Συνεχίζουμε να δουλεύουμε με αυτό, τακτικά απαλλάσσουμε τη "θερμότητα" από το στομάχι και ενισχύουμε τη λειτουργία του ήπατος και του παγκρέατος. Επίσης προχώρησε σε κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής για να ενισχύσει το πεπτικό σύστημα, όπως η ισορροπημένη διατροφή και η τακτική άσκηση.

Ο Μανώλης είναι ένα παράδειγμα της σημαντικής θεραπευτικής επίδρασης του βελονισμού. Είναι ευλογία να είσαι μάρτυρας και υποστηρικτής ενός ανθρώπου που ξανακερδίσει τη δύναμη και την ζωή του. Είναι εκπληκτικό το πόσο στενά συνδεδεμένο είναι το σώμα και το μυαλό. Η θεραπευτική προσέγγιση στο ιατρείο μας περιλαμβάνει την σωματική και ψυχολογική υγεία του θεραπευόμενου, ανεξαρτήτως της διάγνωσης. Πρέπει να λυθούν τα προβλήματα του σώματος και του μυαλού για να έρθει η ίαση και η επούλωση των ψυχικών τραυμάτων. Η στρατηγική είναι διαφορετική για κάθε περίπτωση, αλλά στο επίκεντρο παραμένει το μυαλό και το σώμα.

Χρειαζόμαστε ένα υγιές μυαλό που ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Σύμφωνα με την θεώρηση της αρχαίας Κινέζικης ιατρικής, το αίμα πρέπει να κυκλοφορεί ελεύθερα ώστε να αποκαταστηθούν οι ιστοί του σώματος. Η καρδιά είναι το όργανο που έχει την ευθύνη της κυκλοφορίας του αίματος. Στην Κινέζικη ιατρική, η καρδιά αποτελεί την κατοικία του πνεύματος. Αν η κυκλοφορία του αίματος παρεμποδιστεί, τότε και το πνεύμα παρεμποδίζεται επίσης, το μυαλό και τα συναισθήματα θα είναι μπερδεμένα ή καταθλιπτικά.

Σύμφωνα με τις αρχές του βελονισμού, η απελευθέρωση της κυκλοφορίας του αίματος είναι το κλειδί για την αναγέννηση και την επούλωση. Η κατανόηση αυτής της αλήθειας έχει οδηγήσει σε πολλές περιπτώσεις επιτυχημένου βελονισμού.