Κάνε το Τεστ
ψυχικά τραύματα, τραυματικές εμπειρίες, πως τα τραύματα επηρεάζουν τις σχέσεις, επίδραση ψυχικών τραυμάτων στη σχέση

Ψυχικά τραύματα: πως επηρεάζουν την σχέση

Πώς επηρεάζουν τα τραύματα τις σχέσεις;

Όταν ένα άτομο βιώνει μια τραυματική εμπειρία, συχνά εμφανίζονται ποικίλα συμπτώματα που επηρεάζουν την λειτουργικότητά του. Αυτά τα συμπτώματα επιδρούν όχι μόνο στο άτομο που βίωσε το τραύμα αλλά και στους στενούς φίλους και στους συντρόφους. Συχνά κάποιος που έχει βιώσει ένα τραύμα έχει μειωμένη ικανοποίηση από τη σχέση, δεν μπορεί να εκφράσει εύκολα τα συναισθήματά του, έχει θέματα οικειότητας, επικοινωνίας και προσαρμογής. Οι άνθρωποι με μετατραυματικό στρες καταλήγουν πιο εύκολα στη λύση του γάμου τους.

Ένα τραύμα μπορεί να επηρεάσει μια σχέση με πολλούς τρόπους. Κάποιους από τους πιο συχνούς περιλαμβάνουν:

  • Αποφυγή και μείωση της συναισθηματικής και της σωματικής οικειότητας
  • Απομόνωση
  • Συναισθήματα αβοηθητότητας και απελπισίας
  • Συναισθήματα απογοήτευσης, θυμού, σύγχυσης και θλίψης
  • Έντονο άγχος
  • Συχνές διαφωνίες, συγκρούσεις και δυσκολία στην εύρεση λύσεων στα προβλήματα

Ανησυχείτε ότι ο σύντροφός σας θα σας εγκαταλείψει

Η συνεχής ανασφάλεια για τη σχέση είναι κάτι πολύ συχνό στους ανθρώπους με μετατραυματικό στρες. Οι εμπειρίες της παιδικής ηλικίας ή οι φροντιστές που κάποιες φορές σας έδιναν την προσοχή και την αγάπη τους και άλλες δεν ήταν διαθέσιμοι μπορεί να οδήγησαν στην αγχώδη προσκόλληση στην ενήλικη ζωή σας , με αποτέλεσμα να φοβάστε συνεχώς ότι ο σύντροφός σας θα σας αφήσει.

Είστε προσκολλημένοι στο σύντροφό σας

Φοβάστε την εγκατάλειψη και αυτό σας οδηγεί στην προσκόλληση στο σύντροφό σας. Τελικά αυτή η συμπεριφορά απομακρύνει το σύντροφό σας. Αυτό το μοτίβο συμπεριφοράς μπορεί να διαρκεί χρόνια μέχρι να αναγνωρίσετε και να επεξεργαστείτε το τραύμα που κρύβεται πίσω από αυτό.

Είστε υπερευαίσθητοι

Αν είστε συνεχώς σε εγρήγορση ή είστε υπερευαίσθητοι ακόμη και όταν έχετε μια σταθερή σχέση, μπορεί να έχετε μετατραυματικό στρες. Αν νιώθετε άγχος όταν είστε σε μια σχέση, και αυτό το μοτίβο συνεχίζεται σε όλες τις σχέσεις σας καλό είναι να ζητήσετε τη βοήθεια ενός ψυχοθεραπευτή.

Δεν κάνετε μακροχρόνιες σχέσεις

Αν σας αρέσει η ιδέα μιας μακροχρόνιας σχέσης, αλλά συνεχώς τελειώνετε απότομα τις σχέσεις σας ή δεν μένετε πολύ καιρό με ένα άτομο, μπορεί να έχετε μετατραυματικό στρες. Αν στην παιδική σας ηλικία έχετε βιώσει την παραμέληση ή την απόρριψη από τους φροντιστές σας, μπορεί να απορρίπτετε τους άλλους για να σώσετε τον εαυτό σας από την απόρριψη.

Μπορείτε να αντιμετωπίσετε τα τραύματά σας 

Αυτά τα προβλήματα μπορεί να οδηγήσουν στο τέλος μια σχέση αν δεν αντιμετωπιστούν. Οι άνθρωποι που έχουν βιώσει κάποιο τραύμα νιώθουν απογοητευμένοι και μόνοι, και δεν ξέρουν πως να κάνουν το σύντροφό τους να νιώσει καλά ή πως να σώσουν τη σχέση. Υπάρχουν πολλά ζευγάρια που θέλουν να επουλωθούν και να έχουν μια υγιή σχέση, αλλά δεν έχουν ιδέα πως να τα καταφέρουν. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και το EMDR μπορούν να σας βοηθήσουν να επουλωθείτε και να ξεπεράσετε όλα τα θέματα στη σχέση σας.