Κάνε το Τεστ
τροφες που μπορω να φαω στον καυσωνα, τρωω, διατροφη

Ποιες τροφές μπορώ να φάω όταν έχει καύσωνα;

Ποιες τροφές μπορείτε να τρώτε όταν έχει καύσωνα

Η θερμοκρασία αυτό το καλοκαίρι είναι αυξημένη, και ήδη έχουμε ζήσει τα πρώτα κύματα καύσωνα. Μέσα στον Αύγουστο όμως, αναμένεται και περαιτέρω αύξηση της θερμοκρασίας. Οι προβλέψεις για το μέλλον δεν είναι ευοίωνες, η κλιματική αλλαγή είναι ήδη εδώ και οι καύσωνες θα είναι και πιο συχνοί και θα διαρκούν περισσότερο.

Εκτός όμως από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, γωρίζετε ότι η καθημερινή σας διατροφή έχει σημαντικό αντίκτυπο στη θερμοκρασία του σώματός σας; Ας δούμε λοιπόν ποιες τροφές μπορείτε να τρώτε ελεύθερα κατά τη διάρκεια του καύσωνα.

Μείνετε ενυδατωμένοι

Κρύο νερό, φρούτα (ιδίως το καρπούζι) και λαχανικά (όπως αγγούρι, ντομάτα, χόρτα) μπορούν να σας βοηθήσουν να παραμείνετε ενυδατωμένοι, και μάλιστα χωρίς να σας επιβαρύνουν με θερμίδες. Φρούτα και λαχανικά μπορούν να κάνουν θαύματα για να σας κρατήσουν ενυδατωμένους. Γενικά καλοκαιρινά φρούτα (καρπούζι, πεπόνι), η φύση έχει προβλέψει να περιέχουν τις βιταμίνες που χρειάζεστε για την εποχή.

Τα κρύα, ελαφριά φαγητά θα πρέπει να είναι μέρος της διατροφής σας κατά τη διάρκεια του καύσωνα. Μπορείτε επίσης να φάτε με μέτρο παγωτά και γρανίτες που θα φτιάξετε μόνοι σας (γιατί αυτές του εμπορίου έχουν πολύ ζάχαρη και θα σας επιβαρύνουν θερμιδικά).

Εκτός από το αίσθημα δίψας, ένας απλός τρόπος για να δείτε αν είστε ενυδατωμένοι είναι να παρατηρήσετε το χρώμα των ούρων σας. Αν είναι πολύ ανοιχτό κίτρινο, σαν το χρώμα του χυμού λεμονιού, είστε ενυδατωμένοι. Αν είναι πιο σκούρο από αυτό, τότε μπορεί να είστε αφυδατωμένοι.

Το καλοκαίρι χρειάζεται συχνά η μείωση και κάποιων φαρμάκων, όπως αντιυπερτασικών και αντικαταθλιπτικών, καθώς επηρεάζουν τους ηλεκτρολύτες.

Αποφύγετε τα βαριά γεύματα

Η πέψη δημιουργεί θερμότητα και η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ή πλούσιων σε λιπαρά τροφές θα σας επιβαρύνει. Έτσι ένα μεγάλο γεύμα (ή αν είναι πολύ ζεστό) θα σας κάνει επίσης να αισθάνεστε πιο νωθροί και κουρασμένοι επειδή το σώμα σας προσπαθεί να κάνει πάρα πολλά ταυτόχρονα. Αποφύγετε λοιπόν τα πολλά λίπη και λάδια (τηγανητά φαγητά), βαριές σάλτσες (όπως σε μακαρόνια), όπως και όλες τις επεξεργασμένες τροφές.

Ελαφριά και συχνά γεύματα

Οι ειδικοί συνιστούν να τρώτε πιο ελαφριά γεύματα, πιο συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας και να επικεντρώνεστε σε πιο εύπεπτες τροφές, που μπορούν να σας ενυδατώσουν παράλληλα, όπως το αγγούρι και το καρπούζι.

Αποφύγετε τον (πολύ) καφέ, τα ενεργειακά ποτά και το αλκοόλ

Τα ποτά με μεγάλες ποσότητες καφεΐνης, όπως τα ενεργειακά ποτά, μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα την αφυδάτωση επειδή σας κάνουν να ουρείτε περισσότερο. Η ποσότητα καφεΐνης σε ένα φλιτζάνι καφέ δεν είναι τόσο μεγάλη, αλλά αν καταναλώνετε υπερβολικά καφέ, σας οδηγεί στην αφυδάτωση. Αποφύγετε επίσης το αλκοόλ, το οποίο είναι διουρητικό και μπορεί να προκαλέσει ή συνεισφέρει στην αφυδάτωση.

Εκτός κι αν παίζετε αθλήστε, πιθανότατα δεν θα χρειαστείτε κάποιο ρόφημα ηλεκτρολυτών, το οποίο συχνά έχει πρόσθετη ζάχαρη. Εννοείτε πως πρέπει να αποφεύγετε την άσκηση τις μεσημεριανές ώρες.

Αλάτι χρειάζεται με μέτρο στη διατροφή σας, αναλόγως το πόσο ιδρώνετε, ή αν έχετε κάποια συμπτώματα υπότασης.

... και πάντα να αποφύγετε τον ήλιο

Είναι βασικό να αποφύγετε την άμεση έκθεση στον ήλιο, και να είστε σε περιβάλλοντα με πιο χαμηλή θερμοκρασία κατά τη διάρκεια του καύσωνα. Επειδή μπορεί να πίνετε πολλά υγρά και κρύες τροφές δεν σημαίνει ότι μπορείτε να κάθεστε στον ήλιο με τις ώρες και να νομίζετε ότι θα είστε εντάξει.

Αυτό αφορά όλους, και ακόμα περισσότερο τα παιδιά και τους ηλικιωμένους, που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι και χρειάζεται επαγρύπνυση. Αποφύγετε τις μεσημεριανές ώρες για μπάνιο, που ο ήλιος είναι πιο έντονος σε σχέση με το υπόλοιπο 24ωρο.

Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο και τις υψηλές θερμοκρασίες

Στην περίπτωση ηλίασης ή θερμοπληξίας, θα πρέπει να αναζητήσετε άμεσα βοήθεια.

Αν θέλετε να ενισχύσετε τον οργανισμό σας υπάρχουν αποτελεσματικές φυσικές μέθοδοι όπως η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ, που είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι για την υγεία και την ευεξία μας.