Το πιο γνωστό είδος κράνμπερι ευδοκιμεί στη Βόρεια Αμερική (Vaccinium macrocarpon). Το κράνμπερι είναι πλούσιο σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος.
Το κράνμπερι αποτελείται κυρίως από υδατάνθρακες και φυτικές ίνες. Τα κύρια σάκχαρα είναι η σουκρόζη, η γλυκόζη και η φρουκτόζη. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες περιλαμβάνουν την πηκτίνη, την κυτταρίνη και την ημικυτταρίνη.
Επίσης το κράνμπερι περιέχει διαλυτές φυτικές ίνες για αυτό και η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε γαστρεντερικές διαταραχές , όπως η διάρροια.
Το κράνμπερι είναι πλούσια πηγή βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων , ειδικά βιταμίνης C.
Το κράνμπερι περιέχει πολλά βιοενεργά συστατικά και αντιοξειδωτικά, ειδικά φλαβονοειδείς πολυφαινόλες.
Το ουροποιητικό σύστημα είναι επιρρεπές στις βακτηριακές λοιμώξεις, ειδικά αυτό των γυναικών. Οι πιο συχνές προκαλούνται από το βακτήριο E. Coli, το οποίο προσκολλάται στην εσωτερική επιφάνεια της ουροδόχου κύστεως και της ουροποιητικής οδού. Το κράνμπερι περιέχει προανθοκυανιδίνες τύπου-Α που προστατεύουν από τη λοίμωξη από E.Coli.
Ο καρκίνος του στομάχου είναι μία συχνή αιτία θανάτου παγκοσμίως. Η λοίμωξη από το Helicobacter pylori (H. pylori) θεωρείται η κύρια αιτία στομαχικού καρκίνου, φλεγμονής στο στομάχι και έλκους. Το κράνμπερι περιέχει προανθοκυανιδίνες τύπου-Α που προλαμβάνουν την λοίμωξη από το H. Pylori.
Τα καρδιακά νοσήματα είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως. Το κράνμπερι περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά που είναι ωφέλιμα για την υγεία της καρδιάς. Αυτά περιλαμβάνουν τις ανθοκυανίνες, τις προανθοκυανιδίνες και την κουερσετίνη.
Το κράνμπερι βοηθά:
Το κράνμπερι είναι γενικά ένα ασφαλές προϊόν για τους περισσότερους ανθρώπους αν καταναλώνεται με μέτρο. Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές και διάρροια και ίσως να αυξάνει τον κίνδυνο για πέτρες στους νεφρούς σε άτομα που έχουν την προδιάθεση.
Οι περισσότερες πέτρες στους νεφρούς σχηματίζονται από το οξαλικό ασβέστιο. Το κράνμπερι μπορεί να περιέχει υψηλά επίπεδα οξαλικών. Για αυτό το λόγο μπορεί να θεωρηθεί παράγοντας κινδύνου όταν καταναλώνεται σε υψηλές ποσότητες.