Κάνε το Τεστ
λινέλαιο, ιδιότητες λινελαίου, οφέλη λινελαίου στην υγεία

Λινέλαιο: ιδιότητες και οφέλη

Λινέλαιο

Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το λινέλαιο εδώ και χιλιάδες χρόνια καθώς έχει πολλά οφέλη στην υγεία.  Το λινέλαιο προέρχεται από το λιναρόσπορο ο οποίος συνθλίβεται σε συνθήκες ψυχρής πίεσης για την εξαγωγή του ελαίου. Το λινέλαιο είναι διαθέσιμο σε μορφή κάψουλας και σε υγρή μορφή. Περιέχει ένα τύπο ωμέγα-3 λιπαρού οξέος που ονομάζεται α-λινολενικό οξύ.

Το σώμα χρησιμοποιεί το α-λινολενικό οξύ από το λινέλαιο και το μετατρέπει σε άλλα λιπαρά οξέα, όπως το εικοσιδυεξαενοϊκό οξύ και το εικοσιπεντανοϊκό οξύ. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι ζωτικής σημασίας για την σωματική και την ψυχική μας υγεία.

Το λινέλαιο είναι γνωστό για τα οφέλη του στην υγεία, τα οποία περιλαμβάνουν τη μείωση της φλεγμονής, την πρόληψη των καρδιακών νοσημάτων και τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου.

Το λινέλαιο περιέχει πολλά ενεργά συστατικά που περιλαμβάνουν:

  • Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα
  • Τις πρωτεΐνες που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών νοσημάτων
  • Τις φυτικές ίνες που βοηθούν στην πέψη και στη δυσκοιλιότητα
  • Τις φαινολικές ενώσεις (λιγνάνες) που προλαμβάνουν την εμφάνιση καρκίνου
  • Τα μεταλλικά στοιχεία, όπως το ασβέστιο και το μαγνήσιο

Οφέλη του λινελαίου

1. Μειώνει τη φλεγμονή

Επειδή το λινέλαιο περιέχει ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, μπορεί να μειώνει τη φλεγμονή (όπως και η ομοιοπαθητική). Το λινέλαιο έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και έτσι μειώνει θεαματικά την φλεγμονή.

Μια μελέτη έδειξε ότι το λινέλαιο περιέχει ενώσεις που βοηθούν στη μείωση της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (δείκτης φλεγμονής). Παρόλα αυτά απαιτούνται επιπλέον μελέτες για την επίδραση του λινελαίου στη φλεγμονή.

2. Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

Το λινέλαιο περιέχει αντιοξειδωτικές ενώσεις που καταπολεμούν τον καρκίνο. Επίσης είναι πλούσιο σε λιγνάνες, οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Το α-λινολενικό οξύ του λινελαίου μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και ακόμη και να τα σκοτώνει. Αν και τα αποτελέσματα για το α-λινολενικό οξύ είναι πολύ υποσχόμενα, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για την ποσότητα που απαιτείται και τους πιθανούς κινδύνους και τις παρενέργειες που μπορεί να προκαλεί.

3. Προάγει την υγεία της καρδιάς

Το λινέλαιο μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων EPA και DHA ,που είναι ουσιαστικά για την υγεία της καρδιάς και προλαμβάνουν τα καρδιακά νοσήματα. Το α-λινολενικό οξύ που υπάρχει στο λινέλαιο μετατρέπεται σε EPA και DHA στο σώμα.

4. Βελτιώνει την υγεία του γαστρεντερικού

Το λινέλαιο έχει καθαρτικές ιδιότητες. Έχει αναφερθεί ότι οι άνθρωποι που λαμβάνουν λινέλαιο ανακουφίζονται από τη δυσκοιλιότητα. Τα άτομα με σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου μπορεί να βοηθηθούν από το λινέλαιο καθώς μειώνει τη φλεγμονή, τη δυσκοιλιότητα και τη διάρροια.

5. Βοηθά στην υγεία του δέρματος

Τα χαμηλά επίπεδα α-λινολενικού οξέος συνδέονται με δερματικά προβλήματα, και επειδή το λινέλαιο περιέχει α-λινολενικό οξύ μπορεί να βοηθά στην αντιμετώπισή τους. Το λινέλαιο βοηθά στη μείωση της φλεγμονής στο δέρμα και προάγει την ανάπλαση του δέρματος.

6. Βοηθά στην απώλεια βάρους

Το λινέλαιο βοηθά στη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και αποτοξινώνει το σώμα και έτσι βοηθά στην απώλεια βάρους (όπως και ο βελονισμός). Μια μελέτη έδειξε ότι το λινέλαιο βοηθά στη μείωση της όρεξης, έτσι μειώνεται η πρόσληψη φαγητού και μπορείτε να χάσετε βάρος.

7. Μειώνει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης

Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι το λινέλαιο βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Φαίνεται να βοηθά στην αντιμετώπιση των εξάψεων και να βελτιώνει την ποιότητα ζωής των γυναικών.

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού

Για την περαιτέρω γενική ενίσχυση του οργανισμού γενικότερα, του ανοσοποιητικού, την καταπολέμηση λοιμώξεων και της αντιμετώπισης του στρες/άγχους, υπάρχουν αποτελεσματικές λύσεις μέσα από την ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και το ΒΕΛΟΝΙΣΜΟ.