Κάνε το Τεστ
γιατί οι σχέσεις αποτυγχάνουν, αποτυχημένες σχέσεις, ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την ερωτική μας ζωή, γιατί κάνω τα ίδια λάθη στην ερωτική μου ζωή, πως θα βελτιώσω την ερωτική μου ζωή

Για ποιους λόγους αποτυγχάνουν οι σχέσεις;

Γιατί οι σχέσεις αποτυγχάνουν;

Όταν κάποιος κάνει συνεχώς τα ίδια λάθη στην προσωπική του ζωή ξανά και ξανά, τότε αυτό είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι. Τότε είναι η στιγμή να δουλέψει με αυτή την πτυχή της ζωής του. Όταν ένα άτομο νιώθει μόνο, απογοητευμένο από τις ερωτικές του σχέσεις ή έχει ζήσει επώδυνους χωρισμούς, τότε πρέπει να δράσει. Να βρει το κουράγιο να ανακαλύψει γιατί αποτυγχάνουν οι σχέσεις του. Αν έχει πάρει την απόφαση να αποφεύγει την αγάπη επειδή τελικά προκαλεί πολύ πόνο, και έχει πάρει απόφαση ότι μπορεί να ζει χωρίς αγάπη στη ζωή του, δεν υπάρχει πιο κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσει ψυχοθεραπεία.

Αρχικά, ο καθένας μας πρέπει να γνωρίζει τι σημαίνει η αγάπη στη ζωή του. Για κάποιους ανθρώπους μπορεί να σημαίνει ότι συνεχώς θέλουν να βελτιώνουν την ικανότητά τους να δημιουργούν και να διατηρούν μια υγιή ερωτική σχέση. Στις μέρες μας δεν είναι ανάγκη να ψάξετε πολύ μακριά για να βρείτε πολλά παραδείγματα ανθρώπων που υποφέρουν. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν γνωρίζουν τους τρόπους για να βελτιώσουν την ερωτική τους ζωή. Υπάρχουν αρκετοί διάσημοι, φίλοι και γείτονες, άνθρωποι που έχουν βιώσει πόνο από τις ερωτικές τους σχέσεις και δεν έχουν ιδέα τι μπορούν να κάνουν για να αλλάξουν τα πράγματα. Και οι περισσότεροι από αυτούς δεν είναι θετικοί στην ατομική ψυχοθεραπεία ή στην ψυχοθεραπεία ζεύγους.

Όταν κάποιος γνωρίζει πότε πρέπει να δουλέψει για την ερωτική του ζωή,  αυτό είναι χωρίς αμφιβολία κάτι πολύ θετικό. Όταν ένα άτομο κάνει συνεχώς τα ίδια λάθη, καλό είναι να σκεφτεί την πιθανότητα ότι η λύση είναι μέσα του. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι όταν κάποιος έχει μια σωματική πάθηση, να μην κάνει κάτι για την θεραπεία της, να πιστεύει ότι η υγεία του είναι καθαρά θέμα τύχης και να μην κάνει τίποτα εκτός από το να ελπίζει για το καλύτερο.

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την ερωτική μας ζωή;

Αρχικά είναι σημαντικό κάποιος να καταλάβει ότι έχει κάποιο πρόβλημα στην ερωτική του ζωή. Αυτό δεν είναι ένα μικρό εμπόδιο, δυστυχώς, καθώς είναι εύκολο κάποιος να μην κατανοεί τις ανθυγιεινές πτυχές της ζωής του. Η επίγνωση του προβλήματος, σημαίνει ότι είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας, αποδεχόμαστε τα λάθη μας και ότι έχουμε ανάγκη την βοήθεια για να βελτιώσουμε την ερωτική μας ζωή. Συνεχώς, ασχολούμαστε με τα οικονομικά μας, τη δουλειά μας, την κοινωνική μας ζωή, τα ιατρικά μας προβλήματα. Γιατί και πώς η ερωτική μας ζωή μένει πίσω;

Συνήθως η οικογένειά μας είναι το μοναδικό μέρος στο οποίο μαθαίνουμε για την αγάπη. Φυσικά, αυτή η αγάπη αφορά μόνο τα μέλη της οικογένειας. Ακόμη και στο σχολείο όλοι είναι πολύ προσεκτικοί με την αγάπη εκτός οικογένειας. Όταν προκύπτουν θέματα όπως οι ερωτικές σχέσεις και ο γάμος (ποιον θα αγαπήσουμε, πως θα αγαπήσουμε, που και πότε θα αγαπήσουμε) όλοι είναι καχύποπτοι.

Κατά συνέπεια, μέσα στην οικογένεια μαθαίνουμε τι είναι οι υγιείς και οι ανθυγιεινές σχέσεις. Οι γονείς μας διαμορφώνουν τις πεποιθήσεις μας γύρω από την αγάπη και τις σχέσεις. Βέβαια, στις μέρες μας έχουμε αρχίσει να αμφισβητούμε όσα έχουμε μάθει από τις οικογένειές μας. Αρχίζουμε να εξερευνούμε και να κατανοούμε τον εαυτό μας.

Γιατί κατηγορούμε τον εαυτό μας για τις αποτυχημένες σχέσεις μας; 

Καλό είναι να σταματήσουμε να κατηγορούμε τον εαυτό μας για τις απογοητεύσεις στην ερωτική μας ζωή και να πιστεύουμε ότι δεν έχουμε βρει τον κατάλληλο σύντροφο. Από τη στιγμή που ωριμάζουμε ψυχολογικά, κατανοούμε ότι μόνοι μας δημιουργούμε την ερωτική μας ζωή. Φυσικά, σε αυτό παίζουν σημαντικό ρόλο οι προγηούμενες εμπειρίες μας (ιδίως τα ψυχολογικά τραύματα) και οι ασυνείδητες αντιλήψεις για την αγάπη.

Η οικογένειά μας και η σχέση με τους γονείς μας είναι η πρώτη και σημαντικότερη σχέση στη ζωή μας. Η επιμονή των προβλημάτων της ερωτικής μας ζωής έχει σχέση με όλα όσα έχουμε μάθει ασυνείδητα στην παιδική μας ηλικία. Όταν συνειδητοποιούμε ότι μόνοι μας διαμορφώνουμε την ερωτική μας ζωή με όσα έχουμε μάθει ασυνείδητα για την αγάπη σαν παιδιά,  τότε μπορούμε να βελτιώσουμε την κατάσταση.

Καλό είναι να ψάχνουμε να βρούμε όλα όσα μάθαμε και έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους στην ζωή μας. Όταν συνειδητά θέλουμε να βελτιώσουμε την ερωτική μας ζωή και να κατανοήσουμε τις εμπειρίες που μας οδήγησαν στο σήμερα μόνο τότε μπορούμε να δημιουργήσουμε υγιείς σχέσεις. Μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τις σχέσεις μας. Να αναλάβουμε τον έλεγχο της ερωτικής μας ζωής και να αλλάξουμε την ιστορία της ζωής μας. Αυτή η διαδικασία, με λίγα λόγια, μπορεί να μεταμορφώσει την ερωτική μας ζωή.

Πώς μπορώ να βελτιώσω την ερωτική μου ζωή;

1. Ξεκαθαρίζουμε τις επιθυμίες μας

Συνήθως στη ζωή παίρνουμε αυτό που θέλουμε, αλλά για να γίνει αυτό χρειάζεται να γνωρίζουμε τις επιθυμίες μας. Αυτό ισχύει για την αγάπη και για οτιδήποτε άλλο. Συνήθως απομακρυνόμαστε από την πραγματική ευτυχία όταν ψάχνουμε για πράγματα που πιστεύουμε ότι "πρέπει" να βρούμε, αντί να επικεντρωνόμαστε στην μοναδική μας προσωπικότητα και σε όσα πραγματικά επιθυμούμε. Για αρχή είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε τις ανάγκες μας στην ερωτική μας ζωή και να καθορίζουμε τους στόχους μας για μια σχέση.

Τι είναι αυτό που θέλετε να δώσετε και να πάρετε από μια σχέση; Όταν γνωρίζετε ακριβώς τις επιθυμίες σας, μπορείτε να δείτε ρεαλιστικά τα μοτίβα συμπεριφοράς σας και να αξιολογήσετε αν αυτά δημιουργούν προβλήματα στην ερωτική σας ζωή. Έτσι μπορείτε να κάνετε τα βήματα για τις απαραίτητες αλλαγές.

2. Αντιμετωπίζουμε τη μοναξιά ως κινητήριο δύναμη

Αν και η μακροχρόνια μοναξιά δεν είναι υγιής και συμβάλλει σε καταστάσεις όπως το άγχος και η κατάθλιψη, όταν κάποιος νιώθει μοναξιά κάποιες φορές είναι απολύτως φυσιολογικό, είτε είναι σε μια σχέση είτε όχι. Όταν κάποιος νιώθει συναισθηματικά απόμακρος από τους ανθρώπους αυτό δεν είναι πάντα κάτι αρνητικό. Μπορεί να χρησιμοποιεί το συναίσθημα της μοναξιάς ως κίνητρο για να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές για να προχωρήσει. Κάθε σχέση θέλει δουλειά και προσπάθεια. Κανείς δεν θέλει να συμβιβαστεί με μια σειρά περιστασιακών σχέσεων αν θέλει να έχει μια μακροχρόνια σχέση.

Καλό είναι να δίνει περισσότερη προσοχή στις σχέσεις που ήδη έχει και να ανακτήσει την επαφή με ανθρώπους που με τον καιρό χάθηκαν. Μπορεί κάποιος να γίνει μέλος σε ομάδες, λέσχες ή εθελοντικούς συλλόγους. Ποτέ δεν ξέρεις πότε θα συναντήσεις έναν νέο άνθρωπο, αλλά αυτό θα συμβεί μόνο όταν βγεις έξω.

3. Θέτουμε όρια στην προσφορά της αγάπης

Αν και η γενναιοδωρία είναι ένα θετικό χαρακτηριστικό, μπορεί κάποιος να στέλνει λάθος μηνύματα σε ένα πιθανό σύντροφο όταν ξοδεύει πολλά χρήματα για δείπνα και δώρα. Στην πραγματικότητα, μπορεί να κάνει καλύτερη εντύπωση αν δείξει ότι κάνει αποταμίευση επειδή αυτό σημαίνει ότι έχει αυτοέλεγχο και πειθαρχία. Φυσικά, δεν πρέπει να φτάσει στο άλλο άκρο με τον έλεγχο των οικονομικών, γιατί το άλλο άτομο μπορεί να πιστεύει ότι είναι τσιγκούνης και δεν επενδύει στη σχέση. Σε όλα πρέπει να υπάρχει ένα όριο και μια χρυσή τομή.

Ψυχοθεραπεία και σχέσεις

Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΖΕΥΓΟΥΣ μπορεί να βοηθήσει ένα ζευγάρι να επικοινωνήσει και να επιλύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, ενώ η ατομική ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ έχει ως σκοπό το κάθε άτομο ξεχωριστά να κατανοήσει και να αναγνωρίσει όλα τα ψυχολογικά εμπόδια που βάζει στον εαυτό του λόγω των προηγούμενων εμπειριών του και έτσι να κάνει σημαντικές βελτιώσεις στην προσωπική του ζωή.