Κάνε το Τεστ
τάι τσι, τι είναι το τάι τσι, οφέλη τάι τσι, γιατί να δοκιμάσω το τάι τσι, ποιοι μπορούν να κάνουν τάι τσι

Τάι τσι

Τάι τσι

Τα τελευταία χρόνια το τάι τσι (tai chi) αποτελεί έναν πολύ δημοφιλή τρόπο για την αντιμετώπιση του άγχους. Αν και αρχικά ο στόχος του ήταν η αυτοάμυνα, τελικά είναι μια εξαιρετική μορφή άσκησης για την αντιμετώπιση του άγχους. Πολλοί το χαρακτηρίζουν ως διαλογισμό σε κίνηση, καθώς οδηγεί στην ηρεμία μέσω των απαλών κινήσεων που ρέουν.

Τι είναι το τάι τσι;

Είναι μια αρχαία Κινεζική τεχνική, μια πολεμική τέχνη. Περιλαμβάνει αργές κινήσεις με συγκεκριμένο τρόπο σε συνδυασμό με βαθιές αναπνοές.

Επίσης, έχει την ονομασία τάι τσι τσουάν, και είναι μια τέχνη ήπιας σωματικής άσκησης και διατάσεων. Κάθε στάση ρέει στην επόμενη χωρίς παύση, έτσι το σώμα είναι σε συνεχή κίνηση.

Υπάρχουν πολλές μορφές τάι τσι. Κάθε μία έχει συγκεκριμένες αρχές και μεθόδους. Κάποιες τεχνικές έχουν ως στόχο τη διατήρηση της υγείας, ενώ άλλες εστιάζουν στην πολεμική τεχνική.

Το τάι τσι διαφέρει από τη γιόγκα, μια άλλη μορφή άσκησης που συνδυάζει το διαλογισμό και την κίνηση. Η γιόγκα περιλαμβάνει πολλές στάσεις του σώματος και τεχνικές αναπνοών, μαζί με το διαλογισμό.

Ποιοι μπορούν να κάνουν τάι τσι;

Το τάι τσι είναι ήπιο και δεν επιβαρύνει τους μύες και τις αρθρώσεις, για αυτό γενικά είναι ασφαλές για όλες τις ηλικίες και τα επίπεδα φυσικής κατάστασης. Στην πραγματικότητα, επειδή το τάι τσι είναι μια ήπια άσκηση, μπορεί να είναι κατάλληλο για ηλικιωμένους ανθρώπους που διαφορετικά δεν θα έκαναν άσκηση.

Το τάι τσι δεν απαιτεί ειδικό εξοπλισμό, μπορεί να γίνει μέσα ή έξω από το σπίτι, σε ομάδες ή ατομικά.

Αν και το τάι τσι είναι γενικά ασφαλές, οι γυναίκες που είναι έγκυες ή οι άνθρωποι που έχουν προβλήματα με τις αρθρώσεις, πόνο στη μέση, κατάγματα ή σοβαρή οστεοπόρωση ή κήλη καλό είναι να μιλούν πρώτα με το γιατρό τους πριν δοκιμάσουν το τάι τσι.

Γιατί να δοκιμάσω το τάι τσι;

Το τάι τσι έχει θετική επίδραση στην συνολική μας υγεία και τα οφέλη του περιλαμβάνουν:

  • Καταπολέμηση του άγχους, της ανησυχίας και της κατάθλιψης
  • Βελτίωση της διάθεσης
  • Ενίσχυση της σωματικής αντοχής
  • Ενίσχυση της ενέργειας
  • Βελτίωση της ευελιξίας, της ισορροπίας και της ευκινησίας
  • Αύξηση της μυϊκής δύναμης

Περισσότερες μελέτες είναι ανάγκη να γίνουν για την πλήρη κατανόηση των θετικών επιδράσεων του τάι τσι στην υγεία. Κάποιες μελέτες δείχνουν ότι το τάι τσι επίσης συμβάλλει:

  • Στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου
  • Στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος
  • Στη μείωση της αρτηριακής πίεσης
  • Στη μείωση του πόνου στις αρθρώσεις
  • Στη βελτίωση των συμπτωμάτων της καρδιακής ανεπάρκειας
  • Στην βελτίωση της συνολικής ευεξίας
  • Στη μείωση του κινδύνου πτώσεων στους ηλικιωμένους

Πώς μπορώ να ξεκινήσω με το τάι τσι;

Αν και υπάρχουν πολλά βίντεο και βιβλία σχετικά με το τάι τσι, καλό είναι να ζητήσετε την καθοδήγηση από έναν εκπαιδευμένο δάσκαλο ώστε να έχετε όλα τα οφέλη της τεχνικής.

Μπορείτε να βρείτε ομάδες τάι τσι ακόμη και στο γυμναστήριο που πηγαίνετε. Βέβαια, καλό είναι να επιλέξετε ένα δάσκαλο με εμπειρία, ώστε να μάθετε συγκεκριμένες στάσεις και τεχνικές αναπνοών. Ένας δάσκαλος μπορεί να σας δείξει πως να κάνετε τις ασκήσεις σας με ασφάλεια, ειδικά αν έχετε τραυματισμούς, χρόνια θέματα ή δυσκολία στην ισορροπία ή στο συντονισμό των κινήσεων. Αν και το τάι τσι είναι μια ήπια άσκηση μπορεί να έχει παρενέργειες και υπάρχει η πιθανότητα τραυματισμών κατά την άσκηση.

Πότε είναι εμφανή τα οφέλη του τάι τσι;

Αν και τα οφέλη του τάι τσι είναι εμφανή στην διάρκεια της άσκησης, θα έχετε καλύτερα αποτελέσματα αν κάνετε για πολύ καιρό τάι τσι και αποκτήσετε επιπλέον ικανότητες.

Μπορεί να θέλετε να κάνετε τάι τσι στο ίδιο περιβάλλον και την ίδια στιγμή κάθε μέρα ώστε να γίνει ρουτίνα. Αλλά αν ο χρόνος σας είναι περιορισμένος, μπορείτε να κάνετε τάι τσι όποτε βρείτε λίγα λεπτά. Μπορείτε να κάνετε ήπιες ασκήσεις που ηρεμούν το μυαλό και το σώμα.

Οι Κινέζοι πιστεύουν ότι το τάι τσι καθυστερεί την γήρανση και συμβάλλει στην μακροζωία, αυξάνει την ευελιξία και ενδυναμώνει τους μύες. Επίσης αποτελεί συμπληρωματική θεραπεία για τα νοσήματα του καρδιαγγειακού, την υψηλή αρτηριακή πίεση, την αρθρίτιδα, τις διαταραχές του στομάχου, τα δερματικά προβλήματα, την κατάθλιψη, τον καρκίνο και πολλά άλλα νοσήματα.

Ωστόσο, πρέπει να γίνουν επιπλέον μελέτες για την επιβεβαίωση αυτών των στοιχείων. Αν και το τάι τσι έχει θετικές επιδράσεις στην υγεία και στην φυσική μας κατάσταση, οι έρευνες γύρω από αυτό είναι περιορισμένες.

Άγχος και τάι τσι

Οι απαιτήσεις της καθημερινότητας προκαλούν σε όλους μας έντονο στρες. Αν και δεν υπάρχουν μελέτες που να δείχνουν την άμεση μείωση του άγχους από το τάι τσι, οι αναπνοές, οι κινήσεις και η πνευματική συγκέντρωση των ατόμων που κάνουν τάι τσι είναι ένας τρόπος χαλάρωσης.

Η σύνδεση μυαλού-σώματος χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και οι ασκήσεις αναπνοών σε συνδυασμό με τις κινήσεις του σώματος και τον συντονισμό οδηγούν στην ηρεμία. Η εξάσκηση στο τάι τσι και στη γιόγκα οδηγεί σε εσωτερική γαλήνη και ηρεμία, και είναι ένας δημιουργικός τρόπος για την βελτίωση της ψυχικής και της σωματικής μας υγείας.

Βελτίωση της διάθεσης

Το τάι στι βελτιώνει τη διάθεση αν ένα άτομο έχει συμπτώματα άγχους ή κατάθλιψης. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η τακτική εξάσκηση στο τάι τσι μειώνει τα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης. Οι αργές, συνειδητές αναπνοές και οι κινήσεις έχουν θετική επίδραση στο νευρικό μας σύστημα και στις ορμόνες της διάθεσης.

Βελτίωση του ύπνου

Η τακτική εξάσκηση στο τάι τσι συμβάλλει στον καλύτερο ύπνο. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το τάι τσι συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου.

Γιατί να ξεκινήσω τάι τσι;

  • Είναι ήπια άσκηση και δεν επιβαρύνει τους μύες και τις αρθρώσεις.
  • Ο κίνδυνος τραυματισμού είναι μικρός.
  • Μπορείτε να κάνετε εξάσκηση παντού.
  • Απαιτεί λίγο χώρο, δεν χρειάζεται ειδικό εξοπλισμό, ειδικά ρούχα.
  • Μπορείτε να έχετε το δικό σας ρυθμό.
  • Δεν είναι ανταγωνιστικό.
  • Μπορεί να γίνει σε ομάδες ή ατομικά.
  • Περιλαμβάνει πολλές κινήσεις που μπορείτε να εντάξετε στη ρουτίνα σας.

Το τάι τσι είναι μια ωφέλιμη μορφή άσκησης

Το τάι τσι είναι μια εξαιρετική μορφή ήπιας άσκησης για όλες τις ηλικίες. Συνδυάζει τις αργές κινήσεις, με τις βαθιές αναπνοές και το διαλογισμό. Έτσι ηρεμεί το σώμα και το πνεύμα και συμβάλλει στην καταπολέμηση του άγχους. Σε συνδυασμό με άλλες μορφές άσκησης όπως η γιόγκα ή άλλες εναλλακτικές θεραπείες όπως ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ και η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ έχει εξαιρετικά αποτελέσματα.