Ομοιοπαθητική

συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις

1Υπάρχουν πολλά είδη Ομοιοπαθητικής;

Υπάρχουν διάφοροι μέθοδοι χρήσης των ομοιοπαθητικών φαρμάκων. Η "Κλασική" Ομοιοπαθητική είναι αυτή η οποία έχει να επιδείξει τα καλύτερα αποτελέσματα. Διαβάστε περισσότερα για την Κλασική Ομοιοπαθητική

2Μήπως είναι φαινόμενο αυθυποβολής;

H Ομοιοπαθητική έχει αποδεδειγμένα δράση τόσο σε βρέφη όσο και σε ζώα, οπότε και είναι προφανές ότι η δράση της δεν βασίζεται ούτε σε φαινόμενο placebo, ούτε σε φαινόμενα "πίστης". Εφόσον το φάρμακο που λαμβάνει κάποιος είναι το σωστό, θα υπάρξει θετικό αποτέλεσμα.

3Πως δρούνε τα Ομοιοπαθητικά φάρμακα;

Το Ομοιοπαθητικού φαρμάκο διεγείρει τον ανθρώπινο οργανισμό ώστε το φυσικό αμυντικό μας σύστημα να μπορέσει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα όποια συμπτώματα & νόσο.

Δεν δρουν σε χημικό επίπεδο (δράση υποδοχέα-ουσίας) αλλά σε δυναμικό, ηλεκτρομαγνητικό επίπεδο, και ως εκ τούτου δεν έχουν παρενέργειες. Ενα μικρό ποσοστό ασθενών μπορεί να εμφανίσει κάποια μικρή έξαρση ορισμένων μη επικίνδυνων συμπτωμάτων για μερικές μέρες.

Τις πιο πολλές φορές η θεραπεία επέρχεται χωρίς να παρουσιαστεί ένταση σε κανένα σύμπτωμα.

4Ποιες παθήσεις αντιμετωπίζει η ομοιοπαθητική;

Μπορεί να βοηθήσει σε πλήθος ασθενειών και έχει να επιδείξει οριστικά θεραπευμένα περιστατικά που καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα της ανθρώπινης παθολογίας, συμπεριλαμβανομένων και «ανίατων» περιπτώσεων.

5Είναι επικίνδυνα τα Ομοιοπαθητικά φάρμακα;

Τα Oμοιοπαθητικά φάρμακα παρασκευάζονται από φυτά, ορυκτά άλατα και ζωικές ουσίες με μία διαδικασία διαδοχικών αραιώσεων και δονήσεων του αρχικού διαλύματος της συγκεκριμένης ουσίας, τα χαρακτηριστικά των οποίων έχουν πλήρως περιγραφεί και ελεγχθεί μέσα από προσεχτικές δοκιμές σε ανθρώπους.

6Τα Ομοιοπαθητικά φάρμακα έχουν παρενέργειες;

Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα ποτέ και σε καμιά περίπτωση δεν είναι επικίνδυνα, ούτε έχουν καμιά παρενέργεια, ούτε προκαλούν εξάρτηση. Ο λόγος είναι ότι κατά την διαδικασία παρασκευής τους έχουν αραιωθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να έχει καταργηθεί οποιαδήποτε πιθανότητα παρενέργειας τους, ενώ αντίθετα έχει ενεργοποιηθεί η θεραπευτική τους δράση.

Γι' αυτό άλλωστε είναι παντελώς ακίνδυνα για όλες τις ηλικίες (βρέφη, υπερήλικες κ.λ.π.) και σε όλες τις ιδιαίτερες καταστάσεις του οργανισμού όπου άλλα φάρμακα θεωρούνται επικίνδυνα όπως εγκυμοσύνη, γαλουχία, κ.λ.π.

7Πόσο κοστίζουν τα φάρμακα;

Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα έχουν χαμηλό κόστος. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το μέσω κόστος θεραπείας ανέρχεται περίπου στα 10 (δέκα) ευρώ μηνιαίως. Η παρασκευή και η κυκλοφορία τους είναι επίσημα κατοχυρωμένες από την Ελληνική και Ευρωπαϊκή Νομοθεσία (κοινοτική οδηγία ΟΔ/92/73/ΕΟΚ της 22/9/1992 και την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας από 1/1/1994 που ακολούθησε).

8Πόσο χρόνο χρειάζεται η θεραπεία ;

Ο χρόνος εξαρτάται από το ατομικό ιστορικό του κάθε ασθενούς. Ακόμα και δυσεπίλητα προβλήματα για την αλλοπαθητική ιατρική μπορούν να βρουν άμεση και οριστική θεραπεία από την Ομοιοπαθητική. Αναλόγως την περίπτωση μπορεί να χρειαστεί από ένα μήνα, εώς χρόνια. Πάντως, δεν είναι απαραίτητη η καθημερινή ή χρόνια λήψη των ομοιοπαθητικών φαρμάκων για θεραπεία.

9Ομοιοπαθητική και τα φύλλα ελιάς

Η χρήση των φύλλων της ελιάς δεν σχετίζεται με την ομοιοπαθητική.