Κάνε το Τεστ
φαγόπυρο, τι είναι το φαγόπυρο, θρεπτικά συστατικά φαγόπυρου, οφέλη φαγόπυρου στην υγεία

Φαγόπυρο: θρεπτικά συστατικά και οφέλη

Φαγόπυρο

Το φαγόπυρο ανήκει σε μια ομάδα τροφών που ονομάζονται ψευδοδημητριακά, και οι σπόροι του μοιάζουν με τους σπόρους των σιτηρών. Τα δύο κυριότερα είδη είναι το Fagopyrum esculentum ή αλλιώς γλυκό φαγόπυρο και το ταταρικό φαγόπυρο (Fagopyrum tataricum) ή αλλιώς πικρό φαγόπυρο. Γνωστά ψευδοδημητριακά είναι επίσης η κινόα και ο αμάρανθος.

Το φαγόπυρο δεν περιέχει γλουτένη για αυτό και είναι κατάλληλο για ανθρώπους με κοιλιοκάκη. Έχει γίνει δημοφιλές ως superfood εξαιτίας των πολλών μεταλλικών στοιχείων και των αντιοξειδωτικών που περιέχει.

Βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία

Το φαγόπυρο είναι πιο πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία από άλλα γνωστά δημητριακά, όπως το ρύζι, η βρώμη και το καλαμπόκι. Ωστόσο δεν περιέχει πολλές βιταμίνες.

Τα πιο άφθονα μεταλλικά στοιχεία στο φαγόπυρο περιλαμβάνουν:

  • Το μαγγάνιο: το μαγγάνιο είναι ουσιαστικό για τον υγιή μεταβολισμό, την ανάπτυξη και την αντιοξειδωτική άμυνα του σώματος.
  • Ο χαλκός: o χαλκός είναι ένα ουσιαστικό στοιχείο που έχει πολλά οφέλη στη λειτουργία της καρδιάς όταν καταναλώνετε σε μικρές ποσότητες και συχνά παρατηρείται η έλλειψη του στη δυτική διατροφή.
  • Το μαγνήσιο: είναι σημαντικό να υπάρχει σε επάρκεια στη διατροφή γιατί μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και τα νοσήματα του καρδιαγγειακού.
  • Ο σίδηρος: η ανεπάρκεια σιδήρου μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία, μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από την μειωμένη ικανότητα μεταφοράς οξυγόνου από το αίμα.
  • Ο φώσφορος: αυτό το μεταλλικό στοιχείο παίζει κύριο ρόλο στην ανάπτυξη και στη διατήρηση των ιστών του σώματος.

Συγκριτικά με άλλα δημητριακά, τα μεταλλικά στοιχεία που υπάρχουν στο μαγειρεμένο φαγόπυρο απορροφώνται καλά.  Αυτό συμβαίνει επειδή το φαγόπυρο έχει σχετικά χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικά οξέα, τα οποία είναι αναστολείς της απορρόφησης των μεταλλικών στοιχείων που υπάρχουν στα δημητριακά και στους σπόρους.

Το φαγόπυρο περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως η Β6, η νιασίνη, η θειαμίνη και το παντοθενικό οξύ.

Οφέλη φαγόπυρου

1. Ενισχύει τη λειτουργία της καρδιάς

Σαν δημητριακό το φαγόπυρο έχει πολλά οφέλη για την καρδιά. Όλες οι τροφές ολικής άλεσης περιέχουν θρεπτικά συστατικά που είναι σημαντικά για την υγεία της καρδιάς, όπως οι φυτικές ίνες και η νιασίνη.

Οι άνθρωποι που καταναλώνουν τροφές ολικής άλεσης έχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών νοσημάτων και χαμηλότερη αρτηριακή πίεση τα οποία συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς.

Όταν κάποιος ακολουθεί μια διατροφή χωρίς γλουτένη ίσως να καταναλώνει λιγότερες τροφές ολικής άλεσης πράγμα το οποίο σημαίνει ότι χάνει τα οφέλη τους. Το φαγόπυρο είναι μια εναλλακτική λύση για τις τροφές ολικής άλεσης που περιέχουν γλουτένη και έχει όλα τα οφέλη.

Το φαγόπυρο είναι καλή πηγή φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στη βελτίωση των επιπέδων της χοληστερόλης, η οποία με τη σειρά της μειώνει τον κίνδυνο για υπέρταση και καρδιακά νοσήματα, διαβήτη, εγκεφαλικό επεισόδιο και παχυσαρκία.

2. Βελτιώνει την πέψη

Το φαγόπυρο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες είναι φυτικοί υδατάνθρακες που το σώμα δεν μπορεί να τους διασπάσει στη διάρκεια της πέψης.

Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην αποτελεσματική πέψη και στην κινητικότητα της τροφής στην πεπτική οδό. Αυτό έχει επίσης και άλλα οφέλη, όπως η ενίσχυση της απώλειας βάρους και η πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

3. Βοηθά στη διατήρηση φυσιολογικού βάρους

Το φαγόπυρο είναι μια καλή επιλογή για τη διατήρηση του φυσιολογικού βάρους. Ο κορεσμός είναι το αίσθημα πληρότητας μετά από ένα γεύμα. Είναι σημαντικό για την αποφυγή αύξησης του βάρους ή την απώλεια βάρους. Οι τροφές που αυξάνουν τον κορεσμό μπορεί να αντισταθμίσουν την πείνα και να μειώσουν τις συνολικές θερμίδες που καταναλώνει ένα άτομο μέσα στην ημέρα.

Το φαγόπυρο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη είναι ουσιαστικές για τη διαχείριση του σωματικού βάρους επειδή προκαλούν μεγαλύτερο κορεσμό με λιγότερες θερμίδες από ότι άλλες τροφές.

4. Βοηθά στον έλεγχο του διαβήτη

Το φαγόπυρο είναι πηγή σύνθετων υδατανθράκων. Αυτή η μορφή υδατανθράκων μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα.

Το σώμα χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να διασπάσει τους σύνθετους υδατάνθρακες  από ότι τους απλούς υδατάνθρακες. Αυτό επιβραδύνει την πέψη και κρατά σταθερά τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Οι τροφές ολικής άλεσης είναι καλή πηγή υδατανθράκων. Αυτές οι τροφές είναι εξαιρετική πηγή ενέργειας. Το φαγόπυρο έχει θετική επίδραση στα επίπεδα της ινσουλίνης και της γλυκόζης στο αίμα. Φυσικά απαιτούνται επιπλέον μελέτες για τη δράση του φαγόπυρου σε ανθρώπους με διαβήτη.

Ενίσχυση του οργανισμού

Για την περαιτέρω γενική ενίσχυση του οργανισμού, του εγκεφάλου, του γαστρεντερικού και της αντιμετώπισης του στρες/άγχους, υπάρχουν αποτελεσματικές λύσεις μέσα από την ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και το ΒΕΛΟΝΙΣΜΟ.