Κάνε το Τεστ
burnout, τι είναι το burnout,σημάδια burnout, στάδια burnout , πρόληψη burnout

Burn out: σημάδια και πρόληψη

Burn out

Το burn out είναι μια σωματική, συναισθηματική και ψυχική κατάσταση εξουθένωσης που προκαλείται από την μακροχρόνια έκθεση σε συναισθηματικά απαιτητικές καταστάσεις.

Ο καθένας μπορεί να νιώσει εξάντληση. Αυτό που συμβαίνει όμως με το burnout είναι ότι εξαιρετικά έντονο και ότι εμφανίζεται σε ανθρώπους που είναι πολύ αφοσιωμένοι στη δουλειά τους.

Αν και η εξουθένωση μπορεί να αντιμετωπιστεί με την ξεκούραση, ένα σημαντικό κομμάτι του burnout είναι η βαθιά απογοήτευση, την οποία δεν βιώνουν όσοι βλέπουν τη δουλειά τους με πιο κυνικό τρόπο.

Σημάδια burn out

Υπάρχουν συγκεκριμένα σημάδια και συμπτώματα για το burn out και περιλαμβάνουν:

 • Αρνητική και επικριτική στάση απέναντι στη δουλειά.
 • Χαμηλά επίπεδα ενέργειας και ελάχιστο ενδιαφέρον για τη δουλειά.
 • Δυσκολία στον ύπνο.
 • Συχνές απουσίες από τη δουλειά.
 • Συναισθήματα κενού.
 • Σωματικά συμπτώματα όπως ο πονοκέφαλος.
 • Ενοχλήστε εύκολα από τους συνεργάτες ή τους πελάτες.
 • Σκέφτεστε ότι η δουλειά σας δεν έχει κανένα νόημα.
 • Απομακρύνεστε συναισθηματικά από τους συνεργάτες σας.
 • Αισθάνεστε ότι η δουλειά σας δεν αναγνωρίζεται.
 • Κατηγορείτε τους άλλους για τα λάθη σας.
 • Σκέφτεστε να παραιτηθείτε από τη δουλειά ή να αλλάξετε τμήμα.

Στάδια burn out

Υπάρχουν 12 βασικά βήματα που μπορεί να σας κάνουν να νιώθετε άγχος και ότι δεν έχετε κανένα έλεγχο στη δουλειά ή στη ζωή σας και περιλαμβάνουν:

 1. Υπερβολικές φιλοδοξίες
 2. Πιέζετε τον εαυτό σας να δουλεύει πιο σκληρά
 3. Παραμέληση των αναγκών σας
 4. Κατηγορείτε τους άλλους για το άγχος που νιώθετε
 5. Δεν έχετε χρόνο για τις ανάγκες σας
 6. Άρνηση
 7. Κοινωνική απομόνωση
 8. Αλλαγές στη συμπεριφορά
 9. Αποπροσωποποίηση (νιώθετε αποκομμένοι)
 10. Αίσθηση κενού
 11. Κατάθλιψη
 12. Ψυχική εξάντληση ή σωματική κατάρρευση

Αν φτάσετε στο σημείο της ψυχική ή σωματικής κατάρρευσης θα πρέπει να προσπαθήσετε σκληρά για να αποκαταστήσετε την ισορροπία ανάμεσα στη δουλειά και στην προσωπική σας ζωή. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε τα σημάδια του burnout νωρίς ώστε να το αποτρέψετε.

Πρόληψη burn out

Όταν έρχεστε αντιμέτωποι με το burn out νιώθετε τόσο κουρασμένοι που δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα. Είναι ανάγκη όμως να κάνετε κάποιες αλλαγές για να βελτιώσετε τη ζωή σας.

Μάθετε να αναγνωρίζετε πρώιμα τα σημάδια του burnout και το άγχος. Όταν το άγχος αρχίζει και γίνεται έντονο προσπαθήστε να απομακρυνθείτε από καταστάσεις που το επιδεινώνουν.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι πιο ψυχοπιεστικές καταστάσεις είναι αυτές στις οποίες νιώθετε ότι δεν έχετε τον έλεγχο. Μπορείτε όμως να έχετε τον έλεγχο στη ζωή σας, τουλάχιστον για μικρά πράγματα.

Προσπαθήστε να αναγνωρίσετε τις καταστάσεις που σας προκαλούν άγχος και απομακρυνθείτε από αυτές. Φυσικά δεν μπορείτε πάντα να τις αποφεύγετε, επειδή το λίγο στρες είναι καλό για την απόδοσή σας. Αλλά είναι πολύ σημαντικό να μην κάνετε μια δουλειά στην οποία αυτές οι καταστάσεις αποτελούν το μεγαλύτερο κομμάτι της ημέρας. Δείτε αν μπορείτε να βρείτε εναλλακτικές επιλογές. Αν αυτό δεν μπορεί να συμβεί καλό είναι να σκεφτείτε να βρείτε μια άλλη δουλειά. Κανένας άλλος δεν θα το κάνει αυτό για εσάς επειδή κανένα άλλος δεν γνωρίζει με τι νιώθετε εσείς καλά.

Προσπαθήστε να έχετε μια ισορροπία ανάμεσα στη δουλειά και στην προσωπική σας ζωή. Κάντε βήματα για να περιορίσετε το χρόνο που ασχολείστε με τη δουλειά και να αυξήσετε το χρόνο που αφιερώνετε στην οικογένεια, στα προσωπικά σας ενδιαφέροντα, στους φίλους σας και έτσι θα μπορείτε να καταπολεμήσετε το άγχος.

Αντιμετώπιση burn out

Μπορείτε να ξεκινήσετε καταρχήν κάνοντας το ΤΕΣΤ για το BURNOUT, ώστε να έχετε μία πρώτη εκτίμηση.

Η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ, ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ, η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και το EMDR μπορούν να σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε ή να προλάβετε το burnout. Στις λίγες εκείνες περιπτώσεις που είναι πολύ σοβαρές και δεν υπάρχει το επιθυμητό αποτέλεσμα, η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να δώσει την λύση.