Κάνε το Τεστ
τραύμα της παιδικής ηλικίας, ψυχικά τραύματα, μορφές ψυχικών τραυμάτων, συμπτώματα τραύματος παιδικής ηλικίας, αντιμετώπιση ψυχικών τραυμάτων, θεραπεία ψυχικών τραυμάτων

Τραύμα της παιδικής ηλικίας

Τραύμα της Παιδικής Ηλικίας

Σκεφτείτε να είστε μικρά παιδιά και να έχετε χάσει την μαμά και τον μπαμπά σας στη βόλτα σας. Σίγουρα η καρδιά σας θα χτυπούσε δυνατά, θα ψάχνατε να τους βρείτε απελπισμένα και δεν θα νιώθατε ασφαλείς ανάμεσα στους αγνώστους. Μπορεί να κλαίγατε, να φωνάζατε ή να μένατε σιωπηλοί. Φανταστείτε αυτός ο φόβος να είναι μόνιμος. Σίγουρα θα σας επηρέαζε βαθιά. Πολλοί άνθρωποι έχουν ζήσει δύσκολη παιδική ηλικία, αλλά κάποια παιδιά έχουν δει και έχουν ακούσει τρομακτικά πράγματα. Είναι μικρά, ανυπεράσπιστά, σε σύγχυση και δεν έχουν κανέναν μεγαλύτερο να τα καθοδηγήσει και να τα προστατεύσει.

Αυτά τα παιδιά μεγαλώνουν και προσαρμόζονται ανάμεσα σε ανθρώπους που είναι ψυχικά ασταθείς, αντιδρούν παρορμητικά και είναι απρόβλεπτοι. Άλλα παιδιά έρχονται αντιμέτωπα με τον εξευτελισμό και το bullying. Και όπως κάθε άλλο πλάσμα σε αυτό τον κόσμο, αυτά τα παιδιά προσαρμόζονται να ζουν σε ένα δικό τους κόσμο που είναι μεγάλος και άσχημος.

Οι εμπειρίες της παιδικής ηλικίας διαμορφώνουν το νευρικό σύστημα και τον εγκέφαλο. Δημιουργούν ένα σώμα το οποίο είναι έτοιμο να υπερασπιστεί τον εαυτό του, να αγνοήσει τον πόνο και να αποσυνδεθεί. Αυτές οι συνήθειες εμφανίζονται με τον καιρό όταν ο εγκέφαλος είναι πιο ευάλωτος.

Οι επιδράσεις του τραύματος της παιδικής ηλικίας μπορεί να είναι καταστροφικές, τόσο για τους άνδρες όσο και τις γυναίκες. Αυτές οι επιδράσεις προκαλούν ένας εύρος προβλημάτων σωματικής υγείας, ψυχικής υγείας και ευεξίας και παρεμβαίνουν στην εξέλιξη ενός ατόμου.

Μορφές ψυχικών τραυμάτων

Ο όρος τραύμα αναφέρεται σε μια συναισθηματική απόκριση σε ένα τρομακτικό ή ψυχοπιεστικό γεγονός. Το γεγονός μπορεί να είναι ξαφνικό όπως η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, ένα ατύχημα ή μια φυσική καταστροφή.

Ένα άτομο που βιώνει ένα τραύμα μπορεί να ανταποκριθεί με πολλούς τρόπους. Μπορεί να είναι σε κατάσταση σοκ, να βιώνει πένθος ή άρνηση. Εκτός από τις άμεσες επιδράσεις του τραύματος υπάρχουν και οι μακροχρόνιες επιδράσεις που μπορεί να περιλαμβάνουν αναδρομές στο παρελθόν, συναισθηματική αστάθεια και δυσκολίες στις σχέσεις. Εκτός από τα ψυχολογικά συμπτώματα, το τραύμα μπορεί να οδηγήσει σε ψυχοσωματικά συμπτώματα όπως οι πονοκέφαλοι, ο λήθαργος και η ναυτία. Μερικοί άνθρωποι επηρεάζονται περισσότερο από άλλους και δυσκολεύονται ακόμη και να προχωρήσουν στη ζωή τους. Ένα ψυχικό τραύμα μπορεί να οδηγήσει σε μετατραυματικό στρες (PTSD).

Ένα τραύμα μπορεί να είναι οξύ και να προκύπτει από ένα μόνο γεγονός όπως ένα ατύχημα, ο βιασμός, η επίθεση ή μια φυσική καταστροφή. Το γεγονός μπορεί να είναι ιδιαίτερα απειλητικό για την συναισθηματική και σωματική ασφάλεια ενός ατόμου.

Το χρόνιο τραύμα προκύπτει όταν ένα άτομο εκτίθεται πολλές φορές και μακροχρόνια σε τραυματικά γεγονότα. Το χρόνιο τραύμα μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιας χρόνιας νόσου, σεξουαλικής κακοποίησης, ενδοοικογενειακής βίας, bullying και έκθεσης σε καταστάσεις όπως ο πόλεμος. Τα συμπτώματα του χρόνιου τραύματος εμφανίζονται για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά το τραύμα, ακόμη και χρόνια αργότερα. Αυτά τα συμπτώματα εκδηλώνονται με τη μορφή συναισθηματικών ξεσπασμάτων, άγχους, έντονου θυμού, αναδρομών, κόπωσης, πονοκεφάλων , ναυτίας. Αυτά τα άτομα μπορεί να έχουν θέματα εμπιστοσύνης και να μην μπορούν να κρατήσουν μια σταθερή σχέση ή δουλειά.

Συμπτώματα τραύματος της παιδικής ηλικίας

Πολλοί άνθρωποι που έχουν βιώσει κάποιο τραύμα είναι σε συνεχή επαγρύπνηση και παρακολουθούν τα πάντα. Δεν μπορούν να ηρεμήσουν και νιώθουν συνεχώς ότι κάποιος θα τους επιτεθεί, θα τους κατηγορήσει και θα τους κρίνει. Δυσκολεύονται να εμπιστευτούν τους συντρόφους τους αν και η λογική τους λέει ότι μπορούν να το κάνουν.

Το επόμενο πολύ συχνό σημάδι είναι οι δυσκολίες στις σχέσεις. Μπορεί να αντιδρούν συναισθηματικά έντονα και αυτό να δημιουργεί στρες στο σπίτι. Ή μπορεί να αποφεύγουν τις σχέσεις και να μένουν μόνοι και απομονωμένοι.

Ένα ακόμη συχνό σύμπτωμα είναι η κατάθλιψη και τα προβλήματα με τη διάθεση. Αυτοί οι άνθρωποι νιώθουν απελπισία ή ότι δεν αξίζουν με αποτέλεσμα να παλεύουν μια ζωή για να βρουν κίνητρο ή χαρά.

Τα υψηλά επίπεδα άγχους στην παιδική ηλικία έχουν ένα κόστος στο σώμα. Η αϋπνία και οι διαταραχές του ύπνου είναι πολύ συχνές. Πολλά άτομα αντιμετωπίζουν προβλήματα με το ανοσοποιητικό τους, πονοκεφάλους, κόπωση και χρόνιο πόνο. Επίσης το χρόνιο στρες μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα στο γαστρεντερικό.

Το νευρικό σύστημα και ο εγκέφαλος που έχουν κολλήσει σε μια κατάσταση επαγρύπνησης παλεύουν να αντιμετωπίσουν το άγχος και την ανησυχία. Αυτό μπορεί να είναι σημάδι κάποιου τραύματος της παιδικής ηλικίας. Κάποιοι προσπαθούν να αποσπάσουν το μυαλό τους από τη συνεχή ανησυχία και να ξεκολλήσουν από αυτή την κατάσταση.

Πολλοί ενήλικες που έχουν βιώσει κάποιο τραύμα στην παιδική τους ηλικία φοβούνται ότι το σώμα και το μυαλό τους θα τους προδώσει. Φοβούνται ότι μπορεί να είναι ψυχικά άρρωστοι ή παθαίνουν κρίσεις πανικού ή έχουν έντονα ξεσπάσματα θυμού.

Επούλωση των τραυμάτων της παιδικής ηλικίας

Η επούλωση και η ανάρρωση από ένα τραύμα της παιδικής ηλικίας είναι εφικτή , με την σωστή φροντίδα και καθοδήγηση.

Δεν είναι όλες οι θεραπείες το ίδιο για την αντιμετώπιση των ψυχικών τραυμάτων. Και κάποιες φορές η λάθος μορφή θεραπείας δεν είναι χρήσιμη και μπορεί να προκαλέσει περισσότερο κακό. Οι εκπαιδευμένοι  ψυχοθεραπευτές γνωρίζουν για τις επιδράσεις των ψυχικών τραυμάτων στον εγκέφαλο και στο νευρικό σύστημα. Είναι πολύ σημαντικό να δουλεύετε με κάποιον που γνωρίζει καλά πως να δουλέψει με ψυχικά τραύματα και μπορεί να σας καθοδηγήσει να αντιμετωπίσετε την κατάσταση.

Θεραπεία ψυχικών τραυμάτων με EMDR

Η θεραπεία για τα ψυχικά τραύματα ή τραυματοθεραπεία EMDR, είναι μια μορφή ψυχοθεραπείας που έχει ως σκοπό την θεραπεία των συναισθηματικών και ψυχικών συνεπειών ενός τραύματος. Μια τραυματική εμπειρία μπορεί να περιλαμβάνει οτιδήποτε είναι απειλητικό για την ζωή κάποιου. Ο θάνατος ενός άλλου προσώπου μπορεί να προκαλέσει κάποιο τραύμα σε ευάλωτα άτομα. Δεν είναι ξεκάθαρο  πως και γιατί οι άνθρωποι αντιδρούν στα τραύματα διαφορετικά. Ο συνδυασμός γενετικών παραγόντων, προσωπικότητας και έκθεσης σε τραυματικά γεγονότα παίζουν ρόλο.

Μερικοί άνθρωποι μπορούν να ξεπεράσουν ένα τραυματικό γεγονός και να μην βιώσουν ανεπιθύμητες συνέπειες για χρόνια μετά το γεγονός. Άλλοι μπορεί να είναι πιο ευάλωτοι στις ψυχολογικές πληγές. Αν ένα άτομο μπορεί να αντιμετωπίσει μια σοβαρή απειλή, δεν θα τραυματιστεί. Όταν κάποιος έχει πρόβλημα στο να αντιμετωπίσει την κατάσταση μετά την απομάκρυνση του κινδύνου, είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσει κάποιο τραύμα. Οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στα ψυχικά τραύματα. Οι βετεράνοι αντιμετωπίζουν σε ποσοστό 20% συμπτώματα μετατραυματικού στρες και ψυχολογικό τραύμα.

Η θεραπεία για τα ψυχικά τραύματα είναι μια θεραπεία που έχει ως στόχο την αντιμετώπιση των επιδράσεων του τραύματος. Το EMDR είναι μια ψυχοθεραπευτική τεχνική που βοηθά στην επεξεργασία των ψυχικών τραυμάτων.

Πριν ένας ασθενής αρχίσει ψυχοθεραπεία για να αντιμετωπίσει τα τραύματά του ή τα συναισθηματικά του θέματα, είναι σημαντικό να κατανοήσει το στόχο της θεραπείας. Η ψυχοθεραπεία προσαρμόζεται στις ανάγκες του κάθε ανθρώπου.

Αντιμετωπίστε τα ψυχικά σας τραύματα 

Οποιαδήποτε και αν είναι η μορφή του τραύματος, αν ένα άτομο δυσκολεύεται να αναρρώσει από την τραυματική εμπειρία που έχει βιώσει είναι πολύ σημαντικό να ζητήσει ψυχολογική βοήθεια. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και το EMDR μπορούν να σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε τα τραύματά σας και να ζήσετε μια ικανοποιητική ζωή.