Κάνε το Τεστ
μικρός πρίγκιπας, μικρός πρίγκιπας ανάλυση, νοήματα μικρού πρίγκιπα, τι μας διδάσκει ο μικρός πρίγκιπας, ποια είναι η ιστορία του μικρού πρίγκιπα, ποια είναι τα θέματα που θίγει ο μικρός πρίγκιπας, μικρός πρίγκιπας και φιλία, μικρός πρίγκιπας και αγάπη

Μικρός πρίγκιπας: ανάλυση

Μικρός Πρίγκιπας

Ο "Μικρός Πρίγκιπας" είναι ένα από τα πιο αγαπητά και δημοφιλή βιβλία όλων των εποχών στα παιδιά και στους ενήλικες. Η ιστορία κρύβει μέσα της πολλές αλήθειες για τη ζωή. Κάθε σελίδα από το παραμύθι είναι γεμάτη από την ζεστασιά και το φως που πηγάζει από τον κεντρικό χαρακτήρα, το Μικρό Πρίγκιπα. Είναι αθώος και σοφός, και αν αυτά τα δύο στοιχεία μοιάζουν ασυμβίβαστα, στον κεντρικό χαρακτήρα αλληλοσυμπληρώνονται.

Ποια είναι η ιστορία του "Μικρού Πρίγκιπα";

Πριν αναλύσουμε τα κρυφά μηνύματα του βιβλίου, είναι ανάγκη να θυμηθούμε την ιστορία.

Ο Μικρός Πρίγκιπας πετά στη γη και συναντά έναν αεροπόρο. Σε αυτόν λέει το αγόρι τις ενδιαφέρουσες περιπέτειές του. Μιλά για το πως είναι να πετά στους πλανήτες, προσπαθώντας να ξεφύγει από ένα ιδιότροπο φυτό, για το οποίο ο πρίγκιπας είχε τρυφερά συναισθήματα, αλλά δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει στην ευθύνη που του ανατέθηκε.

Έτσι, ο πρίγκιπας πέταξε σε έναν πλανήτη όπου συνάντησε ένα βασιλιά, ο οποίος πίστευε ότι όλα στον κόσμο του ανήκουν. Είναι αλήθεια ότι αυτό δεν ήταν έτσι, ο βασιλιάς πίστευε ότι μπορούσε να ελέγξει την ύλη, αλλά στην πραγματικότητα, όπως πολλοί άλλοι, προσαρμόστηκε στις αλλαγές της σπουδαίας φύσης. Έτσι, αυτή η στάση του βασιλιά ενόχλησε τον πρίγκιπα.

Στον επόμενο πλανήτη, το αγόρι συναντά έναν ναρκισσιστή, ο οποίος βασανίζεται μόνο για την δημοτικότητά του και τίποτε άλλο. Ο ναρκισσιστής είναι έτοιμος να κάνει κάθε θυσία, αρκεί όλοι γύρω του να τον αγαπούν και να τον θαυμάζουν. Η επικοινωνία με ένα τέτοιο άτομο δεν είναι πολύ ευτυχής για το αγόρι, και έτσι αρχίζει να πετά σε έναν άλλο πλανήτη.

Αυτή τη φορά, ο πρίγκιπας συναντά ένα μέθυσο, ο οποίος σκέφτεται ότι η ζωή του είναι ευτυχισμένη. Ωστόσο είναι γεμάτη με δυσκολίες και βάσανα. Έτσι, πίνει για να καταπνίξει τον πόνο του και το κενό που νιώθει μέσα του. Τώρα το αγόρι έχει εντελώς διαφορετικά συναισθήματα για αυτόν τον άτυχο άνθρωπο, συγκριτικά με άλλους ανθρώπους που είχε συναντήσει. Αυτή τη φορά, ο πρίγκιπας ένιωθε συμπόνια και οίκτο για τον μέθυσο, αλλά δεν μπορούσε να τον βοηθήσει έτσι και αλλιώς, έτσι πετάει μακριά.

Ποιους συναντά ο Μικρός Πρίγκιπας στους άλλους πλανήτες; 

Στο δρόμο για τους άλλους πλανήτες, ο μικρός πρίγκιπας συναντά ένα λογιστή. Αυτός ο άγνωστος επιχειρηματίας μετρά τα αστέρια. Πιστεύει ότι με αυτόν τον τρόπο κάθε νέο αστέρι που μετράει γίνεται προσωπική του ιδιοκτησία. Ο πρίγκιπας δεν δέχεται αυτή την τάξη πραγμάτων, σκέφτεται ότι ο λογιστής σπαταλά τη ζωή του, και για αυτό πετάει μακριά από αυτόν.

Μετά από αυτή τη συνάντηση, ο πρωταγωνιστής συναντά έναν άνθρωπο ο οποίος είχε ένα φανάρι. Αυτός ο άνθρωπος κάνει ακούραστα τη δουλειά του. Είναι το μοναδικό άτομο σε ολόκληρο το ταξίδι του παιδιού που κάνει κάτι για τους άλλους, πράγμα που φυσικά αγγίζει τον πρίγκιπα.

Τελικά, το αγόρι συναντά έναν σοφό που αγαπά να γράφει βιβλία. Είναι αυτός που παρότρυνε τον μικρό πρίγκιπα να επισκεφτεί τη Γη.

Ποιοι είναι οι κύριοι χαρακτήρες του βιβλίου;

  1. Ο Μικρός Πρίγκιπας είναι σε ένα βαθμό αυτοβιογραφικός, αν και είναι πολύ δύσκολο να φανταστούμε ότι ένας ενήλικος πιλότος ήταν κάποτε ένας μικρός ονειροπόλος. Ο πρωταγωνιστής είναι ένα μικρό αγόρι, αλλά την ίδια στιγμή είναι πιο έξυπνος από τους ενήλικες "που αγαπούν πολύ τους αριθμούς". Ο Εξυπερύ έχει δώσει στον ήρωα του ασυμβίβαστες ιδιότητες, όπως ο αυθορμητισμός και η αξιοπιστία. Είναι ευγενικός και αγαπά το Τριαντάφυλλό του πολύ. Την ίδια στιγμή, ακόμη αναπτύσσεται και δεν γνωρίζει πολλά πράγματα. Για παράδειγμα, γνωρίζει για την φιλία μόνο στον πλανήτη Γη, και συνειδητοποιεί την αγάπη του μόνο μετά το χωρισμό.
  2. Το Τριαντάφυλλο συμβολίζει την γυναίκα του συγγραφέα, την Κονσουέλο, μια Λατινοαμερικανίδα. Το τριαντάφυλλο είναι ένα ιδιαίτερο λουλούδι, που ο μικρός πρίγκιπας το αναγνωρίζει ανάμεσα σε χιλιάδες άλλα τριαντάφυλλα, όλα τα άλλα λουλούδια ήταν κενά για αυτόν. Το τριαντάφυλλο ήταν εύθραυστο και ευάλωτο, έτσι το αγόρι το κάλυψε με ένα γυάλινο καπάκι. Αλλά στην πραγματικότητα ο χαρακτήρας της γυναίκας ήταν εκρηκτικός και ιδιότροπος.
  3. Ο αεροπόρος παίζει το ρόλου του αφηγητή στο έργο. Παρά το γεγονός ότι είναι ενήλικας και έμπειρος, ο άνδρας ξαφνικά βρίσκει μια κοινή γλώσσα με τον Μικρό Πρίγκιπα. Ο αεροπόρος  ακόμη δεν είχε βρει έναν τρόπο να κατανοήσει τους υπόλοιπους ανθρώπους και να γίνει ίδιος με αυτούς. Ωστόσο, απλά υιοθέτησε τους τρόπους τους. Και αυτό εμφανίζεται με τη μορφή εικόνων. Ο αφηγητής ζωγραφίζει κάτι , και οι άλλοι βλέπουν κάτι άλλο. Σαν αποτέλεσμα, χάνει την πίστη στον εαυτό του και σταματά να ζωγραφίζει, και γίνεται αεροπόρος. Αλλά ένας επισκέπτης από έναν άλλο πλανήτη τον καταλαβαίνει αμέσως. Αυτό δίνει στον αεροπόρο την ελπίδα ότι δεν είναι μέτριος, απλώς δεν τον καταλάβαιναν όλοι οι άλλοι.
  4. Η αλεπού είναι ένα άγριο ζώο που έχει γίνει φίλη με τον Μικρό Πρίγκιπα. Του διδάσκει την υπευθυνότητα. Δίνει σοφές συμβουλές και έχει την εικόνα του μέντορα.

Ποιο είναι το νόημα του βιβλίου;

Ο Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ κρύβει πολλά νοήματα στο έργο του. Πρώτα από όλα, βρίσκει τον εαυτό του. Άλλωστε στα ταξίδια του, ο πρίγκιπας αλλάζει την αντίληψη που έχει για τον κόσμο, ξεκινά να σκέφτεται διαφορετικά από πριν. Η ύπαρξη στους διάφορους πλανήτες μπορεί να χρησιμεύει ως αναφορά στο γεγονός ότι οι νέοι άνθρωποι συχνά σκέφτονται ποιοι θέλουν να γίνουν στη ζωή τους. Υπάρχουν χιλιάδες επιλογές ανθρώπινης συμπεριφοράς και τρόπου ζωής.

Το δεύτερο κύριο νόημα είναι η αληθινή αγάπη. Τελικά, λόγω της αγάπης, ο πρίγκιπας άφησε το Τριαντάφυλλό του, ή μάλλον, λόγω της απροθυμίας του να αγαπήσει. Για να νιώσει κάποιος αυτά τα συναισθήματα, είναι αναγκαίος  όχι μόνο ο χρόνος, αλλά και η επιθυμία να φροντίσει και να βοηθήσει τον /την αγαπημένη του, πράγμα που ο  ήρωας δεν ήθελε να κάνει. Τελικά, συνειδητοποιεί ότι το Τριαντάφυλλό του είναι ένα στο εκατομμύριο και δεν υπάρχουν άλλα. Και υπάρχουν πολλές τέτοιες ιστορίες στη ζωή. Για αυτό και ο Εξυπερύ μας δίνει στοιχεία που μας δείχνουν ότι "η αγάπη δεν είναι να κοιτά ο ένας τον άλλο, αλλά να κοιτούν και οι δύο προς την ίδια κατεύθυνση."

Ένα άλλο σημαντικό θέμα είναι το θέμα της φιλίας. Στη διάρκεια της επικοινωνίας με την Αλεπού, ο μικρός πρίγκιπας μαθαίνει πως είναι οι φιλίες. Ένα μικρό ζώο βοηθά το παιδί με κάθε πιθανό τρόπο, του κάνει συντροφιά, δίνει τις απαραίτητες συμβουλές που έχει ανάγκη, το υποστηρίζει. Όλα αυτά δείχνουν πως μπορεί να δημιουργήσει κάποιος μια δυνατή φιλία.

Ποια είναι τα θέματα που πραγματεύεται το βιβλίο;

Ο συγγραφέας θέτει πολλά παγκόσμια θέματα που προβλημάτιζαν και συνεχίζουν να προβληματίζουν την ανθρωπότητα. Πρώτα από όλα , θίγει το νόημα της ζωής. Αυτό κάνει ο Μικρός Πρίγκιπας, ταξιδεύει από τον ένα πλανήτη στον άλλο για να ανακαλύψει το νόημα της ζωής.

Ο συγγραφέας λυπάται που οι κάτοικοι αυτών των πλανητών δεν προσπαθούν να ξεπεράσουν τους μικρούς συνηθισμένους κόσμους τους και να βρουν απαντήσεις για το αιώνιο ζήτημα του νοήματος της ζωής και είναι ικανοποιημένοι με τη συνηθισμένη ζωή τους. Αλλά τελικά, η αλήθεια προκύπτει μόνο από την αναζήτηση, που αποδεικνύεται από τον κεντρικό χαρακτήρα, ο οποίος επιστρέφει στο αγαπημένο του Τριαντάφυλλο στο τέλος της ιστορίας.

Ο συγγραφέας επίσης ασχολείται με θέματα όπως η φιλία και η αγάπη. Όχι μόνο αποκαλύπτει αυτά τα φλέγοντα ζητήματα, αλλά επίσης μεταφέρει την αναγκαιότητα της υπευθυνότητας για τους αγαπημένους μας και για όλο τον κόσμο. Ο μικρός πρίγκιπας δουλεύει ακούραστα για να φροντίσει και να προστατεύσει τον μικροσκοπικό του πλανήτη. Αγαπάει το Τριαντάφυλλο του με όλη του την καρδιά και το φροντίζει, και αυτό παραμένει ζωντανό χάρη στις προσπάθειές του.

Είναι ανάγκη να μάθουμε να εμπιστευόμαστε τους ανθρώπους , να είμαστε υπεύθυνοι για τους αγαπημένους μας, να μην κλείνουμε τα μάτια σε όσα συμβαίνουν γύρω μας, αυτά μας διδάσκει ο Μικρός Πρίγκιπας.

μικρος πριγκιπας, τριανταφυλλο

Ποιο είναι το νόημα του τίτλου;

Το νόημα πίσω από την ονομασία του βιβλίου έχει σχέση με τον κύριο χαρακτήρα, που πετάει στη Γη. Καθώς το αγόρι είναι ο μόνος άνθρωπος που ζει στον πλανήτη, είναι και ο ιδιοκτήτης του. Ο πρίγκιπας θα μπορούσε επίσης να είναι βασιλιάς, αλλά ο συγγραφέας ήθελε να κάνει ξεκάθαρο στους αναγνώστες ότι είναι ένα παιδί, όχι ένας ενήλικας, για αυτό τον ονόμασε πρίγκιπα.

Ο Μικρός Πρίγκιπας είναι η ιστορία ενός ταξιδιώτη που ταξιδεύει στο σύμπαν. Δεν ταξιδεύει απλά, αλλά ψάχνει να βρει το νόημα της ζωής, την ουσία της αγάπης και το μυστικό της φιλίας. Μαθαίνει όχι μόνο για τον κόσμο γύρω του, αλλά επίσης για τον εαυτό του, η αυτογνωσία είναι ο κύριος στόχος του. Ακόμα μεγαλώνει, αναπτύσσεται και αυτό συμβολίζει την τρυφερή παιδική ηλικία. Ως εκ τούτου, ο συγγραφέας τον αποκάλεσε "μικρό".

Γιατί ήταν πρίγκιπας; Ήταν μόνος του στον πλανήτη του, πράγμα που σημαίνει ότι του ανήκε. Ήταν υπεύθυνος για το δικό του Τριαντάφυλλο παρά τη μικρή του ηλικία. Μια τέτοια συμπεριφορά υποδηλώνει ότι έχουμε απέναντί ​​μας ένα ευγενές αγόρι και για αυτό ονομάστηκε Πρίγκιπας.

Ποια είναι η κύρια ιδέα του "Μικρού Πρίγκιπα";

Η ιστορία του Μικρού Πρίγκιπα προσεγγίζει θέματα όπως η αγάπη, η φιλία, η μοναξιά και πολλά άλλα. Αλλά η κύρια πλοκή αφορά τη σχέση ανάμεσα στο αγόρι και στον αεροπόρο. Ο αεροπόρος θαυμάζει το αγόρι, δένεται μαζί του και στενοχωριέται για το χωρισμό τους.

Η κύρια ιδέα του βιβλίου είναι συγκεντρωμένη στη φράση, "Τα πιο όμορφα πράγματα δεν μπορείς να τα δεις με τα μάτια." Αυτή η φράση δείχνει πόσο σημαντική είναι η αγάπη και η φιλία στη ζωή μας. Ακόμη και αν δεν είμαστε μαζί με όσους αγαπάμε, υπέροχα συναισθήματα φωτίζουν τη ζωή μας και δίνουν νόημα στην ύπαρξη μας.

Ανάλυση του βιβλίου

Το κύριο θέμα του παραμυθιού είναι η αναζήτηση της ουσίας. Αφορά τη γνωριμία του αγοριού με τον αεροπόρο. Με αυτό τον τρόπο ο Εξυπερύ μας λέει ότι πολλοί ενήλικες έχουν σταματήσει να ψάχνουν μέσα στην ψυχή τους και στο βάθος των πραγμάτων, σε αντίθεση με τα παιδιά. Και οι άνθρωποι που μπορούν να δουν πέρα από την επιφάνεια είναι τυχεροί.

Η ιστορία είναι κυρίως φιλοσοφική, αν και δεν είναι υπερφορτωμένη με σημασιολογικά στοιχεία.  Το παραμύθι γράφτηκε αρχικά για παιδιά. Παρά το γεγονός ότι ο κύριος χαρακτήρας είναι ένα μικρό αγόρι, έχει πραγματικά επίγνωση της πραγματικότητας και προσπαθεί να αλλάξει την κατάσταση. Το γεγονός ότι ο Μικρός Πρίγκιπας είναι ένα παραμύθι μας συνδέει με την παιδική μας ηλικία και ο συγγραφέας δεν υπερφορτώνει την ιστορία με φιλοσοφικές σκέψεις.

Ωστόσο, το έργο είναι άκρως φιλοσοφικό. Ο Εξυπερύ πραγματεύεται παγκόσμια προβλήματα. Ίσως, το γεγονός ότι ένα μικρό παιδί είναι ο ήρωας, ευαισθητοποιεί τους ενήλικες που έχουν χάσει την πνευματικότητα, την θετικότητα και είναι βυθισμένοι στην κακία.

Κάποιες από τις σημαντικότερες φράσεις και αποφθέγματα της ιστορίας είναι οι εξής:

  • "Είσαι πάντα υπεύθυνος για το Τριαντάφυλλό σου."
  • "Μόνο με την καρδιά μπορεί να δει κάποιος καθαρά."
  • "Τα πιο όμορφα πράγματα δεν είναι ορατά με τα μάτια."
  • "Είναι πιο εύκολο να χάσεις έναν φίλο από το να βρεις έναν."

Το πιο σημαντικό πράγμα που μας διδάσκει η ιστορία είναι η σοφία. Περιέχει πολλά μυστικά που μας βοηθούν να ζήσουμε μια ευτυχισμένη ζωή και να παραμείνουμε στο σωστό μονοπάτι. Αυτό μας το δείχνει ξεκάθαρα η φράση, "Είναι δύσκολο να κρίνουμε τον εαυτό μας παρά τους άλλους. Όμως, όταν κρίνουμε τον εαυτό μας, αποκτάμε πραγματική σοφία."

Ποια είναι τα θέματα που θίγει ο "Μικρός Πρίγκιπας";

Ο Μικρός Πρίγκιπας δεν είναι απλά ένα βιβλίο για παιδιά, αλλά ένα πραγματικό κλειδί που δίνει απαντήσεις σε πολλές ερωτήσεις. Τα παιδιά και οι ενήλικες είναι ανάγκη να επιστρέψουν στην παιδική τους ηλικία και να δούνε τον κόσμο με τα μάτια των παιδιών.

Στο βιβλίο, αναλύεται το πολύπλοκο θέμα της αληθινής αγάπης. Αυτή η διαδικασία δεν σημαίνει την αιώνια απόλαυση της ομορφιάς του συντρόφου, το αντίθετο μάλιστα. Η πραγματική αγάπη σημαίνει ότι αγαπάμε και αποδεχόμαστε όλες τις ατέλειες του άλλου.

Ο Μικρός Πρίγκιπας διδάσκει στα μικρά παιδιά ότι είναι ανάγκη να φροντίζουν το σπίτι τους. Ο μικρός ήρωας κάθε πρωί τακτοποιεί τον πλανήτη, αφαιρεί τα ζιζάνια, καθαρίζει τα ηφαίστεια, φροντίζει το Τριαντάφυλλο. Η φιλία φέρνει ευτυχία, κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν μοναδικοί και πολύτιμοι ο ένας για τον άλλο. Μερικές φορές χρειάζεται να υπομείνουμε τις ιδιοτροπίες των αγαπημένων μας, γιατί ο χωρισμός και οι συγκρούσεις προκαλούν δυστυχία.

Η αγάπη και η φιλία είναι οδηγοί για μια ευτυχισμένη ζωή 

Στο τέλος της ιστορίας, ο πρίγκιπας εύχεται να ενωθεί ξανά με το Τριαντάφυλλό του. Μετά από ένα μεγάλο ταξίδι ανάμεσα στα αστέρια, το αγόρι συνειδητοποιεί πόσο αγαπά το λουλούδι του.

Η ιστορία του Μικρού Πρίγκιπα είναι απίστευτα διδακτική. Ο συγγραφέας μας λέει πόσο σημαντικό είναι να έχουμε πραγματικούς φίλους δίπλα μας και να είμαστε υπεύθυνοι για όσα αγαπάμε. Το παραμύθι μας διδάσκει την αγάπη, τη φιλία, την μοναξιά. Δεν πρέπει να μένουμε περιορισμένοι στη ζώνη άνεσής μας, αλλά να μαθαίνουμε νέα πράγματα για τον εαυτό μας.

Επίσης, η ιστορία μας δείχνει όχι μόνο να ακούμε το μυαλό μας όταν παίρνουμε μια απόφαση αλλά και την καρδιά μας, επειδή δεν μπορούμε να δούμε τα σημαντικά πράγματα με τα μάτια μας. Η ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ αποτελεί το θεμέλιο λίθο για μια ευτυχισμένη ζωή. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ μας βοηθά να ανακαλύψουμε σε βάθος τον εαυτό μας και όσα μας κάνουν πραγματικά ευτυχισμένους.